budyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj. ponadto: 3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura 165 do 170 stopni C. Dzięki temu sernik piecze się równo
SMYKWKUCHNIpochodzi z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki(...)masy kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i kakao mieszamy razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko razem
Czerwona Porzeczkabeszamelu z serem. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy sosem zapiekankę. Wstawiamy moussakę do pieca ustawionego na 180⁰C góra-dół, bez przykrycia, na 45-50 minut. Jeśli góra zapiekanki za szybko Wam się przypieka, przykryjcie ją folią aluminiową. Jeśli zostaje blada a czas pieczenia się kończy – włączcie termoobieg. Serowy beszamel powinien się pysznie przypiec. Moussaka jest lekka(...)łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 puszka pomidorów bez skórki olej rzepakowy do smażenia sól pieprz SKŁADNIKI beszamelu serowego 300ml mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/8 kostki masła ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu
Karo in the KitchenJuż bardzo dawno nie zamieszczałam żadnych ciasteczek, co więcej nie pamiętam kiedy ostatni raz je nawet piekłam... Pora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie(...)lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ750 (lub 2 szklanki pszennej) - 170g miękkiego masła - 1 duże jajko - 3/4 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 1/2 łyżeczki wanilii (dałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego ) - 2 szklanki wiórków kokosowych - 3 łyżki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Smaczne ZdroweMaka, frytki grubo krojone i i króciutkie jak z bugerowni, karbowane, proste, pieczone, smażone, domowe, z fast foodu- możliwości jest masa. Ja dziś zrobiłam frytki - sztos! Smakują jak belgijskie, a są szybsze, a co najważniejsze możemy jeść bez wyrzutów sumienia, bo są prawie bez tłuszczu. Skórka jest chrupiąca i złocista, a środek kremowy. Idealne. Składniki: - kilogram średnich(...)odsączamy z wody- można użyć ręcznika papierowego. Przekładamy do miski, dodajemy olej, dwie łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na jeden z najwyższych poziomów. Pieczemy do uzyskania pożądanej chrupkości. Smacznego
Cook&Lovechoć nie intensywnie słodki. Miękkie trzy blaty biszkopta, pokryte słodką bezą z orzechami. Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa, wyłożona na słodkim kawowym karmelu. Ciasto biszkoptowe z bezą: 5 jajek rozmiar L 300 gram cukru 125 gram roztopionego masła 120 gram mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 gram płatków migdałowych(...)Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie. Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki, dość cienką warstwą na całej powierzchni wyłożonej papierem blaszki. Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt
Kronika Piekarnikasosie słodko kwaśnym Żeberka pieczone w sosie słodko kwaśnym. Krok 1. Myję i przyprawiam mięso. Żeberka dzień przed pieczeniem myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Osypuję żeberka przyprawą do mięsa. Wkładam do miski, przykrywam i wstawiam do lodówki. Krok 2. Obsmażam żeberka i umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem żeberka obsmażam z każdej strony(...)dżemem żurawinowym i posiekanym czosnkiem. Powstały sos wylewam na żeberka. Krok 5. Piekę żeberka. Naczynie żaroodporne z przygotowaną potrawą przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę z wykorzystaniem dolnej grzałki w 180 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem, a następnie jeszcze przez co najmniej 30 minut bez przykrycia. Po około 1,5 godziny pieczenie wyjmuję żeberka i podaję
Ania gotujeboczek. Czy to nie brzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam. Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche i bez smaku. Tak, więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam sobie sos z białego wytrawnego wina
Kuchnia na wzgórzumoich "szczenięcych" lat :) Przepis jest bardzo prosty, bez zbędnych udziwnień,wykorzystujący najzwyklejsze składniki. Zdaje sobie sprawę, że wielu amatorów słodkości oburzy się na dodatek masła roślinnego czy margaryny - obecnie każdy preferuje masło trad ycyjne - ale taki urok tego ciasta i czasów, kiedy w moim domu rodzinnym najczęściej się go piekło, czyli w okresie późnego PRL . Na sklepowych(...)lepsza, bo nie ma tendencji do przypiekania się tak jak bułka. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przygotowywanie polewy czekoladowej Piec ok 50 min w 180C - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, w połowie wysokości piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - jak suchy, ciasto gotowe! Odstawić w blaszce do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej
Grunt to przepis!łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, bakalie Wykonanie; Utrzeć jajka z cukrem. Dodac olej, mąkę i wymieszać. Dodac rzyprawy i bakalie /nasz jest bez bakali/ . Na koniec dodajemy startą marchewkę. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 C Przygotowanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ
Anioły w kuchnikarmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy. Składniki: 20-25 dag płatków migdałowych 45 dag margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę(...)Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą. Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki. Smacznego
Salonik smakówsię doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę. Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia
Walijskie Pichceniepokrojonej na plasterki 200 g jabłek (obranych i bez gniazd, pokrojone na kawałki) 500 ml mleka kokosowego 500 ml wody sól i pieprz Pieczony kurczak do przybrania zupy: kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół) sól 2 papryczki chili (posiekane) łyżka mielonej kolendry 3 łyżki wiórków kokosowych (podprażone na patelni) Do dekoracji(...)starta skórka Przepis na zupę krem z pieruszki: Udka kurczaka doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki. Kawałki kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 140*C przez godzinę. W tym czasie pietruszkę zalać mlekiem z wodą i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka i gotować jeszcze przez minutę. Następnie zblendować
Ugotowane pozamiataneKolejne danie typu “Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy
Moja Delicjapatent ten działa jak marzenie ! Chleb jest pyszny w smaku, o bosko chrupiącej skórce, miękki i wilgotny w środku. Do tego wyjątkowo szybko i bezproblemowo się go robi. Bez miksera, wystarczy kilka razy zamieszać łyżką i prawie gotowe! Do tego nie trzeba "bawić się" z uprzednim przygotowywaniem zakwasu, wystarczą suche drożdże i ocet. Przepis podpatrzyłam na blogu zamieszana.com(...)termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu po upieczeniu! Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim chleb na 5 minut w środku bez otwierania drzwiczek. Następnie wyjąć i od razu wyłuskać
Grunt to przepis!