ekspresowego ciasta dawno nie robiłam. Uwielbiam takie! Bez miksera, cichutko, raz dwa, smak jak tylko fantazja poniesie. A mnie unosi i dużo i często, więc robię, mieszam, piekę, mam. Zrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika(...)połączenia, wlewam do suchych składników, mieszam do połączenia. Żurawinę obtaczam w łyżce mąki, tzn. do opakowania wrzucam łyżkę mąki, mieszam, wrzucam na końcu do ciasta. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Studzę, polewam lukrem, posypuję posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Pycha! Życzę smacznego i udanych wypieków z produktami Helio! POLECAM SUSZONĄ
Zasmakuj KuchniWart – Milk. Bardzo polecam! Ciasto ORZESZEK w czekoladzie Składniki: Biszkopt: 6 jajek osobno – żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 70ml wody 100ml wiśniówki (można zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z sokiem z cytryny lub kawą) Krem: 700ml mleka Mu o zawartości(...)tłuszczu 3,2% 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300g orzechów włoskich 250g masła w temperaturze pokojowej 7 łyżek cukru pudru Polewa: 100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 130g mlecznej czekolady 230ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: około 350-400g powideł śliwkowych lub konfitury wiśniowej posiekane orzechy do ozdoby gwiazdki cukrowe
Mała CukierenkaProponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal
IzaGotujezapraszam za rok :) Knedle ze śliwkami Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy Fale Dunaju ze śliwkami z tęczą w tle Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak(...)placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki z śliwkami Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem
Weekendy w domu i ogrodziemiód. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC (bez termoobiegu). Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenia, przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty
Świat Ciastaaromat ryby podczas pieczenia. Taką rybę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku (rzadko w wersji nadmorskiej - z frytkami lub pieczonymi ziołowymi ziemniakami, bardziej mi pasują do drobiu i wołowiny) oraz z wspaniałą surówką przygotowaną z kiszonej kapusty, jabłek, marchwi i cebuli doprawioną pieprzem, cukrem, zalaną niewielką ilością oleju. Czasem podaję pieczonego dorsza z warzywami przygotowanymi(...)prawdziwego, innego nie używam w kuchni. Piec w temp. 175 C przez około 30- 40 minut pod przykryciem, grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Z termoobiegiem w temp. 170 C pieczemy około 20 minut. Taką rybę podczas pieczenia przykrywam folią aluminiową, ryba delikatnie i powoli dochodzi. Pod koniec pieczenia polędwicę solę, można także zdjąć folię. Gotowe! Smacznego obiadu
Zasmakuj Kuchniprzykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200 C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. minut. Wyjąć naczynie z piekarnika i wyciągnąć chleb. Studzić
Moje domowe kucharzenieBlueberry Corner by "jagodzianka" Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle … Przeczytaj cały artykuł Post Ziemniaki pieczone z masłem i serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corneroraz esencję waniliowa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim okrąg o średnicy 20-22 cm. Wyłożyć masę na papier. Szpatułką lub łyżką „wyciągnąć” boki do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 1 godzinę i 15 minut. Beza jest dobra gdy jest sucha w dotyku. Wyłączyć
królestwo garówśrednicy 18 cm Biszkopt: 3 jajka kl M lub 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru 2 łyżki oleju Masa z kaszy manny 250 ml mleka 60 g masła 60 g cukru (1/4 szkl ) 60 g kaszy manny (1/4 szkl(...)puree z mango Do dekoracji około 80 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko i wylewamy do blaszki której dno wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy ! Pieczemy
Gotowanie...to proste !masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść. POLEWA
Ze smakiem i z pasjąSłodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu(...)smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie. Smaczne są także następnego dnia. Czarny bez to naturalny lek – złagodzi kaszel, zmniejszy gorączkę, a także wzmocni odporność organizmu
My Chcemy Jeśćciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przygotowania : Do odmierzonej ilości mąki wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Razem przesiewam do miski Tak samo przesiewam budynie, Wszystkie sypkie przesiane produkty(...)mąka, proszek do pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta, albo też chwileczkę poczekać ,aż samo się rozłoży. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, i piec 25 min. (góra dół
Pysznosci Babci Basiwieczór. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g masła 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary(...)Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynekroztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190°C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 20 minut. Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier
Zasmakuj Kuchni