Kilka razy już robiłam takie bezy, pokazywałam je Wam na Facebooku (zapraszam do polubienia strony , bo dzieję się tam więcej niż na blogu ;) ), wychodziły różnie (pierwszy raz wcale bo była za wysoka temperatura i się rozlały na blaszce), tym razem wykorzystałam do ich zrobienia mojego nowego białego kiciusia :) Piana ubiła się w moment :) Składniki: - puszka ciecierzycy(...)dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, pieczemy w tej temperaturze przez 30 minut, jeśli nic się z bezami nie dzieje, podnosimy temperaturę do 100 stopni (najpierw ustawiam niższą żeby się nie rozjechały przez zbyt wysoką temperaturę). Pieczemy przez
Co na wege obiad?pieczeniem : 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego – w oryginale było mięso z łopatki wieprzowej, ale akurat nie miałam… 1 jajko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - średnia 1 łyżka suszonego majeranku – u mnie płaska 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki – mój własny dodatek 1/4 łyżeczki jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez(...)wyrównać powierzchnię. Następnie posypać górę grubo mielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry
Grunt to przepis!zdrowia i energii dostarczy mnóstwo przyjemności i wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień. Dodatkowo nasze śniadanie może wyglądać jak najlepszy deser. Kilka ruchów łyżką, reszta dzieje się sama, bez pilnowania i przypalonych garnków. Idealne leniwe dzień dobry. Zapraszam również po przepis na pyszną Nocną Owsiankę . Składniki (1 poracja): 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1/4 szklanki mleczka kokosowego(...)oraz owocami. 3) Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania. Kilka malin można poukładać na wierzchu (delikatnie wciskając), żeby gotowa owsianka ładnie wyglądała 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. 5) Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Artykuł Pieczona owsianka kokosowo-malinowa | Królewskie śniadanie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mezdrowia i energii dostarczy mnóstwo przyjemności i wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień. Dodatkowo nasze śniadanie może wyglądać jak najlepszy deser. Kilka ruchów łyżką, reszta dzieje się sama, bez pilnowania i przypalonych garnków. Idealne leniwe dzień dobry. Zapraszam również po przepis na pyszną Nocną Owsiankę . Składniki (1 poracja): 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1/4 szklanki mleczka kokosowego(...)oraz owocami. 3) Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania. Kilka malin można poukładać na wierzchu (delikatnie wciskając), żeby gotowa owsianka ładnie wyglądała 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. 5) Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Artykuł Pieczona owsianka kokosowo-malinowa | Królewskie śniadanie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej(...)roztrzepać ze śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki. Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno. Pomysł na tę tartę
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szkl. mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam(...)misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną
Waniliowe Improwizacjeprzepisem na cukinię są krążki panierowane w bułce i jajku i smażone na patelni. Dzisiaj polecam Wam trochę inny sposób przyrządzenia. Panierowana cukinia pieczona z piekarnika jest delikatna, miękka i nie taka kaloryczna. Panierka jest bez jajek, za to smakuje wyjątkowo. Zawdzięcza to...śmietanie i tartemu serowi. Zresztą za chwilę sami się przekonacie, czytając
dolcevitainmykitchensoli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy
Różne smaki w kuchnitrudna w wykonaniu....zachęcam do próbowania! Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru świeże owoce Sposób przyrządzenia: Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm. Nie pieczemy(...)Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ubite białka wykładamy na obrysowany okrąg na blasze do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 1,5 godziny. Bezę studzimy, około godziny, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po osuszeniu bezy zabieramy się za ubicie słodkiej
upichcicsoli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy
Słodkości i nie tylkołyżki soku z cytryny 2 łyżki płynnego miodu ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO : pokruszone bezy, listki świeżej mięty, płatki czekolady * * 50 g czekolady rozpuszczamy w rondelku i cienką warstwą rozsmarowujemy na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wkładamy do lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy(...)formy i formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez termoobiegu), wstawiamy blaszkę ze schłodzonym ciastem i pieczemy około 40 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika. TRUSKAWKI myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy. W miseczce mieszamy 1-2 łyżki soku z cytryny
cool and mintypodkreślić jej wyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Masę bezową wyłożyć na narysowane koła formując blaty o kilkucentymetrowej wysokości. 8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). 9. Piec bezowe blaty przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia
W mojej kuchnienergicznie mieszając rozpuścić całkowicie. Galaretkę z malinami połączyć dopiero kiedy będzie już tylko lekko ciepła, chyba że maliny są mrożone, wtedy można szybciej dodać je bez rozmnażania oczywiście. Do zrobienia bezy przyda się szybkoobrotowy mikser. Wszystkie białka od razu na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno, pod koniec powoli łączę z nimi cukier, łyżka za łyżką. Gdy błyszczą(...)Posypuję płatkami migdałowymi i od razu wkładam do piekarnika. Musi być już w temperaturze 150 stopni. Po 10 minutach zmniejszam do 130 i piekę następne 30 minut. Potem jeszcze 20 minut w 100 stopniach. Beza powinna zachować jak najbielszy kolor, dlatego cały czas musi być kontrolowana. Będzie wówczas chrupiąca na zewnątrz, a delikatniejsza, ale już dopieczona w środku. Najlepiej
I tu będę miała takie teskoncentrowany. Może lepiej byłoby mu w donicy, w pełnym, prażącym słońcu? Ogromny plus za plenność i wysoką odporność na choroby bo nie jest to bez znaczenia – jako pomidor typowo przerobowy, np. na pieczony sos czy zupy, sprawdzi się super. Dużo przypraw mu nie zaszkodzi Sprawdzi się dla początkujących. 52 Carbon – USA, 75, 160, G, T Odmiana dziedziczna (heirloom) nieznanego(...)uprawę powtórzę. Nie jest zły, ale przy moim uwielbieniu dla smaku czarnych/ciemnych odmian liczyłam tutaj na dużo więcej, a dostałam smak klasycznego pomidora: wyważony i słodko-kwaśny. Prawie bez dymności, bez klasycznego aromatu, mocno rozwodniony – no mnie nie chwyta to ani za serce, ani za kubki smakowe. Wygląda pięknie, bezproblemowy, ale smakowo liczyłam na mocniejsze wrażenia. 2,945g
Karo in the Kitchenucięte jako plaster - o ile uda się ukroić plaster bez rozpadnięcia. Przygotowałam mięso w wolnowarze, ale możecie również skorzystać z piekarnika. W moim odczuciu mięso gotowane czy pieczone razem z kością ma inny smak, nie wspominając już o delikatnych włóknach mięska, które są przy samej kości. Składniki: 1,5kg łopatki wołowej z kością 1 duża główka polskiego(...)pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy bokiem wodę i szczelnie zamykamy. Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy
Gotowanie i blogowanie