woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:297/1096)

Piernik staropolski długo dojrzewający 140

sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie(...)drugim blatem, wyłożyć resztę powideł, rozsmarować i przykryć trzecim blatem. Piernik szczelnie przykryć papierem (żeby nie poobsychał) - a następnie ułożyć na nim dużą blachę obciążoną równomiernie (np. słoikami z wodą lub przetworami). Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. W tym czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy

Świat Ciasta
Esencja Natury - zdrowie płynące z natury :) 168

wspomaga leczenie opryszczki preparaty z trawy cytrynowej wykorzystuje się w leczeniu zapalenia gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu należy zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć od 10 do 15 minut. Moja ocena: Po otwarciu paczuszki można wyczuć bardzo delikatny aromat cytrynki, niekiedy niewyczuwalny. Znacznie bardziej intensywny i przyjemny jest ten tuż po zaparzeniu. Wtedy(...)zęby  Sposób przygotowania: Nasiona chia mają wiele zastosowań, a jednym z nich jest napój Chia Fesca - 2 łyżeczki nasion chia należy wymieszać z 300 ml wody mineralnej niegazowanej, dodać sok z cytryny i coś do posłodzenia, np. miód, syrop z agawy. BŁONNIK WITALNY  Właściwości: stosowany przy nadwadze, usprawnianiu funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest regulatorem poziomu cukru we krwi zapobiega

Zdrowie na języku :P
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI 116

czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli je już zawsze :) Składniki: na syrop do gruszek: 3-4 gruszki 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu sok z 1/2 cytryny ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 50 ml likieru migdałowego Amaretto 120 g masła 120 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)proszku do pieczenia  Przygotowujemy gruszki do ciasta: Gruszki obrać ze skórki (zostawiamy patyczek) i usunąć gniazda nasienne. Od dołu podciąć gruszki aby utrzymywały pion. Wodę z cukrem oraz cynamonem, anyżem i sokiem z cytryny zagotować aż rozpuści się cukier. Dodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gruszki powinny być miękkie. Przygotowujemy ciasto: Czekoladę wraz z likierem

Kuchnia w oparach
Wiśnie w żelu z amaretto 127

Podany przepis jest na 1 kilogramową  porcję wiśni. Składniki: 1 kg wydrylowanych soczystych   wiśni 2 szklanki cukru 1 cytryna 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej –zależy jak soczyste są wiśnie 50 ml amaretto 50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki Wykonanie Wydrążone wiśnie  przełożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem, zostawić(...)dwie godziny aby puściły sok, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać. Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto, zagotować. Mąkę zmieszać   z zimną wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel. Przełożyć   frużelinę do wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać

Wanilia i Kardamon
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 140

łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy

Kuchenne Wariacje
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 445

370g delicji Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (do deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka(...)Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Wierzch: 9. Galaretkę cytrynową zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ), dokładnie wymieszać

Mała Cukierenka
babka karmelcia z brzoskwiniami 215

składniki: 330 g mąki 125 ml likieru adwokat 200 g cukru 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny dodatkowo: 4-5 połówek brzoskwiń z syropu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Masło, wodę, cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami 318

borówek (można użyć innych owoców jagodowych) 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g Do nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru 1 kropla pasty waniliowej (jeśli nie mamy, pomijamy) Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1-2 krople(...)otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno

Mała Cukierenka
Pałki z kurczaka po marokańsku 161

cytryny 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy. 3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę(...)nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę.  5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem

kruche babeczki
Barszcz po ukraińsku 81

masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika) sok z połowy cytryny sol, pieprz 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal(...)minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić  w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z  przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować

Smaczny zeszyt
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ZE SZPINAKIEM, CZOSNKIEM I CHILI 119

około 480g 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku Hortex 1/2 kubeczka śmietanki 30% (100g) 1/2 papryczki chili 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem: Krok 1 . Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i odkroić białą błonkę z boku. Następnie mięso pokroić w poprzek(...)oprószyć solą. Obsmażone kotleciki przekładać na talerz i trzymać w cieple. Krok 3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać zamrożone liście szpinaku, podlać wodą (około 150 ml), skropić sokiem z cytryny i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, dosyć często mieszając.  Kiedy szpinak będzie już całkowicie odmrożony i woda spod niego odparuje, wlać śmietankę rozmieszaną

Moja Książka Kucharska
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 176

talerzem lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 – 75 minut. W trakcie schładzania ciasta przygotować nadzienie figowe. Nadzienie figowe: 200 g suszonych fig* 3 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i po dużej szczypcie imbiru, cynamonu i wanilii Suszone figi pozbawić twardych ogonków, pokroić na małe kawałki, przełożyć do melaksera wraz z pozostałymi składnikami, miksować(...)stosunkowo miękkie figi (np. ze świeżo otwartego opakowania), bardzo twarde mogą nie zostać zmiksowane w melakserze o mniejszej mocy – wówczas koniecznym może być ich wcześniejsze, krótkie namoczenie w gorącej wodzie; do zmiksowania namoczonych fig nie dodawać już wody.     Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Even Better Food
Rogale marcińskie wg Aleex 132

migdałów • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 - 3 łyżki gorącej wody • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania • posiekane orzechy włoskie i migdały do posypania Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej przygotować ciasto. W misce mąkę(...)lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. 12. Przygotować masę makową. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. 13. Mak i orzechy zemleć dwukrotnie w maszynce razem z migdałami I masa marcepanową. Ja zrobiłam to w Thermomixie (40s/obr

W mojej kuchni
Dżem morelowy - królewski 167

najsmaczniejszy to właśnie tylko morele. Ten królewski smak broni się sam! Składniki na 5 słoiczków a`250g: 2 kg moreli 400-500 ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: morele umyć, odsączyć z wody. Przekroić każdą na pół i wyjąć pestkę, większe pokroić na ćwiartki. Morele umieścić w dużym, płaskim rondlu o grubym dnie. Zasypać ksylitolem i odstawić(...)przywarł do dna. Pod koniec wcisnąć sok z cytryny. Gdy dżem będzie spadał płatami z łyżki jest gotowy. Trzeba pamiętać, gdy osygnie dodatkowo zgęstnieje gorący dżem nakładać do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić dno dużego garnka wyłożyć papierowym ręcznikiem, ustawić słoiki. Gorące słoiki wstawić do gorącej wody, zimne do zimnej (żeby nie popękały). Pasteryzować w wodzie bliskiej wrzenia około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Barbie 189

marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Do dekoracji: czerwony barwnik spożywczy 300ml śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru kolorowe serduszka cukrowe lalka Barbie Wykonanie: Biszkopt: obie(...)Cały tort smarujemy odłożonym kremem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2 godziny. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do kremówki i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na kilka minut

Smak mojej kuchni