okazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej(...)myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania
Symfonia Smakóworganizmu zbędne toksyny wyrównuje pH reguluje temperaturę ciała Dziennie zaleca się wypicie minimum 8 szklanek (1,5l), dzięki temu świetnie nawadnia organizm. Jeśli nie przepadamy za mineralną wodę poleca się wrzucenie plasterka cytryny, która dostarcza jeszcze więcej witamin. Pozdrawiamphoto © Google
Truskawkowa Fiestaodstawić do całkowitego przestygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościpomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.Sałatę myjemy
Słodkości i nie tylkocukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione
Słodkości i nie tylkozagęszczonego 2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 30 dag truskawek Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 4 szklakach wody. Ostudzić. Truskawki umyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia. 1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek
na moim stole...Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką(...)dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Jabłka prażymy, czasem można podlać wodą, aby się nie przypaliły. jabłuszka rozgotowujemy, ale dobrze jak zostanie kilka większych jabłuszek (mniej rozgotowanych. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą gotowe zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę ostygły.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Budyń:Budynie zagotować
Moje pyszne gotowaniePyszny i zdrowy koktajl o intensywnym zielonym kolorze, wspaniale orzeźwia i oczyszcza organizm. Natka pietruszki znakomicie komponuje się z słodkim bananem i odrobiną soku z cytryny co daje mu bardzo wyrazisty i ciekawy smak. Natka pietruszki posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny(...)menstruacyjny. zapobiega anemii (dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza), posiada właściwości antyseptyczne. pęczek natki pietruszki 1 banan sok z 1/2 cytryny kilka kostek lodu 1/2 szkl. wody Z natki poobrywać same listki,banana obrać i pokroić na części. Do kielicha blendera wlać wodę,dodać natkę,banana i kostki lodu. Zmiksować wszystko razem,przelać
Kolorowa kuchnia Elkiamatorom zdrowej żywności i kuchni wegetariańskiej. SKŁADNIKI 1 puszka (400 g) ciecierzycy / odsączonej 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 4 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini / użyłam takiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz zimna woda(...)1/3-1/2 szklanki) DODATKOWO: pestki granatu, czerwona cebula, natka pietruszki, sezam, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, szczypta słodkiej czerwonej papryki, ćwiartka cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera lub malaksera i miksujemy, stopniowo dolewając zimną wodę, tak, aby uzyskać jasną pastę o konsystencji gęstej śmietany. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykładamy
cool and mintyłyżeczce nasion kminu rzymskiego, nasion kolendry, mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 ziela angielskie sól, świeżo mielony czarny pieprz 1,5 litra wody listki świeżej pietruszki lub kolendry do skropienia: sok z limonki lub cytryny, oliwa z oliwek Ciecierzycę mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej 2 szkl. wody i gotuj przez 25 minut. Zestaw z ognia, nie odcedzaj. Mięso(...)przykryciem na niewielkim ogniu. Wlej passatę oraz dodaj ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotuj przez 15-20 minut. Zdejmij zupę z ognia, dopraw solą i pieprzem, wsyp kuskus. Dobrze zamieszaj i pozostaw na 5 minut. Harirę podawaj skropioną oliwą, sokiem z limonki lub cytryny oraz posypaną natką pietruszki lub kolendry
Delicious Placeśliwkami ustąpiło po spróbowaniu przygotowanej konfitury. Była pyszna i na pewno przygotuję więcej, aby było co zimą pałaszować. Składniki: 70 dag śliwek 100 ml wody 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Śliwki umyć, jeśli jest to możliwe to wyjąć pestki (u mnie pestki były mocno związane z miąższem) włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę
Kuchcik gotujemigdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki(...)minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć
Pełny talerzSkładniki (na ok. 2,5 l napoju) : dużo (przynajmniej 50) gałązek świeżej mięty (to, co widzicie na zdjęciu obok to zaledwie połowa użytej) - 2 litry wody - 0,5 kg cukru - sok z 1 cytryny Gałązki (ja część wrzuciłam w gałązkach, a z reszty wykorzystałam tylko liście) mięty wypłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć(...)wtedy zupełnie inny kolor (żółty) w porównaniu z poprzednim dniem (zielony). Do wywaru dodać cukier i gotować kolejnych 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać sok z cytryny. Gorącą herbatę przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie
Weekendy w domu i ogrodziestudzimy a następnie dokładamy do mięsa. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy masę dłońmi przez parę minut, tak aby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały. Zwilżamy dłonie zimną wodę i formujemy płaskie kotleciki. Na patelni grillowej lub grillu elektrycznym rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy burgery z obu stron na złoty kolor. Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami(...)Sałatka z kaszy bulgur: 200 g kaszy bulgur 4 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kroimy w kostkę pomidory, cebulę i ser. Łączymy z wystudzoną kaszą. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny
Qchnia po prostudokładnie i wstaw do lodówki. Krewetki rozmróź, obierz z pancerzyków i pozbaw żyłek (jelit) biegnących wzdłuż grzbietów (jeśli używasz całych nieobranych krewetek). Opłukane pod bieżącą zimną wodą i osuszone, skrop sokiem z cytryny i oprósz lekko solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na pół godziny. Kromki pieczywa tostowego podpiecz na grillu elektrycznym lub patelni grillowej do uzyskania złotych prążków
Delicious Place