woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:300/1096)

Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 168

łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezusól, pieprz do smakumożna dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie(...)trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy syrop truskawkowo-miętowy - szybki i prosty w wykonaniu 148

Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący... Składniki: (na około 450 ml syropu) 2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek) 3/4 szklanki wody 1 gałązka świeżej mięty 1 szklanka cukru 1/2 dużej cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych części truskawki. Zalewamy je wodą i gotujemy około 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia

Słodkie okruszki
ODWRÓCONE CIASTO 110

moje serce. Od tamtego czasu właśnie staramy się aby to ciasto zawsze stało na naszym stole.  Salaterka Salsa Ambition Składniki: SYROP 3 pomarańcze 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze(...)piane z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Na dno formy wykładamy pomarańcze ugotowane w wodzie z cukrem. Na nie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 40 minut Do powstałego syropu z pomarańczy dodać skórkę z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny. Gotować chwilę o zestawić z ognia. Ciasto gorące nakłuć patyczkiem i wylać syrop

Kuchnia w oparach
Pierś z indyka w SOSIE PIERNIKOWYM 163

indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 6 łyżek mleczka kokosowego (80%) 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś z indyka pokrój na mniejsze części, a następnie zamarynuj dodając sól, majeranek, curry, sos sojowy oraz(...)piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza). Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj. Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji

Via Gusto
Tagliatelle z łososiem i szparagami 235

zielonych szparag – 250 g makaronu tagliatelle – parmezan – 100 g filetu z pstrąga łososiowego – oliwa z oliwek – sól i pieprz – 1 zielona cebulka – cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Szparagi umyć, oderwać stare końcówki, posmarować oliwą z oliwek i ugrilować na patelni grillowej*. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Łososia doprawić solą i pieprzem oraz skropić

I LOVE LIFE
Syrop z płatków mniszka lekarskiego (lepsza wersja) 124

mnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne 4 słoiki 270g)  200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy je do garnka i zalewamy(...)wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, jak herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi, może trzeba będzie dodać więcej cukru. Gotujemy przynajmniej 2 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby zgęstniał. Przelewamy gorący do słoiczków* i odwracamy

W kuchni bez szafek
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 144

użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem

Zgrabne Gotowanie
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 196

duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem(...)cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy

Symfonia Smaków
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 114

pistacjiskórka otarta z 1 cytryny1/2 pęczka natki pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z truskawkowym kremem mascarpone 126

proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar z herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty(...)Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar z mocnej herbaty, można lekko go posłodzić. Całkowicie ostudzić. 4. Przełożyć tort, od dołu: biszkopt - nasączyć masa truskawkowa okrągłe biszkopty

Kuchnia domowa Ani
Kompot jabłkowy 76

wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. "Kompot z jabłeeeek? Nieee." A gońcie się.  Ps. Był pyszny. Składniki: 1 l wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej goździki, cynamon i cukier. Gotujemy 15 minut

Kardamonovy
Marynowana biała ryba 100

świąteczny stół, na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Składniki: • 3 filety z flądry lub innej ryby • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem(...)cytryny, posypać solą i pieprzem. • Kawałki ryby ułożyć na sitku, które zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą, przykryć i gotować porcjami na parze przez 2 minuty. • Tak ugotowaną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i przełożyć rybę. • Zagotować składniki marynaty i przestudzoną zalać rybę. Wstawić

To co kocham
Dżem jabłkowo-cytrynowy 144

same pyszne rzeczy, spójrzcie na składniki poniżej.       Potrzebujemy: 2,5 kg jabłek 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 cytryny 700 g cukru żelującego 3:1 100 ml wody Wykonanie: Jabłka (jeżeli mamy ekologiczne lub niepryskane to nie trzeba obierać ze skórki) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cytrynę dokładnie(...)myjemy, sparzamy, ścieramy z niej skórkę, a resztę cytryny kroimy w kawałki (w miarę możliwości pozbywamy się pestek). Wkładamy owoce do rondla, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową i zalewamy wodą. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Pilnujemy, aby dżem się nam nie przypalił. G orący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie

Marder&Marder Manufacture
W domu: cytrynówka taty 190

samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi na drugi dzień SKŁADNIKI: 1 kg cytryn 700 g cukru białego 1 l spirytusu 1 l wody niegazowanej 2 duże łyżki miodu wielokwiatowego (może być też inny) PRZYGOTOWANIE: Cytryny szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy(...)cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy również na 24 godziny, co jakiś czas delikatnie potrząsamy słojem, aby smaki się przemieszały. Po upływie 24 godzin przygotowujemy co najmniej 3 litrowe naczynie, w którym będziemy mieszać naszą cytrynówkę. Wlewamy do niego 1 litr wody

Kuchnia w biegu
BANANOWY SERNIK 267

500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą

Mentor Smaku