pęczek koperku 1 ogórek 2 łyżki żelatyny 1 op. chleba pumpernikiel 2 jajka do dekoracji sól pieprz sok z cytryny Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano(...)serowo-jogurtowej i mieszamy. Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
Kuchnia w oparachroli głównej. Składniki : 500 ml wody kokosowej 150 ml mleka kokosowego 500 g mrożonyh truskawek 2 dojrzałe banay 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny kiwi(...)listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Zamrożone truskawki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać obrane, pokrojone banany i ponownie zmiksować. Dodać wodę kokosową, mleko kokosowe, syrop klonowy i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeokładów przy zapaleniu spojówek..." Tak oto kolejny "babciny" lek znalazł miejsce w mojej apteczce. Ps. Spróbujcie dodać go odrobinę do kieliszka z szampanem ;) SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 kg cukru sok z 2 cytryn 15 - 20 kwiatów czarnego bzu (można dodać więcej, wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć A jak to zrobić: Kwiaty najlepiej zerwać rano(...)około godzinę, aby żyjące w nich stworzenia spokojnie opuściły lokum. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich zielone łodyżki, gdyż mogą one spowodować, że nasz syrop nabierze gorzkiego smaku. Wlać sok z cytryn i dokładnie zamieszać całość. Naczynie odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić syrop
Kuchnia w opałachsklepie Tarka i Miarka , gdzie znajdziecie dużą ilość wspaniałych akcesoriów kuchennych (i nie tylko). Składniki: 1/2 limonki 2-3 plastry cytryny 3-4 listki świeżej mięty 100 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta woda – gazowana lub niegazowana opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Limonkę kroimy w plastry, wrzucamy je do pucharka. Dodajemy plastry cytryny i listki świeżej
Słodkie okruszkicytryny 2 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz sól do smaku patyczki do szaszłyków Patyczki wkładamy do wysokiej szklanki wypełnionej wodą. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą. Szparagom odłamujemy końcówki i nabijamy je na patyczki w dwóch miejscach, tak jak na zdjęciu. Tak przygotowane szparagi kładziemy na rozgrzanym
Kuchnia na wzgórzuolejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody 1/2 tabliczki dowalonej czekolady w moim wypadku była to mleczna z nadzieniem tofi Ponadto 4 banany sok z cytryny Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki(...)żeby zostały wysokie brzegi. To co zostało ścięte pokroić nożem oraz pokruszyć na drobne kawałki. Banany pokroić wzdłuż na pół następnie skropić je sokiem z cytryny. Ważne w międzyczasie nawilżyć spód przegotowaną wodą. Banany ułożyć w wydrążonym biszkopcie. żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie następnie ubijając śmietanę dodawać małymi porcjami. Gdy śmietana będzie sztywna dodać do niej pokrojoną w drobna
Pychotkaaazgodą Agnieszki dzielę się z Wami przepisem na jej cytrynowo-limonkowa lemoniadę z orzeźwiającą miętą. Przepis jest naprawdę prosty Składniki: 2 cytryny 2 1/2 limonki kilka gałązek świeżej mięty 3-4 łyżki miodu (płynnego) 2 litry filtrowanej wody kostki lodu (warto zamrozić w kostkach lodu małe listki mięty) Przygotowanie: Przecinamy cytrusy na pół. Wyciskamy sok z 3 połówek cytryny
Słodkie okruszkitahini) 4-5 suszonych pomidorów z oleju (*) 1 łyżka oleju z pomidorów (w przypadku kiedy używamy sezamu) (**) 2-3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (***) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (****) sól, pieprz Dodatkowo: woda (*****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem. (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy hummus można przechowywać w lodówce
Di gotujekiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą. Składniki: kawałek arbuza pół cytryny pół pomarańczy kilka listków mięty 1/2 szklanki soku wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej Sok wiśniowy przelać do foremek na lód i zamrozić. Miąższ arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować. Cytrynę i pomarańczę wyszorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 250 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina truskawkowa 350 g truskawek * 50 ml zimnej wody 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę(...)odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki. Frużelina truskawkowa Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy
Wędrówki po kuchniSkładniki : 1 i 1/2 kg owoców głogu 0,5 kg owoców jarzębiny 0,75 l miodu 0,25 l wody ( najlepiej źródlanej ) sok z 2 cytryn 1 i 1/2 l alkoholu 70 % Sposób wykonania : O woce głogu i jarzębiny opłucz, osusz, włóż do zamrażarki na co najmniej 2 tygodnie. Następnie owoce lekko rozmrozić, wsypać do czystego dużego słoja(...)słoja ( słój zamknij wieczkiem ), a do owoców dodaj miód i sok z cytryn, wymieszaj np. poprzez wstrząsanie słojem. Słój zamknij i odstaw na 7 dni. Często wstrząsaj słojem w tym czasie. Następnie zlej z owoców powstały syrop ( wymieszaj go z wcześniej zlanym alkoholem ), owoce zalej przegotowaną ciepłą wodą , ale nie gorącą. Słój z owocami zamknij i odstaw jeszcze
Przepisy i porady kulinarnemąki pszennej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 jajka 100 ml wody brązowy ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę
Bon appetit mon amiemetalowa miarka o pojemności 250 ml Formę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte gruszki obieramy, przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Do jednej miski wsypujemy składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mielone migdały – mieszamy. Dodajemy żurawinę i jagody goji – ponownie mieszamy. Do drugiej miski wbijamy
mojewypiekiinietylkoszczypta soli 160 g białego sera 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 1 kopiasta łyżeczka cynamonu ok 1/2 szklanki wody olej do smażenia Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem(...)cytryny i cynamonem. Jaja miksujemy z mlekiem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mąkę. Dodajemy masę serowo-jabłkową i mieszamy przy pomocy łyżki. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy stopniowo wodę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy same, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym syropem. Placki z twarogiem i jabłkami SMACZNEGO
peggiwkuchniprzyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła 15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia Beaty