woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:295/1096)

Ciasto Kubuś 203

budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła   Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru   Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy(...)poncz mieszamy ze sobą. Pierwszy blat biszkoptu nawilżamy połową ponczu. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki

e-PrzepisyKulinarne
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 198

soli na bardzo sztywną pianę (uważajcie, żeby je nie przebić!). Żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę razem z cukrem. Do powstałego gęstego i puszystego kogla-mogla wlewamy jogurt z cytryną, miksujemy do całkowitego wymieszania i wsypujemy oba budynie, ponownie miksując do wymieszania. Do masy serowej przekładamy partiami ubitą pianę z białek, i dokładnie, powoli i delikatnie mieszamy, łącząc(...)całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy. Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty

Karo in the Kitchen
Hummus z burakiem i pieczoną, pikantną ciecierzycą 187

upodobaniami. 240 gramów ciecierzycy z puszki (bez zalewy) 4-5 łyżki tahini 1 burak (średni), ugotowany lub upieczony 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (średni lub duży), z grubsza przesiekany ok 1/2 szklanki wody sól, pieprz do smaku oliwa świeża rukola do dekoracji (lub np kiełki lub liście buraka) Pieczona, pikantna ciecierzyca 240 gramów ciecierzycy z puszki(...)przygotować hummus w malakserze umieścić odsączoną z zalewy ciecierzycę, pastę tahini, pokrojonego na kawałki buraka i ząbek czosnku. Zmiksować. Cały czas miksując dodawać powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować. Rozsmarować niedbale na talerzu. Polać z wierzchu oliwą, posypać upieczoną ciecierzycą i udekorować świeżą rukolą

olalacooking
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 195

całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz  opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki ryżowe, dodajemy mleko(...)Chwilę studzimy i przekładamy całość do misy blendera, miksujemy na gładko. Celem jest osiągnięcie konsystencji lekko gęstego jogurtu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy po trochu wody, bądź mleka. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy.  "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju

Be Fit Be Strong
Najlepsza herbata na przeziębienie 96

Spróbujcie jej nawet, kiedy jesteście zdrowi, WARTO! Składniki 3-4 szklanki: – herbata z 3-4 saszetek (Earl Grey, Rooibos) – 750 ml gorącej wody – 5 cm świeżego imbiru – sok z 1 cytryny – 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: plastry pomarańczy i imbiru do dekoracji W dzbanku umieszczamy saszetki herbaty. Bezpośrednio do dzbanka ścieramy obrany imbir (wraz(...)sokiem). Zalewamy gorącą wodą. Po 6 minutach wyciągamy saszetki herbaty i czekamy, aż napój osiągnie temperaturę poniżej 50 stopni. Wtedy dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną herbatę rozlewamy do szklanek i uzupełniamy plastrami pomarańczy oraz plastrami obranego imbiru. Smacznego! Artykuł Najlepsza herbata na przeziębienie pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Biszkopt z musem truskawkowym 456

można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra(...)blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. 11. Gotowy

Mała Cukierenka
Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie 202

200g płatków owsianych 150g orzechów włoskich 80g masła 75 brązowego cukru 50g mąki pszennej lub innej 1 jajko POWIDŁA DAKTYLOWE 300g daktyli 125 gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) POLEWA 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 16 połówek orzechów włoskich (lub tyle, na ile kawałków planujemy pokroić mazurek) Wykonanie: - orzechy(...)zafoliować i schłodzić - daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty mus - mus daktylowy przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz opcjonalnie miód, składniki wymieszać i krótko podgrzać - schłodzonym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto piec

Smakołyki Bereniki
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 419

wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne biszkopty  Czekoladowe motyle  Opłatkowe kwiatuszki  Posypki cukrowe  4 truskawki do ozdoby  Nasączenie:  Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt kakaowy: Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku(...)ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami. Przełożenie: Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki. Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami

Takie tam pichcenie
ZIELONY HUMMUS ZE SZPINAKIEM 61

Intensywnie zielony hummus ze szpinakiem (bez tahini!) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 6 szklanek wody duży pęczek szpinaku* 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny Vegeta Natur Pikantna z chili pieprz sól oliwa chilli ciecierzycę zalej 3 szklankami wody i odstaw na noc, by nasiąknęła następnego dnia odcedź, wypłucz, przełóż do garnka i zalej pozostałą wodą gotuj

SandraFrej.com
LEMONIADA MELONOWA Z MIĘTĄ 117

super gasi pragnienie. Jutro u mnie powtórka 😉 A Wy skusicie się na szklaneczkę pysznej domowej lemoniady? Składniki: 1 melon 2 limonki lub 1 cytryna ok. 20 listków mięty 1 łyżka miodu 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: Melona obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki melona wrzucamy do misy blendera. Dodajemy sok z wyciśniętych(...)limonek lub cytryny, miód oraz listki mięty. Blendujemy wszystko na gładki mus, a na końcu dodajemy wodę i mieszamy. Jeżeli chcemy, aby lemoniada była klarowna jak na zdjęciu, przelewamy ją przez sitko. Podajemy schłodzoną

Kuchnia MagdaLeny
Zielony koktajl 242

węglowodanów i 4,8 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 100 g świeżych liści szpinaku 1 banan 1 pomarańcza sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Liście szpinaku myjemy, odsączamy z wody. 2. Banana i pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Przekładamy szpinak i owoce do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny (ilość

W kuchni Katie
Hawanka ananasowo-bananowa 158

Składniki na formę 25/30 cm lub podobną; Biszkopt : 4 jajka 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka cytryny 1 łyżka wódki lub rumu Masa ananasowa: 1 puszka ananasa 10 dag masła 1 szklanka wody 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy lub ananasowy 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Śledzie w oleju z cytryną. 120

Bardzo fajnie sprawdzą się na święta, właśnie dlatego, że można je przygotować wcześniej. Polecam, spróbujcie ;) Składniki: 6 filetów śledziowych a'la matjas ( miałam w oleju) 1 cytryna 2 nie duże cebule olej Dodatkowo: woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka. Moczyć przez godzinę. Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki. Cebulę

Agusiowe smakołyki
Delikatna potrawka drobiowa wg Aleex 139

kurczaka • 1 skrzydło indyka Sos: • 1 łyżka oleju • 1 cebula • 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany • 100 ml śmietanki 12% • ½ szklanki wody • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) • kilka kropli soku z cytryny do smaku • 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki(...)cebulę. Osolić i gdy zmięknie, dodać marchew z rosołu. Podsmażać chwilę. 5. Na patelnię włożyć kawałki gotowanego kurczaka. Doprawić pieprzem, przyprawami i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. 6. Smażyć chwilę i zalać gorącą wodą. 7. W kubku blendera zmiksować oba rodzaje śmietany z mąką. Wlać mieszaninę do mięsa na patelni, mieszać, aż danie lekko zgęstnieje. 8. Zgasić płomień, zostawić

W mojej kuchni
.876. kaszka zamiast mąki 91

cukier/stevia do połodzenia ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~60g ziaren granatu Kaszkę wymieszać z sodą i ew. cukrem/stevią, powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Następnie dodać żółtko, granat, sok z cytryny i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Smażyć placki na oleju (na suchej patelni będą się rozpadać - sprawdzone :c), na małym ogniu

breakfast of dreams