budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy(...)poncz mieszamy ze sobą. Pierwszy blat biszkoptu nawilżamy połową ponczu. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki
e-PrzepisyKulinarnesoli na bardzo sztywną pianę (uważajcie, żeby je nie przebić!). Żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę razem z cukrem. Do powstałego gęstego i puszystego kogla-mogla wlewamy jogurt z cytryną, miksujemy do całkowitego wymieszania i wsypujemy oba budynie, ponownie miksując do wymieszania. Do masy serowej przekładamy partiami ubitą pianę z białek, i dokładnie, powoli i delikatnie mieszamy, łącząc(...)całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy. Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty
Karo in the Kitchenupodobaniami. 240 gramów ciecierzycy z puszki (bez zalewy) 4-5 łyżki tahini 1 burak (średni), ugotowany lub upieczony 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (średni lub duży), z grubsza przesiekany ok 1/2 szklanki wody sól, pieprz do smaku oliwa świeża rukola do dekoracji (lub np kiełki lub liście buraka) Pieczona, pikantna ciecierzyca 240 gramów ciecierzycy z puszki(...)przygotować hummus w malakserze umieścić odsączoną z zalewy ciecierzycę, pastę tahini, pokrojonego na kawałki buraka i ząbek czosnku. Zmiksować. Cały czas miksując dodawać powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować. Rozsmarować niedbale na talerzu. Polać z wierzchu oliwą, posypać upieczoną ciecierzycą i udekorować świeżą rukolą
olalacookingcałej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki ryżowe, dodajemy mleko(...)Chwilę studzimy i przekładamy całość do misy blendera, miksujemy na gładko. Celem jest osiągnięcie konsystencji lekko gęstego jogurtu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy po trochu wody, bądź mleka. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy. "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju
Be Fit Be StrongSpróbujcie jej nawet, kiedy jesteście zdrowi, WARTO! Składniki 3-4 szklanki: – herbata z 3-4 saszetek (Earl Grey, Rooibos) – 750 ml gorącej wody – 5 cm świeżego imbiru – sok z 1 cytryny – 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: plastry pomarańczy i imbiru do dekoracji W dzbanku umieszczamy saszetki herbaty. Bezpośrednio do dzbanka ścieramy obrany imbir (wraz(...)sokiem). Zalewamy gorącą wodą. Po 6 minutach wyciągamy saszetki herbaty i czekamy, aż napój osiągnie temperaturę poniżej 50 stopni. Wtedy dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną herbatę rozlewamy do szklanek i uzupełniamy plastrami pomarańczy oraz plastrami obranego imbiru. Smacznego! Artykuł Najlepsza herbata na przeziębienie pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongmożna też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra(...)blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. 11. Gotowy
Mała Cukierenka200g płatków owsianych 150g orzechów włoskich 80g masła 75 brązowego cukru 50g mąki pszennej lub innej 1 jajko POWIDŁA DAKTYLOWE 300g daktyli 125 gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) POLEWA 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 16 połówek orzechów włoskich (lub tyle, na ile kawałków planujemy pokroić mazurek) Wykonanie: - orzechy(...)zafoliować i schłodzić - daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty mus - mus daktylowy przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz opcjonalnie miód, składniki wymieszać i krótko podgrzać - schłodzonym ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto piec
Smakołyki Berenikiwierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt kakaowy: Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku(...)ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami. Przełożenie: Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki. Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami
Takie tam pichcenieIntensywnie zielony hummus ze szpinakiem (bez tahini!) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 6 szklanek wody duży pęczek szpinaku* 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny Vegeta Natur Pikantna z chili pieprz sól oliwa chilli ciecierzycę zalej 3 szklankami wody i odstaw na noc, by nasiąknęła następnego dnia odcedź, wypłucz, przełóż do garnka i zalej pozostałą wodą gotuj
SandraFrej.comsuper gasi pragnienie. Jutro u mnie powtórka 😉 A Wy skusicie się na szklaneczkę pysznej domowej lemoniady? Składniki: 1 melon 2 limonki lub 1 cytryna ok. 20 listków mięty 1 łyżka miodu 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: Melona obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki melona wrzucamy do misy blendera. Dodajemy sok z wyciśniętych(...)limonek lub cytryny, miód oraz listki mięty. Blendujemy wszystko na gładki mus, a na końcu dodajemy wodę i mieszamy. Jeżeli chcemy, aby lemoniada była klarowna jak na zdjęciu, przelewamy ją przez sitko. Podajemy schłodzoną
Kuchnia MagdaLenywęglowodanów i 4,8 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 100 g świeżych liści szpinaku 1 banan 1 pomarańcza sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Liście szpinaku myjemy, odsączamy z wody. 2. Banana i pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Przekładamy szpinak i owoce do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny (ilość
W kuchni KatieSkładniki na formę 25/30 cm lub podobną; Biszkopt : 4 jajka 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka cytryny 1 łyżka wódki lub rumu Masa ananasowa: 1 puszka ananasa 10 dag masła 1 szklanka wody 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy lub ananasowy 1 łyżeczka
Wanilia i KardamonBardzo fajnie sprawdzą się na święta, właśnie dlatego, że można je przygotować wcześniej. Polecam, spróbujcie ;) Składniki: 6 filetów śledziowych a'la matjas ( miałam w oleju) 1 cytryna 2 nie duże cebule olej Dodatkowo: woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka. Moczyć przez godzinę. Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki. Cebulę
Agusiowe smakołykikurczaka • 1 skrzydło indyka Sos: • 1 łyżka oleju • 1 cebula • 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany • 100 ml śmietanki 12% • ½ szklanki wody • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) • kilka kropli soku z cytryny do smaku • 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki(...)cebulę. Osolić i gdy zmięknie, dodać marchew z rosołu. Podsmażać chwilę. 5. Na patelnię włożyć kawałki gotowanego kurczaka. Doprawić pieprzem, przyprawami i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. 6. Smażyć chwilę i zalać gorącą wodą. 7. W kubku blendera zmiksować oba rodzaje śmietany z mąką. Wlać mieszaninę do mięsa na patelni, mieszać, aż danie lekko zgęstnieje. 8. Zgasić płomień, zostawić
W mojej kuchnicukier/stevia do połodzenia ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~60g ziaren granatu Kaszkę wymieszać z sodą i ew. cukrem/stevią, powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Następnie dodać żółtko, granat, sok z cytryny i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Smażyć placki na oleju (na suchej patelni będą się rozpadać - sprawdzone :c), na małym ogniu
breakfast of dreams