woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:289/1096)

Baklava 146

szklanka, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, sol szczypta, nadzienie: orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki, syrop: woda 2 szklanki, miód 1 szklanka, cukier brązowy 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, dodatkowo: m ą ka ziemniaczana 1,5 szklanki, orzechy włoskie siekane 1 garść, masło 200 g, Sposób przygotowania: Z podanych(...)rozpuszczamy i polewamy nim pokrojone ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy baklavę i pieczemy w 170 stopniach aż wierzch ciasta będzie rumiany. W tym czasie sporządzamy syrop. Do wody dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie nam syrop. Od czasu do czasu syrop należy pomieszać . Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną baklave polewamy polową ciepłego syropu

kulinarne odsłony pati
Hummus z pieczonym burakiem 78

pieczenia ok. 40 minut)  duży ząbek czosnku  sól  pieprz Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Sugeruję wstawienie ciecierzycy do piekarnika, by nie denerwował dźwięk pękających nasion. Odcedzić ciecierzycę, przelać bieżącą wodą.  Ciecierzycę wrzucić do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować. Odcedzić.  Ciecierzycę zalać 500 ml wrzątku. Gotować do miękkości. Zostawić pod przykryciem(...)ostygnięcia. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę zmiksować z kawałkami buraków, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę.  Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować.  Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przykryć szczelnie

Weekendy w domu i ogrodzie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI - WYPASIK 160

przekonaniu, że "na pewno będzie coś z nią nie tak" postanowiłam pokombinować zamiast zrobić ją prosto i tradycyjnie na maśle lub oliwie tylko z koperkiem, cukrem, solą i cytryną, ew. łyżeczką mąki ziemniaczanej- czyli tak, jak robię młodą kapustę (moja Mama robi z zasmażką - też pycha, ale mniej dietetycznie). Wyszedł mi bigosik z młodej kapusty, który bardzo spodobał się Chłopakom(...)młodej kapusty 3 łyżki oliwy z orzechów laskowych (lub włoskich lub oliwy z oliwek) łyżka masła 5 suszonych śliwek kalifornijskich garść posiekanych orzechów włoskich chlust wody sól, pieprz, cukier (lub ksylitol), sok z cytryny - do smaku łyżka octu balsamicznego dobrej jakości  Na oliwie z masłem i odrobiną wody dusimy kapustę, pod koniec gotowania dodajemy śliwki, orzechy i doprawiamy

Cytryna&Co.
Tort kufel piwa 152

białek 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Piana 350 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki spirytusu 1/2 cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo 500 g masy cukrowej brązowej 250 g masy czarnej farba jadalna srebrna klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól(...)charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Piana Do mascarpone dodajemy cukier puder i wanilię. Mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny i spirytus, mieszamy. Przełożenie Przełożenie Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze/podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt

Wędrówki po kuchni
Sernik Marchewkowa Galaktyka 148

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody 300 ml śmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka(...)sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka 17 cm)  Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa

Bon appetit mon amie
Sos tahini czyli طحينة 217

sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)   3 ząbki czosnku   2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu)   sól i pieprz(...)blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Likier cytrusowy angielski. 132

Składniki : 4 dojrzałe pomarańcze 3 cytryny 1 l spirytusu 95% 600 ml wody 1 kg cukru laska wanilii 3-4 goździki około 4 cm kory cynamonu Sposób wykonania :   C ytrusy umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, nakłuj kilka razy widelcem, włóż do dużego słoja. Dodaj wanilię , cynamon i goździki, zalej spirytusem tak, aby owoce były całkiem przykryte alkoholem. Słój zamknij(...)odstaw na 5-6 tygodni. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem. Po zakończeniu maceracji wyjmij owoce. Cytryny wyrzuć, pomarańcze przekrój na pół, wyciśnij z nich sok i wlej go do nalewu. Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie. Do letniego syropu wlej powoli cytrusowy spirytus, ciągle mieszając. Dopełnij przestudzoną , przegotowaną wodą do objętości 2 l. Teraz likier przefiltruj przez bibułę lub gazę

Przepisy i porady kulinarne
Najlepsze Rogale Marcińskie 171

wałkowania 50g świeżych drożdży 420ml ciepłego mleka 100g cukru kryształu 2 jajka o wielkości M 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 400g białego maku 500ml mleka około 400ml wody 200g zmielonych biszkoptów (lub suchego biszkoptu) 200g cukru pudru 100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców) 100g blanszowanych migdałów zmielonych na pył 100g grubo(...)Dodatkowo: 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka cukru pudru migdały w słupkach do posypania Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka rumu lub 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Ciasto: 1. Do miski pokruszyć drożdże i zalać je ciepłym mlekiem, dodać 100g cukru kryształu i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać roztopione masło, wymieszać

Mała Cukierenka
Odwrócony włoski deser 150

szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej(...)bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu

Różne smaki w kuchni
Odwrócony włoski deser 369

szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1/2 szkl. posiekanych bakalii lub kandyzowanych owoców ( ja użyłam owoce kandyzowane) 1/3 szkl. obranych orzechów pistacjowych 4 jajka sok z połowy cytryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej(...)bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu

Słodkości i nie tylko
Makaron z brokułami, sardelami i cytryną 163

makaronu1 puszka 50 g sardeli (anchovy)3 ząbki czosnku50 g parmezanu, startegoskórka otarta z 1 cytryny i sok4 łyżki oliwypłatki chilli, pieprzcząstki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)1. Podzielone na cząstki główki brokułów obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać… Odcedzić brokuły zachowując około 200 ml wody.2. Sardele odsączyć(...)upodobań)Smażyć na małym ogniu 1-2 minuty a następnie dodać połowę obgotowanych i odcedzonych brokułów, połowę startego parmezanu, skórkę i sok z cytryny i wszystko zmiksować. Jeśli sos jest za gęsty dodać wody od gotowania brokułów. Dodać resztę brokułów i podawać z ulubionym makaronem. Doprawić pieprzem.3. Makaron -ulubiony- ugotować z godnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas

UgotujmyTo.pl
Zielone smoothie 76

jabłka 1 banan 1 lub 1/2 awokado  wyciśnięty sok z 2-3 pomarańczy seler naciowy wg uznania ew. 1 łyżeczka miodu ok. 350 ml wody można dodać również sok z cytryny, imbir,  Przygotowanie: Owoce myjemy i warzywa myjemy.  Z pomarańczy wyciskamy sok, pozostałe owoce i selera kroimy na mniejsze kawałki. Jabłek nie trzeba obierać ze skórki

bistro mama
ZIELONY HUMMUS ZE SZPINAKIEM 86

Intensywnie zielony hummus ze szpinakiem 🙂 (bez tahini!) Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 6 szklanek wody duży pęczek szpinaku* 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny pieprz sól oliwa chilli ciecierzycę zalej 3 szklankami wody i odstaw na noc, by nasiąknęła następnego dnia odcedź, wypłucz, przełóż do garnka i zalej pozostałą wodą gotuj na małym ogniu [...] Artykuł ZIELONY HUMMUS ZE SZPINAKIEM

SandraFrej.com
Sałatka ze stekiem i kuskusem 165

mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju

Dieta bez mleka
Tort makowy z malinami 156

ricottą  250 g serka ricotta 400 ml śmietanki 30-36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru 15 g żelatyny 50 ml wody Poncz 1/2 szklanki kompotu truskawkowego 2 łyżki soku z cytryny Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund

Anielskie wypieki
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 191

Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku. Burak, marchewkę oraz batat obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 20-25 minut). W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w paseczki. Podsmażamy na złoty

Kolizje Smaków
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 175

drylowanych wiśni ze słoika - użyłam wiśni z konfitury wiśniowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś na szpinaku z płatkami migdałów 166

minut a następnie wrzucamy opakowanie szpinaku. Na małym gazie pozwalamy się rozmrozić szpinakowi. 3/ Gdy szpinak już jest rozmrożony, doprawiamy go sokiem z połowy cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Pozwalamy odparować wodzie i dopiero wtedy dodajemy śmietankę, którą również redukujemy. Gotowy szpinak odstawiamy na bok. 4/ Do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni wkładamy na foli aluminiowej łososia(...)pozwalamy się mu przesuszyć (Nie używamy termoobiegu ani nadmuchu z góry) 5/ Przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo do gotującej się wody dodajemy pół łyżeczki mielonego imbiru i sok z połowy cytryny. 6/ Gotowy łosoś układamy na szpinaku z ułożonym obok ryżem. Możemy pokroić świeże mini pomidorki cherry lub rzymskie SMACZNEGO! Szukaj » var script = document.createElement("link"); script.setAttribute("type

Kuchnia PROzdrowotna