mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie dokładnie mieszamy kaszę. Fasolkę zieloną gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Steka wołowego oczyszczamy. Osuszone mięso smażymy na rozgrzanym oleju
Dieta bez mlekaricottą 250 g serka ricotta 400 ml śmietanki 30-36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru 15 g żelatyny 50 ml wody Poncz 1/2 szklanki kompotu truskawkowego 2 łyżki soku z cytryny Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund
Anielskie wypiekiCzas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni. Pieczemy jedną godzinę. Można je również ugotować w wodzie zamiast pieczenia w piekarniku. Burak, marchewkę oraz batat obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 20-25 minut). W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w paseczki. Podsmażamy na złoty
Kolizje Smakówdrylowanych wiśni ze słoika - użyłam wiśni z konfitury wiśniowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody
sierotka maRysia w kuchniminut a następnie wrzucamy opakowanie szpinaku. Na małym gazie pozwalamy się rozmrozić szpinakowi. 3/ Gdy szpinak już jest rozmrożony, doprawiamy go sokiem z połowy cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Pozwalamy odparować wodzie i dopiero wtedy dodajemy śmietankę, którą również redukujemy. Gotowy szpinak odstawiamy na bok. 4/ Do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni wkładamy na foli aluminiowej łososia(...)pozwalamy się mu przesuszyć (Nie używamy termoobiegu ani nadmuchu z góry) 5/ Przygotowujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodatkowo do gotującej się wody dodajemy pół łyżeczki mielonego imbiru i sok z połowy cytryny. 6/ Gotowy łosoś układamy na szpinaku z ułożonym obok ryżem. Możemy pokroić świeże mini pomidorki cherry lub rzymskie SMACZNEGO! Szukaj » var script = document.createElement("link"); script.setAttribute("type
Kuchnia PROzdrowotnadrinków, do wody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem , na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny(...)korzeń imbiru, 200 ml miodu. Przygotowanie: Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce, przy dłuższym przygotowaniu cytryny mogą wydzielać gorzki posmak. Dlatego jeśli
Aga w kuchniwody... pyszne cytrynki w miodzie z dodatkiem imbiru. Na blogu znajdziecie podobne przepisy na cytrynki w syropie z miodem i imbirem , na syrop z pigwy i pigwę w syropie z imbirem Cytrynki można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, jeśli chcecie dłużej przechowywać to polecam skorzystać z w/w przepisy na cytrynki w syropie. Składniki: 3 cytryny, 5 cm korzeń(...)miodu Miód Wileńskich . Przygotowanie: Cytryny dobrze umyłam i sparzyłam. Pokroiłam w plasterki wraz z korzeniem imbiru. Na zmianę układałam w wyparzonych słoiczkach plasterki cytryny i imbiru. Miód podgrzałam z odrobiną wody, tak by był płynny i zalałam nim cytrynki. Takie słoiczki przechowuję do 2 tygodni w lodówce, przy dłuższym przygotowaniu cytryny mogą wydzielać gorzki posmak. Dlatego jeśli chcemy dłużej
Aga w kuchniżółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g(...)opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń o wadze 820g 2-3 łyżki cukru pudru Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyki kakao 3 kopiaste łyżki cukru 8-9 łyżek wody Dodatkowo: około 200g herbatników starta czekolada do posypania Krem czekoladowy: 1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną
Mała Cukierenkakrem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający(...)świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić go do wody zakwaszonej np. sokiem z cytryny. Właściwości topinamburu Bulwy topinamburu to skarbnica witamin (m.in. witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, witaminy K) i minerałów takich jak wapń, potas, sód
Cztery Fajerykrem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający(...)świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić go do wody zakwaszonej np. sokiem z cytryny. Właściwości topinamburu Bulwy topinamburu to skarbnica witamin (m.in. witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, witaminy K) i minerałów takich jak wapń, potas, sód
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajko (brak na zdjęciu) 1 łyżka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej) 100 g rodzynek Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Przygotowałam rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru (z 60 g) 1 łyżki mąki 9z 450 g) oraz mleka. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. 15 minut(...)ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie, po chwili odsączyłam z wody i odcisnęłam. Z połowy cytryny starłam skórkę. Ser zmiksowałam z cukrem pudrem, masłem i jajkiem na puszystą masę. Dodałam rodzynki i skórkę z cytryny. Wymieszałam. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę, odgazowałam
Kuchnia u Krysiswoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane 1 łyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały Pory kupujemy świeże i niezbyt(...)masła i sokiem z cytryny. Uważać by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem. Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym
Kulinarny karnet ChristopheraMoja ulubiona lemoniada, którą przygotujemy w kilka chwil:). Miód nadaje jej niepowtarzalny smak i kolor. 1/2 cytryny 1/2 limonki kilka gałązek mięty 3 łyżki miodu lipowego około 1 litra wody niegazowanej 10 kostek lodu 1. W 1,5-litrowym dzbanku umieszczamy pokrojone w plastry cytrynę i limonkę, gałązki mięty oraz lód. 2. Miód umieszczamy w szklance
Szefowa kuchnipokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 1 pomarańcza 1 duży grejpfrut 2 cytryny miód lub słodzik do smaku 3 l wody Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańczę, grejpfruta i cytryny obieramy (ja najpierw je porządnie szoruję, wyparzam
Rozpustne gotowaniedrobnego cukru do wypieków 120 g masła, roztopionego skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez(...)papier i piec 15 - 20 minut. W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka i cukier.. Dodać przestudzone masło, skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. W garnku zagotować odrobinę wody. Postawić na nim miskę ze składnikami i cały czas podgrzewać, mieszając, przez około 10 - 12 minut, do zagęstnienia kremu (gładka konsystencja). Woda w garnku powinna
ChilliJemy