Składniki: 200 gram mąki tortowej 100 gram margaryny 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Zimne ciasto miksujemy(...)papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia. Lukier: 200 gram cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki wrzącej wody Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Koktajl z banana i pietruszki Składniki na 1 koktajl: banan 2 garście natki pietruszki sok z połowy cytryny pół łyżeczki kurkumy pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Zobaczcie też: Koktajl z bananem i awokado Koktajl jabłkowo-marchewkowy na bazie zielonej herbaty Koktajl szpinakowo-bananowy *wpis powstał
Kuchnia Bazyliipijemy ją niemal non stop – jest pyszna, orzeźwiająca i świetnie nawadnia w gorące dni, kiedy to szczególnie powinniśmy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody. Składniki: sok z 1/2 limonki (można zastąpić cytryną) 4 listki bazylii 2 plasterki limonki 8 kostek lodu 300 ml wody mineralnej 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do wysokiej szklanki dodać listki bazylii, cukier
Taste and Cookmiałam więcej świeżej pokrzywy ;) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy 1 łodyga rabarbaru 250 - 300 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki
Quinoa Raz!łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego ½ szkl wody 1 łyżka przyprawy do piernika dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie) Lukier: 1 białko 1-1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny(...)Przygotowanie: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. W innym naczyniu rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). 2. Po tym czasie cienko rozwałkow ać, za pomocą foremek wykrawać pierniczki
Nastoletnie Wypiekaniesoku z cytryny Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę i ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem(...)cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą i pieprzem, dodajecie sok z cytryny. Możecie podawać z kaszą gryczaną, jeśli naprawdę pracujecie na budowie… Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKłyżki cukru pudru- 1 pomarańcza- 4 jabłka- 1 cytryna- 1 jajko- 3 - 4 szklanki mąki- 500 ml mleka- pół szklanki wody- szczypta soliPrzygotowanie:Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać za pomocą miksera. Pomarańcze oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki, dodać do ciasta. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć racuchy
Zainspirowana w kuchnimały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się(...)miseczki, w której zrobisz nadzienie. Niech w miarę ostygną. Do gotującego się soku z jagód wlej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobię z łyżką cukru. Zagotuj. Odstaw sos. Do wystudzonych owoców jagód dodaj twarożek , skórkę z cytryny i miód. Nadziewaj naleśniczki i maluj sosem jagodowym
AZgotuj!cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 100g nutelli 1/2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 250g greckiego jogurtu 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią cukier puder do posypania(...)masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej
Mała CukierenkaKruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 100g nutelli 1/2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 250g greckiego jogurtu 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią cukier puder do posypania(...)masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej
Mała Cukierenkastojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę lub mleko. Mieszając składniki suche w mikserze na niskich obrotach, powoli wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy powstałą masę na niskich obrotach do dobrego połączenia(...)tortowa) lub 500 145g drobnego cukru 1 niepełna płaska łyżeczka suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżka skórki startej z cytryny ziarna wyskrobane nożem z ½ laski wanilii 3 jajka M + 1 żółtko w temperaturze pokojowej 150ml lekko ciepłej wody lub mleka 1 łyżka płynnego miodu 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 1 łyżka masła, zimnego z lodówki 1 łyżka masła, rozpuszczonego
Karo in the Kitchencierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem. 1. Do „oprawienia” karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha ułóż na desce. Przytrzymując kwiat za płatki, odetnij łodyżkę na wysokości około 2 cm od nasady. 2. Odstające w dół płatki, odetnij całkowicie(...)usuń ze środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa. 7. Oczyszczonego karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę. Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl
Mechanik w kuchnimasła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli na masę cytrynową: 50 g masła sok z 4 cytryn skórka z 2 cytryn 150 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne(...)dwóch z nich. z czterech wycisnąć sok, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka i dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier i przegotowaną, przestudzoną wodę oraz sok wymieszany z mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryn. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa się zetnie. Gdy masa wystygnie, można przygotować bezę. W tym celu do białek
W SMAKłyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki malin Nasączenie: 100 ml przegotowanej zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: maliny do dekoracji kolorowe posypki itp. ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka(...)niż planuję go przekładać, wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy
Czary - gary w kuchni