woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:294/1096)

Pieczony indyk – co zrobić by nie był suchy i bez smaku. 138

Dodatkowo piersi indycze są bardzo duże co może spowodować, że ich środek będzie bez smaku. Aby temu zapobiec możemy: wstawić mięso do solanki dzień wcześniej (łyżka soli na litr wody) piec w 200 º C 70 minut na każdy kilogram (czyli jak mamy jedną pierś 2,5kg musimy ją piec niecałe 3 godziny. Jeżeli mamy 2 piersi(...)przed pieczeniem przyprawami np. Ostrą papryką i pieprzem lub czosnkiem i cytryną lub inną dowolną marynatą. Składniki: pierś z indyka ze skórą 2x2,5kg 2 cytryny główka czosnku pieprz 4 łyżki soli 4 litry wody Sposób przygotowania: Roztworem z soli i wody zalej indyka dzień przed planowanym pieczeniem. Kolejnego dnia wylej wodę, osusz mięso i natrzyj je przepuszczonym przez praskę

wysmienity
Sos biały do ryżu babci Basi 220

codziennie i od święta.   SKŁADNIKI : 1/2 kg piersi z kurczaka, 1/4 kostki masła, 1 cebula, papryka konserwowa lub świeża, puszka kukurydzy, sok z cytryny, vegeta czerwona, sól, pieprz, cukier, śmietana, mąka i woda do zagęszczenia. PRZYGOTOWANIE: 1/4 kostki masła roztopić , dodać cebulę pokrojona w kostkę i 1/2 kg piersi z kurczaka-pokrojoną w duża kostkę. 2. Dodać paprykę konserwową(...)pokrojoną w grube paski, następnie 3. dodać 1 puszkę kukurydzy -dusić wszystko dodając przyprawy: czerwoną vegetę, sól , pieprz, cukier i dużo soku z cytryny( tak, żeby wyrażnie było ostre!) 4. .Po uduszeniu dolać ok. 2.5 szklanki wody, na końcu dolać śmietanę . Spróbować i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić . 5. Zagęścić mąką. Potrawa powinna mieć wyrażnie posmak słodko-kwaśny. Podawać

Pysznosci Babci Basi
Ciasto serowe z winogronami 261

opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 500-550g umytych winogron bez pestek 2 galaretki agrestowe lub kiwi 2,5 szklanki gorącej wody Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru   Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem(...)części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. 6. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce. Środek: 7. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 8. Winogrona przepołowić. 9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Ser przez chwilę ucierać mikserem, dodać ubitą śmietankę, wymieszać

Mała Cukierenka
Japońsko - libańska sałatka z cieciorką na parze od Bonduelle 175

pierwszy bo zazwyczaj sama gotuję. I powiem Wam tylko tyle, ta cieciorka na prawdę jest bardzo bardzo smaczna. I dużo lepsza niż ta, którą się ugotuje normalnie w wodzie. Jest taka bardzo delikatna w smaku, a za razem kremowa, natomiast ziarno jest całe nie rozpada się, trzyma cały czas formę. I co tu dużo gadać już nie będę gotować(...)sałaty mizuna japońska odmiana: musztarda - 150 g truskawek polskich - oliwa z oliwek najwyższej jakości (użyłam greckiej) - świeży młody koperek - sól himalajska - kilka kropel soku z cytryny - świeżo zmielony pieprz - 1 łyżka wody - papryczki padron WYKONANIE: - połowę cieciorki na parze z puszki przełóż do wysokiego naczynia, dodaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek, jedną papryczkę padron bez pestek, sól, sok z cytryny

SMYKWKUCHNI
Tort w kształcie motyla 194

żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Przepis na poncz:Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu

Emcia Pichci
Pigwa do herbaty z imbirem i goździkami – przepis krok po kroku 132

będziecie potrzebować: 1 kg owoców pigwy ok. 70 g imbiru 3 szklanek (60 dag) cukru – u mnie jest to cukier trzcinowy 3 szklanek (600 ml) wody 9-10 goździków 3 łyżek soku z cytryny Oczywiście będziecie potrzebować również słoików Wykonanie krok po kroku: 1. Pigwę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze lub większe wiórki, aż dotrzemy do gniazda nasiennego, które(...)przygotujemy syrop do zalania naszych przetworów. W tym celu w garnku zagotowujemy wodę, po czym wsypujemy do niej cukier oraz goździki i doprowadzamy do ponownego zagotowania. 5. Całość gotujemy przez 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając. 6. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 7. Tak przygotowanym ciepłym syropem, zalewamy pigwę z imbirem, dzieląc

Okiem Blondynki by McBlondi
Ananasowo- kokosowe ciasto 165

kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Sposób przygotowania: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym(...)piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić. Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Przełożenie ciasta : Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone

Kuchnia Danusi
Czwartek: Calo verde po polsku 138

pęczek jarmużu) 4 duże ziemniaki 1 cebula średniej wielkości drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki masła 6 łyżek oliwy 4 szklanki bulionu lub wody Łyżeczka majeranku Łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej garnek na kuchence, dodaj 2 łyżki masła, a gdy się roztopi wsyp cebulę i czosnek. Smaż około(...)suche, dodaj trochę oliwy. Krok 2 Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki. Dodaj do cebuli i czosnku, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie zalej warzywa bulionem lub wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15-20 minut, w zależności od rodzaju ziemniaków. Przy pomocy tłuczka rozgnieć ziemniaki na pure, albo użyj

Niedzielny kucharz
Ciasto budyniowo-gruszkowe 205

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła aromat śmietankowy-odrobina Mus gruszkowy: ½ litra gęstego soku z gruszek 6 listków  żelatyny Dr.Oetker Poncz: 200 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 50 ml wódki lub rumu Dodatkowo: Bita śmietana Posypka Plasterki gruszki listki mięty Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą(...)budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku  śmietankowego, miksujemy do połączenia. Mus gruszkowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mus gruszkowy podgrzewamy aby był dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia

Wanilia i Kardamon
Karp w migdałach i grzybach / Carp in almonds and mushrooms 66

oliwek 1 łyżka listków tymianku 3-4 plastry cytryny sól, pieprz Grzyby zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Karpia wymocz w zimnej wodzie kilka razy, oczyść z łusek. Osusz ręcznikami i dobrze natrzyj solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły 20 minut. Odcedź, połowę pozostaw całych, a połowę zmiksuj(...)Włóż rybę do formy, obłóż ją dookoła piórkami cebuli, plastrami pieczarek i całymi grzybami oraz grubo siekanymi migdałami (garść zachowaj). Całość posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż plastry cytryny. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 40 minut. Następnie polej karpia 2 łyżkami oliwy i posyp pozostałą garścią migdałów. Piecz jeszcze 10 minut. Ingredients: 1 large

Delicious Place
Szpinakowa kostka z musem truskawkowym 220

truskawek świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 g schłodzonej śmietany 30% dodatkowo: sok wyciśnięty z cytryny, wymieszany z pół szklanki wody świeże truskawki do dekoracji Thermomix przepisy. Szpinakowa kostka z musem truskawkowym. Wykonanie: Szpinak myjemy i suszymy. Szpinak i olej umieszczamy w misie Thermomix . Dokładnie miksujemy na papkę. Czas(...)minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy, delikatnie ścinamy wierzchni blat (okruszki posłużą nam do dekoracji). Do czystego naczynia Thermomix wsypujemy wyszypułkowane truskawki. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy czas 5 min/temp.100/obr.1 Następnie miksujemy truskawki na gładko czas 30s/obr.10. Wsypujemy galaretkę i mieszamy czas 1 min/obr.4. Mus przelewamy do innego naczynia, studzimy, następnie schładzamy w lodówce. Kiedy mus truskawkowy będzie

Themo przepisy
Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli 126

syrop cukrowy, który nie będzie powodował nadmiernego rozcieńczenia drinków i zimnych napojów, powinniśmy zastosować proporcje wagowe czyli np. 250 gramów wody i 250 lub 500 gramów cukru. Do domowego syropu cukrowego warto też dodać sok z limonki lub cytryny. Dzięki temu przedłużymy jego trwałość. Zazwyczaj do przygotowanych wg poniższych proporcji syropów cukrowych dodaję 15 ml soku do klasycznego syropu cukrowego(...)jest idealny np. do pancakesów. Domowy syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli proporcje na około 400 ml syropu 250 ml wody 250 lub 500 g cukru 1 lub 2 łyżki soku z limonki lub cytryny Jak zrobić syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli Wlej jedną porcję przefiltrowanej lub przegotowanej wody do czystego rondelka. Dodaj jedną porcję cukru (białego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort czekoladowo jagodowy 158

białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie