woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:294/1096)

Grzaniec korzenny 189

anyżku  Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę

Wanilia i Kardamon
Lemon Curd-cytrynowy budyń 186

cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Sernik z Lemon Curd 230

osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 154

łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem

My simple kitchen
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 202

piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki

My simple kitchen
Topinambur z piekarnika 284

Uwagi : zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie - octem lub sokiem z               cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 210

upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 222

zrobić, a zmarnować przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki

BaRepas
Pieczone pączki 250

piekarnika i wykładamy na kratce. Lekko przestudzone pączki (po ok. 10 minutach) lukrujemy. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. 250 g), dodajemy trochę soku z cytryny i 2-3 łyżki wody, dokładnie rozmieszać łyżką, jeśli lukier jest za gęsty możemy dodać jeszcze wody. Polukrowane pączki posypujemy skórką pomarańczową.  Smacznego

Plate of Joy
Spritz – orzeźwiający smak Italii 288

orzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia. Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać: 60 ml Prosecco 40 ml Aperolu wody sodowa plasterek pomarańczy lub cytryny lód

Bon Ton Italia
Baranina ze śliwkami i migdałami 143

rumiano. Mięso przełożyć na talerz.  Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy. Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze pół godziny

królestwo garów
Ciasto "Afrodyta" 437

razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą. 2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny

In my kitchen
Babka z kremowym serkiem 172

łyżki wanilii (dałam jeden cukier waniliowy) 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą

O kuchni z uczuciem
Babka cytrynowa 218

minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciastka półksiężyce z lukrem 379

cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek

kuchcikownia