woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:294/1096)

3 najlepsze pomysły na jaglankę! 152

roślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców na każdą porcję Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalej mlekiem, dodaj wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, ugotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodaj sok z połowy cytryny i dokładnie zblenduj. Gotową jaglankę wyłóż(...)szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego 3 łyżeczki cukru trzcinowego (może być ksylitol) sok z połowy limonki (może być cytryna) 3 jabłka 3 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku (może być świeży) Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę cynamonu, imbir i cukier, włóż do rozgrzanego

Mój pomysł na
10 POMYSŁÓW NA BEZCUKROWE SŁODYCZE DLA DZIECI, BEZ PIECZENIA 130

BUDYŃ JAGLANY Jaglanka z sosem truskawkowym 8.  DOMOWE KNOPPERSY     Wafle jaglano-orzechowe Knoppersy   9. SOKI Wiadomo, że najlepszym wyborem jest woda, ale podkręćmy ją trochę owocowym smakiem. Dodaj plasterki cytryny i limonki i osłódź ją miodem, powstanie orzeźwiająca lemoniada. Do wody można dodać również zblendowane owoce, np. truskawki.  Moje dzieciaki wypiją prawie wszystko, jeśli wrzucą

Upiecz sobie babeczkę
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 160

tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, z każdej strony, osuszamy papierowym ręcznikiem,  Pokrojona w półplastry 1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry

Życie zaczyna się w kuchni
czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... 187

wierzch budyniu nakryć folią aby nie było kożucha, zimny budyń porcjami mikserem ucierać z miękkim masłem, żółtkami na gładki krem GRUSZKI: grubsze plastry gruszek zalać wodą z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny, gotować z 5 minut, na sitku odcedzić ciasto lekko nasączyć wodą z gruszek, rozsmarować cały krem na cieście, ułożyć gruszki lekko je wciskając w krem

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA Z KOTLETEM DROBIOWYM I OGÓRKAMI CURRY 238

paczka mix sałat * pół puszki kukurydzy * 3 kotlety drobiowe * 7 ogórków curry * 7-8 rzodkiewek * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka soku z cytryny * sól i pieprz do smaku * odrobina posiekanego koperku Wykonanie: Mix sałat opłukać wodą, dokładnie wysuszyć. Kotlety drobiowe(...)pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki curry w kostkę. W misce umieścić mix sałat, ogórki curry, kotlety drobiowe, rzodkiewki i odsączoną z wody kukurydzę, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać sosem sałaty i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wierzch posypać posiekany koperek

Zrób to smacznie
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 190

mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka i zrobi się taka "klucha

Pasja Smaku
(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 400

fatalnie czujemy się dnia następnego. Zacznij nawadnianie już przed imprezą, dużo wody pij w trakcie, a po powrocie do domu wypij ciepłą herbatę z cytryną, a na rano przygotuj dużą butelkę niegazowanej wody mineralnej.Następnego dnia jedzPodstawowym błędem skacowanych jest całodzienne wylegiwanie się w łóżku i opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku

W kuchni Katie
Wątróbka na sposób libański z sumakiem 216

Wątróbkę umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć pieprzem, cynamonem i zielem angielskim, wymieszać i odstawić. W miseczce wymieszać sumak z 3-4 łyżkami gorącej wody, syropem z granatów i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać wątróbkę i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż zetnie się z wierzchu

Codzienne Gotowanie
Szwedzkie matiesy 130

filetów śledziowych 2 jabłka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki kwaśnej śmietany pół cebuli 100 g borówek ze słoiczka pół pęczka koperku 2 kiszone ogórki 1 cytryna Zalewa : 140 ml mleka 140 ml wody mineralnej sól cukier pieprz kajeński 2 cebule Przygotowanie Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem

R'n'G Kitchen
Orkiszowe spaghetti z oliwkami i anchois 114

cytryny 60 ml oliwy sól, pieprz W blenderze zmiksować anchois, oliwki, czosnek, orzeszki piniowe, natkę pietruszki. Dodać skórkę i sok z połowy cytryny oraz oliwę. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odlać kubek wody w której się gotował, od razu wlać 2 łyżki do miski z sosem i ponownie zmiksować. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował(...)dodać sos i przemieszać, dolewając więcej zachowanej wody z gotowania makaronu, żeby go nieco rozrzedzić. Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie dodać więcej soku z cytryny. Przemieszać i podawać. Artykuł Orkiszowe spaghetti z oliwkami i anchois pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka na rozmarynie 141

już jest pyszna! Cóż poradzić..., najpewniej następnego miesiąca już nie wytrwa. 20g świeżych gałązek rozmarynu 500ml spirytusu rozcieńczonego do 40% lub czysta wódka połowa średniej cytryny 250g cukru 50g miodu pszczelego 300ml wody Rozmaryn przepłukujemy i jego gałązki rozdzielamy na nieco mniejsze. Wrzucamy je do sporego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy pod przykryciem w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie(...)czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Tort Babci 528

gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.Gotowy krem podzielić na trzy części (jedną troszkę mniejszą). Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę

Oryginalny smak
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 188

łyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezusól, pieprz do smakumożna dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie(...)trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy syrop truskawkowo-miętowy - szybki i prosty w wykonaniu 169

Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący... Składniki: (na około 450 ml syropu) 2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek) 3/4 szklanki wody 1 gałązka świeżej mięty 1 szklanka cukru 1/2 dużej cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych części truskawki. Zalewamy je wodą i gotujemy około 10-15 minut, na mniejszym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia

Słodkie okruszki
ODWRÓCONE CIASTO 127

moje serce. Od tamtego czasu właśnie staramy się aby to ciasto zawsze stało na naszym stole.  Salaterka Salsa Ambition Składniki: SYROP 3 pomarańcze 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze(...)piane z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Na dno formy wykładamy pomarańcze ugotowane w wodzie z cukrem. Na nie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 40 minut Do powstałego syropu z pomarańczy dodać skórkę z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny. Gotować chwilę o zestawić z ognia. Ciasto gorące nakłuć patyczkiem i wylać syrop

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania