woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:285/1096)

Pyszny sernik z musem jagodowym 475

mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 30g żelatyny spożywczej +100ml wody 600ml śmietanki 36%       *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej(...)zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści *** *** Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy uważając, aby jej nie zagotować i dodajemy do ciepłych

Blog z Apetytem
Ciasto z kremem dyniowym 307

duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru(...)cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy: 11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia. 12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 13. Do ubitej

Mała Cukierenka
Napój imbirowy z cytryną i miodem 180

Dodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem.   SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 2 - 3 plasterki cytryny 1 - 2 plastry pomarańczy  1 łyżeczka miodu Imbir obieramy i kroimy w plasterki, a następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut

Czary - gary w kuchni
Albańskie cytrynowe ciastka z semoliną 170

mnie  nierafinowany olej kokosowy 4 wiejskie jaja 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki Syrop półtorej szklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj na puszystą masę(...)prostokatnej i podłużnej, jeśli wolisz niższą wersję. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ,aż ciasto się zarumieni. Syrop Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut.Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej

Z Kuchni Do Kuchni
Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii 149

dzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier(...)rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot

Blondynka Gotuje
Galareta wieprzowa. 297

żadna filozofia. Składniki; 2 nóżki wieprzowe 2 duze golonki wieprzowe 5 ząbków czosnku 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki ziele angielskie lisc laurowy sól, pieprz cytryna Przygotowanie;  Mięso dokładnie umyć a następnie zalac woda aby było przykryte i gotowac do miekkosci. Około 2,5 godz. Wczesniej dodac ziele i liscie natomiast włoszczyznę wrzucuc około godziny przed koncem gotowania.(wcześniej(...)się nie przechyliła) i zalewamy płynem. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki najlepiej na cała noc.Podajemy skropioną sokiem z cytryny ze swieżym pieczywem. Jeśli boimy się, ze nasza galareta nie zsiądzie się tak jak powinna, albo wlejemy za dużo wody wtedy możemy dodać łyżeczkę żelatyny. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Żeberka w sosie z suszonych śliwek 149

Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 500 g suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki smalcu sól pieprz       Przygotowanie Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu

R'n'G Kitchen
Surówka z selera z rodzynkami. 177

Składniki : 2 średnie selery 1 jabłko około 6 łyżek śmietany 18 % 1 garść rodzynek sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania :   S elery obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach, jak wolisz, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do selera, wymieszaj. Teraz dodaj śmietanę

Przepisy i porady kulinarne
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 262

aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Mak, orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa(...)piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.  Lukrujemy  lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami

Walijskie Pichcenie
3 najlepsze pomysły na jaglankę! 192

roślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców na każdą porcję Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalej mlekiem, dodaj wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, ugotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodaj sok z połowy cytryny i dokładnie zblenduj. Gotową jaglankę wyłóż(...)szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego 3 łyżeczki cukru trzcinowego (może być ksylitol) sok z połowy limonki (może być cytryna) 3 jabłka 3 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku (może być świeży) Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę cynamonu, imbir i cukier, włóż do rozgrzanego

Mój pomysł na
10 POMYSŁÓW NA BEZCUKROWE SŁODYCZE DLA DZIECI, BEZ PIECZENIA 173

BUDYŃ JAGLANY Jaglanka z sosem truskawkowym 8.  DOMOWE KNOPPERSY     Wafle jaglano-orzechowe Knoppersy   9. SOKI Wiadomo, że najlepszym wyborem jest woda, ale podkręćmy ją trochę owocowym smakiem. Dodaj plasterki cytryny i limonki i osłódź ją miodem, powstanie orzeźwiająca lemoniada. Do wody można dodać również zblendowane owoce, np. truskawki.  Moje dzieciaki wypiją prawie wszystko, jeśli wrzucą

Upiecz sobie babeczkę
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 207

tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, z każdej strony, osuszamy papierowym ręcznikiem,  Pokrojona w półplastry 1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry

Życie zaczyna się w kuchni
czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... 225

wierzch budyniu nakryć folią aby nie było kożucha, zimny budyń porcjami mikserem ucierać z miękkim masłem, żółtkami na gładki krem GRUSZKI: grubsze plastry gruszek zalać wodą z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny, gotować z 5 minut, na sitku odcedzić ciasto lekko nasączyć wodą z gruszek, rozsmarować cały krem na cieście, ułożyć gruszki lekko je wciskając w krem

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA Z KOTLETEM DROBIOWYM I OGÓRKAMI CURRY 275

paczka mix sałat * pół puszki kukurydzy * 3 kotlety drobiowe * 7 ogórków curry * 7-8 rzodkiewek * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka soku z cytryny * sól i pieprz do smaku * odrobina posiekanego koperku Wykonanie: Mix sałat opłukać wodą, dokładnie wysuszyć. Kotlety drobiowe(...)pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki curry w kostkę. W misce umieścić mix sałat, ogórki curry, kotlety drobiowe, rzodkiewki i odsączoną z wody kukurydzę, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać sosem sałaty i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wierzch posypać posiekany koperek

Zrób to smacznie
Pączki hiszpańskie czyli popularne gniazdka 226

mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok. 150-200 g cukru pudru Wykonanie: Wodę zagotować z masłem i solą.Gdy masło się rozpuści dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką aż będzie odchodzić od brzegów garnka i zrobi się taka "klucha

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania