niej nasionka, ale uwierzcie, że warto! :) Kto ma cierpliwość, chęci i dziką różę....niech wyparza słoiki! :) Mus z dzikiej róży Potrzebujesz: 1kg owoców dzikiej róży 250ml wody 400g cukru 1 łyżkę soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Owoce dzikiej róży umyj, oczyść z szypułek, przekrój na pół i wydrąż nasionka wraz z włoskami. 2. Owoce wsyp do garnka, dodaj wodę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZIELENINA Z DRESINGIEM Składniki: 2 rodzaje sałat 2 garści świeżego szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki: suszonego kopru,pietruszki, bazyli szczypta pieprzu i soli Sposób Przygotowania(...)Sałaty dokładnie myjemy, osuszamy a następnie rwiemy w niewielkie kawałki Szpinak myjemy, a następnie wrzucamy do sałat Całość mieszamy Do kubka wlewamy wodę, olej, ocet a następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO
Gotowanie Patkiprzygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pociąć w paseczki.Wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, cynamon. Gotować 15 min na średnim(...)content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 300 gr mak, zmielonego sypkiego 400 ml mleka lub wody 60 gr cukru 50 gr zmielonych migdałów 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski
moj przepis nałyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso i zrumienić. Wlać wodę i zagotować. Wsypać makaron i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać jajko z sokiem z cytryny. Wlać odrobinę zupy do miseczki. Powtórzyć czynność kilka
Tureckie Przepisybardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody(...)prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneproporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych czereśni 150 g cukru (można dodać mniej lub więcej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 30 g) 50 ml wody 3 łyżki soku z cytryny wyparzone słoiki i wieczka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Frużelina z czereśni Przygotowanie: Dokładnie wypłukane i osączone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy(...)minutach: Do czereśni dodaję sok z cytryny i garnek stawiam na kuchence. Czereśnie od momentu postawienia garnka na gazie, gotuję około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby czereśnie nie przywarły do dna. Czereśnie gotuję na średnim palniku i na średnim płomieniu. Do mąki ziemniaczanej dodaję wodę i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek. Następnie po 10 minutach
Uwaga Babcia Gotujekonsystencją przypominający nieco piankę. Sernik idealny na letnie dni Składniki na sernik: Spód: 175g ciasteczek oreo 50g masła Masa: 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 700g twarogu 120g cukru pudru łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 400ml śmietanki 30-36% 16 ciasteczek oreo Przygotowanie sernika: Spód: Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków(...)masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką. Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Masa serowa: Żelatynę mieszamy w garnuszku z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Ser, oba cukry i sok z cytryny, mieszamy ze sobą w dużej misie, tylko do połączenia się składników. Podgrzewamy napęczniałą żelatynę, do momentu aż się rozpuści. Dodajemy do niej 2-3 łyżki
NiePieprz.plSkładniki : 1 kg liści z młodych pokrzyw 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny Sposób wykonania : L iście pokrzywy dokładnie opłucz, osączyć z nadmiaru wody, wyciśnij sok w wyciskarce lub sokowirówce. Otrzymany sok wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Rozlej do małych słoiczków, szczelnie zakręć wieczkami. Słoiczki wstaw do dużego garnka, zalej ciepłą wodą. Garnek postaw
Przepisy i porady kulinarnebutelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min. Wlać łyżkę koniaku, zestawić
Proste Potrawyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} BURSZTYNOWY DESER Składniki : 1 torebka ryżu 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki rumu sok z 1 cytryny 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru Przygotowanie: Ryż gotujemy, a następnie studzimy. Rodzynki moczymy w rumie przez 2-3 godziny. Po tym czasie rodzynki odsączamy(...)rumu, ale rumu nie wylewamy. Sok pomarańczowy łączymy z sokiem z 1 cytryny podgrzewamy je w rondlu. Do gotującego się soku dodajemy 1 łyżkę cukru i wlewamy rozrobiony w ½ szklanki wody budyń waniliowy. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, budyń studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy 1 łyżkę rumu i mieszamy do połączenia. Ostudzony ryż mieszamy
Bon appetit mon amieDania Babci Zosi 300 ml mleka 1 jajko olej do smażenia frużelina 800 g czereśni 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina: Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiakurat przypadnie do gustu. A może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą(...)sklepu Alfa-koszyk . Smalczyk wegetariański z migdałami tłuszcz palmowy* (nieutwardzony), 16% migdały*, olej słonecznikowy*, jabłko*, cebula*, sól morska, sos sojowy* (woda, soja*, sól morska), syrop jabłkowy*, koncentrat pomidorowy*, marchew*, seler*, pieprz*, papryka*, sok z cytryny, koper włoski*, kminek*, chili* *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jeden z ciekawszych produktów, bo jak to - smalczyk w wersji wegetariańskiej, a nawet lepiej
Zdrowie na języku :Pdzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skórek, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy(...)cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem. W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i całość na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cukier
Symfonia Smakówkonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 375 ml wody 1 banan 1 jabłko 250 g truskawek cytryna Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około
Domowa cukiernia Ewyrodzynek 4 łyżki bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów) 4 łyżki jasnego dżemu lub konfitury (brzoskwiniowy, morelowy lub pomarańczowy) sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę(...)folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Skropiłam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie nierówne części (jedna musi być troszkę większa). Większą część rozwałkowałam między dwoma warstwami folii spożywczej na prostokąt nieco większy niż
Kuchenne zapiski Edyty