woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:277/1096)

Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 433

łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich bakalii (użyłam mieszanki keksowej) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego 350ml mleka 250ml wody Do nasączenia: 120ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mała Cukierenka
Zupa cytrynowa 165

łodygi selera naciowego domowa wegeta sól,listek , ziele skrzydełka lub udka z kurczaka 1/2 szkl. makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu) 2-4 łyżki soku z cytryny koperek Do garnka wlać wodę , włożyć kurczaka i przyprawy.Gotować , zbierając szumowiny.Por pokroić w półkrążki, łodygę selera w kostkę i dodać do garnka z gotującym się kurczakiem. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie

Moje domowe kucharzenie
Nalewka na soku jabłkowym z trawką żubrową. 123

Składniki : 1200 ml naturalnego soku jabłkowego ( bez cukru ) 800 ml spirytusu 95 % 6 łyżeczek cukru 2 cytryny 8 wysuszonych trawek żubrowych woda  Sposób wykonania :   S ok jabłkowy połącz ze spirytusem. W garnuszku lub rondelku rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek

Przepisy i porady kulinarne
Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 189

gęsty budyń, taki kluch ale tak ma być :) Zdjąć rondelek z gazu, dodać cukier puder do gęstości (ok 1/2 szkl lub więcej, w razie czego można rozrzedzić wodą) oraz ewentualnie sok z cytryny. Wystudzić, przełożyć do szprycy i dekorować :) Ten lukier jest plastyczny, miękki i długo można nim dekorować, bez obaw że zaschnie. Przepis na pierniczki: Moje Wypieki

Kto ugości moich gości?
Łosoś à la MasterChef 293

pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku(...)kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat

Ratunku obiad
Dżem dyniowy z pomarańczą i cytryną 105

pomarańczą i cytryną Składniki 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 200 g cukru (w zależności od słodkości dyni i pomarańczy możecie zwiększyć ilość) 1/3 łyżeczki cynamonu 1 torebka żelfixu 3:1 sok z 2 dużych pomarańczy sok z 1 cytryny skórka otarta z połówki pomarańczy Instrukcje Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i dusimy(...)małym ogniu około pół godziny od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz otartą skórkę. Pamiętajcie żeby owoce dokładnie wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Całość chwilę gotujemy i dokładnie blendujemy, dodajemy żelfix i cynamon. Zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego. Artykuł Dżem

To co lubię - gotuję i polecam
Podudzia z kurczaka po marokańsku 117

smażyć wlać 1 szklankę wrzącej wody i dodać przyprawy, wymieszać przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny odkryć, dodać oliwki i sok z cytryny mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 188

drobno siekamy łodygi selera naciowego. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach łyżeczkę cytrynowej skórki, wyciskamy łyżkę soku. Fasolkę z puszki płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy do odcieknięcia. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa na gorący tłuszcz. Smażymy mieszając(...)selera naciowego 1 średnia cebula, biała lub czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1,5 łyżki posiekanego koperku 150ml wody 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano ok. ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Zimowa herbata z cytrusami, miodem i imbirem 100

push({}); Składniki: 1 torebka herbaty Lipton Yellow Label 20 ml soku z cytryny 3 plastry cytryny 2 plastry pomarańczy 4 goździki 2 plasterki korzenia imbiru 1 łyżka miodu z mniszka lekarskiego 1 łyżka konfitury z pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Całą cytrynę i pomarańczę sparz wrzącą wodą, następnie cytrusy pokrój w plasterki. Odkrój plasterki z korzenia imbiru. 1 torebeczkę

ProstePesto.pl
Chlebek cukiniowy z malinami 265

osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na  tarce o drobnych oczkach  (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 1,5 szklanki. Cytryny sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Maliny oprószyć mąką pszenną. Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Do drugiej miski (u mnie misa

Gospodyni Miejska
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 142

małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny Na samym początku rozpuścić kostkę masła. Ostudzić. Za pomocą dna tortownicy (jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta.  Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy(...)nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w 180.  Upieczoną baklawę ostudzić.  W międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony

Ugotować
Tort motyl 204

kremówki 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Krem kajmakowy: 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku Poncz: 1 szklanka gorącej wody lub herbaty 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny Dekoracja: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru 1-2 śmietan fixy kolorowa posypka tarta gorzka czekolada Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie(...)suchego patyczka. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem. Masa kajmakowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą

Ewusiowe Smaki
Konfitura morelowa z płatkami róż i rozmarynem 144

owocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale szumowiny.I tak przez 3 kolejne dni,3xdziennie przesmazac(...)ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym konserwantem .Jednak,jesli macie taka potrzeba,mozecie oczywiscie zapasteryzowac.Badz w garnku z goraca woda,badz w piekarniku.Opis moze wydawac sie przydlugi i moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 171

może się źle rozprowadzić co spowoduje zważenie masy. Stopniowo dodawać ubite jajka na parze i dokładnie ubić. Na koniec wlać powoli ajerkoniak. Do nasączenia biszkoptu 1/2 szkl. wody 1/2 soku z 1 cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek wódki Wszystko wymieszać. Beza szwajcarska : można przygotować ją kilka dni, a nawet tygodni wcześniej, przechowywać w suchym miejscu. 2 białka

Kubki smaku
Przetwory 2017: 1. Frużelina czereśniowa 151

małe miseczki, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, durszlak, słoiki. Przygotuj składniki: 550 - 600 g czereśni, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zimnej wody, trochę zimnej i trochę gorącej wody rozpuszczenia żelatyny. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i wysusz. Czereśnie odszypułkuj, przełóż na durszlak i umyj pod bieżącą wodą. Następnie(...)drugim kubku lub miseczki wsyp żelatynę. Zalej ją niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje dodaj do niej gorącą wodą i mieszaj do chwili, kiedy żelatyna się rozpuści. Czereśnie przełóż do garnka. Dodaj do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawi się sok z owoców. Następnie stopniowo dodawaj zawiesinę

blog.moje-pasje.info
ZDROWY SOK Z MALIN + FILMIK 98

cukru  1 łyżka soku z cytryny małe słoiczki                                                              PRZYGOTOWANIE :  Maliny należy oczyścić, delikatnie opłukać po wodą ( lub opuścić ta czynność jak maliny są czyste ).  Przekładamy(...)należy je podgrzać do 40 % C, mieszać aż cukier się rozpuści.  Następnie przecieramy przez sitko a nasionka wyrzucamy. Do soku dodajemy sok z cytryny, mieszamy i napełniamy słoiczki.  Pasteryzujemy krótko, gotując je w wodzie około 4-5 minut licząc czas od zagotowania się wody.  Po ostudzeniu przechowujemy w spiżarni.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 213

letniej Jagódki. Powstał on w laboratorium własnych doświadczeń i obserwacji dziecka, nie  - w gabinecie lekarskim, dietetycznym czy na warsztatach kulinarnych. Zapraszam! Po przebudzeniu: szklanka wody strukturyzowanej z sokiem z cytryny . 1/2  - 1 h później - śniadanie: szklanka świeżo wyciskanego soku .  Składniki: 1 laska selera naciowego, 1/2 marchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści(...)poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami .   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek,  papryka.   Wykonanie: Kaszę gryczaną i quinoa odcedzamy z wody, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy świeżą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 178

Cukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania