noodle łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia na sos: 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wody, łyżka cukry trzcinowego ( może być też miód), sok z połowy cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: grzybki zalej wodą i odstaw na 10 minut w tym czasie umyj mięso, pokój je z kostkę, przełóż do miski, lekko posól i popieprz, dodaj mąkę ziemniaczaną o obtocz
Oka w rosole czyli KaFka gotujetwardo 4 szt. Koperek świeży 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Mleko ½ szklanki Majonez Wykonanie: Brokuł obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i soku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza i posolić. Obłożyć odsączonym brokułem i ćwiartkami pomidorów, oprószyć pieprzem, polać majonezem i podawać na stół świąteczny
Tradycyjna Kuchniaświeża makrela 1 szt na osobę ziemniaki suszone pomidory z oliwy ser camembert 1 szt na osobę sól pieprz tymianek świeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry
Gotowanie jest łatweorzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy(...)poziome części. Każdą część nasączamy herbatą z nalewką. Przygotowujemy bitą śmietanę: Żelatynę zalewamy zimną wodą a kiedy spęcznieje wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Dekorujemy płynną czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
Maminek kulinarnybył rewelacyjny! Warunek jest jeden, musi pięknie pachnieć :-) Składniki na dżem z truskawek i płatków róży SYROP RÓŻANY: 20 dużych płatków róży 5 kropli soku z cytryny 100 g cukru 1/3 szklanki wrzącej wody RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 kg obranych, umytych truskawek sok z 1/2 cytryny 300-350 g cukru (do smaku) 1/2 opakowania dżemixu 2:1 Przygotowujemy
Rozpustne gotowanietego konfitury są słodkie. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część
Blondynka GotujePiec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić w lodówce przed nałożeniem musu.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żurawinę (mrożonej nie rozmrażać) umieścić w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem. Gotować pod przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 galaretka truskawkowa - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1 szklanka gorącej wody Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny
Wielopokoleniowośrednie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki 2 marchewki 4 średnie ziemniaki Przyprawa ziołowa do ziemniaków vegeta Wykonanie: Do naczynia wlewamy ok 1 ½ l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można(...)cytryny, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy ponownie w bulionie
Smaki Ewybarszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:) Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy(...)około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru. * grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut
Posadzone i zjedzonejarmuż makaron 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 kostki sera feta kilka łyżek śmietany nasiona kolendry skórka otarta z połówki cytryny oliwa z oliwek natka z pietruszki lub kolendry sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujecie w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aż będzie aldente. Odcedzacie i wkładacie z powrotem do garnka, żeby nie wystygł. Jarmuż myjecie pod bieżącą wodą(...)cienkie piórka, czosnek siekacie na drobno i wrzucacie rzeczoną patelnię. Kiedy się podsmaży, dodajecie fetę, śmietanę i startą w moździerzu kolendrę. Mieszacie, wsypujecie startą skórkę z cytryny. Tylko wyszorujcie ją wcześniej pod bieżącą wodą! Solicie, pieprzycie i wkładacie kawałki tuńczyka. Przykrywacie i trzymacie na wolnym ogniu, aż ryba się zagrzeje. Kiedy się rozgrzeje, wykładacie na talerze z jarmużem makaron, później
GRUBY WAŁEKmąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 cytryna, otarta skórka z całej cytryny i 2 łyżki soku 500 g truskawek 7 listków żelatyny Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i podgrzać. Dodaj 2 liski odciśniętej żelatyny, wymieszaj. Mocz biszkopty w cytrynowej i nieściętej galaretce i układaj na dnie tortownicy ciasno jeden obok drugiego
codojedzeniamascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Krok 1 Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Krok 2 Żelatynę wsypujemy do szklanki
Różowa kuchniaząbku czosnku, sól, pieprz | W małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej zielony groszek. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie szybko przelewamy groszek zimną wodą. Do groszku dodajemy sok z cytryny, śmietanę lub jogurt (w wersji wegańskiej można dać 1 łyżeczkę oliwy), czosnek, sól, pieprz. Całość miksujemy blenderem do uzyskania purée. MARCHEWKA W SEZAMIE: |2 marchewki, 2 łyżki
Mohiellałyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto
Lajtkraft food intoleranceOwoce umyć i osuszyć.Morele przekroić na pół,wyjąć pestkę i zamiast niej umieścić ładną malinkę. Ułożyć ściśle w słoiku. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą.Następnie dodać sok z cytryny(tylko trzeba uważać na pestki). Syrop gotuj 6 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając. Zalej owoce w słoikach. Całość pasteryzujemy. Musimy pamiętać
Wielki apetytmałe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris i Hanna, oraz Jack
Qlinarnie i Qlinarnieporzeczek (użyłam mrożone) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny ) 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki -schłodzonej Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić aby napęczniała. W garnuszku zagotować porzeczki z cukrem - nie gotujcie długo wystarczy 2 minuty. Przetrzeć przez sitko- pestki nie będą nam potrzebne. Lekko podgrzać żelatynę(...)będzie biała (około 4 - 6 minut) 1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem. Poncz do nasączenia. 1 kieliszek wódki 1/2 szklanki wody cukier i sok z cytryny do smaku. Pokrojony tort nasączyć. Pierwszy blat nasączyć delikatnie - będzie on podstawą naszego tortu. Posmarować częścią kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć i powtórzyć z kolejnymi częściami
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk