woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:264/1096)

Prosty sernik na zimno z truskawkami 154

mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 cytryna, otarta skórka z całej cytryny i 2 łyżki soku 500 g truskawek 7 listków żelatyny Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i podgrzać. Dodaj 2 liski odciśniętej żelatyny, wymieszaj. Mocz biszkopty w cytrynowej i nieściętej galaretce i układaj na dnie tortownicy ciasno jeden obok drugiego

codojedzenia
Sernik na zimno z morelami 125

mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru ( zmieliłam ksylitol inaczej cukier brzozowy) Kłos-Pol 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Krok 1 Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Krok 2 Żelatynę wsypujemy do szklanki

Różowa kuchnia
Kulki jaglane z puree z zielonego groszku 231

ząbku czosnku, sól, pieprz | W małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej zielony groszek. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie szybko przelewamy groszek zimną wodą. Do groszku dodajemy sok z cytryny, śmietanę lub jogurt (w wersji wegańskiej można dać 1 łyżeczkę oliwy), czosnek, sól, pieprz. Całość miksujemy blenderem do uzyskania purée. MARCHEWKA W SEZAMIE: |2 marchewki, 2 łyżki

Mohiella
A bit of seafood 188

łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Podsmażamy na złoto

Lajtkraft food intolerance
Morele z malinową wkładką w syropie 93

Owoce umyć i osuszyć.Morele przekroić na pół,wyjąć pestkę i zamiast niej umieścić ładną malinkę. Ułożyć ściśle w słoiku. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą.Następnie dodać sok z cytryny(tylko trzeba uważać na pestki). Syrop gotuj 6 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając. Zalej owoce w słoikach. Całość pasteryzujemy. Musimy pamiętać

Wielki apetyt
Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 133

małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny. Na koniec dosłodź syropem. To wszystko :). Dwie siostry, Iris i Hanna, oraz Jack

Qlinarnie i Qlinarnie
Torcik porzeczkowy 148

porzeczek (użyłam mrożone) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny ) 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki -schłodzonej Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić aby napęczniała.  W garnuszku zagotować porzeczki z cukrem - nie gotujcie długo wystarczy 2 minuty. Przetrzeć przez sitko- pestki nie będą nam potrzebne. Lekko podgrzać żelatynę(...)będzie biała (około 4 - 6 minut) 1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem.   Poncz do nasączenia.   1 kieliszek wódki  1/2 szklanki wody  cukier i sok z cytryny do smaku. Pokrojony tort nasączyć.  Pierwszy blat nasączyć delikatnie - będzie on podstawą naszego tortu. Posmarować częścią kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć i powtórzyć z kolejnymi częściami

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami 204

proszku do pieczenia  2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego  odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty 10 prażonych migdałów do oprószenia  Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę(...)sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami. Smacznego

Niezły Młynek
Zupa grzybowa 170

uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki  2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki  śmietana do zup i sosów  Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera(...)jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą.  Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę i maggi.  W małym kubeczku dodać 2 łyżeczki mąki , odrobinę zimnej wody przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się

Aromatyczne Podróże
Hummus z pokrzywą i suszonymi pomidorami 157

szklanki suchej ciecierzycy 6-8 suszonych pomidorów   5 młodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy przez 45 minut(...)ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój marki Russell Hobbs),  dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Mieszamy łyżką. Przechowujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 262

tego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kasze i odrobinę solimy(...)łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy.6. Placuszki układamy

Gotuj Z Muzyką
ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie 132

Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 5 średnych porów 3 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oliwy sól 1 łyżeczka cukru 2 szklanki wrzącej wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny natka Przygotowanie Obrać i umyć cebulę i marchewki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Umyć i pokroić pory na kawałki o długości(...)rozgrzać w garnku i dodać cebulę i marchewki. Podsmażyć przez chwilę. Dodać koncentrat, wymieszać i wrzucić pory. Podsmażyć trochę i wlać wrzącą wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło. Artykuł ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 162

dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą

Kulinarne przygody Gatity
Miodek z mlecza czyli syrop z mniszka lekarskiego 100

łąkach. U mnie zbieram je na ogrodzie gdzie mnóstwo rośnie ich dookoła i przygotowuję syrop z podwójnej porcji. Składniki: 500 kwiatów mlecza 2-3 cytryny 1 kg cukru 1litr wody Przygotowanie: Przygotowane kwiaty włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować  przez 20 min. na wolnym ogniu.   Następnie odstawić garnek w chłodne miejsce na całą dobę

W garach u Gosi
Pączki tradycyjne 136

planty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę przesiać. Jajo i żółtka

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania