woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:264/1096)

Dietetyczny mus z malinami 649

łyżeczka żelatyny 14 kcal 3 łyżki wody Przygotowanie: Maliny rozmrażamy, 2 zostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Jogurt ubijamy z miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy do szklaneczek, a resztę jogurtu mieszamy z malinami. Wykładamy masę malinową na stężałą warstwę jogurtową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawko, co by tu... DŻEM TRUSKAWKOWY. 230

Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod  bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły sok. Następnie poddusiłam je ok. 15 minut, aby się rozpadły. Wsypałam zawartość opakowań "żel-fructów" i porządnie wymieszałam

W kuchni Karmel-itki
Z ŁĄKI NA TALERZ: Mus z dzikej róży 199

niej nasionka, ale uwierzcie, że warto! :) Kto ma cierpliwość, chęci i dziką różę....niech wyparza słoiki! :) Mus z dzikiej róży Potrzebujesz: 1kg owoców dzikiej róży 250ml wody 400g cukru 1 łyżkę soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Owoce dzikiej róży umyj, oczyść z szypułek, przekrój na pół i wydrąż nasionka wraz z włoskami. 2. Owoce wsyp do garnka, dodaj wodę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zdrowa Zielenina z Dresingiem 206

ZIELENINA Z DRESINGIEM    Składniki: 2 rodzaje sałat  2 garści świeżego szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki: suszonego kopru,pietruszki, bazyli szczypta pieprzu i soli  Sposób Przygotowania(...)Sałaty dokładnie myjemy, osuszamy a następnie rwiemy w niewielkie kawałki  Szpinak myjemy, a następnie wrzucamy do sałat Całość mieszamy Do kubka wlewamy wodę, olej, ocet a następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Tort makowo-jabłkowy 210

przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pociąć w paseczki.Wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, cynamon. Gotować 15 min na średnim(...)content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 300 gr mak, zmielonego sypkiego 400 ml mleka lub wody 60 gr cukru 50 gr zmielonych migdałów 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski

moj przepis na
KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z mielonym mięsem 135

łyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso i zrumienić. Wlać wodę i zagotować. Wsypać makaron i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać jajko z sokiem z cytryny. Wlać odrobinę zupy do miseczki. Powtórzyć czynność kilka

Tureckie Przepisy
Humus 160

bardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody(...)prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Frużelina czereśniowa na zimę do słoików 208

proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych czereśni 150 g cukru (można dodać mniej lub więcej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 30 g) 50 ml wody 3 łyżki soku z cytryny wyparzone słoiki i wieczka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Frużelina z czereśni Przygotowanie: Dokładnie wypłukane i osączone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy(...)minutach: Do czereśni dodaję sok z cytryny i garnek stawiam na kuchence. Czereśnie od momentu postawienia garnka na gazie, gotuję około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby czereśnie nie przywarły do dna. Czereśnie gotuję na średnim palniku i na średnim płomieniu. Do mąki ziemniaczanej dodaję wodę i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek. Następnie po 10 minutach

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik na zimno ” Oreo „ 675

konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik idealny na letnie dni Składniki na sernik: Spód: 175g ciasteczek oreo 50g masła Masa: 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 700g twarogu 120g cukru pudru łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 400ml śmietanki 30-36% 16 ciasteczek oreo Przygotowanie sernika: Spód: Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków(...)masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką. Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Masa serowa: Żelatynę mieszamy w garnuszku z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Ser, oba cukry i sok z cytryny, mieszamy ze sobą w dużej misie, tylko do połączenia się składników. Podgrzewamy napęczniałą żelatynę, do momentu aż się rozpuści. Dodajemy do niej 2-3 łyżki

NiePieprz.pl
Sok z pokrzywy ( wzmacnia i oczyszcza organizm ). 236

Składniki : 1 kg liści z młodych pokrzyw 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny   Sposób wykonania :   L iście pokrzywy dokładnie opłucz, osączyć z nadmiaru wody, wyciśnij sok w wyciskarce lub sokowirówce. Otrzymany sok wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Rozlej do małych słoiczków, szczelnie zakręć wieczkami. Słoiczki wstaw do dużego garnka, zalej ciepłą wodą. Garnek postaw

Przepisy i porady kulinarne
Gliwajn 194

butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min. Wlać łyżkę koniaku, zestawić

Proste Potrawy
Deser bursztynowy 166

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} BURSZTYNOWY DESER   Składniki : 1 torebka ryżu 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki rumu sok z 1 cytryny 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Ryż gotujemy, a następnie studzimy. Rodzynki moczymy w rumie przez 2-3 godziny. Po tym czasie rodzynki odsączamy(...)rumu, ale rumu nie wylewamy. Sok pomarańczowy łączymy z sokiem z 1 cytryny podgrzewamy je w rondlu. Do gotującego się soku dodajemy 1 łyżkę cukru i wlewamy rozrobiony w ½ szklanki wody budyń waniliowy. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, budyń studzimy.  Do ostudzonego budyniu dodajemy 1 łyżkę rumu i mieszamy do połączenia.  Ostudzony ryż   mieszamy

Bon appetit mon amie
Słodkie środy - Racuszki z czereśniową frużeliną 221

Dania Babci Zosi 300 ml mleka  1 jajko olej do smażenia  frużelina 800 g czereśni  1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny  2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina:  Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 258

akurat przypadnie do gustu. A może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą(...)sklepu Alfa-koszyk .  Smalczyk wegetariański z migdałami  tłuszcz palmowy* (nieutwardzony), 16% migdały*, olej słonecznikowy*, jabłko*, cebula*, sól morska, sos sojowy* (woda, soja*, sól morska), syrop jabłkowy*, koncentrat pomidorowy*, marchew*, seler*, pieprz*, papryka*, sok z cytryny, koper włoski*, kminek*, chili* *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Jeden z ciekawszych produktów, bo jak to - smalczyk w wersji wegetariańskiej, a nawet lepiej

Zdrowie na języku :P
77.Proste, ale niebanalne: czyli banany w towarzystwie karmelu i sezamu! 259

dzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny  25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skórek, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy(...)cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem.  W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i  całość  na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cukier

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania