Składniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny. Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wsypać
w mojej kuchnioleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki oczyszczamy(...)zebrał sie we naczyniu żaroodpornym przygotowujemy dressing do sałatki- dodajemy do niej ocet balsamiczny i miód. Dokładnie mieszamy. Naczynie możemy postawić na kuchence i odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety
Okolice Palnikacytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę
Kuchnia domowa Anicukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować (na bardzo
W kuchni Karmel-itkisoli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatki: 100 g szynki dojrzewającej (szwardzwaldzkiej) 100 g sera pleśniowego 150 g mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać(...)dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję). Ciasto rozciągnąć ręką lub rozwałkować, tak aby rant
KuchniaWeDwoje.plmleka 100 g maku mielonego 1 szklanka gorącego mleka 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich skórka z 1 pomarańczy 1 szklanka wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem odstawić na 1/2 godziny. Orzechy kroimy w grubsze kawałki przekładamy do miski. Rodzynki zalać wrzącą wodą. po paru minutach(...)makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść ciasto z podanych produktów, rozwałkować ciasto jak na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić przepłukać letnią wodą. Ugotowany makaron dodajemy do maku delikatnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczewowłoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek(...)około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty
SMYKWKUCHNIrozgrzewającej herbaty. Spróbujecie? Składniki 1 litr wody ok 10 cm obranego i startego na tarce imbiru 4 torebki zielinej herbaty jaśminowej TEEKANNE sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie Wlejcie wodę do garnka, dodajcie imbir i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie ok 15 minut na małym ogniu. Następnie przecedźcie wywar przez sitko i zalejcie nim torebki herbaty
OliveandThymewłaściwości odkażające CYTRYNA- usuwa kamień, wybiela SODA OCZYSZCZONA- wybiela, działa oczyszczająco OCET- usuwa kamień, dezynfekuje Używając i znając kilka połączeń z powodzeniem możemy umyć blaty, czajnik czy lodówkę. PIEKARNIK- dzięki połączeniu wcześniej wspomnianych substancji możemy oczyścić go z tłuszczu, spalenizny i resztek zaschniętego jedzenia. Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki sody oczyszczonej i 1/2 szklanki soli. Dodać trochę wody, żeby roztwór przybrał(...)łyżki soli mieszamy ze sobą i takim roztworem przemywamy szklanki czy też kubki, w których powstał ciemny osad np. z herbaty. KUCHENKA MIKROFALOWA- sok z cytryny wlewamy do szklanki z wodą. Taką miksturę wkładamy do mikrofalówki i ustawiamy na największą moc mikrofali. Po kilku minutach wyciągamy pojemnik z miksturą i przemywamy mikrofalę wilgotną szmatką. CZAJNIK- największa zmora ich posiadaczy. Kamień
Gotuję Testujęsztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Zielony ogórek – ½ sztuki Pomidor – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę bulgur przepłukać w zimnej wodzie, a następnie ugotować w osolonej wodzie z sokiem z 1 cytryny. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać drobno pokrojonego ogórka, pomidora, cebulkę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą i pozostałym sokiem z cytryny
Kuchnia Bon Appetitkakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki cukru pudru Poncz: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku 7-8 dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać(...)osobne biszkopty z 5 i 3 jajek. Galaretki przygotować w 1,2l gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną część biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym. Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około
Ala piecze i gotujedwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru. Składniki: 2 cytryny niewoskowane 5-7 cm średniej grubości imbiru płynny miód Cytryny wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą. Sparzyć wrzątkiem. Pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na mniejsze kawałki. Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Cytrynę wraz
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy
Anioły w kuchnidużą ilością kostek lodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie: W przegotowanej wodzie zaparzyć herbatę. Letnią osłodzić brązowym cukrem , u mnie 2 łyżeczki ale słodzimy wg uznania
Ala piecze i gotuje