window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Pęczek botwinki 2 młode buraki (opcjonalnie o ile pęczek był niewielki) 1 pietruszka 2 marchewki 2 ziemniaki garść fasoli 1,5 l wody 1/2 łyżeczki octu/soku z cytryny 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku (dla tych co lubią ostre) Wykonanie Jeśli nie używamy fasolki z puszki, namaczamy ziarna(...)podgotowujemy, aż będzie prawie miękka. Wodę zagotowujemy z przyprawami - bez czosnku. Botwinkę dzielimy: osobno liście, osobno łodyżki, osobno buraczki. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i buraczki. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy pokrojone łodygi i ziemniaki. Po kolejnych 10 min dorzucamy fasolę i pokrojone liście. Gotujemy do miękkości. Na koniec zaprawiamy octem/sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkuzimno: 200g jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 wrzącej wody Mus z ananasa: 1 plaster świeżego ananasa 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny i miód. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ananasa kroimy
Truskawkowa Fiestaresztą składników. Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Truskawkowiec bez pieczenia Składniki: WARSTWA TRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego 60g cukru 1 łyżka soku z cytryny 20g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 250g śmietanki 30% 250g jogurtu greckiego 75g domowego cukru waniliowego 10g żelatyny 4 łyżki zimnej wody GALARETKA 400-450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml(...)warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek - truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, ale tak, aby się nie zagotowała
Smakołyki Berenikioliwy), posiekanych 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka wody pół szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy skórka starta z wyszorowanej cytryny sól i pieprz Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą. Rozmrożone filety pokroić na prostokąty, cukinię w grube plastry, a papryki na szerokie kawałki. Nabijać na przemian kawałki łososia i warzyw. Posypać przyprawami i odstawić(...)Odcedzić. Trzyma w cieple. Oliwę rozgrzać, dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać groszek, obraną, startą na grubych oczkach marchew i suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, skórkę z cytryny, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Połączyć z ciepłym makaronem. Podawać
Czerwień i błękitwitamin i mikroelementów. Przygotowanie jej nie wymaga wiele czasu. Warto więc zrobić coś dla siebie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich ¼ szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z połowy cytryny 1 łyżka miodu ¼ szklanki mleka (lub jogurtu, maślanki...) świeże owoce: jabłko, maliny, borówki, śliwki... orzechy włoskie suszone owoce: morela, żurawina... Wykonanie: Miód wymieszałam z wodą
Kuchnia u Krysiprzelać napój i móc go przechowywać do 3 dni w lodówce. Składniki: 1 limonka 1 cytryna 4 duże miękkie pomarańcze 0,7kg marchwi 4 litry wody brązowy cukier (wedle uznania) Przygotowanie: Marchew obieramy. Pomarańcze, cytrynę i limonkę sparzamy we wrzątku i szorujemy skórkę. Marchewkę kroimy w grube plastry. Cytrusy drobno kroimy. Wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w garnku i zalewamy
ChilliJemykropel soku z cytryny * sól do smaku * pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku Wykonanie: W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody. W międzyczasie filety z łososia skropić z obu stron sokiem z cytryny, posypać solą i kolorowym pieprzem. Na patelni roztopić masło. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kawałki łososia, smażyć(...)rozdzielić ją na mniejsze kawałki. Na patelni na której smażyła się ryba podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę podsmażać. Następnie wlać wodę i śmietanę. Wszystko razem zagotować do zredukowania sosu, aby lekko zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kawałki łososia, wymieszać. Wszystko razem gotować na małym ogniu około 2 minut
Zrób to smaczniesię nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów. składniki na około 3 litry wina 1 kg cukru 1/2 kg ryżu 3 litry wody 150 g rodzynek 2 plastry cytryny ze skórką 1/2 łyżeczki cynamonu 1 dag zwykłych drożdży opakowanie cukru waniliowego przepis Do gotującego się w garnku wrzątku wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił , całość(...)ognia do wystudzenia. Do dymiona o pojemności 5 litrów wsypujemy dokładnie opłukany i osuszony ryż, a następnie wlewamy do niego wystudzoną wodę z cukrem, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, dodajemy również rozdrobnione drożdże i plastry cytryny. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, dobrze nim potrząsamy żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Smakowite Daniamisy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Na najwyższych obrotach miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. 2. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny i sery. Miksujemy, pod koniec dodajemy śmietankę 30%. 3. Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (ja piekłam z 10 minut dłużej), sprawdzamy(...)upieczone. Studzimy. Borówkowa pianka: 400 g śmietanki 30% lub 36% 300 g borówek (u mnie amerykańska) 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1. Borówki myjemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy, często mieszając. Jak zaczną się nam rozpadać i wytworzy się sok, to przecieramy
kruche babeczkiprzepis będzie Wam służył przez cały rok. Składniki (na 12 małych naleśników): 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 3 łyżki oleju szczypta soli 1 duże jajko 2 szklanki mąki Na nadzienie jabłkowe: 1,5kg papierówek sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany(...)śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu
Smaczna Stronalaskowych - można kupić gotowe mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę 2 łyżki wody Wykonanie: W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie się ładnie łączyć dodaj mielone orzechy, duś
Zasmakuj Kuchnikokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)całkowitego stężenia. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki
Wanilia i Kardamonwyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę. Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce sokiem z połówki cytryny. Odstawić. W tym czasie obrać
Pasja Smakuowoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć
Kulinarny karnet Christophera