łyżeczka miodu (ok. 12g), - 2 szklanki ciepłej wody (ok. 0,5 l) Sposób przygotowania 1. Obieramy imbir i kroimy na cienkie platerki. 2. Do ciepłej wody dodajemy imbir, miód i sok z cytryny. Napój imbirowy jest bogaty w: - substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu - substancje przeciwzapalne i przeciwwymiotne, pochodzące z imbiru. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 250 ml Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakacholiwy (ok. 10g) - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ciecierzycę razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą miksujemy na gładką pastę (można dodać odrobinę wody). 2. Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu. 3. Łososia posypujemy sezamem i pieczemy w 200⁰C przez ok. 15 min. Pieczony łosoś z sezamem i cieciorką jest bogaty w: - wielonienasycone
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsłoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR , 3 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sok z połowy cytryny, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam. 3. Groszek, kukurydzę
Tradycyjna kuchnia Kasizielonej soczewicy 150 g czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka garam masala 2 łyżeczki kurkumy 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 cytryny 1 awokado śmietana 18% 1 litr wody sól, pieprz Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej. Dodać czosnek cebulę, kurkumę, garam masala i smażyć około 3 minuty. Dodać oba rodzaje soczewicy, smażyć(...)minutę. Dodać pomidory, wlać 1 litr wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu około 30 minut. W razie konieczności dolewać wody. Na koniec doprawić jeszcze do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na talerze, podawać z kleksem śmietany oraz obranym i pokrojonym awokado. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr11/2013
Moja Galeria Smakusmaku ani konsystencji. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru trzcinowego sok z połowy cytryny 10 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część stało tylko
Blondynka Gotujeogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy namaczam kilka godzin we wodzie. Następnie skrapiam je obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na mniejsze kawałki. 2. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Ogórki kroję w kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 6-7 kwaśnych jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: jajko + łyżka mleka lub wody 2 łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła(...)czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić. Formę do "paja" wysmarować
wyzwania kuchennedużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować pod zimna wodą. Połową bobu obrać z łupinek. Na patelni na której smażyły się klopsy rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać tymianek, czosnek oraz dymkę i smażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać bób w łupinkach, 1,5 łyżki soku z cytryny, 80 ml bulionu, 1/4 łyżeczki soli i czarny pieprz. Bób powinien(...)bulion, przykryć i gotować 25 minut. Doprawić do smaku. Jeżeli jest za rzadki, zdjąć pokrywkę i nieco zredukować. Dodać posiekane zioła , 1 łyżkę soku z cytryny oraz obrany bób. Lekko zagęściłam sos mieszanką wody i mąki. Zagotować i podawać z ryżem. Artykuł Klopsy z bobem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki Liście botwinki umyć. W garnku zagotować wodę i zahartować w niej liście botwinki. Wystarczy dosłownie kilkanaście sekund - liście są bardzo delikatne. Liście wyjąć i osączyć np. na ręczniku papierowym(...)dużej patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu. Podawać udekorowane czarnymi oliwkami oraz cząsteczkami cytryny
KUCHARNIAdynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna – ( 30 g + 10 g ) – woda – ( 100 ml + 50 ml ) – sok z cytryny – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.Dodajemy cukier , miksujemy blenderem
Ostra na Słodkopowstać i tak też się stało. Dlatego też oba przepisy znajdą się w tym jednym poście :) Składniki : 500 gr aronii 1/2 kg cukru 0,75 l wody sok z 1,5-2 cytryn, oraz skórka z jednej cytryny Jak widać zaplątały się jeszcze trzy jeżynki, które też dodaliśmy :) Aronie przełożyć do garnka i potraktować je tłuczkiem do ziemniaków aby oddały(...)więcej soku. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Następnie przecedzamy aronie przez sito. Do powstałego soku dodajemy cały cukier (1/2 kg) skórkę z jednej cytryny i sok z obydwóch cytryn. Mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i czekamy aż rozpuści się cały cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem
Gotowanie...to proste !Składniki: 180 g mąki ryżowej 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ok.15 g 50 migdałów 100 g masła 100 g białej czekolady 1 gruszka 3 łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 5 ml ekstraktu waniliowego 3 jajka 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy Wykonanie: 1. Gruszkę średniej wielkości(...)rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozgotowanie się gruszek ok 5 minut. Następnie gotujemy jeszcze chwilę by odparować jak najwięcej płynu. Odstawiamy do wystudzenia, 2. Białą czekoladę siekamy nożem i wraz z masłem umieszczamy w żaroodpornej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy startą skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia
vaniliowoczekoladowakokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 młoda włoszczyzna ( marchewka, seler, pietruszka) 2 pęczki (500 g) botwinki (z dużymi buraczkami) 1,5 l gorącego bulionu lub wody sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% DO PODANIA: posiekany koperek, 2-3 jajka na twardo (gotowane 5 minut, licząc od zagotowania się wody) WYKONANIE 1 marchewkę i 1 pietruszkę(...)około 2 minuty, dodajemy buraczki i łodyżki. Dolewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, redukujemy płomień do małego i gotujemy około 10 minut, lub dłużej, do miękkości warzyw. Zupa powinna tylko lekko pyrkać. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajmy posiekane listki i gotujemy 5. Dodajemy sok z cytryny i posiekany koper. Odstawiamy z ognia. W miseczce mieszamy śmietanę, stopniowo
cool and mintyłyżkami wody i odstawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. W garnku wymieszałam rozdrobnione owoce z cukrem, podgrzewałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu. W słoiczkach układałam warstwami
babka w formieśrednicy trochę mniejszej od upieczonego ciasta (ja położyłam małą tortownicę), by spłaszczyć ciasto w środku, ale pozostawić wysokie brzegi. Migdały umieść w malakserze/blenderze i zmiel na pył. Cytrynę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i zesterem lub tarką o małych oczkach zetrzyj z niej skórkę. Do zmielonych migdałów dodaj masło o temp. pokojowej, jajko, cukier, skórkę z cytryny i odrobinę aromatu
Moje Qulinaria