woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:253/1096)

Napar z liści świeżej mięty 180

karoten, rutynę czy witaminy A i C a także żelazo, magnez, wapń oraz potas. Składniki: (na 1 -2 porcje) 5-6 gałązek świeżej miety łyżeczka soku z cytryny- opcjonalnie pół litra wody gorącej około 80 stopni Przygotowanie: 1. Gałązki mięty umyć. 2. Zaparzyć wodą o temperaturze nie więcej niż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości. 3. Zaparzać

KreatywnePiny
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami 136

minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat

Wanilia i Kardamon
Ciasto Barbie 187

papierem do pieczenia i ponownie wkładam biszkopt. *Moja uwaga: biszkopt z mąką ziemniaczaną wychodzi nieco bardziej suchy, dlatego radziłabym go wcześniej naponczować. Ja użyłam do tego celu wody z sokiem z cytryny i cukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość

My simple kitchen
Poncz z malinami, limetką, kardamonem oraz miętą i melisą. 167

posmakuje.   PONCZ Z MALINAMI, LIMETKĄ, KARDAMONEM ORAZ MIĘTĄ I MELISĄ.           Składniki na 4 osoby: 4 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" 250 ml gorącej wody 4 łyżki miodu około 1/2 łyżeczki kardamonu 500 ml białego półwytrawnego wina 1 limonka mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę) kostki lodu  listki mięty i melisy

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tortille szpinakowe 200

łyżeczka soli  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  ok 35 g (40 ml)  szklanki oleju roślinnego  - u mnie kujawski z bazylią i cytryną 1 szklanka ciepłej wody  ok 100 g  świeżego  szpinaku przygotowanie Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia . Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki

Stare Gary
Tort z musem truskawkowym. 163

waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Czekoladowy tort z truskawkami 221

rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy

Ciastkozercy
Syrop z mniszka lekarskiego 120

trochę zimy, trochę lata i łatwo o przeziębienie. składniki na 300 ml: – 300 g – 400 g płatków mniszka lekarskiego (i tak tego dokładnie nie ważyłam ;))) – 0.5 litra wody – sok z 2 cytryn – cukier (w proporcjach 1:1 ) Robimy wywar z płatków (Zagotowujemy płatki). Zostawiłam wywar razem z płatkami na całą noc. Odcedzamy nasz wywar. Dodajemy cukier, sok z cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Chrzan 70

chrzanu w korzeniach, sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru Korzenie chrzanu umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dokładnie wymieszać dodając sok z cytryny, cukier oraz przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Niektórzy dodają śmietanę, ale tą można zawsze dodać bezpośrednio przed podaniem

królestwo garów
Zielony sos z natki pietruszki 95

natki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej),  czosnek, sok z cytryny zmiksować. Sos doprawić solą i miodem do smaku. zastawa

królestwo garów
Drożdżówki z Makiem 145

pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam 100 g mąki, wymieszałam i rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam

Blondynka Gotuje
Pasta z żółtego grochu i Rzeź 133

Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym albo ketchupem. Składniki: ½ szklanki żółtego grochu (połówki) 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki musztardy trochę wody i soku z cytryny ½ łyżeczki kurkumy sól Ugotuj groch. Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe! Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka Rzeź Polańskiego (2011) opowiada o dwóch małżeństwach, które spotykają się

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone pączki z marmoladą różaną 148

Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny

W SMAK
Pasta z pora i cebuli 150

cały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt

Powiedz dietom nie