biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować. Składniki: blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka wody Sok z połówki cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 130 g cukru pudru 125 g masła – roztopić i ostudzić 115 g mąki pszennej 500 ml mleka, letniego Cukier puder do posypania
Ladylaura.najlepiej w rękawiczkach, może barwić dłonie). Ja tego nie zrobiłam i warzywo było gorzkie. Po przekrojeniu skorzonera wydziela sok mleczny. Następnie trzeba ją umieścić w garnku z wodą i sokiem z cytryny lub octem, aby nie zrobiła się czarna i gotować ok. kwadransa. Ponoć skorzonera smakuje jak szparagi. Nie ma porównania bo ich nie jadłam. Gdzie kupić? Szukajcie na giełdzie
Qlinarnie i Qlinarniekoniec dodać cukier i wmieszać w masę na małych obrotach miksera. Dodatkowo: 400 g masy marcepanowej fioletowy barwnik spożywczy 300 g dżemu truskawkowego poncz do nasączenia (woda wymieszana z sokiem cytryny pół na pół) Z masy marcepanowej odłożyć małą część i zabarwić na fioletowo, uformować z niej różyczkę. Pozostałą masę rozwałkować na blacie na wielkość tortu i jego
kulinarnyswiatdomiGdyby potworzyły się w nim grudki, podgrzej go na nowo, aby nabrał jednolitej, gładkiej konsystencji. Aby zapobiec twardnieniu karmelu, możesz również dodać przed gotowaniem do cukru z wodą odrobinę soku z cytryny, albo dodać pod koniec gotowania odrobinę śmietany kremówki. ** Naleśniki podawaj lekko przestudzone (lub zimne), ale nie gorące, inaczej mus czekoladowy się roztopi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska230g orzechów nerkowca 2 łyżki nasion chia 140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego skórka starta z 3 cytryn 130-140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny szczypta soli 60ml wody 180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) Wierzch: 1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody
Mała CukierenkaMarynata: -1 l przegotowanej zimnej wody -sok z jednej cytryny -pół opakowania ziela angielskiego -pół opakowania liści laurowych -6 ząbków czosnku -łyżka musztardy francuskiej -łyżka domowej jarzynki w soli lub suszonej mieszanki warzywnej -kilka ziaren pieprzu Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce. Do marynaty wkładamy
Kulinarne przemysleniaenergicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia , studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz ziarenka wanilii – mieszamy. CAŁOŚĆ: Sok z cytryny rozrabiamy z ciepłą wodą, , nasączamy blaty biszkoptowe i przekładamy kremem. Wstawiamy do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez
Kuchcik gotujegarście orzechów nerkowca 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia sól, pieprz sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki octu ryżowego ( lub soku z cytryny) opcjonalnie 1/2 szklanki wody kokosowej Przygotowanie: W szklance wymieszać składniki na sos pomijając wodę kokosową. Odstawić. Pierś z indyka oczyścić, pokroić na mniejsze części. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zagotować wodę
Jaglusiamoim piekarniku. Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój nożem. Usuń gniazdko z jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do wody zaprawionej sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Pokrój grubo pietruszkę. Używam zawsze pietruszkę o gładkich liściach. Obierz cebulę i pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj warzywa z quinoa i ostygniętym batatem. Wyłóż
codojedzeniawyrównujemy ciasto. Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :) Moje uwagi: Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:) Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki. Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto
Proste PotrawyDodać namoczoną wcześniej żelatynę. Ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę
Pysznie & Piękniecząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają
wesoła kuchniafrancuskiego - 2 filety ulubionej ryby - 1 brokuł - 1 serek topiony w kiełbasce - jajko + żółtko - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - dwie łyżki soku z cytryny Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę i odstawiam(...)schłodzone ciasto francuskie, na środku rozsmarowuję masę brokułową (tylko tyle, aby ułożyć na niej filety, wszystkie boki dookoła pozostawiam nieposmarowane) układam filety mocno odsączone z wody, posypuję solą, pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. Boki ciasta zakładam do środka, tak aby zakryć całą rybę i smaruję rozkłóconym żółtkiem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut. Smacznego
Cook&Lovesuszonych daktyli 20 dkg cukru 3-4 łyżki naturalnego miodu Sposób wykonania : Imbir obierz ( np. łyżeczką ), pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do dużego, czystego słoja. Cytryny umyj pod bieżącą wodą szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem na sitku. Pokrój w cienkie plastry razem ze skórką i wrzuć do słoja z imbirem. Teraz do słoja dodaj suszone daktyle, cukier oraz
Przepisy i porady kulinarneokoło 15-20 minut, aż drożdżówki będą zarumienione. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, ale możemy je polukrować (lukier: 1/2 szklanki cukru pudru rozprowadzamy z ok.1-2 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny). Smacznego! The post Drożdżówki z serem i jagodami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek 125 g masła Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dzielimy na 3 części (wychodzi ok. 1 szkl. na część). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód), i smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już rozpadną dodać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego
Niespełnione zdolności kulinarneszklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulitr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru -2 płaskie łyżki mąki -250g margaryny lub masła PONCZ -0,5 szklanki wody -trochę soku z cytryny -łyżeczka cukru DODATKOWO -600ml śmietanki 30% -2 płaskie łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy -kwaśny dżem bez kawałków owoców, ja użyłam domowych powideł, można też użyć dżemu jagodowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczka cynamonu Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazabawy. Składniki: 1 op. wafli bezcukrowych w kształcie serca (5 sztuk) 350 g truskawek wiórki kokosowe Żelka: 300 ml wody 2 łyżki żelatyny (16 g) + 4 łyżki wody sok z połówki cytryny 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego Krem mleczny: 300 g masła 8,5 łyżki domowego cukru waniliowego (lub mniej) 0,5 szklanki mleka (125 ml) 2 szklanki
Anioszek w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30-36% 500g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2 łyżki kakao Poncz: 2/3 szkl. ciepłej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca
Kolorowy Przepisownikajerkoniakiem Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Do nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka ajerkoniaku (lub advocaata) w temperaturze pokojowej
Mała CukierenkaKocham miód i na wieść o tym, że pszczół jest coraz mniej chce mi się płakać :(. Od czasów dzieciństwa tata poił mnie wodą z miodem i cytryną, gdyż byłam bardzo chorowita i do miodu mam przez to wielki sentyment. Do tego wpisu przygotowywałam się długo, oczywiście skontaktowałam się ze znajomym pszczelarzem, by informacje były rzetelne. Rodzaje miodu: Miody dzielimy
Mania Wypiekaniakokosowych, mieszamy. Masło miksujemy na puch. dodajemy do niego masę z wiórkami i miksujemy do połączenia się. Masę dzielimy na 2 części. składniki na nasączenie: 250 ml wody sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. wykonanie ciasta: Na dnie blaszki układamy biszkopt, nasączamy go i równomiernie smarujemy 1/4 częścią masy orzechowej. Na masę orzechową wykładamy
Domowy Smak Jedzeniacukru 1 cukier waniliowy sól KREM ORZECHOWY: 1 litr mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić
Cakes By Kejtstołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakonserwantów ani tym podobnych. Zapewni on Wam poranny zastrzyk energii. Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 ml przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny szczypta soli 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku. Potrząsamy, aby składnik się wymieszały i chowamy
Kulinarne przygody Gatitypestek słonecznika łuskanych 1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju ( ok. 280 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru ciemnego 1 łyżka soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli ( ja użyłam himalajskiej) WYKONANIE: Pestki opłukać na sicie i zalać przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną. Odstawić na minimum 3 godziny, aby napęczniały
Calzonella.comlukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam
Kuchnia Pokoleńmaki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości
Słodkości i nie tylkociasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku 30 g nutelli
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody sok z jednej cytryny około 120-140ml rumu Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej) około 1/2 szklanki mleka około 180-200g biszkoptów
Mała Cukierenkaimbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać w miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika
królestwo garówmasła 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 - 150 g rodzynek Lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody dodatkowo: żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu) Przygotowanie: Masło posiekać z 250 g mąki, dodać, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto
Kuchcik gotujemiksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt
Pobite gary Barbaryminut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach
Powiedz dietom niefolię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki Berenikizdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny Kolorów uzyskałam 4: żółty, różowy, niebieski i zielony (żółty + niebieski
W kuchni bez szafekszkl cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka powidła śliwkowe (przepis tutaj ) jajko do posmarowania rogalików Lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki wody Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę
Smakołyki Asipieczenia Krem: 120 ml śmietany 30% 120 g serka mascarpone 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 2/3 szkl. cukru 1 śmietan-fix Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 3-4 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, dodajemy(...)sztywno (uważając, aby nie przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny. Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy
Kolorowy Przepisownikplasterki, - płaska łyżeczka pieprzu, - teraz szatkowanie kapusty i rzucanie na patelnię, mieszanie, - 6 goździków, - łyżeczka gałki muszkatołowej, - kawałek świeżego imbiru startego na tarce, - sól morska, - trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują "jak kapusta, która leżała w sosie z rolad
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE/html Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych
sierotka maRysia w kuchnimigdałów lub pistacji 3 łyżki cynamonu 1 łyżka goździków w proszku 600 g masła na syrop: 6 szkl cukru 0,5 kg miodu 4 szkl wody skorka z 2 cytryn 2 laski cynamonu Orzechy należy posiekać W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masło rozpuścić. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej, Powtarzać
Gotowanie jest łatwekakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową. Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy
kawawszklancelodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier do smaku (dałam ok 50 g dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania(...)opcjonalnie Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli będzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma
Z Kuchni Do Kuchniktórej chcesz piec dżemorki i cynamonki. Zaleca się zrobić tak w przypadku dżemorków by dżem nie wypłynął. Polukruj swoje wypieki-lukier robimy z cukru pudru i wody lub soku z cytryny lub...soku z pomarańczy! Smacznego
Fiolka w kuchniSkładniki: 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu 250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 ząbki czosnku 80 ml zimnej wody 4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła sok z połówki cytryny 1. Uprażony, wystudzony sezam dokładnie miksujemy z oliwą. 2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej. 3. Partiami dodajemy ciecierzycę, wodę
NA MOIM TALERZUkrem) 9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań) 3 ŚMIETAN FIXY 60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni Poncz sok z 1/4 cytryny 130 ml przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy. Żółtka utrzeć na puszystą masę
Swojskie jedzonkośliwki Piec w temp. 180*C przez około 40 min. do "suchego patyczka" Można polać lukrem: około 1/2 szklanki cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami wody lub soku z cytryny. Ja posypałam po prostu cukrem pudrem :) Przepis stąd
Proste PotrawyTruskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana
Słodka Kraina Wypiekówtylko, że są z ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń Zalewa: 2 litry wody 2 szklanki cukru sok wyciśnięty z dużej cytryny 1. Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy
Apetyczna babeczkatwarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną). Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
Kuchcik gotujepokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki szablon z kartki papieru kakao Biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę
AZgotuj!pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Morele dzielimy na połowę, wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia. Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu. Smacznego
Moniki Smakołykiwspaniałego aromatu Składniki - 2 kg wydrylowanych czereśni - 1 kg cukru - sok z 1 cytryny - 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania 1. - czereśnie wydrylowane zasypać cukrem dodać sok z cytryny smażyć do wyparowania wody (smaży się długo czereśnie mają dużo soku )od czasu do czasu mieszać Gdy wyparuje już połowa soku z czereśni dodać anyż smażyć dalej uważać aby drzem
W królestwie smaków BeatyDynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć aż się zredukuje sok - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny - W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać 3. - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną
W królestwie smaków Beatyziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie
na moim stole...łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel czerwonego barwnika Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej śmietanki. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń
Rozpustne gotowanieosoby + dolewka Składniki: banan dojrzałe mango 300g ananasa 2 łyżki sezamu 3 łyżki wiórek kokosowych pół puszki mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 1 łyżka kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką całość
Apetyt na Zielonesmakuje wybornie. Wystarczy w sezonie zamrozić maliny i mamy lemoniadę na całe lato. Zapraszam do spróbowania. Składniki: 200g malin mrożonych 60g cukru sok z 2 cytryn pęczek pietruszki 600g wody Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy
Apetyt na Zielonejuż niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie. Porcja : 2 osoby + dolewka Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody sok z połowy cytryny 1/2 ananasa małego 2 banany 1 łyżka spiruliny 2 łyżki miodu 10 kostek lodu Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy. Wszystkie składniki blendujemy . Smacznego
Apetyt na Zielonekaroten, rutynę czy witaminy A i C a także żelazo, magnez, wapń oraz potas. Składniki: (na 1 -2 porcje) 5-6 gałązek świeżej miety łyżeczka soku z cytryny- opcjonalnie pół litra wody gorącej około 80 stopni Przygotowanie: 1. Gałązki mięty umyć. 2. Zaparzyć wodą o temperaturze nie więcej niż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości. 3. Zaparzać
KreatywnePinyminut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia.Wykładamy masę na blat
Wanilia i Kardamonpapierem do pieczenia i ponownie wkładam biszkopt. *Moja uwaga: biszkopt z mąką ziemniaczaną wychodzi nieco bardziej suchy, dlatego radziłabym go wcześniej naponczować. Ja użyłam do tego celu wody z sokiem z cytryny i cukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość
My simple kitchenłyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 35 g (40 ml) szklanki oleju roślinnego - u mnie kujawski z bazylią i cytryną 1 szklanka ciepłej wody ok 100 g świeżego szpinaku przygotowanie Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia . Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki
Stare Garywaniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki
Malinowe Pocałunkirzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy
Ciastkozercytrochę zimy, trochę lata i łatwo o przeziębienie. składniki na 300 ml: – 300 g – 400 g płatków mniszka lekarskiego (i tak tego dokładnie nie ważyłam ;))) – 0.5 litra wody – sok z 2 cytryn – cukier (w proporcjach 1:1 ) Robimy wywar z płatków (Zagotowujemy płatki). Zostawiłam wywar razem z płatkami na całą noc. Odcedzamy nasz wywar. Dodajemy cukier, sok z cytryny
Bon Appetit Małgorzatychrzanu w korzeniach, sok z 3 cytryn 2 łyżki cukru Korzenie chrzanu umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dokładnie wymieszać dodając sok z cytryny, cukier oraz przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Niektórzy dodają śmietanę, ale tą można zawsze dodać bezpośrednio przed podaniem
królestwo garównatki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej), czosnek, sok z cytryny zmiksować. Sos doprawić solą i miodem do smaku. zastawa
królestwo garówpianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam 100 g mąki, wymieszałam i rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam
Blondynka GotujeŚwietnie smakuje z ogórkiem kiszonym albo ketchupem. Składniki: ½ szklanki żółtego grochu (połówki) 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki musztardy trochę wody i soku z cytryny ½ łyżeczki kurkumy sól Ugotuj groch. Zmiksuj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe! Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka Rzeź Polańskiego (2011) opowiada o dwóch małżeństwach, które spotykają się
Qlinarnie i QlinarnieZimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny
W SMAKcały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt
Powiedz dietom nieNatomiast osadzający się wokół otworu zlewozmywaka kamień można skutecznie usunąć nacierając go sokiem z cytryny, a następnie zmyć wodą po kilku minutach. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnegarnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem z cytryny. Wszystko zalać gorącą wodą (tak, aby nie całkiem zakrywała mięso) trzymać na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zmięknie. W między czasie wyjąć warzywa, aby się nie rozgotowały. Miękkie mięso
Gaździnka warzyCrema di limoncello - przepis podstawowy 500 ml spirytusu 95%, 500 g cukru, 6-8 cytryn, 1000 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light (4%) * . Przygotowanie: Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce. Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić
SzczyptaSmaQprzepysznym sosie musztardowo - miodowym - palce lizać!! składniki opakowanie rukoli 2 gruszki ser brie uprażone pestki słonecznika sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki wody sok z całej cytryny 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Rukolę umyć i przełożyć do miski/ naczynia. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na rukoli. Ser pokroić w kostkę i poukładać
Cukier&PuderCiekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50
Lawendowe Niebowcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Banana obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego
Słodkie Przyjemnościlekko, by przekonać się, czy w środku jest jeszcze mleczko- wysuszone jądro koksa jest niejadalne. Olej kokosowy na dobre zagościł w mojej codziennej, porannej rutynie - Piję WODĘ Z MIODEM I CYTRYNĄ, oczyszczam twarz naturalnym, delikatnym peelingiem z miodu i sody oczyszczonej, przemywam cerę octem jabłkowym, a na koniec smaruję twarz olejem kokosowym jako naturalnym kremem. Poświęcam szczególną uwagę skórze przy
Gotowanie to kochaniePamiętacie scenę z filmu "Miś" ? "Wuzetka i kawa jest obowiązkowa" :)jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki
Bon Appetit Małgorzatymąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.Smacznego
Oryginalny smakskładniki:115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)100 g mąki2 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej115 g cukru2 jajka5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni
UgotujmyTo.plwszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa
Chilli Czosnek i Oliwapierwszym i najsilniejszym na świecie afrodyzjakiem, a jego ostry, lekko pikantny smak rozgrzeje każdego. Już w starożytności uważano go za najprostszy środek na przeziębienia. Imbir gotowano z wodą i serwowano z cytryną by wzmocnić odporność, poprawić ukrwienie, wspomóc pracę mózgu i zwiększyć koncentrację. Napary imbirowe nie tylko wspaniale smakują, ale również wzmacniają i rozgrzewają. A mnie tego właśnie było trzeba
Z Kuchni Do KuchniCiastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę
Oryginalny smakZięba Rządca..Składniki:½ kg dyni (waga po obraniu),½ kg jabłek (waga po obraniu), ½ szklanki cukru, 1 cytryna, szczypta cynamonu. Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę(...)Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny
Anioły w kuchnipuszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Mienta bloggarście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold 2 jajka na twardo 2 pomidory Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1 mały ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć
Proste Potrawyczęści, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy trochę wody i soku z cytryny Smarujemy wierzch ciasta kremem serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie
Proste PotrawyPROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami
Moje Kuchenne Rewelacjestopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą.Nie masz co zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę
Niezły MłynekPost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojelecie można zmiksować go z kostkami lodu. Składniki na 2 koktajle: 2 kiwi 2 małe dojrzałe banany (lub 1 duży) 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 - 3/4 szklanki wody mineralnej (może być gazowana) lub świeżo wyciśniętego soku, np. z pomarańczy Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z wodą. Można odkroić kilka plasterków
Ze smakiem i z pasjąSkładniki:1/2 średniego arbuza1 szklanka wodysok z 1/2 cytrynyłyżka miodu Wykonanie:Z arbuza odkrój skórę i wybierz pestki.Pokrój w kawałki.Zmiksuj z pozostałymi składnikami.Najlepiej
kolorowotorcikowopęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi, przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem
Pasja Smakunaczyniem do zapiekania, żytnim chlebem litewskim i kwasem chlebowym. Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy także do Browaru Grodzka 15, ale o tym następnym razem. Na ostatni dzień Jarmarku przypadła bardzo piękna pogoda, więc
Pasja Smakucudownym cieplem majowego dnia.Surowka z mlodej kapustyskladniki: 1/2 glowki mlodej kapusty 1 kalarepa peczek rzodkiewek 1/2 ogorka zielonego koperek dresing: 4 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki wody sok z polowy cytryny sol i pieprz Wszystkie skladniki dresingu mieszamy ze soba.wykonanie:Kapuste drobno szatkujemy. Kalarepe i rzodkiewki scieramy na tarce o duzych oczkach. Ogorka obieramy i kroimy
Przysmaki Karolkidomowa masa z TEGO przepisu 20 dkg ziaren słonecznika 10 dkg masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka Wykonanie : Biszkopt przeciąć na pół , delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny posmarować spód dżemem , Przykryć drugim płatem biszkoptu Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , pod koniec ubijania dodać śmietan-fix Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt, Na śmietanie rozsmarować masę karmelową
Malinowa Kawiarenkatego coca-cola z kostkami lodu. Bardzo kaloryczne danie więc wszystkim na diecie nie polecam ze względu na majonez,ale można zastąpić jogurtem naturalnym. A coca-colę wodą mineralną gazowaną z cytryną
Magiczne Życie Martycukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny. Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku
W kuchni Karmel-itkituleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Słodkości i nie tylkoPost Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSkładniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody 4-5 plastrów około 1 cm imbiru świeżego(...)Wykonanie Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny . Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego
w mojej kuchnichwilę. Kolor jest piękny, ciemno różowy, a zapach obłędny. Już myślę nad zastosowaniem dla niego. Źródło: Pora Coś Zjeść. Składniki: 3 kubki płatków dzikiej 2 kubki wody 2 kubki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Płatki dzikiej róży oczyścić, włożyć do garnka, zalać je wodą i zasypać cukrem. Wymieszać i przykryć pokrywką, a następnie odstawić na całą noc. Następnego dnia(...)minut). Zestawić z ognia i ponownie pozostawić na kilka godzin. Ponownie zagotować syrop, odcedzić z płatków i odparować do zadowalającej gęstości. W tym momencie należy też dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do wyparzonych i czystych butelek. Syrop można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować
Pasja Smakuoregano- trzy składniki- super sos.. Całość można podać z uparowanym kalafiorem. SKŁADNIKI: 50g makaronu ryżowego 6 łyżek amarantusa 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli himalajskiej łyżeczka oregano WYKONANIE: w niewielkiej ilości wody gotujemy amarantus - tak aby pozostało nam trochę płynu sok z cytryny mieszamy z oregano i solą- dodajemy ugotowany amarantus- całość mieszamy makaron ryżowy wrzucamy do gotującej
healthy dreamstemperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku 30 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki do niewielkiego garnczka, zalać mieszaniną wody i 2-3 łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia ok. 10 minut na niewielkim ogniu, uważając, żeby się nie rozpadły - powinny być miękkie, ale zwarte. Wyjąć(...)postawić patelnię z powrotem na ogniu, dodać creme fraiche, mieszając gotować, aż lekko się zagęści. Dodać wtedy śliwki, doprawić całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do maślanego makaronu wstążki lub ziemniaków z wody z masełkiem i pietruszką
Kuchnia Prezydentowejnajbardziej lubię. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam Składniki: 2 korzenie chrzanu 2 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól, cukier Wykonanie: Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Po starciu jednego korzenia skropić cytryną, wymieszać (skropiony sokiem nie będzie ciemnieć). Do utartego chrzanu
magiczna kuchnia Kasistartej z cytryny 400 ml mleka 50 g cukru 1 budyń waniliowy 1 galaretka brzoskwiniowa Masa jabłkowa: 600 g jabłek 1 cytryna 80 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 30 g żelatyny Jajka z cukrem i 2 łyżkami wody ubić na gęstą pianę. Ubijając, dodawać stopniowo roztopione masło, orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę startą z cytryny(...)masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Schłodzić. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka. Zalać 250 ml wody, dodać cukier i cynamon. Gotować kilka minut na małym ogniu aż jabłka będą miękkie (ale nie będą się rozpadać). Żelatynę wymieszać ze 150 ml zimnej wody
My simple kitchen