woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:240/1096)

Szarlotka 179

lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier do smaku (dałam ok 50 g dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania(...)opcjonalnie Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka i jogurt i jeśli będzie to konieczne- wodę, nie dużo.Całość szybko zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma

Z Kuchni Do Kuchni
Cynamonki i dżemorki 168

której chcesz piec dżemorki i cynamonki. Zaleca się zrobić tak w przypadku dżemorków by dżem nie wypłynął. Polukruj swoje wypieki-lukier robimy z cukru pudru i wody lub soku z cytryny lub...soku z pomarańczy! Smacznego

Fiolka w kuchni
Hummus 245

Składniki: 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu 250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 ząbki czosnku 80 ml zimnej wody 4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła sok z połówki cytryny 1. Uprażony, wystudzony sezam dokładnie miksujemy z oliwą.  2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej.  3. Partiami  dodajemy ciecierzycę, wodę

NA MOIM TALERZU
Tort kokosowy z cytrynową nutką 171

krem) 9-10 łyżek cukru pudru ( w zależności od upodobań) 3 ŚMIETAN FIXY 60 g wiórek kokosowych, uprażonych na suchej patelni Poncz sok z 1/4 cytryny 130 ml przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE:  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, ciągle miksując do powstania błyszczącej, sztywnej masy. Żółtka utrzeć na puszystą masę

Swojskie jedzonko
Ucierane ciasto ze śliwkami 215

śliwki Piec w temp. 180*C przez około 40 min. do "suchego patyczka" Można polać lukrem:  około 1/2 szklanki cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami wody lub soku z cytryny. Ja posypałam po prostu cukrem pudrem :) Przepis  stąd

Proste Potrawy
Truskawkowy Tort z Konikiem Pony 162

Truskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana

Słodka Kraina Wypieków
Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie 146

tylko, że są z ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń  Zalewa: 2 litry wody  2 szklanki cukru sok wyciśnięty z dużej cytryny  1.  Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy

Apetyczna babeczka
Bułeczki drożdżowe z serem 245

twarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie:  Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić do podwojenia swojej objętości (bardzo szybko rosną). Mąkę przesiać do dużej miski, dodać

Kuchcik gotuje
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 183

pokojowej temperaturze szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki  szablon z kartki papieru kakao Biszkopt:  Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę

AZgotuj!
Mini tarty bananowe z morelami pod karmelową pajęczyną 226

pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min. Morele dzielimy na połowę, wyjmujemy pestki. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Dodajemy morele i podsmażamy je w syropie. Po połówce moreli układamy na gorące mini tarty, polewamy powstałym syropem z ich smażenia. Tarty ozdabiamy nitkami z karmelu. Smacznego

Moniki Smakołyki
Dżem czereśniowy nutą anyżu 175

wspaniałego aromatu Składniki - 2 kg wydrylowanych czereśni - 1 kg cukru - sok z 1 cytryny - 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania 1. - czereśnie wydrylowane zasypać cukrem dodać sok z cytryny smażyć do wyparowania wody  (smaży się długo czereśnie mają dużo soku )od czasu do czasu mieszać  Gdy wyparuje już połowa soku z czereśni dodać anyż smażyć dalej uważać aby drzem

W królestwie smaków Beaty
Ciasto mandarynkowe z dynią 238

Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć    aż się zredukuje sok    - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny  - W pół szklanki wody rozrobić  budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje  - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać 3.    - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną

W królestwie smaków Beaty
Tort śmietanowy 221

ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli szczypta barwnika spożywczego (jaki kolor użyjecie zależy od waszych wariacji) Poncz do nasączenia biszkoptu 150ml wody sok z połowy cytryny łyżka spirytusu bądź 2 łyżki wódki łyżeczka cukru Masa śmietanowa 800ml śmietany 30% 500g serka marscapone 5 łyżek cukru pudru 3 opakowania śmitanfixu szczypta barwnika spożywczego(u mnie

na moim stole...
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 184

łyżeczka cukru 1 jajko  2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel czerwonego barwnika      Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej śmietanki. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń

Rozpustne gotowanie