proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też(...)szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Jadło i czytadłomasła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki 2 garśie świeżej mięty 100 g cukierków miętowych 2 galaretki przezroczyste WINIARY posiekana czekolada gorzka lub mleczna Przygotowujemy spód: Rozpuszczamy masło z cukrem(...)mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę aż stanie się płynna. Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy. Pozostałe
Kuchnia w oparachminuty. W miarę jak bunt będzie ustawał, zwiększamy powoli ilość, np. do jednej łyżki. Co w takim razie pić? Na początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki(...)napoju reanimacyjnego”, szybko dojdziecie do siebie. Jeśli jakimś cudem możecie patrzyć na alkohol i nie macie problemów żołądkowo – wątrobowych, wypijcie niskoprocentowe piwo – to świetny izotonik Napój: 1,5 litra wody mineralnej (drogą wyjątku może być wysokozmineralizowana) 3-4 łyżki glukozy spożywczej 1 łyżka fruktozy 1 łyżeczka kwasu l-askorbinowego ¼ łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszacie i pijecie z częstotliwością
Kate's Kitchenzdrowia :) Składniki na 4 małe słoiczki 200 ml: razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin) 150 g cukru 50 ml wody 1 cała, mała limonka lub mała cytryna około 2-3 cm korzenia imbiru 10 g środka żelującego lub pektyny 1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd(...)całość zacznie przypominać syrop cukrowy. 2. Następnie dodajemy cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć) 3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy. 4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków. Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI / 2 porcje: * 4 kawałki babki piaskowej – użyłam babki z tego przepisu * 1 gruszka * 100 ml wody * 2 łyżeczka cukru z wanilią * pół cytryny * 1 łyżka cukru * 1 łyżeczka szałwii suszonej * garść pistacji * 2 łyżki gęstego creme fraiche 34% lub 2 łyżki ubitej bitej śmietany WYKONANIE: Gruszkę kroimy na pół a następnie na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy(...)wodą i dodajemy cukier, cukier z wanilią, szałwię i sok z połowy cytryny. Gotujemy około 5 minut aż gruszki będą miękkie ale nie będą się rozpadały. Babkę nasączamy sokiem powstałym przy gotowaniu gruszek – około 1 łyżeczki na każdy kawałek babki. Creme fraiche/ bitą śmietanę mieszamy z 1 łyżeczką cukru z wanilią oraz 4 pokruszonymi pistacjami. Całość składamy następująco: Kładziemy jeden
MohiellaSyrop z mniszka Składniki 500 kwiatów mniszka 1 l wody 1 kg cukru Sok z połowy cytryny Z kwiatów oddzielamy płatki. Następnie zalewamy je zimną wodą i zostawiamy pod przykryciem na jedną godzinę. Doprowadzamy wodę z kwiatami do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Zawartość garnka studzimy i zostawiamy na dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie
Miód i pieprzszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Pierwszy płat biszkoptu nasączamy 1/2 części
paapilotkaamożna je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli(...)zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód
Kuchnia Łukaszazupie orginalność.Polecam. 70 dag.łososia 40 dag.ziemniaków 1 cebula 1.5 szkl.gęstej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cytryna 1 pęczek natki pieprz sól ************************************ Cebulę obrać i drobno posiekać.Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę.Zalać wodą(...)łososia kroimy w większą kostkę , dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut , zaciągamy zupę śmietaną , mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody i podgrzewamy jeszcze chwilę.Posolić i popieprzyć.Przekładamy do miseczek .Dekorujemy natką.Cytrynę wyszorować,pokroić w kawałki lub plasterki jedną połowę cytryny z drugiej wycisnąć do zupy sok ,wymieszać. Włożyć po kawałku do zupy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker szczypta soli Masa jabłkowa: 7 dużych winnych jabłek (najlepsza antonówka) ½ cytryny ½ szklanki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki masła 82% 1 łyżeczka trzcinowego cukru z cynamonem Dr.Oetker 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste są jabłka) 2 łyżki płatków migdałowych 1 jajko(...)czas przygotowania nadzienia jabłkowego. Nadzienie: Jabłka obrać ze skórki pokroić na grubsze talarki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku rozpuścić masło z cukrem , gdy zabulgocze a cukier się rozpuści dodać jabłka, wsypać łyżeczkę cukru z cynamonem, wlać wodę, dusić aż jabłka zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozrobić z małą ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia
Wanilia i Kardamonwzmocni nasz organizm , ale również nasyci na długo! SKŁADNIKI: * jarmuż – 1 garść * jabłko – 1 szt * szpinak baby – 1 garść * woda kokosowa – ok. 200 ml * miód prawdziwy – 1 łyżka * sok z limonki i cytryny – 1 łyżka * kiełki słonecznika -1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż przelewamy(...)wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce. Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki i cytryny – wszystko razem dokładnie miksujemy ( w razie potrzeby dosładzamy ). Podajemy mocno schłodzone! Pycha! W przyrządzeniu tego koktajlu z jarmużu pomógł mi Zupowar Soup&Blend
Ostra na SłodkoSkładniki na 4 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 300 g truskawek 2 łyżki cukru odrobina soku z cytryny szczypta soli Kaszę przesypać na sitko, przepłukać wodą i przelać wrzątkiem. Przygotowaną kaszę wsypać do garnuszka. Zalać mlekiem oraz wodą. Posolić. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gotową kaszę lekko ostudzić. Truskawki
Ugotowaćzimno- choć ja osobiście uwielbiam wersję ciepłą, wtedy aromat truskawki zdaje się być bardziej intensywniejszy. 4 porcje: * woda- 600 ml * truskawki- 400 g * cukier trzcinowy- 4 łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 łyżki lekko czubate * sok z cytryny- 2 łyżeczki Umyte truskawki pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puszczą(...)czasie skrobię dokładnie wymieszać rózgą w 1/2 szklanki wody, resztę wody wlać do garnuszka z truskawkami i zagotować. Kiedy owoce zaczną się gotować, dolać mieszankę wody ze skrobią oraz sok z cytryny i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia. Przelać do pucharków. Smacznego
Kraina Miodem Płynącadwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie(...)najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut od momentu zagotowania. Po upływie 40 minut dodać łyżeczkę masła i resztę octu (cytryny) i zmiksować na gładką masę. Posolić
Posadzone i zjedzonewielkość żółtek i użytej mąki. Składniki łączymy nie wyrabiamy zbyt długo. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Do wyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, cukier i otartą skórkę z cytryny. Tym razem wyrabiamy, aby uzyskać elastyczne i lśniące ciasto. Dzielimy ciasto na 9 części i formujemy każdą w bułeczki, pomagając sobie odrobiną mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek(...)czekamy aż zastygnie. Po zastygnięciu odrywamy lukier po kawałku i ucieramy partiami w moździerzu do uzyskania białej jednolitej mokrej masy. W miarę potrzeby odpowiednią ilość rozrabiamy z wodą różaną, sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy, grejpfruta, sokami owocowymi bez dodatku cukru, z czekoladą, itd. Tak przygotowany lukier służy do smarowania różnych ciast takich jak babki, mazurki, ciasta piaskowe, ciasteczka
Leśny Zakątek