woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:237/1096)

Ciasto sezamowe z syropem z limoncello / Sesame cake with limoncello syrup 154

łyżeczka do dekoracji 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. letniego mleka Syrop z limoncello 1 szkl. cukru 1 szkl. wody 1 szkl. likieru limoncello 2 cytryny  1 limonka Cały sezam wsyp na suchą rozgrzaną patelnię. Upraż sezam, mieszając co chwilę, aż zrobi się złocisty. Zdejmij z patelni i wystudź. Odłóż 1 łyżeczkę uprażonego(...)Wyjmij z pieca i postaw na ręczniku mocno zmoczonym zimną wodą. Po 2 minutach odwróć kokilki do góry dnem i wyjmij ciasto. Wystudź. Wodę na syrop zagotuj z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj 2 cytryny i pół limonki pokrojone w cienkie plasterki. Zmniejsz ogień i gotuj na malutkim przez 15 minut. Zdejmij z ognia, wlej limoncello i odstaw

Delicious Place
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 225

szklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki zimnej wody 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego) 1-2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony pieprz biały sól do smaku Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc, aby napęczniała. Następnie dodaję sól  i gotuję do miękkości (można ją nawet rozgotować), około 15 minut. Odcedzam. Fasolę przesypuję(...)siekam, dodaję do fasoli wraz z pozostałymi składnikami. Miksuję blenderem na gładką, jednolitą masę, korygując wg własnego smaku ilość poszczególnych przypraw (soku z cytryny, octu, soli bądź pieprzu). Jeśli majonez jest zbyt gęsty, należy dodać zimnej wody. Gdyby wyszedł zbyt rzadki, można dodać zmiksowaną fasolę z puszki, ale bardzo dobrze odcedzoną lub ugotować łyżkę suchej drobnej fasoli i zmiksować razem

W kuchni Karmel-itki
Maty magnetyczne dla bardziej wyrazistej, piękniejszej kuchni 180

się czyści. Trzymają się drzwiczek mocno. Teraz pozostaje tylko wybrać najciekawszą. Uważam, że idealnie pasują do kuchni widoki z owocami, warzywami, kwiatami, innymi roślinami i jedzeniem oraz takie z wodą. Będą pasować do bardziej tradycyjnej aranżacji. W nowoczesnej też się odnajdą. Największym tradycjonalistom, którzy nie są pewni, czy aby to dla nich, polecałam spojrzeć na maty magnetyczne na lodówkę(...)sami… TUTAJ Myślę, że w nowoczesnej kuchni mogą wyglądać ciekawie. Można szukać czegoś oryginalnego, a można wybrać po prostu coś pięknego albo orzeźwiającego… jak plasterki cytryny czy limonki i woda. Ten ostatni wybór nie tylko doda kuchni więcej wyrazistości, ale też będzie to bardziej odświeżające energetycznie miejsce. Mi osobiście najbardziej podobały się ciasteczka i taką też matę mamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
letnie orzeźwienie 182

szklanki mąki ziemniaczanej     ⅛ łyżeczki soli     4 żółtka (białka zachować do bezy!)     1 ¾ szklanki wody     ½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn)     3 łyżki masła     1 łyżeczka skórki z cytryny Beza     4-6 białka, w temperaturze pokojowej(...)składniki w garnku.Odstawić .     Połączyć żółtka, wodę i sok cytrynowy,mieszając do rozpuszczenia cukru.Do garnka z suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować  minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać  z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto.     Ubijać

w mojej kuchni
Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą 119

łyżki kakao (płaskie)   Krem:  400 ml jogurtu naturalnego (*) 200g białej czekolady 1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki"   Nasączenie:   80 ml wody sok z 1/2 cytryny Polewa: 100g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 2 łyżki masła/mleka Ponadto: 6-7 łyżek dżemu malinowego Upiec biszkopt.  Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać(...)części. Przygotować krem.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą. Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz

Di gotuje
Śledzie świąteczne w oleju 537

momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej.  Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika  układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność

Smaki Edyty
Lemoniada arbuzowa 141

napojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie gasi pragnienie.  Do przygotowania dzbanka lemoniady potrzebujemy: 1/4 arbuza 1/2 cytryny 1/4 limonki 2 łyżki cukru brązowego 2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie kilka listków mięty Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Dodajemy sok z cytryny i limonki oraz cukier i całość blendujemy. Do mikstury dolewamy

Emskie Smaki
Jajka po benedyktyńsku ze szparagami 133

porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino) 2 łyżeczki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz według smaku Masło roztopić na minimalnej mocy/ ogniu. Jeżeli nie było klarowane zebrać piankę z powierzchni. Przygotować nieduży garnek z wodą(...)Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć moc. Żółtko rozmieszać w misce z winem lub wodą. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół

Pełny talerz
Kostka truskawkowa 164

truskawkowa, rozpuszczona w 250ml gorącej wody Na masę truskawkową: 600ml musu z truskawek (zmiksowanych świeżych truskawek) 100ml wody 2 galaretki truskawkowe Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 100ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, mąki przesiewamy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy(...)sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do stężenia do lodówki. Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę śmietankową, wyrównujemy

Smak mojej kuchni
Zimowy dorsz Skrei w papilotach 118

przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C Filet opłukać, osuszyć, przekroić w poprzek na dwa kawałki. Szpinak umyć, osączyć i osuszyć. W małej misce wymieszać  sok z cytryny, skórkę, zmiażdżony czosnek, szczypiorek, bazylię i 3 łyżki oliwy. Przygotować "paczki".  Z papieru do pieczenia i z folii wyciąć po 2 kwadraty  o boku około(...)kawałki obranej skórki cytrynowej Sól wsypać do garnuszka, dodać 3/4 szklanki wody,  doprowadzić  do wrzenia, podgrzewać tak długo aż sól się rozpuści. Dodać resztę wody i skórkę z cytryny, dobrze ostudzić. Oczyszczone filety włożyć do zimnej solanki  i pozostawić na 30 minut. Ostrożnie wyjąć rybę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do czasu przygotowania ryby, przechowywać w lodówce

Stare Gary
Koktajl dietetyczny 137

Koktajl, który może znaleźć się w menu wszystkich osób na diecie. Wersja dietetyczna, bo na wodzie, a cukier pochodzi z owoców. Polecam! Śmiało możesz zabrać ze sobą w butelce lub słoiku do pracy czy na uczelnię - koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie. Nawet Zuzia i Wiki sporo podciągnęły słomką ;) a nawet Wikusia wypiła go sporo więcej od Zuzi(...)komentarzu - chętnie wypróbuję! :) Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 mała sałata rzymska 1 dojrzały banan 1 duże jabłko 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. przegotowanej wody szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Łodygi selera myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, sałatę dzielimy na liście, obrywamy listki bazylii. Jabłko i banana obieramy (choć jabłka nie trzeba

Kolorowy Przepisownik
Cytrusowiec 135

cytryny 3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy  z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu.  Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy.  Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym

Bon appetit mon amie
KOKTAJL MALINOWY NA BAZIE NAPARU Z MELISY I POKRZYWY 137

witamin i jest świetnym orzeźwieniem na upalne dni. Składniki: mrożone maliny 1 szkl.  pokrzywa 1 saszetka  listki melisy 1 saszetka  gorąca woda 1 szkl.  miód płynny 1 łyżka  sok z cytryny z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1.  Saszetkę pokrzywy i melisy zalać przegotowaną wodą. Szklankę przykryć talerzykiem i odstawić, aż się zaparzy i ostygnie

Kuchnia Paulettes
Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru 154

łyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1,5 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki kuminu 2 litry bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku sok z cytryny Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody(...)chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody. Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Tort migdałowy z malinami i mango 430

pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rumu poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru   dodatkowo: 1 małe mango 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych   4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość(...)pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!