pokrojony w paski obieraczką do warzyw usmażona pierś lub 2 polędwiczki z kurczaka – pokrojone na kawałki sos: ząbek czosnku przetarty przez praskę 3 fileciki anchois łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego po pół łyżeczki musztardy i sosu worcestershire 5 łyżek oliwy świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę Cezara Na liściach sałaty ułożyć usmażonego kurczaka, polać dużą ilością sosem(...)grilla. Wystarczy się schylić, żeby mieć coś zdrowego i pysznego! Składniki: pół kilo rabarbaru – oczyszczonego i pokrojonego na kawałki 2 szklanki młodych liści pokrzywy litr gorącej wody sok wyciśnięty z cytryny czubata łyżka miodu szczypta soli Przepis na kompot z rabarbaru i pokrzywy Rabarbar i liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem , kiedy kompot ostygnie dodajemy sok z cytryny, sól i miód
Ugotowane pozamiatanepodjadania przy okazji robienia czegoś innego (jak na przykład oglądanie filmu) albo jako danie główne. Składniki: nóżki z kurczaka (same pałki) w zależności od liczby osób. 2 duże, soczyste cytryny świeży tymianek (jak nie ma, suszony też się nadaje) sos sojowy ocet balsamiczny sól pieprz Każdą nóżkę naciąć ostrym nożem dookoła kości, mięso odskrobać od kości nożem, chrząstkę odciąć(...)gałązki tymianku, smażyć razem, aż mięso się ładnie zamknie i zrumieni z każdej strony. Podlać sosem sojowym i octem winnym. Kiedy sos się zredukuje, podlać wodą i dalej dusić. Włożyć jedną cytrynę pokrojoną w niezbyt cienkie plastry, wlać sok z połówki drugiej cytryny. Dusić bez przykrycia, aż mięso będzie gotowe, w razie konieczności podlewając wodą, żeby sos się nie przypalił
stajnia gołębie od kuchniśląskie z bobu: 1 kg bobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana(...)razu. Surówka z modrej kapusty Kapustę pokrój drobno na szatkownicy lub mandolinie. Zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aż zmięknie. Odlej powstałą wodę, dodaj cukru, soku z cytryny i oleju. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Dopraw czarnym pieprzem do smaku. Medaliony z bakłażana Bakłażana pokrój na 1 cm talarki. Posyp obficie
Food Squarebudyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny 2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku(...)również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym ogniu rozpuścić cukierki. W tym samym czasie 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, w reszcie mleka rozrobić budyń, wlać do gotującego się mleka
Prosto i Smacznie z Anetąłyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek(...)lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną. Dodać
Nie tylko w kuchniBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie
Stare Garydodatkowo: ocet (do przygotowania jajka w koszulce) PRZYGOTOWANIE Szparagów cytrynowych z jajkiem w koszulce: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy rozgnieciony czosnek i chwilę przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy(...)wcześniej przygotowane szparagi oraz nacięte pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy solą, pieprze i sokiem z 1/2 cytryny. Smażymy 2-3 min. Jajko wbijamy do miseczki lub niskiej szklanki. W garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżkami octu. Zmniejszamy ogień. Energicznie mieszamy wodę w garnku za pomocą łyżki, robiąc wir. Jajko wlewamy w środek wiru i pozostawiamy w gotującej się wodzie
kulinarnyJacynamonu. SKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych 4 łyżki masła orzechowego Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 łyżeczki agaru woda sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cynamonu cukier (ilość według uznania) SPOSÓB WYKONANIA: Spód: 1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 30 min. Następnie odsączamy je i przekładamy do miksera. 2. Dodajemy(...)obieramy i kroimy w większe kawałki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). 2. Połowę jabłek miksujemy z odrobiną cukru na mus. 3. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon 3 łyżki wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane, następnie dodajemy mus i mieszamy. 4. 3 łyżki agaru mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, następnie
Marcepanowa kuchniaSKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych 4 łyżki masła orzechowego Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 łyżeczki agaru woda sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cynamonu cukier (ilość według uznania) SPOSÓB WYKONANIA: Spód: 1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 30 min. Następnie odsączamy je i przekładamy do miksera. 2. Dodajemy pozostałe składniki(...)obieramy i kroimy w większe kawałki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). 2. Połowę jabłek miksujemy z odrobiną cukru na mus. 3. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon 3 łyżki wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane, następnie dodajemy mus i mieszamy. 4. 3 łyżki agaru mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, następnie
Marcepanowa kuchniacukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami: 1 kg winnych jabłek 3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Warstwa serowa: 1 kg półtłustego twarogu ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 białka 3 jajka ½ szklanki mleka w proszku 1 ½ szklanki mleka 2% 1 budyń śmietankowy Dodatkowo(...)spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście
Wanilia i Kardamontortownica 24 cm ) * ser bialy 3 x mielony ( lub wiaderkowy ) – 900 g * mleko kokosowe – 350 ml * cukier puder – 100 g * sok z cytryny – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżki * wrząca woda – 1/4 szkl * truskawki, wiśnie – ok. 250 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy. Ser miksujemy(...)mlekiem koksowym, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. Masę serową wylewamy do tortownicy, przykrywamy owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do stężenia, a następnie wylewamy na sernik pokryty owocami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najlepiej na noc ). Smacznego
Ostra na Słodkocytryny, cukier, sól, 1/2 puszki groszku konserwowego, Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimna wodą. Dymkę pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą. Ostudzone jajka przeciąć w poprzek na pół. Wyjąć żółtka. Szynkę, żółtka i dymkę zemleć. Dodać majonez. Doprawić do smaku solą. Miejsca(...)Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego ciepłego bulionu. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem. Naczynie do galarety wypłukać w zimnej wodzie. Wlać na dno trochę galaretki (bulionu z żelatyną) i zostawić do zastygnięcia. Ułożyć jajko, farszem do dołu. Wlać trochę galaretki. Gdy zastygnie wsypać trochę groszku
królestwo garówkoleżanki- rewelacja! Składniki: 1 kg cukru 1 kg obranej dyni 1 kg marchewki 1 kg jabłek 1 kg brzoskwiń ( zimą z puszki) sok z dwóch cytryn Wykonanie: Marchew obrać, pokroić, zalać wodą i gotować. Po 15 minutach wrzucić dynię, obrane pokrojone jabłka, wszystko rozgotować i pod koniec dodać brzoskwinie z sokiem. Następnie wszystko zmiksować, wsypać cukier, wlać sok z cytryny
Tradycyjna Kuchniakawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciemna i jasna pianka: 8 białek 200 g cukru 200 g masła 30 g żelatyny 125 ml wody sok z 1/2 cytryny tabliczka mlecznej czekolady tabliczka białej czekolady Polewa: 4 łyżki kakao 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 7 łyżek śmietanki 30% płaska łyżka żelatyny 50 ml wrzątku Przygotowanie: Polewa(...)polewy wylać na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę do lodówki. Bezowe pianki: Żelatynę rozpuścić w wodzie z sokiem cytrynowym i pozostawić, aby napęczniała. W garnku rozpuścić 100 g masła. W między czasie ubić na sztywno białka (ważne, aby były one ciepłe
KuchniaWeDwoje.plKrem cytrynowy: 2 cytryny (małe) 15 dag cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 dag serka mascarpone ½ litra śmietany kremówki 30% Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja: 300 ml bitej(...)śmietany z cukrem pudrem Wiórki kokosowe Roztopiona czekolada Dowolne ozdoby Plasterki cytryny Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej kisielu cytrynowego: Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, połączyć razem, dopełnić zimną wodą tak aby było 150 ml soku, wsypać cukier i zagotować , do gotującego wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach zimnej wody, ugotować kisiel. Zestawić
Wanilia i Kardamonpomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło(...)piekarnika pieczemy ok. 10-15 minut, pierwszą tortillę sprawdź zdejmując ją z miski delikatnie ( odwracasz miskę tortilla spada w postaci foremki czyli gotowej miski ). Składniki na sos ( oprócz wody ) wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników, jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby sos miał
Kuchnia na wzgórzu