proporcji ¼ litra wody / ½ kg cukru. Po wystudzeniu do syropu przelewamy przez gazę (nalewka będzie z lekkim osadem) lub bibułę filtracyjną (nalewka będzie bez osadu) nastaw orzechowy. Mieszamy, przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na rok Nastaw orzechówki Nalewka orzechowa „parmeńska” – dla mniej cierpliwych Składniki: 20 – 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ¼ litra spirytusu Skórka z 1 cytryny, dobrze otarta(...)łyżeczka cynamonu mielonego 250 ml wody 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Orzechy sparzamy, a następnie nakłuwamy widelcem. Umieszczamy wraz z cynamonem i skórką z cytryny w szczelnie zamykanym (najlepiej hermetycznie) słoju. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Zagotowujemy. Syrop należy dobrze wyszumować. Do jeszcze gorącego syropu powolutku wlewamy spirytus, a następnie dobrze mieszamy. Powstałą miksturę wlewamy do słoja z orzechami
Kate's KitchenSkładniki : 1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy 0,5 l miodu najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny 0,5 l wody 0,75 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : S pirytus wymieszaj z wodą , odstaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie kwiaty lipy wrzuć do słoja z alkoholem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneSzklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ok. 45 minut do miękkości, a następnie wystudź w zimnej wodzie i odcedź. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć je do miseczki i zacznij wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas mieszając łyżeczką, aż powstanie żółta emulsja. Dopraw solą morską
Food Squareminimum 30 minut.2. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia.Jagody/borówki opłukać. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki wody i sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty. Najlepiej jeszcze gorące zmiksować i przetrzeć przez sito. Do ciągle gorącej masy (jeśli przestygła należy ją podgrzać na małym ogniu) dodać napęczniałą żelatynę i mieszać
UgotujmyTo.plmleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Szczypta gałki muszkatołowej Sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam, w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę(...)masło wsypuję mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku. Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem. Smacznego
Wanilia i Kardamonpieczenia5 g świeżych drożdżyDrożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę biszkoptami lub herbatnikami.Masa serowa:50 dag twarogu z wiaderka1 galaretkaszklanka śmietany kremówki10 dag cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 cytrynaGalaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować.Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.Galaretka:Przygotować
Z butelką mleczka w tleśrednich boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy
kulinarnyJaspód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszamy (w blenderze lub wałkiem). Dodajemy(...)Wykładamy ciasteczkową masę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Żelatynowy płyn wlewamy do reszty serowej masy cały
MyCookBook.plSkładniki: • 4 nogi kurczaka • 400 g owoców suszonych – u mnie morele, śliwki i żurawina • po 50 g orzeszków ziemnych i pistacji • 1 papryka zielona • 1 cytryna • 100 ml koniaku • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku • olej do obsmażenia kurczaka. Wykonanie: • Nogi kurczaka podzielić(...)obsmażyć na oleju na złoty kolor. • Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka, chwilę podsmażyć. • Wlać koniak, zagotować, dodać 1 szklankę wody, wsypać owoce szuszone, cytrynę sparzoną i pokrojoną w ósemki. • Całość doprawić przyprawami, ziołami prowansalskimi, dodać liśćlaurowy i ziele angielskie. • Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu
To co kochamSkładniki : 5 dojrzałych pomarańczy 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej ) 1 cytryna 0,5 laski wanilii kawałek kory cynamonu 5 goździków Sposób wykonania : C ytrusy dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem, osusz. Pokrój na plastry, ( z plastrów usuń wszystkie pestki, są gorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż(...)połowę , korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki oraz goździki. Wlej do słoja 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wlej spirytus, zamieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę , z cytrusów wyciśnij dokładnie sok. 3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek
Przepisy i porady kulinarnesłodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody 500- 600 g mleka sojowego w proszku 200 ml soku z cytryny miska sitko gaza Przygotowanie: Mleko rozpuścić w wodzie i zagotować. Od razu jak mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około 15 minutach ponownie zamieszać i odstawić
greenscarfpapryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, kurkuma pół łyżeczki, kolendra mielona pół łyżeczki, cytryna 1,5 szt, czosnek 2 ząbki, woda 1 szklanka, Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i polewamy oliwą. Następnie kurczaka nacieramy całego bardzo dokładnie wszystkimi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem(...)sokiem z połowy cytryny skrapiamy całego kurczaka, a do jego środka wkładamy pozostałą cytrynę, pokrojoną w półplasterki. Piekarnik rozgrzewamy. Kurczaka przekładamy na blaszkę, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170-180 stopniach, przez 1,5 h. Co 10-15 min. kurczaka polewamy wodą z blaszki. Upieczonego kurczaka odstawiamy na 5 min. a następnie podajemy według upodobań
kulinarne odsłony patisądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna, ale też okropnie niezdrowa. Ja przygotowałam syrop na bazie miodu i cytryny i wbrew wielu przepisom znalezionym w Internecie, nie dodawałam do niego cukru. Dzięki suszonym owocom w nadzieniu, baklawa jest według(...)orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut do namoczenia. Następnie odsącz
Chilli Czosnek i Oliwawody lub mleka roślinnego, 1/4 szklanki oleju kokosowego lub oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego. Masa migdałowa: 2 szklanki zblendowanych na masło crunchy MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH. 1 1/2 szklanki daktyli suszonych, 1/2 szklanki wody, Szczypta soli. Masa kokosowa (śmietanka): 5 szklanek wiórków kokosowych, 1/2 szklanki ksylitolu lub erytolu, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 4 szklanki wody, Sok z połowy cytryny, Skórka(...)mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Masa migdałowa: Zblednowane i uprzednio podprażone (15 min w 130 stopniach) MIGDAŁY dokładnie blendujemy z daktylami, wodą i solą. Masa kokosowa: Wszystkie składniki na masę dokładnie blendujemy do uzyskania puszystego kremu. Przestudzony biszkopt smarujemy powidłem. Wykładamy na biszkopt krem migdałowy. Następnie układamy na kremie plasterki
Jeść, by żyć w zdrowiu