Koktajl, który może znaleźć się w menu wszystkich osób na diecie. Wersja dietetyczna, bo na wodzie, a cukier pochodzi z owoców. Polecam! Śmiało możesz zabrać ze sobą w butelce lub słoiku do pracy czy na uczelnię - koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie. Nawet Zuzia i Wiki sporo podciągnęły słomką ;) a nawet Wikusia wypiła go sporo więcej od Zuzi(...)komentarzu - chętnie wypróbuję! :) Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 mała sałata rzymska 1 dojrzały banan 1 duże jabłko 1 gałązka bazylii - listki 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. przegotowanej wody szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Łodygi selera myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, sałatę dzielimy na liście, obrywamy listki bazylii. Jabłko i banana obieramy (choć jabłka nie trzeba
Kolorowy Przepisownikcytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Bon appetit mon amiewitamin i jest świetnym orzeźwieniem na upalne dni. Składniki: mrożone maliny 1 szkl. pokrzywa 1 saszetka listki melisy 1 saszetka gorąca woda 1 szkl. miód płynny 1 łyżka sok z cytryny z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Saszetkę pokrzywy i melisy zalać przegotowaną wodą. Szklankę przykryć talerzykiem i odstawić, aż się zaparzy i ostygnie
Kuchnia Paulettesłyżki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1,5 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki kuminu 2 litry bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku sok z cytryny Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody(...)chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody. Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą. Smacznego
Codziennik Kuchennypełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rumu poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru dodatkowo: 1 małe mango 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych 4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość(...)pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.Składniki:6 płatów śledziowych solonych1
Kuchnia domowa Aniwiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina czerwonego 2 łyżeczki żelatyny Nasączenie: ok 700 ml wody cukier sok z cytryny Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie(...)patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;) Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając
Malinowe Pocałunkimianowicie odwrócić miskę z pianą nad głową. Jeśli piana nie wypadnie to znaczy, że jest już dobrze ubita. Do tak prawidłowo ubitej piany można dodać łyżkę soku z cytryny lub octu. Piana zwiększy objętość jeszcze bardziej i nie opadnie. Teraz można zacząć dodawać cukier po łyżce. Za zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej(...)marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest
codojedzeniamój wypiek z książki Siostry Anastazji "100 nowych ciast". Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła(...)wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką
In my kitchenlaski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy(...)oraz ziarenka wyłuskane z wanilii i zmiksuj krótko, ale dokładnie krem. Składniki ponczu wymieszaj dokładnie, polej nim delikatnie biszkopt. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch. GALARETKA: Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Truskawki przekrój na połówki, ułóż na kremie przecięciem do dołu i zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyKoktajl idelalny dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/4 ananasa 1 jabłko 1 banan 1 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny-opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: wszystkie skladniki na koktajl obrać i pokroić na mniejsze cząstki umieścić w blenderze wraz z woda i zmiksować do pożądanej konsystencji wypić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody przegotowanej, ostudzonej wody Jeśli robicie nalewkę na wódce dodajcie: - 3 litry wódki Po dodatki warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl Wykonanie: 1. Przygotowujemy duży słój. Cytryny parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie kroimy je w ósemki i wrzucamy do słoja. 2. Imbir zostawiamy ze skórką i kroimy go w bardzo cienkie plastry, łączymy z cytryną, dosypujemy cukier
Apetyczna babeczkauwaga – limoncello jest mocnym alkoholem!). Składniki: 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%) 0,5l wody 300-500 g cukru Wykonanie: Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu(...)może sprawić, że likier będzie gorzkawy). Bardzo cienko obrać skórkę z cytryn (skórka musi być jak najcieńsza – biała część spod skórki sprawi, że limoncello będzie gorzkie!). Obrane skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając miksturą w słoiku. Skórki będą „oddawać kolor
Pociąg Do Kuchnicukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki zimnego mleka ( 125 ml ) na mus jagodowy : 300 g jagód 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka żelatyny 50 ml zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny czas przygotowania : około 180 minut łącznie ze schładzaniem Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno z jagodami Przygotowanie: Przed przygotowaniem sernika przygotuję tortownicę: Tortownicę wykładam papierem(...)tortownicy i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 60 minut żeby masa stężała. Przygotowanie musu jagodowego: Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Jagody przekładam do rondelka i rozdrabniam blenderem, do rozdrobnionych jagód dodaję sok z cytryny, cukier, mieszam i rondelek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania gotuję około 3 minut i zdejmuję z gazu. Do gorących
Uwaga Babcia GotujeKolejna odsłona tortu z masą kajmakową i masą z serka mascarpone. Po wersji dla miłośników kawy i wersji z cytryną w tle, czas na malinę. Tort skonstruowany w sposób zbliżony do wspomnianych powyżej, ( do znalezienia na blogu :)) Minione tygodnie obfitowały w okazje, wymagające podkreślenia swej wyjątkowości. I namiętnie, uporczywie podkreślałam je, torty piekąc z częstotliwością(...)wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto na trzy blaty, dwa równe - grubsze i cienki wierzch. Poncz : - 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka wódki ( opcjonalnie ) Tym razem nie dodajemy cukru, masy są wystarczająco słodkie. Żelka malinowa: - 1 słoik konfitury malinowej - 2 łyżki galaretki malinowej Zalecam przetarcie konfitury przez sitko
Kronika Piekarnika