woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:225/1096)

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką 142

Ciasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki oleju 140g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nasączenie 100ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki brandy Składniki na krem 1 torebka budyniu 150g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 2 owocowe galaretki Domowy biszkopt – przepis Zaczynamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krucha czekoladowa tarta z gruszkami 224

zimnego oleju kokosowego 1 banan szczypta soli Składniki na masę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4-5 gruszek sok z połowy cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto(...)piekarnika. Przygotowanie gruszek: Gdy spód ciasta będzie się piekł obierz w tym czasie gruszki, powycinaj gniazda nasienne. Ułóż połówki owoców równomiernie w garnku/głębokiej patelni, dodaj szklankę wody i sok z cytryny. Jeżeli lubisz ten aromat to możesz dodać kilka goździków. Gotuj ma małym ogniu 5 minut po czy delikatnie obróć na drugą stronę i gotuje drugie 5 minut. Przygotowanie

greenscarf
Ciasto Góra lodowa 1773

słyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować. Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry. Być może stąd ta nazwa ciasta... Całość(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mieka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła (*) Polewa: 250g masła /margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia 150-200g okrągłych biszkoptów Upiec biszkopt.  Białka ubić na sztywną pianę

Di gotuje
Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini 132

pieprz do smaku  na sos tahini: 130 g (5 łyżek) jogurtu naturalnego  2 łyżki pasty sezamowej Tahini od Jasmeen  sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku  2-3 łyżki wody szczypta soli  Przygotowanie papryk faszerowanych kaszą bulgur: Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Szpinak umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem(...)zdejmij z papryk folię, aby zrumieniły się na wierzchu.  Gdy papryki się pieką, przygotuj sos. W miseczce umieść jogurt, pastę tahini, sok z cytryny oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą i rozrzedź odrobiną wody. Wymieszaj.   Gotowej papryki podawaj polane sosem i udekorowane listkami mięty oraz natki pietruszki. Wpis powstał we współpracy z  J asmeen

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 205

roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1/2  kg borówek 8 dag roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY 181

łyżki oleju rzepakowego płatki migdałowe (ok. 5 g na porcję) sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Korzeń pietruszki obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kostkę warzywną rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion(...)kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse ) 1 łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz  1/2 łyżeczki curry  1 łyżeczka suszonego majeranku  sok z cytryny Wykonanie: Soję płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie, odcedzamy na sitku. W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej

Kuchnia MagdaLeny
Dżem bananowy z wanilią bez cukru 263

jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa i przypuszczam, że u Was będzie tak samo Do roboty! Składniki: – 3 banany – 4 łyżki wody – sok z połowy cytryny – ziarenka z całej lub połowy laski wanilii Banany kroimy w plastry i umieszczamy w rondelku z pozostałymi składnikami na niewielkim ogniu. Gotujemy, aż banany się rozpadną

Be Fit Be Strong
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 158

czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka(...)minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś na sorbecie cytrynowym z kolendrą 159

Pomysł na orzeźwiającą przystawkę dla wielbicieli łososia.  Zamiast banalnie skropić łososia cytryną można go podać zdecydowanie ciekawiej bo na sorbecie cytrynowym ze świeżą kolendrą.  Składniki: Sorbet : Sok z 6 cytryn (1 filiżanka soku) 2 filiżanki wody 1/2 filiżanki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry + 100 g łososia wędzonego Mowi Pieprz czarny Przygotowanie : Wodę gotujemy z ksylitolem/erytrolem/cukrem do jego

Czarnawisienka
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 178

żółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka miodu cytryna dodatkowo : szczypiorek do dekoracji Płaty śledziowe płukamy pod bieżącą zimną woda . Kroimy w małe kawałki , skrapiamy cytryną , dodajemy miód , musztardę . Odstawiamy na godzinę . Jajka i buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ziemniaki , cebulę , ogórka siekamy drobno . Wszystkie składniki trzymamy osobno . W małych słoiczkach

Ogrodnik w podróży
Dorsz pod marchewka z piekarnika 137

Składniki : - filet z dorsza 🐡 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅 - 1 duża marchewka 🥕 - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  Przepis tutaj - sok z 1/2 cytryny 🍋 Przygotowanie : Filet płuczemy pod zimna woda. Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny , opcjonalnie solimy. Marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy

Szkrab Je Sam
Leśny mech z malinami 219

łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy  na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą

kulinarne odsłony pati
SZYBKA PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU I SUSZONYCH POMIDORÓW 149

pomidorów. Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku (lub puszka groszku) 4 suszone pomidory  mały jogurt naturlany  pieprz szczypta papryczki chili   sok z połowy cytryny  Przygotowanie: Groszek ugotuj w osolonej wodzie, następnie na sitku przelej go zimną wodą. Groszek przełóż do miski, dodaj jogurt, suszone pomidory, sok z cytryny oraz przyprawy całość zblenduj na gładką masę. Podawaj

Kukuleczki
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 193

biszkopt śmietanka 30% lub 36% 1 litr  cukier 3/4 lub 1 szklanka  kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki konfitura wiśniowa  sok z połówki cytryny cukier ok 1 łyżki ciepła woda ok 200 ml Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość(...)cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany.  Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :) Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy

Kuchnia Viki
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 216

użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju  Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Szpinak(...)makaronu. Chwilkę podsmażamy. Makaron przerzucamy do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i nieco pieprzu. Całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze nieco wody. Podajemy na ciepło z cząstką cytryny. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem frisco.pl

Kolizje Smaków
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 200

smaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy

MyCookBook.pl
Truskawkolada, czyli "lemoniada" truskawkowa 147

cytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)  A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas temu

Blondynka Gotuje