woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:225/1096)

Pasta słonecznikowa 114

Składniki (na 10 porcji) - 10 łyżek słonecznika (ok. 100g),   - 5 suszonych pomidorów (ok. 100g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 214

Prosecco,• 1łyżka oleju kokosowego,• 2 łyżeczki cukru,• Szczypta soli.Nadzienie i zabajone:• 150 g śmietankowego serka Almette,• 400 ml śmietany 30%,• 3 łyżki miodu akacjowego,• 20 ml wody,• Sok i skórka otarta z jednej cytryny,• 4 płatki żelatyny,• 2 żółtka,• 2 łyżki cukru,• 1 szkl. owoców jagodowych,• 10 kwiatów lawendy,• 1/5 szklanki Prosecco.Wykonanie:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach(...)podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Piersi z gęsi w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami 217

słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz – 1 łyżeczka ziaren kolendry – 1/2 łyżeczki goździków – 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej Ziemniaki: – 1 kg ziemniaków – sok z połowy cytryny – sól – tymianek – 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wierzchnią część od strony skóry nacinamy w kratkę, tak aby nie przeciąć mięsa(...)podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min. 4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy i podgrzewamy chwilę. 5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, odstawiamy. 6. Następnie wyjmujemy z lodówki piersi i kładziemy na suchej patelni skórą do dołu, smażymy na średnim ogniu około 5-7 min. 7. Zdejmujemy piersi z patelni

Podwójnaporcja
Sałatka z brokuła i fety 234

papryki 1 duży jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku szczypta soli odrobina soku z cytryny Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i włożyć do gotującej się wody z odrobiną soli i soku z cytryny. Zmniejszyć ogień i gotować brokuły 3-5 minut pod częściowym przykryciem. Następnie delikatnie wyjąć, przełożyć na 1 minutę do miski z zimną wodą, odcedzić, wyłożyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 203

łyżeczka kardamonu, zmielonego 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować (ja na końcu je zblendowałam) Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć

FitKot
Paprykowy hummus 129

łyżek ziaren sezamu (ok. 50 g), - 2 łyżki oliwy extra vergine (ok. 20 g), - ząbek czosnku, - sok z połówki cytryny, - puszka ciecierzycy (ok. 250 g), - 50 ml zimnej wody, - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól. Sposób przygotowania 1. Paprykę (w całości) pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w 180 stopniach C przez(...)papryka wystygnie usuwamy skórkę i gniazda nasienne. 3. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek. 4. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, odsączoną ciecierzycę, pieczoną paprykę, wodę i miksujemy na gładką masę. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą i szczyptą soli. 6. Paprykowy hummus podajemy z warzywami pokrojonymi w słupki lub pieczywem pełnoziarnistym

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami 190

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka cynamonu Zalewa do gruszek: 6 – 7 małych gruszek 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny Gruszki obrać ze skórki(...)spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu. Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny – zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość gruszek sprawdzamy patyczkiem

Rusty Fork
Miód z mniszka pospolitego (lekarskiego) 123

ogrodu czy łąki, z miejsca oddalonego od drogi i spalin.   proporcje na 14 słoiczków  po 200 ml: 100 szt kwiatów mniszka 2 litry wody 2 kg cukru 3 cytryny Zebrane kwiaty rozkładamy na białych kartkach papieru lub materiale (u mnie stary obrus) aby wszystkie żyjątka z nich uciekły,dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć. Wkładamy kwiatki(...)garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na  3-4 godziny po czym  powoli gotujemy wszystko razem ok. 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny (najlepiej na noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie  kwiaty przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce lub gazie i wyrzucamy. Do płynu dodajemy sok z wyciśniętych cytryn,wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu

Kolorowa kuchnia Elki
Wiosenny detoks - oczyszczający i orzeźwiający napój pełen witamin 202

również wspomaga odchudzanie, poprawia metabolizm i działa moczopędnie oraz jest pełen witamin i mikroelementów. Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali: Naczynie o pojemności około 3L 1,5 litra wody niegazowanej 2 jabłka 2 cytryny 3 marchewki kilku centymetrowy kawałek imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem napoju:  Wiosenny detoks - oczyszczający i orzeźwiający napój pełen witamin Przygotowanie: Napój możemy(...)godzin do maceracji, następnie napój przelewam do dzbanka, a składniki zalewam jeszcze raz wodą i odstawiam do maceracji. Ewentualnie napój możemy przygotować wieczorem i na całą noc odstawić do lodówki do maceracji, wtedy w smaku będzie troszkę czuć goryczkę która wydzieli się ze skórek cytryny, ale będzie równie smaczny (mnie na przykład taki bardzo smakuje). Napój jest gotowy, życzę smacznego

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura z ognika (Pyracantha officinalis), krzewu który znajdziecie w parkach i ogrodach 163

pesteczkami i bez. Ja wolę wersję chrupiącą a przy okazji  łatwiejszą w wykonaniu  (: Składniki (100 ml konfitury): 1 czubata szklanka owoców ognika 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru 1/2 cytryny do wersji bez pesteczek substancja żelująca np. agar-agar kilka listków mięty - opcjonalnie Przygotowanie (30 minut): - owoce ognika gotujemy w wodzie przez ok 15-20 minut mieszając

Pora na pora i pomidora
Torcik śmietanowo-anansowy 194

jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 8 dag cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego  STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać(...)samo dno tortownicy-tej samej w której piekliśmy ciasto kruche piec około 25 minut w temp 170*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Z cytryny wycisnąć sok dodać 100 ml wody, wsypać żelatynę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż się się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno dodając w trakcie miksowania puder następnie cienkim strumieniem wlać ostudzoną

Wanilia i Kardamon
Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 127

120g dobrze wypłukanej kaszy pęczak 50 g rodzynek 40 g innych suszonych nie bardzo słodkich owoców np. jagód, malin, żurawiny, miechunek ¾ litra wody pół łyżeczki czarnuszki pół łyżeczki kuminu skórka otarta z pomarańczy Sól, pieprz sok z cytryny do podania natka pietruszki dodekoracji Przepis na kaszę pęczak z suszonymi owocami Smażymy cebulę na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania(...)dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. wstawiamy przykryte do piekarnika i pieczemy godzinę w 150 stopniach zaglądając kilka razy, żeby dolać więcej wody. Przed podaniem mieszamy kasze z sokiem z cytryny. Całość: Na kaszy układamy kawałek ryby, trochę cebuli i polewamy musem chrzanowym. Dekurujemy listkiem pietruszki lub inną zieleniną. Jakie wino będzie pasować do karpia? Na naszej kolacji

Ugotowane pozamiatane
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 138

mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu z TEEKANNE 122

trudny…  Herbatki TEEKANNE trafią do: Pani Angeliki za przepis na herbaciane lody: Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody 2 torebki herbaty Teekanne Love sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając(...)gorącej wodzie zaparzamy herbatę 3-5 minut, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z rabarbarem. Zamrażamy zamrażalniku mieszając co 20-30 minut. Przed podaniem sorbetu dobrze go jeszcze zblendować, wtedy też łatwiej uformować kulkę łyżką. Pani Magdaleny G. „Ja wykorzystałam ostatnio herbatę TEEKANNE do przyrządzenia ponczu do tortu .Pół szklanki herbaty TEEKANNE,sok z cytryny,słodzidło i kapka alkoholu.Wszystko

Słodkie okruszki
Sok z aronii na miodzie - polski superfoods 505

który zapełnia moje półki w piwnicy.  Sok przygotowyję bardzo tradycyjnie, ale oczywiście pracę bardzo usprawni sokownik. Składniki: 1,5 kg aronii 1,5 l wody 400 g miodu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: aronię dokładnie umyć, następnie obrać, zapakować i wstawić do zamrażarki na 48 godzin przełożyć do garnka, rozmrozić, zalać wodą tak, by pokryła owoce i rozpocząć podgrzewanie(...)aronię i odlać sok. W ciepłym jeszcze soku rozpuścić miód, już bez podgrzewania na ogniu. Na końcu dodać sok z cytryny sok rozlać do wyparzonych butelek. Osuszyć brzegi butelek i zakręcić suchymi nakrętkami butelki ustawić w kociołku z ciepłą wodą, wyścielonym papierowymi ręcznikami. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości butelek. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji dokręcić nakrętki przechowywać w chłodnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!