woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:221/1096)

Konfitura z aronii 237

jabłkowy na zimę,  wiśnie- Kompot z wiśni na zimę,  Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski kładzione i modra kapusta :) 176

wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja to sos pomidorowy z passaty, z kukurydzą i ziołami. Ale możecie podawać je do wszystkiego. Sos: 1 opakowanie passaty 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej szczypiorek oregano(...)małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą i podajemy na ciepło. Gotowe

vegetanie
Koktajl miętowo cytrusowy 117

szklanki świeżych liści mięty 2 łyżki miodu lub cukier lub stewia lub ksylitol ;) 1 butelka wody mineralnej ( może być gazowana ale będzie się pienić :) ) Cytryny, pomarańcze i miętę i miód zblendować. Dolać wodę. Zamieszać. Podawać schłodzone lub z lodem. Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Syrop lawendowy 110

piękniejszym aromacie. A w planach mam jeszcze ekstrakt i inne pyszności z lawendy :) Składniki: 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 1/2 laski wanilii 1 szklanka gorącej wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kwiaty lawendy i laskę wanilii zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia. Kiedy napar będzie zimny odcedzić i wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia - w razie potrzeby

Cakes By Kejt
Gruszki w occie winnym 156

Składniki : 5  twardych gruszek cytryna 250 ml octu winnego 0,5 ml wody 20 dag cukru, kilka ziaren zielonego pieprzu garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Umyte gruszki obrać i pokroić na ósemki (jeśli duże) i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny, by nie ściemniały, borówki umyć Ocet wymieszać z wodą, cukrem i zagotować Gruszki i borówki włożyć do idealnie czystych słojów

Proste Potrawy
Zupa krem z buraków. 149

prostu MUSICIE jej spróbować! Składniki (3 sugerowane porcje): 3 buraki  2 ząbki czosnku  kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1,5 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki imbiru Wykonanie: 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni 2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz(...)czosnek i papryczkę 6. W średnim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć 7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut 8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów

Powiedz dietom nie
BISZKOPT Z MADARYNKAMI W MASIE ŚMIETANKOWEJ 159

Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny  1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: 6 mandarynek  cukier puder dżem Sposób przygotowania biszkoptu: Białka wybić do wyższej misy. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić. Mąkę wymieszać z proszkiem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Mus jabłkowy w słoikach na zimę 105

bogatemu zabroni :) Ale teraz to może nawet wojna nuklearna wybuchnąć, my przeżyjemy. Zapasy jedzenia mamy na lata :)       Potrzebujemy: 3 kg jabłek 10 łyżek wody 400 g cukru 1 cytryna Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać(...)obieraliśmy, wystarczy dobrze umyć. Kroimy je w kostkę, wkładamy do rondla, wlewamy wodę i rozgotowujemy. Przecieramy przez sito i gotujemy, często mieszając. Do odparowanego przecieru dodajemy cukier, sok i startą skórkę z cytryny. Gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut mieszając co jakiś czas. G orącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia

Marder&Marder Manufacture
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 205

mających dzieci proponuję go pominąć  dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody  20 dag cukru  sok z połowy cytryny  laska wanilii  4 goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 50 g likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka(...)laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki,  pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby  ładnie stały

Gosia gotuje
ŚLEDZ 112

cytryna(...)przezroczystą folią spożywczą, tak, by wystawała z każdej strony pojemnika. Na dnie rozłóżcie warstwę chleba i dokładnie ugniećcie go, tworząc zwartą podstawę pod terrynę. Podgrzejcie 100 ml wody i sok z cytryny i rozpuśćcie w niej żelatynę. Gdy płyn przestygnie, dodajcie go do masy serowo-śledziowej i dokładnie wymieszajcie. Wyłóżcie masę twarogowo-śledziową na przygotowaną wcześniej warstwę chleba, i wygładźcie

w mojej kuchni
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 212

marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego  świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu  2 szklanki wody lub bulionu drobiowego  skórka otarta z 1 cytryny  1/2 łyżeczki soli  sok z 1/2 cytryny  Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na kilkanaście minut (lub dłużej jeśli istnieje taka(...)jeszcze 7 minut, ściągam z ognia i odstawiam całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami.  Ryż gotuję w podanej ilości wody na średnim ogniu, z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Do ugotowanego ryżu dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam.  Piersi kurczaka wyciągam z sosu i kroję

Mango Papaja
Tort czekoladowy z żurawiną 219

żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru

Mała Cukierenka
Syrop imbirowy z papedą --- sciroppo di zenzero con Papeda 159

Składniki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 150 g świeżego imbiru obranego ze skórki sok z 1 cytryny Papeda - Limonka Kaffir tutaj poziom: łatwy czas: 1 h 30 min Wykonanie Imbir pozbawiamy skórki, i miksyjemy z 0,5 szkl. wody.Przekładamy do garnka. Dodajemy reszte wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę

w mojej kuchni
Muffiny z kremem marchewkowym 133

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki musu marchewkowego Mus z marchwi: 50 dag marchwi 1/2 szklanki cukru 100 ml wody sok z 1/2  cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Krem z marchwi 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 musu z marchwi Wykonanie: Najpierw szykuję

Ciasteczkowy Potwór
Kurczak Gong Bao 286

ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić(...)dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać ze składnikami w woka. Powinien powstać lekko

Pasja Smaku