lemoniady jest tanie i banalnie proste, poniżej dowód :) Składniki: 1 cytryna 2 limonki (lub dodatkowa cytryna) cukier lub miód do smaku (dałam 4 łyżki) 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej Przygotowanie: Limonki i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do startej skórki i soku dodać miód/ cukier i zmiksować za pomocą blendera do momentu, kiedy
Domowa Cookierenka Agidzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Krem pomarańczowy 2 galaretki pomarańczowe 750 g śmietany kremówki 200 ml wody Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (według przepisu na opakowaniu) Wystudzić, ale nie dopuść aby stężała. Śmietanę zacząć ubijać na średnich obrotach. Jak zacznie gęstnieć zwiększyć obroty i wlać powolutku schłodzoną galaretkę. Zmiksować do uzyskania stabilnego(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody) . Owoce z cukrem delikatnie podgrzać, aż puszczą sok i cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować krótko. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie dodać żelatynę do gorących owoców i dokładnie wymieszać, ale już nie gotować, bo żelatyna stracie swoje
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 1100 g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich nalewek ilość cukru można zmniejszyć do nawet do 750-800 g) 1 litr wody 1 litr spirytusu 95% 2-3 średniej wielkości cytryny lub 3-4 limonki 2 plastry (około 2cm grubości każdy) świeżego ananasa Przygotowanie Wodę zagotować z cukrem, usunąć pianę i pozostawić do wystudzenia. Cytryny (ewentualnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażeby wystarczyło na 3 warstwy w Waszej formie) 800g jogurtu greckiego 400g jagód 250ml śmietanki 30% 100g domowego cukru z wanilią 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżeczek (około 28g) żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody LUKIER 80g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki jagód Wykonanie: - formę wysmarować masłem, wyłożyć na spodzie i na bokach papierem(...)należy je połamać, żeby pasowały do kształtu formy) - jagody umyć, osuszyć, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, dodać mus owocowy oraz domowy cukier waniliowy, dokładnie wymieszać - żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, umieścić w kąpieli wodnej (w miseczce ułożonej nad rondelkiem z gotującą się wodą) i rozpuścić (nie może
Smakołyki BerenikiMoich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym Składniki na 20 sztuk: Na frużelinę jagodową: 250g świeżych lub mrożonych jagód pół szklanki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w łyżce zimnej wody 1,5 łyżeczki żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach zimnej wody Na babeczki: 220g masła, miękkiego 100g drobnego cukru do wypieków 220g mąki pszennej 4 jajka(...)Wykonanie: Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, mieszamy i zagotowujemy. Gorącą masę przecieramy przez sitko. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (np. w mikrofali około 10 sekund), aż się rozpuści. Wlewamy do przetartych jagód i mieszamy
Smak mojej kuchnibabeczek. Krem malinowy 250 g malin 2 czubate łyżki cukru DIAMANT 400 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru DIAMANT 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki wody 3 łyżeczki żelatyny Kilka godzin wcześniej maliny zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić aby puściły sok. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Maliny zblendować i przetrzeć przez
Anielskie wypiekifont-family:"Times New Roman","serif";} Składniki 1 mała (do 1 kg) główka czerwonej kapusty 2 duże kwaśne jabłka (np. Szara Reneta) 2 cebule sok z jednej cytryny 1 litr wrzącej wody i łyżeczka soli 5 łyżek oliwy lub oleju sól i ewentualnie pieprz do smaku Sprzęt multi szatkownica Tupperware garnek sitko wyciskacz do cytrusów ostry nóż Przygotowanie Normal(...)wrzącą osoloną wodę, gotujemy około 1 minuty, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączoną kapustę przekładamy do miski. Cebulę szatkujemy w cienkie piórka lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy umyte i poszatkowane w drobną kostkę jabłko. Surówkę doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na kilkanaście minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości(...)gotować przez 15 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaNapój idealny na upalny dzień. W sam raz na grilla czy piknik. Bardzo polecam wszystkich, którzy chcą się ochłodzić. Składniki: 3 szklanki wody 150ml soku z cytryny (3-4 cytryny) 1/3 - 1/2 szklanki cukru kostki lodu Wykonanie: Cytryny umyć (najlepiej sparzyć), a następnie wycisnąć z nich sok (ręcznie lub za pomocą wyciskarki). By sok lepiej się wyciskało należy położyć(...)cytrynę na stole i poturlać ją naciskając na nią dłonią. Następnie do soku dodać cukier i mieszać, aż do momentu, gdy nie będzie grudek. Do gotowej mikstury cytrynowo-cukrowej dolać wodę mineralną. Wymieszać. Podawać z lodem
Mania Wypiekanianajlepsza, żadne sklepowe wyroby alkoholowe jej nie dorównają. Najlepsza tradycyjna nalewka truskawkowa 2 kg słodkich, ciemnych truskawek 500 ml wódki 40% 500 ml spirytusu 96% 300 ml wody sok z dwóch cytryn lub 3 limonek 500-600 g cukru białego lub trzcinowego (300g do przesypania truskawek, a pozostała część do przygotowania syropu cukrowego) Jak zrobić nalewkę truskawkową Truskawki oczyszczam(...)kawy. Z wody i pozostałego cukru przygotowuję syrop cukrowy - zagotowuję wodę, dodaję cukier i mieszam, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotuję jeszcze około 15 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Na tym etapie można jeszcze dosłodzić nalewkę, jeśli lubicie bardzo słodkie trunki. Gotowy syrop pozostawiam do wystudzenia, do zimnego dodaję przecedzony przez gazę sok z cytryn lub limonek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapakujcie w siebie tyle dobra ile możecie. Na zdrowie. Składniki: 1,5 l wody 2 łodygi rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej 1 cytryna kostki lodu Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier, umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar i umyte i pozbawione szypułek truskawki. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Przed
Kardamonovypomarańczy 1/2 kg grejpfrutów 2 szkl wody 1,5 szkl cukru (ilość cukru możecie dostosować do swoich potrzeb) sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: WIECZOREM Wodę zagotować z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści i powstanie coś à la syrop. Pomarańcze i grejpfruty obrać, nie pozostawiając białych błon- są gorzkie! Owoce(...)minut, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej). Pod koniec tego czasu wlać sok z cytryny i dalej gotować na małym ogniu. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Zapasteryzować: słoiczki umieścić w garnku z wodą, tak by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć, gotować ok. 15 minut pod przykryciem
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami
Kardamonovychwila i gotowe! Zielony koktajl 1/2 opakowania roszponki (6 dag) 1 duża pomarańcza 1 duży banan 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe) 1 cytryna szczypta imbiru syrop klonowy do smaku (lub płynny miód) woda źródlana Oczyść sałatę, obierz banana, wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Do blendera do koktajli włóż sałatę i pokrojonego banana, dolej sok z pomarańczy(...)cytryny oraz mleko roślinne. Zmiksuj wszystko na gładki koktajl dolewajac tyle wody, by uzyskać gęstość koktajlu jaką lubisz. Dodaj szczyptę imbiru (niekoniecznie) oraz syropu klonowego do smaku. Miksuj jeszcze chwilę po czym przelej napój do szklaneczek. Co do kwiatów z foamiranu, to sprawa jest dość prosta. jest wiele sposobów na tworzenie kwiatów zaprezentowanych na You Tube. jak narazie popełniłam
Gotuj Sam!każda) 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy 3 kostki lodu lub lodowatej wody (u mnie każda kostka lodu to odpowiednik 1 łyżki wody) 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 lub 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę sól i pieprz do smaku opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu(...)wywar zachować i wystudzić, im będzie zimniejszy tym lepiej. Z ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę odcedzić, opłukać wodą i gotować przez około 25-30 minut. Zalewę z gotowania pozostawić i dobrze wystudzić. Do ugotowanej ciecierzycy dodać czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i miksować do czasu, aż pasta będzie aksamitna, bez żadnych grudek (czas
Cztery Fajery