Spód 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka z cytryny laska wanilii 1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki śmietanki kokosowej Spód Wszystkie produkty zmiksować na kleista masę. Wysmarowaną olejem kokosowym(...)wodę wylać. Następnie zalać 1 szklanka wody i gotować około 15 minut aż będzie miękka. Zmiksować jak będzie jeszcze ciepła, na gładką masę. 1/2 szklanki malin zagotować z cukrem i 1/2 szklanki śmietanki kokosowej, dodać agar i gotować jeszcze około 2 minut. Połączyć z masą jaglaną. Dodać cukier do smaku, wanilię, skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować. Masę jaglaną przelać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuklinguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego) sok z cytryny sól koper Zagotować wodę na makaron, posolić i ugotować makaron al dente. Rodzynki zalać wrzątkiem. Wymieszać i odsączyć po ok. 2 minutach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym(...)cebuli. Na patelnię dorzucić pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i rodzynki. Podgrzać. Na patelnię przerzucić makaron, podlać odrobiną wody z gotowania. Dodać łyżkę pokrojonego koperku (u mnie mrożony). Całość wymieszać i podgrzać. Podawać makaron polany dobrym olejem i skropiony sokiem z cytryny. W sierpniu rozpisywałam się i emocjonowałam "Szczęściem na wagę" , pierwszym tomem serii "Wszystkie smaki życia" Agnieszki Olejnik . Dziś
Weekendy w domu i ogrodziecytryny cukier puder do posypania Jabłka umyć,przekroić na pół,wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody i sok z cytryny. Plasterki jabłek wrzucić do wrzątku,gotować dosłownie chwilę by plasterki delikatnie zmiękły. Wyjąć jabłka na sito,osączyć i przestudzić. Ciasto rozwinąć,pociąć na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem,na połowie
Kolorowa kuchnia Elkiszklanka mleka 1 łyżka tartego parmezanu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE zapiekanki ze szparagami na cieście francuskim: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy . Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
kulinarnyJaoczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut, do miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę. Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno.Ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy do niej pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, szczyptę soli oraz przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie
Smaczne ZdroweSkładniki : 2 białka 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka(...)pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta.Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru
Proste Potrawyjajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek * sól, pieprz, sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, studzimy(...)pieczenia., Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy. NADZIENIE: Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem. Smacznego
Ostra na Słodkomagazynuje zbędnych kalorii, a regularne picie takiego koktajlu może pomóc nawet w odchudzaniu. Składniki: 1 jabłko 1 różowy grejpfrut (sok) 1 cytryna lub limonka (sok) 1 łyżeczka miodu naturalnego lub innego środka słodzącego 200 ml wody mineralnej (jeśli jest za cierpkie, u mnie bez) dodatkowo: 100 ml wody mineralnej 2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka mielonego młodego(...)jęczmienia Z dodatkiem młodego jęczmienia i nasion chia Przygotowanie: Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałeczki. Z grejpfruta i cytryny wycisnąć sok. Chia moczyć w 100 ml wody mineralnej przez około 20 minut. Blenderem rozdrobnić jabłko, stopniowo dodając sok z grejpfruta i cytryny oraz miód. Chcąc otrzymać koktajl z dodatkiem młodego jęczmienia, należy
Kuchcik gotujeSkładniki : ok. 2 kg dyni drobno pokrojonej około 3/4 szklanki cukru, ale można mniej, zależy od słodkości dyni sok z 1 cytryny ok. 1/3 szklanki wody Przygotowanie : Dynię obrać ze skóry, pokroić w dość drobną kostkę Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, wlać około 1/3 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu prawie do rozgotowania owoców, często(...)mieszać drewnianą łyżką ( u mnie trwało to ok. 20 min.) Gdy dynia prawie się rozleci dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy teraz bez przykrycia, ok. 60 min. ( często mieszać, bo masa robi się coraz gęściejsza) Do umytych słoików przekładamy gęsty dżem, zakrywamy dekielkami i następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Dynie smażymy w garnku z grubym dnem. Jeśli
Proste Potrawywskoczyć pod kołderkę z kubkiem tego przyjemnego naparu i wygrzać się, najlepiej w towarzystwie dobrej książki Do przygotowania herbaty potrzebujemy: – kawałek imbiru – gorącą wodę opcjonalnie: – miód / cukier – sok z cytryny Imbir obrać i pokroić lub utrzeć na tarce. Wrzucić imbir do szklanki. Zalać gorącą wodą. Odczekać chwilę aż herbata się zaparzy. Gdy będzie ciut chłodniejsza można
Szybko Tanio Smacznielitra wódki 40% (lub wódka pół na pół ze spirytusem jeśli nalewka ma być mocniejsza) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki wody listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Skrobaczką do warzyw obieramy żółtą skórkę z cytryn. Skórki wkładamy do słoja i zalewamy wódką (lub wódką i spirytusem). Cukier(...)rozpuszczamy z wodą podgrzewając w rondelku. Dodajemy miód. Mieszmay i odstawiamy. Z obranych cytryn bardzo dokładnie wyciskamy sok. Łączymy sok (bez pestek, można przelać przez gazę żeby był klarowny) z syropem cukrowo-miodowym i wlewamy całość do drugiego słoja. Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu. Po dobie łączymy zawartość obu słojów przelewając sam płyn do litrowej butelki. Zostawiamy
Poezja smakuszklanki mąki pszennej tortowej -3/4 szklanki cukru -2 duże łyżki kakao -1 budyń czekoladowy 40g -2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ -3/4 szkl wody -sok z 1/2 cytryny -5 łyżek wódki -3 łyżki cukru MASA ŚMIETANOWA - 750ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: -sok z 1/2 cytryny do posmarowania bananów by nie ciemniały(...)dużych bananów -2 galaretki cytrynowe -800ml wrzątku -0,5 tabliczki czekolady deserowej 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia. Potem przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder1 łyżeczka woda1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWAjajko - 1 sztcukier - 3 łyżkimargaryna - 0,5 kostkakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę(...)pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu . LUKIER Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić
Kuchnia Danusikilka godzin przed gotowaniem a płatki owsiane namaczam na całą noc. W jednym i drugim przypadku do wody dodaję odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Płatków owsianych nie odlewam z wody. Dodaję mleka i dosłownie chwilę gotuję lub zalewam odpowiednią ilością gotowanego mleka. W przypadku kaszy jaglanej, po moczeniu płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w odpowiedniej
Leśny Zakąteksera twarogowego 3 banany duże 6 gruszek 200 g czekolady gorzkiej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 250 ml śmietany kremówki 1 budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę(...)długo żeby sernik się nie napowietrzył. Chodzi tylko o połączenie składników. Do sera wlałam też cały sok z cytryny jaki uzyskałam. Gruszki: Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki. Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę
wesoła kuchniaduże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 duże opakowanie delicji na górę: 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka cytrynowa 600ml gorącej wody MASA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA: SKŁADNIKI: 2 budynie śmietankowe (po 40g bez cukru) 2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru) 1/3 szkl soku z cytryny 3 szkl soku pomarańczowego 250g masła 2 szkl cukru WYKONANIE 1.Spód blaszki wyłożyć herbatnikami 2.W połowie(...)Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić. NASĄCZENIE BISZKOPTÓW: 4-5 łyżek soku z cytryny 7 łyżek zimnej wody 2 łyżki cuku Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty. Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej. MASA JOGURTOWA: SKŁADNIKI: 3 galaretki cytrynowe 1 galaretka pomarańczowa 600ml gorącej wody 600g
Dziś Ja gotujeczystym romantyzmem. Nie można się w nim nie zakochać. Przecier różany Składniki: (na 2 małe słoiczki) 150 g płatków róży 300 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Płatki przepłukać zimną wodą, osuszyć, odciąć białe końcówki. Włożyć do makutry razem z cukrem, ucierać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać sok z cytryny, ucierać jeszcze chwilę. Przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru 1 kg plus 2 sztuki cytryn 1/2 l spirytusu 750 ml wody PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od pozbycie się konserwantów z cytryn. W związku z tym zalewamy je wrzątkiem-co najmniej 2 razy. Następnie kilogram cytryn obieramy ze skórki,dokładnie pozbywając
Kopystką po garachkostka masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 3 cytryny 1 i ½ łyżki mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa cytrynowa Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn i i uzupełnić wodą do 2 i ½ szklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem. W ½ szklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony(...)łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy: biszkopt - masa cytrynowa - masa
W garach u Gosicytryny szczypta soli cukier do smaku lub miód orzechy włoskie lub pistacjowe zielenina do przybrania Wykonanie: obrać topinambur, marchewkę i jabłko. Topinambur zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub octem, by nie ściemniał. Zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Posiekać orzeszki pistacjowe doprawić olejem, szczyptą soli i cukrem, bądź miodem i sokiem z cytryny. Posypać orzeszkami i zieleniną. Podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wykonanie:Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika na ok 3h, co pół godziny wyjąć i dobrze przemieszać
Walijskie Pichcenie