woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:201/1096)

Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 163

stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie(...)zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest.  W jak najwęższym i wysokim naczyniu zagotować 2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny, dwoma łyżkami cukru oraz dużą szczyptą soli. Szparagi związać nitką i wstawić do wody. Woda nie musi zakrywać szparagów w całości, wręcz wskazane jest aby główki wystawały

DefinicjaSmaku
Sorbet z kiwi z nutką mięty 187

wody1 białko1 łyżka soku z cytrynykilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy)Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku  z cytryny.  Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować,  można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki. Połączyć z wystudzonym syropem. Dodać

Monia miesza i gotuje
Poncz 107

lodówce przed podaniem, w chłodniejsze można go pogrzać i serwować na rozgrzanie. Polecam!         Poncz   Składniki:   1l czerwonego, półsłodkiego wina 2 cytryny 2 pomarańcze 1l wody 4 goździki 2 ziarenka ziela angielskiego 2cm świeżego imbiru 90g cukru 20g czarnej herbaty kieliszek rumu (opcjonalnie)   Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem i goździkami. Imbir kroimy(...)cienkie plasterki. Herbatę z imbirem umieszczamy w dzbanku do zaparzania herbaty, zalewamy gorącą wodą z przyprawami. Napar odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie odcedzamy przez sitko. W dużej wazie umieszczamy pokrojone w plastry pomarańcze i cytryny, wlewamy napar, wino i rum, mieszamy.    SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Konfitura z żurawiny 210

się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;) Składniki: 750 g świeżej żurawiny 1 duże jabłko lub 2 mniejsze sok i skórka otarta z 1 cytryny 275 g cukru 3/4 szklanki wody Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać jabłko, obrane i starte

Domowa cukiernia Ewy
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 212

jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę(...)minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć. Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać

na moim stole...
Tarta cytrynowa. 203

swojemu, troszkę słodszą. Wyszła taka jaką sobie wyobraziłam. Składniki: Spód: 190g mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa cytrynowa: 1 białko + 4 jaja, 300ml śmietany kremówki ( 30% ), 140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn. Przygotowanie: Spód

W kuchni u Moniki
Sos korzenny, Heniek 163

marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj(...)podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę.   Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu, Heniek

Qlinarnie i Qlinarnie
Syrop truskawkowo rabarbarowy 124

brzuszki moich dzieci.   Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny   Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie(...)garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia – powstanie z nich pyszny dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie

dom-agi.pl
Morszczuk zapiekany z marchewką, pietruszką, selerem i porem 374

mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem(...)koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny masła klarowanego lub oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać por. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec dodać starte

Ugotować
Papryka w zalewie z czosnkiem 121

przystawkę, zakąskę. Może być też podawana do obiadu zamiast surówki albo jako dodatek do kanapek. Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc to staraj(...)się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień. To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli ktoś chce

Państwo Wojtczuk gotują
Lemoniada truskawkowa 163

tradycyjną lub lemoniadę arbuzową . Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe napoje bez zbędnych dodatków Składniki: 400g truskawek sok z jednej cytryny 2 łyżki miodu (ok. 30g) 375g wody (1,5 szklanki) kostki lodu listki mięty (garść do dekoracji) Wykonanie tradycyjne: Do miski wrzucić truskawki wraz z miodem i sokiem cytrynowym i zmiksować je blenderem(...)góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek napoju. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego wrzucić: truskawki, dodać miód i sok z cytryny i zmiksować 1 minutę, obr. 10. Dodać wodę i wymieszać 10s, obr. 4. Na dno szklanek nałożyć kilka kostek lodu, nalać lemoniady i udekorować z góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek

Mania Wypiekania
Nalewka cytrynowa ( Classic ). 81

Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn, usuń pestki. Do czystego słoja wsyp otartą skórkę , wlej wyciśnięty sok, wodę z cukrem i spirytus, wymieszaj. Słój zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Wyśmienite ciasto jogurtowe na kaszce z syropem cytrynowym 357

jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym.     Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny   Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu(...)greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia.   Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić

Jadło i czytadło
Sałatka z trzema serami 141

puszki kukurydzy pół ogórka szklarniowego 1 kulka mozzarelli około 170 g sera favity około 100 g sera żółtego Dressing: 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy łyżeczka soku z cytryny łyżka pestek słonecznika 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii ząbek czosnku pieprz sól Dodatkowo: grzanki do posypania Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną(...)pokrojoną w małą kostkę mozzarelle, starty na dużych oczkach żółty ser i pokrojoną w kostkę favitę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika. W miseczce łączymy olej, wodę, miód, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podprażone pestki słonecznika. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy grzankami

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania