woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:201/1096)

Sałatka z awokado, rzodkiewką, granatem i sosem z tahini 115

kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka(...)rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty. Sos z tahini Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Sos z tahini spróbuj również wykorzystać do buddha bowl z tego przepisu

Food Square
Pączki bez mleka 203

cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder, sok z cytryny Rozczyn z drożdży:  Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy(...)pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe

prawdziwe jedzenie
Sernik śmietankowo-malinowy 156

śmietankowy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/2 tabliczki białej czekolady olejek śmietankowy 2 łyżki masła Warstwa malinowa: 30 dag malin świeżych lub mrożonych 200 ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić(...)kruche ciasto.Piec około 45 minut w temp 175*c.Studzić przy uchylonych drzwiczkach do momentu aż będzie całkowicie zimny. Warstwa malinowa: Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą

Wanilia i Kardamon
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 162

szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki cynamonu poncz:  1 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciemnego rumu krem: 1,5 szkl mleka 1/3 szkl śmietany 30% 3/4 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody) 1 łyżeczka(...)formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut.  Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz:  Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy. krem: Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy

Bon appetit mon amie
Hummus z pokrojonymi marchewkami- pasta na chleb, dip do warzyw 256

marchewkami jest świetną przekąską i może być zamiennikiem niezdrowych snacków, często zajadanych przed telewizorem. Przepis: Puszka ciecierzycy konserwowej 3 łyżki stołowe oleju sezamowego Sok z połowy cytryny ząbek czosnku 100 ml przegotowanej wody Sól himalajska do smaku Przygotowanie (ok 10 minut): Ciecierzyce miksuję blenderem, dodaję: olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie miksuje. Na koniec spowalniając obroty

Pause Gotowanie!
Jarmuż z grzybami. 154

boczniaków  - pokrojone w paski 1 cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż(...)czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś  przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal

Powiedz dietom nie
Lekkie ciasto z musem truskawkowym 131

tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody Galaretka: 2 szklanki truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze(...)piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie wystudzone odcinamy jego brzegi od ścianek formy za pomocą noża. Mus truskawkowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut do napęcznienia. Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (3 łyżki cukru zostawiamy).  Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej parę łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy

Qchnia po prostu
Hummus 164

zawiera witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe). Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej sól Do podania: dobrej jakości oliwa posiekana natka pietruszki uprażone orzeszki piniowe za'atar Przygotowanie: Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę(...)Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy ją miksować. Dodajemy pastę tahini, sól, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksujemy. Teraz hummus zmienia kolor i nabiera aksamitnej konsystencji. Miksujemy hummus do momentu, aż woda idealnie połączy

Smakowity Blog Kulinarny
Wuzetka z mascarpone 699

łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia,  przekrawamy go wzdłuż na pół.  Przygotowujemy poncz:  Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.  Przygotowujemy krem:  W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka owocowa z fasoli 121

najlepiej Piękny Jaś Tyczny jabłko gruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji   dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub cytryny świeżo mielony pieprz   Jak przygotować sałatkę owocową z fasoli? Fasolę namoczoną przez noc gotujemy godzinę. Pamiętamy, żeby po zagotowaniu wylać pierwszą wodę – wtedy będzie bardziej(...)lekkostrawna. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy dressing z wody, miodu, octu jabłkowego i pieprzu. Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Jabłko, gruszkę i banana skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wszystkie owoce oprócz kiwi mieszamy z fasolą i dressingiem. Dekorujemy kawałkami kiwi. Artykuł Sałatka owocowa z fasoli pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
GRUSZKI W KONFITURZE 126

kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki. Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy. Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa w-z z mascarpone 237

dnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie, równej grubości części. Składniki na poncz: 300 ml gorącej, przegotowanej wody 100 ml cukru kieliszek spirytusu sok z jednej, małej cytryny Przygotować poncz. Do gorącej wody dodać resztę składników, zamieszać do rozpuszczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Składniki na krem: 1 duże opakowanie mascarpone - 500 g 1 małe opakowanie śmietany

Ze smakiem bez glutenu
Konfitura z brusznicy i jabłek 129

słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu.  Składniki: 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki 1 kilogram jabłek 0,5 kilogram cukru Sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody Sposób przygotowania: Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę. Gotujemy

Bajeczna Kuchnia
czas na pokrzywe 103

Składniki 1 l wody 1 szkl. świeżych liści pokrzywy miód do smaku  plasterek cytryny Wykonanie Zagotować 1 litr wody, dodać szklankę świeżych pokrzyw i odstawić na co najmniej 10 minut. To sprawia, że woda naciągnie pięknym szmaragdowym kolorem Posłodzić miodem i gotowe:)) lecznictwie Pokrzywy były wykorzystywane w medycynie ludowej do takich rzeczy jak: alergie, anemia, słabe krążenie, astma, gojenie

w mojej kuchni
Chia Fresca - Klasyczna 125

Chia Fresca po mojemu już była. Tamto było w wersji ekonomicznej, na wodzie mineralnej niegazowanej i z cytryną. Było smaczne bardzo. Tym razem odtworzyłam oryginalną wersję na wodzie kokosowej i z limonką. Fakt, finansowo nie jest to tani domowy napój, ale naprawdę warto choć raz spróbować wersji oryginalnej. Przepyszne! Sama woda kokosowa nie urzekła mnie smakiem, ale w połączeniu

Blondynka Gotuje
Makaron z brokułami i żółtą cukinią 140

jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę.  Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej ilości wody

Weganka gotuje
Muffiny cytrynowe z cukinią 129

soli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę). W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, potem dodaj olej, wodę/mleko, ekstrakt, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek, a piekarnik rozgrzej

Corner With Recipes
Niedzielne ciasto z truskawkami 114

pół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Magiczne Życie Marty
Koktajl z kapusty i jabłka 107

ciekawej mikstury, podobno bardzo zdrowej Smak jest zaskakujący ale naprawdę pyszny Koktajl z kapusty i jabłka SKŁADNIKI: pół małej białej kapusty 3 jabłka pół cytryny natka pietruszki 1 łyżeczka cukru (ewentualnie, zależy od jabłek) woda Kapustę sparzamy podobnie(...)gołąbki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.  Poszarpane liście kapusty, jabłka i garść pietruszki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy, dodając tyle wody, by osiągnąć oczekiwaną konsystencję. I jak? Pychaaaaaaa

MarciochaKucharzy
HERBACIANE ORZEŹWIENIE 625

cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć  sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać  masło na końcu

RAROSSA