woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:202/1096)

GRUSZKI W KONFITURZE 126

kroimy w małą kostkę. Uwaga! - obierek nie wyrzucamy. Kostki gruszek wrzucamy do garnka i zalewamy sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki. Obierki z gruszek zalewamy 300 ml wody, podajemy połowę skórki z cytryn i gotujemy przez 50 min. Następnie odcedzamy wywar, a obierki wyrzucamy. Gruszki wyciągamy z lodówki, zalewamy je sokiem jabłkowym i odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowa w-z z mascarpone 237

dnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie, równej grubości części. Składniki na poncz: 300 ml gorącej, przegotowanej wody 100 ml cukru kieliszek spirytusu sok z jednej, małej cytryny Przygotować poncz. Do gorącej wody dodać resztę składników, zamieszać do rozpuszczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Składniki na krem: 1 duże opakowanie mascarpone - 500 g 1 małe opakowanie śmietany

Ze smakiem bez glutenu
Konfitura z brusznicy i jabłek 129

słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu.  Składniki: 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki 1 kilogram jabłek 0,5 kilogram cukru Sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody Sposób przygotowania: Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę. Gotujemy

Bajeczna Kuchnia
czas na pokrzywe 103

Składniki 1 l wody 1 szkl. świeżych liści pokrzywy miód do smaku  plasterek cytryny Wykonanie Zagotować 1 litr wody, dodać szklankę świeżych pokrzyw i odstawić na co najmniej 10 minut. To sprawia, że woda naciągnie pięknym szmaragdowym kolorem Posłodzić miodem i gotowe:)) lecznictwie Pokrzywy były wykorzystywane w medycynie ludowej do takich rzeczy jak: alergie, anemia, słabe krążenie, astma, gojenie

w mojej kuchni
Chia Fresca - Klasyczna 125

Chia Fresca po mojemu już była. Tamto było w wersji ekonomicznej, na wodzie mineralnej niegazowanej i z cytryną. Było smaczne bardzo. Tym razem odtworzyłam oryginalną wersję na wodzie kokosowej i z limonką. Fakt, finansowo nie jest to tani domowy napój, ale naprawdę warto choć raz spróbować wersji oryginalnej. Przepyszne! Sama woda kokosowa nie urzekła mnie smakiem, ale w połączeniu

Blondynka Gotuje
Makaron z brokułami i żółtą cukinią 140

jakiś inny duży (10 dag) żółta cukinia (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) marchewka (1 szt. średnia) wiórki kokosowe (2 łyżki) świeży imbir (kawałek wielkości połowy małej łyżeczki) cytryna (1/2 szt.) sól pieprz woda Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę.  Marchewkę trzemy na tarce. Marchewkę i cukinię dusimy na patelni w małej ilości wody

Weganka gotuje
Muffiny cytrynowe z cukinią 129

soli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę). W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, potem dodaj olej, wodę/mleko, ekstrakt, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek, a piekarnik rozgrzej

Corner With Recipes
Niedzielne ciasto z truskawkami 114

pół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Magiczne Życie Marty
Koktajl z kapusty i jabłka 107

ciekawej mikstury, podobno bardzo zdrowej Smak jest zaskakujący ale naprawdę pyszny Koktajl z kapusty i jabłka SKŁADNIKI: pół małej białej kapusty 3 jabłka pół cytryny natka pietruszki 1 łyżeczka cukru (ewentualnie, zależy od jabłek) woda Kapustę sparzamy podobnie(...)gołąbki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.  Poszarpane liście kapusty, jabłka i garść pietruszki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy sok z cytryny i cukier. Miksujemy, dodając tyle wody, by osiągnąć oczekiwaną konsystencję. I jak? Pychaaaaaaa

MarciochaKucharzy
HERBACIANE ORZEŹWIENIE 625

cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć  sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać  masło na końcu

RAROSSA
Tort Nikon 140

cytryny  5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny  około 100  ml wody  Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo

Krakowskie smaki Ani
Pieczony łosoś (dzwonko) i czerwona quinoa na pesto z jarmużu 157

quinoa) Pesto : 2 garście liści jarmużu (same liście, bez łykowatych łodyg) 40g orzechów nerkowca niewielki ząbek czosnku 2 łyżki oleju ostropestowego łyżka soku z cytryny szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku woda Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i pokryć sosem teriyaki. Pozostawić na około 15 minut. Po upływie kwadransa, dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)uprażyć na suchej patelni i dodać do jarmużu. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do pojemnika razem z solą, odrobiną świeżo mielonego pieprzu, sokiem z cytryny, olejem z ostropestu i 50ml wody. Wszystkie składniki zmiksować na pesto. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać jeszcze trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie w pesto mógłby się pojawić jeszcze parmezan

Dietolog
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 235

serka ricotta 100 g białej czekolady   30 ml śmietanki 30% frużelina malinowa: 150 g malin ( mogą być mrożone ) 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody Wykonanie: Przygotować kruche ciasto. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać(...)kremu - wymieszać delikatnie szpatułką. Krem wyłożyć na kruche ciasto. Przygotować frużelinę. Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Połowę malin przetrzeć przez gęste sito, pozbywając się pestek. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Zimną

kolorowotorcikowo
EKSPRESOWY KREM CYTRYNOWY NA BAZIE SERKA MASCARPONE 134

krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej w osobnych postach ;) Składniki: * starta skórka z 1 sparzonej cytryny * wyciśnięty sok z 1 cytryny * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 60 g cukru  * woda * 150 ml śmietany kremówki * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej

Zrób to smacznie
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 248

zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie(...)bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min.  W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO 112

cukru4 cytrynyWykonanie:Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna

Z Majeczką w kuchni
sum w sosie szafranowym 124

czterech osób 1 sum o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sok z połowy cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem  tutaj . Każdy(...)kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie trzy godziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy i   gotujemy na niewielkim

Miód i pieprz
Ciasto "Mech" 149

ilość zależy od tego ile wody ze szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny   Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje(...)drzwiczki żeby się studziło. Dodatkowo: 500-600 ml śmietanki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru  truskawki do ozdoby (lub inne owoce) OPCJONALNIE kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia blatów Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dosypując cukier puder. Ciasto upiecze się z górką, którą odkrawamy (tak aby góra ciasta stała się w miarę równa

Jedzeniomania
Nalewka Z Winogron Ogrodowych Czerwonych 118

takich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny 3 goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy(...)garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku. Również przecedzamy przez sitko. 2. Po ostygnięciu wywaru/soku dodajemy

Gotowanie...to proste !