woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:199/1096)

BARSZCZ UKRAIŃSKI 196

małej ilości wody 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1-2 ząbki czosnku starte na tarce 1 cebula opalona nad ogniem 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę kawałek selera pokrojonego w drobną kostkę 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty 1 ćwiartka z kurczaka/ opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki(...)opcjonalnie-2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego majeranku DO PODANIA : ugotowane na twardo jajka ( 5 minut licząc od zagotowania się wody), świeże kiełki brokułu, pokrojona na cząstki cytryna WYKONANIE Suchą fasolę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody

cool and minty
Sernik Oreo na zimno 245

sera twarogowego 3-krotnie mielonego 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo) 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 400 ml śmietany 36% około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej(...)sera dodaj  nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj.  Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko  w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna. Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj pokrojone ciastka. Przełóż sernik

Cukier&Puder
Torcik makowo śmietankowy 388

kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki(...)kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.  KREM II  Przygotować tak samo jak pierwszy krem.  PONCZ  Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.  SKŁADANIE CIASTA  Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch

Kuchnia Danusi
Pstrąg z warzywami i białym winem 191

kawałek pora 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera korzeniowego 2-3 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem) 80 ml białego wytrawnego wina kilka łyżek wody sól pieprz 2 nieduże gałązki tymianku sok z cytryny dodatkowo foliowa torebka do pieczenia Ryby umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem. Do środka wsadzić po gałązce tymianku. Przyprawione pstrągi odstawić(...)dolać nieco oleju. Podsmażyć, aż się zrumienią. Dolać wino, 2 łyżki wody, wymieszać i poczekać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos za mocno się zredukował można dolać jeszcze odrobinę wody. Warzywa przełożyć do foliowej torebki do pieczenia, dołożyć ryby. Woreczek tak zamknąć, aby w środku było jak najwięcej powietrza. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Pełny talerz
HUMMUS IDEALNY 264

słoiczku i przechowywany w lodówce może być ponad tydzień. Przepis znaleziony tutaj (klik)Składniki:- 1 szklanka suchej ciecierzycy- 1 szklanka jasnej pasty tahini- 1/3 szklanki lodowatej wody- 3 łyżki soku z cytryny- 3 ząbki czosnku- 1,5-2 łyżeczki sody- sólDodatkowo:- dobra oliwa,- posiekana natka pietruszki,- mielona wędzona papryka (lub zwykła)- chili (nie trzeba)- orzeszki piniowe (nie trzeba)Dzień przed(...)wewnątrz, tylko muszą być maślane.Ugotowaną cieciorkę odcedzić, przepłukać, przełożyć do naczynia wraz z pastą tahini, ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować całość na bardzo gładką masę. Użyłam do tego ręcznego blendera.Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną

Smaczne Zdrowe
ruloniki ze skorki pomaranczowej w syropie 139

Składniki 1 pomarańcza 130ml wody 50g cukru 1 mała cytryna Wykonanie Sparzyć pomarańczę. Obrać cienko skórkę jak jabłko i wykroić białą, spodnią część ze skórki .Skórki pociąć na paseczki ,zwinąć w rulonik i nadziewać na wykałaczki. Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodać cukier oraz wodę. Na małym ogniu, gotować ,aż cukier się całkowicie rozpuści.,a płyn się zredukuje(...)woda z cukrem zamieni się w gęsty syrop. Pod koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny-lub plasterki z 1 malej cytryny, zapobiegnie to cukrzeniu. Usmażone ruloniki powinny być przezroczyste i aromatyczne. Syrop powinien przypominać wyglądem lejący miód. Gotowe ruloniki przełożyć do wyparzonych słoiczków

w mojej kuchni
Lebkuchen 387

cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą

Smakowity Blog Kulinarny
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 253

Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni

Przepisy i porady kulinarne
Tort na Pierwszy Dzień Lata 241

Lato, lato, lato ach to Ty...Skąd my to znamy...Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop na kaszel i odporność 1129

duże cytryny kawałek świeżego imbiru (ok. 8 cm) płynny miód (do zalania cytryny i imbiru) Jak przygotować domowy syrop na kaszel i odporność? Cytryny szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry. Imbir obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy w drobną kostkę W słoiku układamy naprzemiennie plastry cytryny, oraz rozdrobniony imbir, polewamy to płynnym miodem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa 249

cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych oraz wiórek kokosowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia.  Do większej miski dodajemy

Gotuj z Mąką
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA 160

mój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki:   skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny  Owoce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Wigilijny kompot z suszu 188

suszone, wędzone gruszki 4 figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody   Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować

Moja Delicja
Lukier niejedno ma imię 244

szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu

Pyry na Gaz