woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:200/1096)

Dżem morelowy z lawendą 230

1/2-3/4 łyżeczki kwiatów lawendy  Z podanych składników powstanie około 1800-2000ml dżemu Morele myjemy i wyjmujemy pestki, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sok z cytryny i smażymy, na bardzo małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pamiętajcie o regularnym mieszaniu! :) Po około 40 minutach dodajemy cukier, smażymy, aż dżem będzie gęsty, mieszając(...)wystudzeniu, wyłóżcie jedną łyżkę dżemu na talerzyk i wstawcie do lodówki. Do suchych, wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem i zakręcamy. Pasteryzacja: Na dno dużego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki gotujemy 20minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem na około 10-20 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Wspaniała sałatka rosyjska 198

piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy

Smaki Ewy
Baklava 348

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Hummus z dynią 128

ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki tahiny 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny szczypta soli 1 szklanka puree z pieczonej dyni  (przepis) 1/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: szczypta wędzonej papryki oliwa z oliwek natka pietruszki Przygotowanie: Namoczoną na noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy (bez soli(...)średnim ogniu przez około 60 minut. Po ugotowaniu ziarenka ciecierzycy powinny być miękkie i dać się rozgnieść w palcach. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, dodajemy tahinę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem ucieramy blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę. Kiedy pasta będzie bez grudek dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy sok imbirowy 191

imbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje

Ze smakiem i z pasją
gruszki w syropie 123

składniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy do słoików. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i cynamonem oraz sokiem z cytryny. Gotową zalewą zalewamy gruszki. Zakręcamy i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Cytryna w syropie 218

jakąś grę. Naszą ulubioną grą planszową jest Rummikub. Przepis wypatrzyłam na jednej z grup kulinarnych i zaproponowałam mamie żebyśmy go zrobiły. Składniki: 5 dużych cytryn 0,5 kg cukru 0,5 l wody 10 goździków 2 gniazdka anyżowe 2 laski cynamonu 5 kawałków kandyzowanego imbiru Przygotowane: Cytryny parzymy i kroimy na plasterki. Plasterki układamy w słoiczkach. Wodę, cukier

Lili w kuchni
domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - miód z mniszka 122

niepozornej roślinie matka natura ukryła ogromne bogactwo. Dziś przedstawiam przepis który pozwoli, ten naturalny skarb zamknąć w słoiki. składniki 500 kwiatów mniszka 1 l wody 1 kg cukru sok z  jednej cytryny sposób przygotowania Z kwiatów oddzielamy płatki i wkładamy je do garnka.  Następnie płatki zalewamy  zimną wodą i zostawiamy pod przykryciem na dwie godziny. Tera doprowadzamy(...)zostawiamy na dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około dwóch godzin), na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin. Sprawdzamy szczelność zamknięcia słoików ( zakrętka musi być lekko

Miód i pieprz
Kompot rabarbarowy z jabłkiem i miętą 151

zabije" smak rabarbaru. Składniki: 1,5 litra wody 2-3 łyżki cukru (można dodać więcej, ja preferuję mniej słodkie) kilka gałązek rabarbaru 1 jabłko plasterek cytryny 2-3 listki mięty W garnku zagotować wodę. Następnie wsypać cukier i dodać rabarbar, jabłko i cytrynę. Gotować przez parę minut na średnim ogniu aż owoce zmiękną. Pod koniec gotowania dodać miętę. Zdjąć

My simple kitchen
Tort bananowo karmelowy z Peppą 169

Nadzienie: 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie 2 śmietan fixy) masa kajmakowa - pół puszki 2 banany Do nasączenia: szklanka wody 3 szklanki cukru sok z jednej cytryny Krem maślany: Kostka prawdziwego masła 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa cukrowa w kolorach jak na zdjęciu. Opcjonalnie cukrowe perełki. Przygotowanie: Białka(...)pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 45-50 minut na lekko złoty kolor.   Przygotować poncz do nasączania. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny wystudzić.   Wystudzony tort przekroić na 3 lub 4 warstwy. Każdą nasączyć ponczem. Śmietanę lekko ubić, ciągle miksując dodawać po łyżce cukru pudru z cukrem waniliowym

Kulinarne Inspiracje
Dorsz w panierce sezamowej 158

przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej.     Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby) - ok. 120g sezamu - oliwa do smażenia     Płaty płuczemy i osuszamy recznikiem papierowym. Dzielimy na porcje(...)skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jajka roztrzepujemy z wodą (nie ubijamy). Do miseczek wsypujemy mąkę i sezam. Rybę panierujemy kolejno: w mące – jajku – sezamie – ponownie w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia (tyle, aby ryba była w połowie zanurzona). Kładziemy

mojewypiekiinietylko
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 141

garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku, 200 g kaszy jęczmiennej pęczak. Przygotowanie: Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi  łyżkami soli(...)pieprz z solą i zielem angielskim. Dodajemy rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu.   Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc. Kurczaka

Moniki Smakołyki
Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie 166

włoskich 1/4 szklanki wiórków kokosowych 80g suszonych daktyli szczypta soli 1 płaska łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Wierzch: 2/3 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego bez wody kokosowej (puszkę z mleczkiem wstawiamy do lodówki na co najmniej noc, wytrąci się wtedy mleczko na wierzchu, a pod spodem będzie woda(...)bardzo gęsty wierzch bez wody) 1/4 szklanki syropu z agawy lub klonowego, daktylowego lub miodu 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki startej skórki z cytryny     Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki na spód przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem. Masę

Mała Cukierenka
Cytrynowiec 160

tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier,  rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń.Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania