skórka otarta z dwóch cytryn sok z połowy cytryny 0,5 łyżki rozmarynu (świeżego lub suszonego) Składniki na lukier i dodatki: szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny do nasączania rozmaryn do dekoracji Wykonanie: Mąkę, skrobię, proszek i sodę przesiać. Odstawić. Masło i cukier utrzeć na jasną masę. Dodawać po jednym
Mania Wypiekaniamarchew będzie miękka. Ugotowane warzywa odcedzamy, a wodę zachowujemy! Użyjemy jej w kolejnym kroku. Wrzucamy warzywa do blendera, dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki pomarańczę, sok z cytryny i dolewając powoli wody z ugotowanych warzyw miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy przez 5 sekund. Gotowe Praktyczne rady: Zamiast pomarańczy można użyć dowolnych owoców. W sezonie bardzo smakowita
Lamarida.plmleka/kefiru/jogurtu naturalnego 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Botwinkę umyć, buraczki obrać i pokroić drobno. Pokrojone buraczki zalać małą ilością wody, wlać sok z cytryny i szczyptę cukru i gotować do miękkości. Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone drobno łodygi i liście i gotować przez ok. 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru lub ksylitolu 100 g zimnego masła 1 jajko, roztrzepane 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 500 g nektarynek 3 - 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki kukurydzianej sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać
Stare Garyjajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki (4 porcje): 2 kg buraków 3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi(...)zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek i zagotowujemy. Do barszczu dodajemy wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz
Moje-pitraszenietahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie
Chilli Czosnek i Oliwapodana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka) sos czekoladowy lub świeże owoce do serwowania Sposób przygotowania Mleko kokosowe wlać do plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć(...)cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami
Korniszonkiefekty. Ryż na słodko, ja uwielbiam - a Wy?! Składniki; 1 torebka ryżu basmati Uncle Bens odrobina kurkumy pół łyżeczki soli 2 jabłka pół szkl. wody pół szkl. miodu pół łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny Przygotowanie(...)Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną kurkumy i solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżką do melona wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać. Do garnka wlewamy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny a także cynamon. Do gotującego syropu wkładamy jabłka, gotujemy na małym ogniu około 10 min, uważając aby się nie rozpadły. Ryż wysypujemy z woreczka, mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny, a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza
W kuchni Karmel-itkicytryna - bio 1 ząbek czosnku 1 cebula 200 g ajwaru 1 łyżeczka kolendry/kuminu sól, pieprz 50 g czarnych oliwek bez pestek 10 pomidorków koktajlowych 250 g jogurtu greckiego kilka łodyżek melisy, mięty Wykonanie: olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć(...)lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatek do wielu koktajli. Można kupić gotową mieszankę lub przygotować ją w domu. Serdecznie do tego namawiam, gdyż jest to banalnie proste. Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 szklanka soku z cytryny 1/2 szklanki soku z limonki (opcjonalnie) W rondelku zagotować wodę. Wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę pogotować. Dodać sok z cytryny i ewentualnie
olalacookingpieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Gdy lekko przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu morele przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Żelatynę dodajemy do musu, mieszamy dokładnie. Mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie schładzamy
Smak mojej kuchniporcji/ Na cytrynowy śnieg 7 g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1 szklanka wrzątku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka skórki cytrnowej 1/3 szklanki soku z cytryny 3 białka Żelatyną zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i mieszać dokładnie do momentu, aż cukier się roztopi. Odstawić(...)łyżki. Schłodzić w lodówce. Schłodzony sos przelać do misek lub pucharków, nakładać na niego porcje cytrynowego śniegu i ozdobić karmelem (cukier rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody i gotować do uzyskania ciemnego, gęstego karmelu - nie mieszać, inaczej zrobią się grudki; polać jeszcze ciepłym karmelem). Karmel cudownie chrupie i stanowi wspaniały kontrast dla lekkiej, piankowej struktury deseru. Smacznego
KUCHARNIAzawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę. Wrzucić do szerokiego, dużego rondla. Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać. Włożyć laskę cynamonu(...)Zalać wodą. Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik
Moja Delicja