woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:198/1096)

sorbet z czarnej porzeczki z melisą 137

cukru (mniej lub więcej wg własnego smaku) 3-4 łyżki rumu lub ginu 350 ml wody wykonanie: Czarne porzeczki myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, wodę oraz sok z cytryny i gotujemy, aż owoce się rozgotują. Następnie przecieramy przez sito. Uzyskany sok doprawiamy rumem lub ginem. Melisę myjemy, osuszamy i blendujemy z paroma łyżkami soku. Następnie wszystko razem mieszamy. Przelewamy

Domowy Smak Jedzenia
Zielony koktajl. 119

Składniki: 1 banan 1/2 cytryny garść świeżego szpinaku 1/2 łyżki miodu 175 ml wody 1 łyżka siemienia lnianego Szpinak płuczemy, banana kroimy w kawałki, z cytryny wyciskamy sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i miksujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Mus z pigwy i jesienne migawki 147

przepis: Składniki: pigwa w dowolnej ilości cukier cytryna imbir Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dorzucamy kilka plasterków cytryny. Całość gotujemy tak długo, aż pigwa się rozpadnie. Wówczas możemy dodatkowo potraktować owoce blenderem. Z tej racji, że mój sprzęt kuchenny postanowił sobie zrobić dluższe wakacje (czyt. zepsuł się) pomoglam

My simple kitchen
Bez kompotu z suszu, nie masz animuszu! 120

owoce (śliwki, morele, rodzynki, pomarańcze) 1 jabłko2 mandarynki2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny goździki 1 łyżka przyprawy do grzańca Owoce zagotowałam w 2 litrach wody. Następnie dodałam miód, sok z cytryny, goździki i gotowałam do miękkości owoców. Na koniec smak doprawiłam przyprawą do grzańca. Część suszonych pomarańczy postanowiłam wykorzystać jako ozdobę. A powstało to mniej więcej tak: gdzieś

bastalena
Tarta z ricottą i jeżynami 179

włożyć do lodówki. Polewa jeżynowa: 350 g jeżyn (u mnie mrożone) 70 g cukru (ilość zależy od tego jak kwaśne są jeżyny) sok z połowy cytryny 20 g mąki ziemniaczanej 100 ml wody Zamrożone jeżyny zasypać cukrem i odstawić, aż się rozmrożą.Postawić na palnik, wlać sok z cytryny i ewentualnie dosłodzić.W między czasie do 100 ml wody wsypać

Anielskie wypieki
Tarta cytrynowa 182

popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto(...)jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki.Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine.Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo, otarta skorke z 3 cytryn oraz wycisniety z nich sok. Na koncu dodajemy rozrobiona make ziemniaczane. Wszystko mieszamy.Na foremke do tart wysmarowana maslem wykladamy

Przysmaki Karolki
Walentynkowa szpajza cytrynowa 133

Szpajza oprócz eleganckiego wyglądu - po prostu kusi smakiem. Co o niej sądzicie?   (około 5 porcji) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)   Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).    Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody

Di gotuje
Szybki obiad: Kurczak z rozmarynem i makaron z fasolką i pesto 317

makaronu (penne lub łazanki) 200g świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pęczek bazylii 50g obranych migdałów 50g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Zaczynamy od nastawienia w garnku wody na makaron. Następnie szykujemy kurczaka. Na pergaminie do pieczenia lub papierze śniadaniowym układamy filety, obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i nasionami kopru włoskiego. Przykrywamy(...)makaron wrzucamy fasolkę na 3 minuty, następnie dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do blendera wkładamy: bazylie, migdały, parmezan, oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku i 1 wazową łyżkę wody z garnka z gotowanym makaronem. Blendujemy, powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelnie z kurczakiem dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Jeszcze smażymy 3 minuty. Na ostatnią minutę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chłodnik z cielęciną 92

łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 500 ml naturalnego jogurtu 400 ml kefiru  2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte(...)Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek, ewentualnie sok z cytryny i gotujemy 3 minuty. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście

Kulinarne przygody Gatity
Okra z pomidorami 109

pokrojona w kostkę 2-3 łyżki oliwa 4- 5 średnie pomidory, pokrojone na kawałki 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry p ół cytryny do okry pół cytryny do garnka 1 ½ szkl. gorącej wody s ól dla smaku parę gałązek kopru zielonego Wykonanie Okrę umyć ,skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 10-15 minut. Cebule obrana pokroić w kostkę(...)gotować przez około 10 minut. Włożyć okrę z sokiem do naczynia z cebulą czosnkiem i pomidorami. Wycisnąć sok z drugiej połowy cytryny .Nie mieszać ,przykryć i gotować 5-6 minut. Następnie wlać 1 ½ szklanki gorącej wody, dodać sól. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut, aż okra będzie miękka

mojej kuchni
Okra z pomidorami 129

pokrojona w kostkę 2-3 łyżki oliwa 4- 5 średnie pomidory, pokrojone na kawałki 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry p ół cytryny do okry pół cytryny do garnka 1 ½ szkl. gorącej wody s ól dla smaku parę gałązek kopru zielonego Wykonanie Okrę umyć ,skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 10-15 minut. Cebule obrana pokroić w kostkę(...)gotować przez około 10 minut. Włożyć okrę z sokiem do naczynia z cebulą czosnkiem i pomidorami. Wycisnąć sok z drugiej połowy cytryny .Nie mieszać ,przykryć i gotować 5-6 minut. Następnie wlać 1 ½ szklanki gorącej wody, dodać sól. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut, aż okra będzie miękka

w mojej kuchni
Ciasto makowa Bonanza 168

makowa: 40 dkg świeżych moreli 50 ml wody 10 dkg cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (36%) 25 dkg jogurtu naturalnego 2.5 dkg żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto makowa bonanza Jak przygotować makową Bonanzę. Biszkopt makowy: Do miski włożyć masło (powinno mieć temperaturę pokojową), cukier puder oraz(...)Żelatynę rozpuścić w 3-ech łyżkach zimnej wody. Odstawić na 10 minut. Po 10- minutach podgrzać, rozmieszać i dodać do zmiksowanych moreli. Morele powinny być letnie kiedy dodajemy do nich ciepłą żelatyne. Wymieszać całość bardzo dokładnie. W misce ubić na półsztywno śmietanę kremówkę. Następnie nie przestając ubijać dodać cukier puder, sok z cytryny oraz jogurt. Na końcu dodajemy lekko gęstniejąca

mecooks
Rozgrzewająca herbata z imbirem 97

Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 łyżeczki zielonej herbaty liściastej 500 ml  wody o temperaturze 90 stopni 3 plasterki świeżego imbiru kawałek kory cynamonu 3 plasterki cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: Wodę wlewamy do dzbanka, wkładamy do niej korę cynamonu, plasterki imbiru i herbatę. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, aby herbata się zaparzyła. Po tym czasie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Płotka smażona z ziołami 180

zimną bieżącą wodąskropić sokiem z cytryny ze wszystkich stron,do środka wkłożyć po gałązce ziół i odstawić pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 15 minut.Ten proces jest bardzo ważny,gdyż kwas cytrynowy hamuje intensywny zapach i tym samym w naturalny sposób wzmacnia smakna krótko przed smażeniem ryby natrzeć solą.Dzięki temu woda wypełniająca tkanki zostaje zabsorbowana przez sól.Jeśli zrezygnujesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzeźwiająca rabarbarowa lemoniada z lekką nutą melisy. 147

Składniki: ładny pęczek rabarbaru ok 200 g truskawek sok z cytryny  łodyga melisy 2  saszetki melisy z pomarańczą Posti cukier do smaku laska wanilii /cukier waniliowy  Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w małe  kawałki. Wkładamy je do garnka razem z truskawkami  i zalewamy wodą tak aby była ona ok 2 cm powyżej. Dosypujemy cukier (później(...)Odstawiamy do wystudzenia (ewentualnie dosładzamy do smaku) i przecedzamy przez sito pozwalając, aby płyn ściekał samoistnie. Następnie 2 saszetki melisy zaparzamy w szklance gorącej wody i dolewamy do odcedzonego płynu. Wlewamy również sok z cytryny mieszamy i odstawiamy do lodówki. Kiedy się mocno schłodzi dolewamy wodę mineralną (do smaku) gazowaną lub nie. Podajemy np z lodem, plastrami cytryny i listkami

Malinowe Pocałunki