folii SKŁADNIKI: 2 pstrągi - oczyszczone i wypatroszone sól pieprz cytrynowy 1 cytryna natka pietruszki 2 łyżeczki masła + do natłuszczenia folii PRZYGOTOWANIE: Pstrągi opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić na cienkie plasterki - 10 plasterków. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok. Pstrągi oprószyć w środku solą i pieprzem cytrynowym, z wierzchu
WSZYSTKO SMACZNEpapryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sos: 1/3 szkl oliwy łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie
6niebosiak ;-) ten owoc to kopalnia witamin. A czy tak rzeczywiście jest sprawdźcie sami. Składniki; 2 kg owoców czarnego bzu 1 kg cukru sok z 2 cytryn ok. pół szkl. wody Przygotowanie; Owoce należy oderwać z kiści a następnie dokładnie umyć. Wsypać do garnka, wlac ok pół szkl. wody i gotować około 10 min. Do momentu aż owoce zaczną pękać(...)ilość cukru dla kogoś będzie mało wystarczająca. Dla mnie była to dobra proporcja. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i gotowe. Ja do słoików wlewam lekko przestudzony a następnie pasteryzuje około 10 min. (Pasteryzowac czyli gotować słoiki w wodzie która sięga do 3/4 wysokości słoika. Dodatkowo dno garnka wykładam scierczką aby słoiki nie stykały się bezpośrednio z dnem
Radość kipiąca uśmiechem.zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli ktoś jabłka są kwaśniejsze) sok z jednej cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ziarna z jednej laski wanilii Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców
zadanie-gotowaniewpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam! Składniki: 1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido) 2 pomarańcze sok z 2 cytryn 4 goździki 1 laska cynamonu 300 g ksylitolu/cukru 20 g imbiru 700 ml wody Wykonanie: dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki z całym miękkim środkiem. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do szerokiego rondla(...)około 1 godziny bez przykrycia, aż dynia się rozpadnie. Gdy woda odparuje, a dynia nadal pozostaje w kawałkach można pomóc sobie blenderem lub dolac wody i przedłużyć gotowanie dosypać cukier/ksylitol, wcisnąć sok z cytryn i gotować następną godzinę. Pod koniec gdy masa będzie gęstnieć, zamieszać od czasu do czasu z dżemu usunąć laskę cynamonu. Gorącą masą napełnić wyparzone, suche
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki: cytryna 2-3 gałązki rozmarynu 1l wody (używam źródlanej) 2 łyżki cukru kostki lodu Na patelni z cukru robimy karmel. Uważamy, by się nie przypalił! Gdy będzie miał złoty kolor, wrzucamy pokrojoną w plasterki cytrynę(...)dzbanka, uzupełniamy wodą. W razie potrzeby lemoniadę można dosłodzić cukrem lub miodem albo przeciwnie- rozcieńczyć ją wodą. Metodą prób i błędów doszłam do podanych proporcji- dla mnie są idealne. Można podawać z kostkami lodu, ja podaję ją schłodzoną z plasterkiem cytryny i małą gałązką rozmarynu dla ozdoby
Wrzosowa PolanaSkładniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku(...)wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko do garnka
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia KREM: 400 g białej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 340 g żurawiny suszonej DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki wódki POLEWA: 100 g masła 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka DEKORACJA: starta czekolada posypka CIASTO: Masło ubijamy(...)składników. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 min w 180 st. C. Po wystudzeniu wycinamy mini okręgi, które nasączamy wodą wymieszaną z wódką, sokiem malinowym i sokiem z cytryny. KREM: Żurawinę miksujemy na mniejsze części. Białą czekoladę rozpuszczamy z 3 łyżkami śmietanki. Dodajemy żurawinę. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w oparachmamy? Jaglanka na awokado i buraczku. Szaleństwo witamin w jednym daniu dla niemowlaka 1 mały burak 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 banan 40 gramów awokado (/bez skórki i pestki) skórka z 1/3 cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny Buraka gotujemy do miękkości w skórce (przez około 40 minut), albo pieczemy w piekarniku w 200℃ (przez około(...)być cwani i kupić gotowego, ugotowanego buraka. Tarkujemy na małych oczkach. Banana rozdrabniamy widelcem. Kaszę jaglaną płuczemy pod gorącą wodą. Wlewamy do garnka wodę. Wsypujemy kaszę i dodajemy buraka, banana i skórkę z cytryny. Gotujemy pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Trwa to około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i wyłączamy
Krupeczkinormalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce. Rozpocznijcie dzień od jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie(...)liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na zdrowie
My Culinary Artsoli morskiej niepełne pół kostki masła (90 g) 2 ząbki czosnku świeża bagietka cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je na sitku. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Wkładamy do miski. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. W czasie, gdy się nagrzewa, dużą blachę(...)umieszczamy kratkę z kromkami bagietki. Pieczemy ok. 7-8 minut. Krewetki powinny w tym czasie zmienić kolor z szarego na czerwono-różowy. Podajemy je wraz z cząstkami cytryny i miseczkami z wodą do maczania rąk. Krewetki każdy sam obierze sobie na talerzu. Należy oderwać głowę (w niektórych krajach za przysmak uważa się soki z niej wyssane), następnie odnóża i zdjąć
Poezja smakuSyrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem
RAROSSAoliwek- 1 ząbek czosnku- 2 puszki tuńczyka w oliwie- łyżka masła- łyżka kaparów- 10 czarnych oliwek (bez pestek)- 10 zielonych oliwek (bez pestek)- 1 łyżka soku z cytryny- sól i pieprzNastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy(...)odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu.Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniłyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy chwilkę jabłka, odsączamy i nacinamy jabłka w wachlarz. Jeśli nam się spieszy to gotowanie jabłek możemy pominąć. Ja tym razem nie gotowałam jabłek, gdyż mi się nie chciało
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować na gładko. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała.Sok z cytryny wymieszać z midówką.Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze