woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:186/1096)

Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 217

normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto zrezygnować z kawy i przecukrzonych sztucznych soków i zastąpić je wodą lub poniższym napojem :)Oczyszczający napój dobrze jest przygotować dzień wcześniej, aby postał przez noc w lodówce. Rozpocznijcie dzień od jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie(...)liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na zdrowie

My Culinary Art
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 149

soli morskiej niepełne pół kostki masła (90 g) 2 ząbki czosnku świeża bagietka cząstki cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je na sitku. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Wkładamy do miski. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. W czasie, gdy się nagrzewa, dużą blachę(...)umieszczamy kratkę z kromkami bagietki. Pieczemy ok. 7-8 minut. Krewetki powinny w tym czasie zmienić kolor z szarego na czerwono-różowy. Podajemy je wraz z cząstkami cytryny i miseczkami z wodą do maczania rąk. Krewetki każdy sam obierze sobie na talerzu. Należy oderwać głowę (w niektórych krajach za przysmak uważa się soki z niej wyssane), następnie odnóża i zdjąć

Poezja smaku
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY 150

Syrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem

RAROSSA
Szybki makaron z tuńczykiem 322

oliwek- 1 ząbek czosnku- 2 puszki tuńczyka w oliwie- łyżka masła- łyżka kaparów- 10 czarnych oliwek (bez pestek)- 10 zielonych oliwek (bez pestek)- 1 łyżka soku z cytryny- sól i pieprzNastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy(...)odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu.Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Jabłka w cieście francuskim 488

łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli nam się nie spieszy to zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy chwilkę jabłka, odsączamy i nacinamy jabłka w wachlarz. Jeśli nam się spieszy to gotowanie jabłek możemy pominąć. Ja tym razem nie gotowałam jabłek, gdyż mi się nie chciało

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapomniany tort i pralka jak żywa 251

masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować na gładko. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała.Sok z cytryny wymieszać z midówką.Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SAŁATKA WIOSENNA 155

lodowej ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki ¹⁄₂ ogórka ¹⁄₃ papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody) 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz SOS 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki miodu 1 pełna łyżeczka musztardy ziarnistej(...)oliwę, majonez i musztardę ziarnistą. Mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli, miodem lub sokiem z cytryny. SAŁATKA :Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy

cool and minty
Ciasto Shrek 232

jajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki oleju - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 łyżki ciepłej wody Składniki na masę budyniową: - 1/2 l zielonego Kubusia - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego Składniki na masę śmietanową: - 200 g śmietanki kremówki 36% - 40 g galaretki kiwi(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 25 minut . Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie nasączamy go mieszanką soku z cytryny wymieszanego z cukrem pudrem i wodą. Teraz robimy masę budyniową. 1 szklankę Kubusia odlewamy i mieszamy z budyniem. Pozostałą część soku wlewamy do garnka i zagotowujemy a potem dodajemy sok wymieszany z budyniem

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 167

proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 50 gr masła w temp pokojowej + 1 łyżka cukru pudru ( ja nie dałam ) do dekoracji karmel od Delecty(...)Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min. Krem Cytrynowy 4. Z ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda do 125 ml. Większą część wody gotujemy z cukrem cytrynowym w garnuszku, w reszcie mieszamy nasz proszek budyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz

Gotowanie...to proste !
Naleśniki... kolejna odsłona 143

może być corn flour) rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wymieszać owoce z cukrem i delikatnie podgrzewać aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie. Zagotować krótko. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i dokładnie wymieszać uważając, aby nie uszkodzić owoców. Lekko podgrzewać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 207

Skutecznym sposobem jest dokładne umycie ich w roztworze przygotowanym z octu jabłkowego i wody (na 1 litr wody dajemy 1/2 szklanki octu). Możemy tez użyć soku z cytryny ( 2 łyżki na litr wody). Natomiast pestycydy usuniemy mocząc warzywa i owoce przez 5 minut w roztworze z sodą oczyszczoną (2 płaskie łyżki sody na 1 litr wody). Potem wystarczy je tylko(...)pijemy podczas postu? wodę mineralną niegazowaną z podwyższoną zawartością magnezu aromatyczne napary ziołowe ( mięta, pokrzywa, rumianek, melisa, łopian, mniszek lekarski, dzika róża, nagietek) herbaty ziołowe i owocowe (sprawdzajmy na opakowaniu czy nie zawierają cukru czy też aromatów smakowych) Czym przyprawiamy podczas postu? gruba sól himalajska lub morska, Kłodawska czarny pieprz suszone zioła świeże zioła sok z cytryny ocet jabłkowy

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl "morelka" 206

śniadanko. Zatem do dzieła i miksuj na zdrowie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 4-6 moreli 1/4 melona cantalupa 1 banan 1 szklanka wody mineralnej 2 cm imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Morelki odpestkować, pokroić na cząstki(...)melona usunąć przy pomocy łyżeczki pestki i pozbawić grubej skóry. Obrać ze skórki mały kawałek imbiru. Banana obrać ze skóry na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać marchew, owoce, tłuszcz i cytrynę, następnie zblendowac do pożądanej gęstości wypić zaraz poprzygotowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura z kiwi 125

cukier do smaku, dla lubiących dżemy bardziej słodkie Kiwi umyć, obrać cienko ze skórki i opłukać z ewentualnych włosków, które zostały po obieraniu. Pokroić na drobne kawałki. Cytrynę wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą, następnie sparzyć i obrać cienko ze skórki przy pomocy obieraczki do ziemniaków. Skórk ę z cytryny pokroić w krótkie, cieniutkie paseczki - ok 1/2 do 1 cm długości(...)garnka z grubym, nieprzywierającym dnem wrzucić kiwi i skórkę z cytryny, w ycisnąć sok z cytryny , a na końcu całość zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok 2 godziny, aż cała woda odparuje, a owoce uzyskaj ą odpowiednią, gęstą konsystencję . Na końcu ewentualnie dosłodzić do smaku. Jeśli owoce kiwi są bardzo dojrzałe i słodkie, można użyć na początku

Grunt to przepis!
Frużelina truskawkowa babci 170

szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 3 laski wanilii sok z dużej cytryny 1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować(...)następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.2. Do dużego rondla wlewamy wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania. 3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Lekka salatka z salaty lodowej  250

latwa do zrobienia i malo czasochlonna. ZACZYNAMY !!!! SKLADNIKI:  - salata lodowa -kukurydza z puszki -papryka swieza -pomidorki cherry -oliwki -cebula lub szczypiorek -ogorek DO SOSU: -woda - oliwa z oliwek -sol, pieprz, sok z cytryny, koperek suszony, majeranek. SPOSOB PRZYGOTOWANIA:  Salate lodowa rwiemy na kawalki, papryke kroimy(...)kostke, ogorka w grubsze cwiartki, oliwki i pomidorki kroimy w polowki , szczypiorek szatkujemy ,dodajemy kukurydze z puszki. Do miseczki wlewamy 5 lyzek oliwy , 5 lyzek wody, 3-4 lyzki soku z cytryny, dodajemy przypprawy , mieszamy .  Salatke polewamy sosem , mieszamy, odstawiamy na okolo 15 minut.  Przed podaniem zamieszac. Smacznego

PychaDania

Proponowane wyszukiwania