Także zapraszam Was przed kominek z ulubioną książką i tą przepyszną herbatką! Składniki : * woda * łyżka dobrej, czarnej herbaty * cukier trzcinowy * laska cynamonu * kilka plasterków cytryny * kilka goździków * kawałek imbiru Przygotowanie : Wodę zagotować, zaparzyć herbatę razem z cynamonem i imbirem. Przelać do szklanek, posłodzić. plasterki cytryny powbijać goździki. Włożyć do szklanek. Herbatę pić gorącą
Magiczne Życie Martybudyniem . Dla kogo: dla lubiących poznawać nowe smaki dla mających szczęście posiadać krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących kwaskowate klimaty Składniki: 1kg pigwy 300ml wody 400g cukru łyżeczka cynamonu sok z połówki cytryny Wykonanie: Pigwę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy 300ml wody. Gotujemy ok 30-45 minut, aż pigwa zacznie się rozpadać. Dodajemy(...)potrzeby pasteryzacji. Wykonanie w Thermomixie: Pigwę myjemy, obieramy i kroimy kawałki. Umieszczamy w naczyniu miksującym wraz z wodą (300g) i miksujemy 10s., obr. 10. Gotujemy ok 30 minut, obr. 10. temp. 95. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze 15 minut, obr. 3 temp. 95. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami
Mania Wypiekaniałyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni Nadzienie: 200 g twarogu półtłustego cukier do smaku łyżka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka soku z cytryny Sos: 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 szklanki wody 3 goździki szczypta cynamonu łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli miód do smaku łyżka kisielu żurawinowego Do rondelka wlewamy połowę wody, wsypujemy jagody, dodajemy
Dieta moja pasjarukoli 2 dojrzałe awokado 100 g sera feta 100 g pistacji sok z połowy cytryny Sos : 4 łyżki oleju z winogron 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Sos : dokładne wymieszałem wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja. Pistacje wyłuskałem z łupinek, posiekałem je niezbyt drobno. Z melona
R'n'G Kitchenśliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier: ok. ok 100 g cukru pudru trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą
Domowy Smak Jedzeniaśliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier: ok. ok 100 g cukru pudru trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą
Domowy Smak Jedzeniakilka minut. W tym czasie przygotować jajka. Jajko wbić do filiżanki. W garnuszku zagotować wodę. Na około litr dodać 2 łyżki octu (spirytusowego, winnego lub soku z cytryny.) Zmniejszyć ogień aby woda delikatnie wrzała, zrobić łyżką wir i w jego środek wlać jajko. Nie mieszać już. Gotować na niewielkim ogniu przez 2-4 minuty w zależności jak bardzo lubimy ścięte
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 1 litrowy słoik płatków róży bez białych końcówek 1 szklanka naturalnego, płynnego, jasnego miodu 0,5 l spirytusu 2 szklanki wody sok z 1 cytryny Sposób wykonania : P łatki róży wsyp do makutry, dodaj sok z cytryny i utrzyj na miazgę drewnianą pałką. Następnie przełóż do słoja, zalej wrzącą wodą , słój szczelnie zamknij i odstaw do następnego dnia
Przepisy i porady kulinarnesmakowych :) Pieczone chilli, czosnek i papryka świetnie uzupełniają smak cieciorki, a domowy zaatar idealnie wieńczy całość:) SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki tahini 1/4 szklanki lodowatej wody sok z 1/4 cytryny 12 łyżeczki kuminu sól pieprz oliwa z oliwek 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku zaatar 1 łyżka sezamu 1 łyżka suszonego tymianku lub oregano(...)Dodajemy również chilli (jeśli chcemy mniej pikantny hummus dodajemy chilli bez pestek, lub tylko ich część). Dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahinę oraz sok z cytryny i miksujemy hummus na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy lodowatej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki zaataru łączymy ze sobą (można zrobić to przy pomocy moździerza
DefinicjaSmakuznakomite! Składniki: grzyby leśne, w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu(...)cukru liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć, do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby.2. Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy.3. Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4. Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.Wszystkie przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkamniszek zaczyna kwitnąć zbieram kwiaty i robię syrop . Ma doskonałe właściwości lecznicze ,często stosuję go przy przeziębieniu. Składniki: 300 sztuk kwiatu mniszka 2 kilogramy cukru 2 litry wody wyciśnięty sok z 3 cytryn Sposób przygotowania: Niemyty kwiat przekładamy do większego garnka, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 10-15 minut . Odstawiamy na 24 godziny. Przecedzamy przez gęstą gazę, przelewamy
Bajeczna Kuchniazagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać
kulinarnyswiatdomiodpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 5 łyżek pasty Tahini 2 łyżki oleju sezamowego 1 ząbek czosnku sok z cytryny 300 g ciecierzycy ugotowanej ok.100 ml wody zimnej pozostałej po gotowanej ciecierzycy (ja dolewałam jeszcze) sól Wykonanie: Moja ciecierzyca moczyła się całą noc. Rano odsączyłam ciecierzycę na sicie, ponownie wsypałam do garnka(...)odsączyłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Wodę po gotowaniu zachowałam. Potem była już bajka, do dzbanka blendera wrzuciłam zimną ciecierzycę, pastę tahini, wlałam sok z cytryny i olej sezamowy, posoliłam i wlałam 100 ml wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Wszystko razem zmiksowałam. Posoliłam do smaku i dolewałam to odrobince dodatkową wodę, aby pasta uzyskała kremową konsystencję. Hummus przełożyłam do miseczki
Blondynka Gotujepuszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody 🍌 sok z 1/2 cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski(...)chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. 🍌 Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. 🍌 Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 gr. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund
Rita creativepuszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody 🍌 sok z 1/2 cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski(...)chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. 🍌 Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. 🍌 Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 gr. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund
RITA food channel