bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200 g kwiatów lipy (bez przylistków) 1 litr wody 1 kg cukru sok z 1 cytryny Kwiaty rozłożyć na gazetach na jakieś 2 godziny, aby robaczki wypełzły. Po tym czasie kwiaty przełożyć do dużego słoja. W garnku zagotować wodę z cukrem. Ciepłą(...)zalewą zalać kwiaty lipy, dodać sok z cytryny, zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 doby w ciepłe miejsce. Gotowy syrop zlać przez gazę do garnka, zagotować. Gorący przelać do butelek, zakręcić. Pasteryzować 15 minut, od momentu zagotowania wody. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomilato! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 pęczek botwinki 2 duże ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 250 ml kefiru 400g jogurtu naturalnego gęstego 1 litr wody Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję chłodniku) Przepis: Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach(...)wody wrzucamy przekrojony ząbek czosnku, pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości (10 minut), pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie odlewamy 3/4 wody i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach
Emcia PichciMożna go pić w dowolnych ilościach. Doskonale gasi pragnienie i do tego jest pyszny! By był jeszcze bardziej orzeźwiający można do niego dodać świeżą miętę. woda 2 kg arbuza ze skórką sok z połowy cytryny (opcjonalnie) kilkanaście listków mięty Arbuza przekrawamy na pół. Miąższ odkrawamy od skórki. Jeśli mamy arbuza bezpestkowego możemy od razu zbelndować miąższ. Jeśli nie, musimy najpierw(...)pozbyć przecierając miąższ przez metalowe sito. Ta metoda pozwoli nam też zrobić sok bez użycia blendera. Płynny miąższ mieszamy w proporcji 1 do 1 z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz listki mięty. Przed nalewaniem napój należy zamieszać. Arbuzada najlepiej smakuje schłodzona
Dieta bez mlekadyni hokkaido (waga bez pestek) 250 g mrożonej fasolki szparagowej 250 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową i cukier. Gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut (do miękkości warzyw). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego(...)mąkę i robimy zasmażkę, smażymy jakieś 30 sekund ciągle mieszając. Do zasmażki dodajemy trochę wody z gotowania warzyw, mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do garnka z dynią, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy
Kardamonovyszklanki cukru pudru 20 dag masła 2 łyżeczki soku z cytryny Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem: 3 łyżki cukru pudru łyżeczka wody lub soku z cytryny barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa 1 puszka brzoskwiń 1. Dynie kroimy w podłużne plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i na ok. 20 minut wkładamy
Apetyczna babeczkapieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny. WYKONANIE Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić
w mojej kuchnikażdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde 2 laski cynamonu sok z połowy cytryny 3/4 szklanki cukru ok. 1 litra wody 1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy(...)zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl.1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy
Apetyczna babeczkaćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb) Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się skończył, a chrzanu mi zostało. Umyty, osuszony(...)zalewamy go zimną wodą. Rano osuszamy, obieramy, kroimy na kawałki. Do pojemnika miksera (musi mieć funkcję kruszenia lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa jest jeszcze za gęsta rozrzedzamy ją lodowatą wodą. Gdy chrzan jest
mojewypiekiinietylkoszklanki ugotowanej ciecierzycy (niepełna szklanka suchej) 4 łyżeczki pasty tahiny sok z 1/2 cytryny 2 nieduże ząbki czosnku sól do smaku ok. 70 ml zimnej wody ewentualnie nieco oliwy Ciecierzycę, tahinę, sok z cytryny i obrany czosnek miksuję na gładką pastę, dodając zimnej wody stopniowo, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Jeśli nadal uważasz, że jest zbyt suchy, możesz dodać oliwę
W kuchni Karmel-itkibazylii 300g fileta z kurczaka 1 plaster cytryny sól i pieprz oliwa Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem jednego plasterka cytryny (dodatek cytryny pozwoli brokułowi zachować piękny zielony kolor). Gotować aż będą miękkie. 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z jedną łyżką oliwy
Szalona Kuchnia Ewelinyjeść w nocy, w lodówce nie byłoby światła i gdyby klapa miała być zamknięta, nie miałaby zawiasów. Wymówki, wymówki. Diety to temat rzeka. Pijemy wszystko, od wody utlenionej po wodę z octem. Co bardziej zdesperowane ściągają z zagranicy tabletki, po których zaczynają się problemy z sercem. Prawda jest jednak okrutna. Dupy nam rosną, bo żremy. Mamy cudowny dar do zaczynania(...)miły pan poradził mi, żeby następnym razem dodać łyżeczkę octu 10%, żeby kwas kolor utrwalił. Jest powód do ponownego pieczenia Część IV – oponki z matcha i cytryną. Łyżeczkę matchy zalałam 2 łyżkami wody. Do ciasta dodałam napar i skórkę z cytryny. Ciasto jest fajnie zielone i ono nie traci koloru tak jak to z burakiem. Przy okazji odkryłam
ladykitchenkurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki 200 g śmietany opcjonalnie: gałka muszkatołowa Pstrągi myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie i układacie na blaszcze(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Koperek myjecie, zostawiacie kilka gałązek do sosu, a resztę dzielicie na trzy części i upychacie każdą część do środka każdej ryby. Cytrynę szorujecie pod bieżącą wodą, kroicie na plasterki i po dwa plasterki wkładacie do każdej ryby. Wsuwacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczecie ok. 20 min. Soli i pieprzu używacie już
GRUBY WAŁEKSole 3-4 kostki lodu kilka kawałków arbuza 300 ml wody mineralnej średnio zmineralizowanej Do bidona lub szklanki wrzucam kostki lodu, miętę, arbuza. Dodaję sok z cytryny, miód, sól i wlewam wodę. Całość mieszam do rozpuszczenia się miodu
Smakołyki Asipolania i za'atar do posypaniaPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe
Food Squareszklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 50 ml gorącej wody 1 łyżka żelatyny oraz truskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas schładzania – od 2 do 3 godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno(...)umyte truskawki rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera możemy rozgnieść je widelcem). Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut. Następnie do żelatyny dodaję gorącą wodę dokładnie mieszam, wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam
Uwaga Babcia Gotuje