mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego -150 g ksylitolu -200 g świeżego szpinaku -100g szklanki oleju rzepakowego -40 g siemienia lnianego mielonego -200 ml gorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia „Sernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego -70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody(...)użyć mąki lnianej. Wymieszać go energicznie z 200g gorącej wody i odstawić na bok. 3. Do mleka roślinnego wlać ocet i również odstawić na bok. 4. Mąki, proszek i sodę wymieszać oraz przesiać przez sito. 5. Za pomocą blendera zmiksować mleko roślinne, olej, ksylitol, szpinak, sok z cytryny na gładką masę. Na końcu dodać glutek z siemienia lnianego i znów
Candy Pandasjuż naprawdę ostatni dzwonek. Składniki Czas przygotowania: 10 min + 2-4 dni oczekiwanie 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 l wody 1 kg cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Kwiaty zbieramy daleko od szosy, w słoneczny dzień, najlepiej do wiklinowego kosza, żeby się nie zgniatały. Zrywamy pełne kwiatostany, te w końcowej fazie kwitnienia nie mają(...)minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy 5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia 6. Syrop odcedzamy przez gazę i zlewamy
Słodki KompromisSkładniki cukinia młoda, 2,5kg galaretka agrestowa, 2 opak cukier, 250g woda, 200ml sok z cytryny Przygotowanie Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinia musi być młoda, z niewykształconymi jeszcze ziarenkami. Przekładamy startą cukinię do dużego rondla, dolewamy wodę i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie miksujemy całość blenderem, dosypujemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy
kgwjanczewouzupełni wypocone elektrolity. Składniki na 1 litr: 1 litr dobrej wody np. Muszynianki sok z jednej całej cytryny bądź limonki 1/2 cytryny 1/2 limonki 4 łyżki miodu 1/3 łyżeczki soli listki mięty 1. W litrze wody rozpuszczamy miód, dodajemy sól i sok z całej cytryny bądź limonki. Na koniec wrzucamy listki mięty i gotowe. Taki napój możemy zabrać ze sobą
Gotowanie...to proste !owoce witamin. Składniki: (na 4 porcje) szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sól 250kg truskawek 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) Skórka starta z ½ cytryny 0,5 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) gałązka świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy(...)gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn. Ugotowaną kaszę nakładamy
Pyry na Gazsobie taki miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo... Składniki : 400 g miodu- u mnie wielokwiatowy 50 g świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody, tak by imbir był przykryty Chwilę gotujemy i zaraz zdejmujemy z ognia, dodajemy(...)chwili sok z cytryny- studzimy Przestudzony imbir z sokiem dodajemy do miodu i mieszamy Przelewamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Profilaktycznie stosujemy 1 łyżeczkę do ciepłej (nigdy do wrzącej herbaty), a przy przeziębieniu, katarze i innych dolegliwościach górnych dróg oddechowych stosujemy 3 razy dziennie dużą łyżkę miodu do szklanki herbaty lub ciepłej wody. Do nabierania miodu stosować
Proste Potrawygorącej wodzie, około 5 minut), olej kokosowy lub coś innego np. tahini do połączenia, aby składniki spodu były zwarte Masa kasza jaglana woda lub mleko roślinne stewia (ewentualnie inny słód) sok z cytryny Góra orzeszki ziemne, daktyle (również namoczone w wodzie) i orkisz ekspandowany Przyznam, że robiąc to ciasto bardzo improwizowałam i eksperymentowałam(...)zmiksowałam orzeszki z płatkami owsianymi, namoczonymi daktylami i olejem kokosowym. Masa jaglana: ugotowałam kaszę jaglaną (około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę lub mleko) i zmiksowałam ze stewią i sokiem z cytryny. Ugotowanie kaszy jest bardzo ważne, bo musi dobrze zastygnąć (wiem coś o tym, bo gotowałam dwa razy!). Góra daktylowa: zmiksowałam orzeszki z daktylami
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Starte jabłka przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy
Gotowanie moimi oczamipapryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę
Smaki Brazyliitemperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię(...)mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz
Poezja smakuprzez około 30-35 min. Po upieczeniu studzimy i przystępujemy do ozdabiania. Wypełnienie mazurka: Lemon curd z całych jajek (przepis >>tutaj<< ) 3 cytryny pokrojone w plastry 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Gdy mazurek ostygnie wykładamy na niego wcześniej przygotowany i zimny lemon curd z podanego wyżej przepisu. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukru i gotujemy(...)cukier się rozpuści to dodajemy cytryny pokrojone w plastry i gotujemy na małym ogniu 30 min. (Cytryny muszą być zanurzone w syropie. Jeśli jest go za mało to należy dodać i wody i cukru w stosunku 1:1) Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy. Jak wystygną przekładamy na mazurka z kremem i rozkładamy na całej powierzchni
Jedzeniomaniawyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową. Masa serowa: Składniki: 4 jajka 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Otarta skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki gorącej wody 200 g słodkiej śmietany min. 30% 600 g twarogu trzykrotnie mielonego Szczypta soli Wykonanie: Kakao wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: Składniki: 4 jajka 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Otarta skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki gorącej wody 200 g słodkiej śmietany min. 30% 600 g twarogu trzykrotnie mielonego Szczypta soli Sposób przygotowania Wykonanie spodu: Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki
Przepisy Babcikminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są.Osuszyć. Przygotować mieszankę przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki.Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem
Buniabaje w kuchniSkładniki : 2 obrane, słodkie melony 80 dkg cukru 0,5 l wody 4 łyżeczki soku z cytryny 1 l spirytusu 95 % 120 ml jasnego rumu Sposób wykonania : 👉 M elony umyj, obierz, pokrój w małą kostkę, wrzuć do dużego czystego słoja. Z wody i cukru przygotuj syrop. Gorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarne