woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:187/1096)

Smoothie cytrynowe ( mrożone ). 161

jogurtu naturalnego woda Sposób wykonania :   C ukier wsyp do rondelka, zalej 1/2 szklanki wody. Rondelek postaw na małym ogniu, ogrzewaj aż cukier się rozpuści. Ostudź. Cytryny i limonkę wyszoruj pod bieżącą ciepłą wodą , obierz ze skórki oraz białych błonek. Pokrój na plasterki, usuń pestki i dokładnie zmiksuj. Cytrynowy mus wymieszaj dokładnie z przestudzoną wodą z cukrem i jogurtem. Gotową

Przepisy i porady kulinarne
Karczochy – jak je wybrać, przechowywać i przygotować na parze lub grillu 288

ogniu albo na patelni grillowej.   UWAGA! Karczochy po przycinaniu bardzo szybko ciemnieją – jeśli obieracie/obcinacie je całkowicie, do miękkich listków, kwiatu i serca, naszykujcie sobie miskę z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. KARCZOCHY GOTOWANE NA PARZE Szykujemy sobie garnek do gotowania na parze lub zwykły garnek z pokrywką i specjalną wkładkę. Rozkładamy na niej ząbki czosnku, plasterki cytryny, liście(...)laurowe i kawałki selera. Wlewamy odpowiednią ilość wody i garnek od razu stawiamy na gaz – gdy przytniemy karczochy woda powinna już wrzeć i parować.   Każdemu karczochowi przycinamy łodygę – na długość 1,5-2cm. Jeśli macie bardzo świeże karczochy – warto przyciąć ostre szczyty pojedynczych liści nożyczkami. Przy starszych karczochach i niektórych ich odmianach liście lekko zawijają się do wewnątrz

Karo in the Kitchen
Zupa cytrynowa 193

cytryna, wyszorowana i wyparzona, najlepsza nie woskowana imbir kardamon, kurkuma śmietana kremowa żółtko kostka rosołowa mąka ziemniaczana ewentualnie groszek ptysiowy lub biszkopty Przygotowanie : Zagotować ok. 1/2 litra wody, dodać startą żółtą część cytryny ( na drobnych oczkach tarki jarzynowej) i uważać aby nie trzeć białej osłonki, bo daje gorycz Dodać szczyptę kardamonu, soli, kurkumy, świeży starty imbir (ok.0(...)szklance zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodać do zupy, zagotować ciągle mieszając W garnuszku utrzeć żółtko, z 1 małej lub 1/2 dużej cytryny wycisnąć sok Zdjąć zupę z ognia, wpierw wlać sok- wymieszać, kostkę rosołową, potem utarte żółtko i ponownie wymieszać dokładnie by się nie zważyło Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub bardziej na słodko z biszkoptami

Proste Potrawy
tarta cytrynowa 129

Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru * 10 dkg masła * 1 jajo * 3 żółtka * starta skórka z 2 cytryn Żeby uzyskać taką ilość soku wycisnęłam trzy(...)niewielkie cytryny i jedną pomarańczę. Przecedziłam przez sitko. Wlałam do garna i zagotowałam razem ze startą skórką z cytryn.  W tym czasie wymieszałam mąkę ziemniaczaną z wodą i dolałam do gotującego się soku. Zdjęłam z ognia i dodałam pokrojone w kawałeczki masło. Wymieszałam aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wbiłam jedno jajo i trzy żółtka. No tu to trzeba dość

Pieprzyć z Fantazją
Omlet o smaku szarlotki 126

jednego z moich ulubionych wypieków Podsmażyłam delikatnie jabłko z odrobiną soku z cytryny, wymieszałam z cynamonem, a potem, to już była czysta improwizacja Przed śniadaniem wypiłam szklankę wody z sokiem z cytryny, miodem, imbirem i odrobiną pieprzu cayenne, szklankę napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego firmy Hortex, który ma delikatny, przyjemnie brzoskwiniowy posmak, a potem już tylko delektowałam się moim pysznym omletem Spróbujcie

Smaki Armine
Zupa cytrynowa 208

piersi i zostawiamy na min. 30 minut. W miedzy czasie parzymy dwie cytryny wrzątkiem i szorujemy szczoteczką - tak aby pozbyć się całej chemii. Następnie zalewamy je zimną wodą.Skórkę z jednej cytryny ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Bulion gotujemy i dodajemy do niego zawartość jednej saszetki ryżu. Gotujemy uważając aby ryż się nie rozgotował ! Następnie dodajemy mleczko kokosowe

dlaSmaQ
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 139

Waszą internetową książką kucharską. Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lody truskawkowe: 330ml śmietanki 30% 1 serek(...)zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z wężymordem 102

spożywczą i na minimum pół godziny chowamy do lodówki. Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni i zaczynamy obierać skorzonerę. Ale uwaga, musimy mieć przygotowaną miską z wodą i sokiem z cytryny (ja na spora miskę dałem sok z połowy cytryny), bo skorzonera bardzo szybko czernieje. Więc obieramy i od razy wkładamy do miski z wodą. Jak obierzemy całą

Marder&Marder Manufacture
Mini Serniczki z Masą z Czarnej Porzeczki i Czekoladowymi Blatami z Wytłoczonym Wzorem 173

sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Cukru wsypałam tyle, żeby masa była dosyć słodka. Żelatynę rozpuściłam w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlałam do masy serowej, zmiksowałam

Blondynka Gotuje
Makaron z homarem w sosie cytrynowym 193

gotowania: 20 minut Składniki pokrojone w kawałki mięso z jednego homara 50 g masła otarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny parmezan do posypania dania sól oraz pieprz do smaku koperek/natka do ozdoby 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu makaron Przepis 1 Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy(...)niego skórkę i sok z cytryny. Zestawiamy z ognia. 2 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 3 Kiedy makaron się ugotuje, dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu na patelnie z masłem i cytryną oraz całość podgrzewamy. Dodajemy do sosu kawałki homara oraz delikatnie solimy. 4 Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy z sosem i mięsem. 5 Wykładamy

Kuchnia Bazylii
Domowy sok Kubuś babci Basi 209

jabłek + 1/2 szklanki cukru, 3 kg marchwi + 1/2 szklanki cukru, 1/2 dużej dyni, sok z 2 cytryn. Można dodać także inne owoce do podstawowych składników ( banany, maliny, brzoskwinie) WYKONANIE : 1. Dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i rozgotować do miękkości. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą z cukrem, rozgotować. 3. Jabłka(...)przetrzeć przez sito i zmiksować. 5. Dynię i marchew po rozgotowaniu zmiksować. 6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przelewając przez sito do jednego garnka, dodać sok z cytryn i wymieszać. Rozcieńczyć wodą wg uznania ( czy chcemy sok gęsty, czy rzadszy ). 7. Wlać sok do buteleczek i gotować ok. pół godziny

Pysznosci Babci Basi
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 175

dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub roztarty bokiem noża na desce czosnek. Taką mieszanką smarujemy dokładnie całego kurczaka – 1/3 zużywamy na wnętrze kurczaka, 2/3 na skórkę. Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się z nich warstwy konserwującego wosku i parzymy wrzątkiem. Kroimy jedną całą i połowę drugiej cytryny na plasterki grubości pół centymetra.   Wykładamy nimi(...)kręgosłup wycięty z kurczaka, z szyją i kuperkiem 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 -2 gałązki selera naciowego liść laurowy 250ml wody 40g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę skrobia ziemniaczana (ilość podana w przepisie) sok z ½ cytryny – do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 197

jeszcze wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość tłuszczu) Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć(...)soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Wykonanie:   Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli

Powiedz dietom nie
.865. pasiaste tofu 105

tofu ~100ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) ~2 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~średni banan, ok. 100g po obraniu ~łyżka karobu BIO + łyzka wody Tofu, mleko, sok z cytryny, banana i substancję słodzącą miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół, do jednej części dodajemy karob i wodę, mieszamy. W naczyniu w którym będziemy podawać krem

breakfast of dreams
Hummus z suszonymi pomidorami 151

ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 10 suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy 7 łyżek oliwy extra vergine sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) Ponadto: 2 łyżki oliwy extra vergine do polania(...)czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone, kumin, wodę, oliwę. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania