woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:181/1096)

Koktajl dla twardzieli 192

porządny wiecheć 3 jabłka duży soczysty ząbek młodego czosnku kopiasta łyżka miodu rzepakowego, u mnie  Miody Polskie łyżka oleju kokosowego u mnie  ZIELONY NURT pół cytryny – kroimy w plastry szklanka wody mineralnej lub napar z czystka wychłodzony kilka jagód goji Umyj, obierz jabłka i włóż do blendera razem z natką pietruszki. Dodaj miód i cytrynę. Dodaj olej kokosowy

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską 169

posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli – sok z 1/2 cytryny Przygotowanie : Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę, opłucz go pod bieżącą wodą i ponownie zalej na około 30 minut. Ponownie wylej wodę z namaczania(...)odcedź i opłucz. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż uzyskasz konsystencje śmietany. Łososia skrop cytryną dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki

I LOVE LIFE
Domowy sok a`la Kubuś- Thermomix 174

KUBUŚ THERMOMIX- SKŁADNIKI :    1. 200g marchewki 2. 2 jabłka ( 300g) 3.  1-2 ba nany ( 200g) 4.  150g cukru 5. 800g wody 6. 75ml soku z cytryny SOK KUBUŚ THERMOMIX- WYKONANIE:  1. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5.  2. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną marchew ze ścianek(...)gotować 8 min/varoma/obr.1 4. Dodać pozostałe składniki- wydrążone i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obranego banana, cukier, sok z cytryny, nałożyć górną miarkę i zmiksować 1.30 min, zwiększając stopniowo obroty od 1 do 10 5. Dodać pozostałe 500g wody i gotować 10 min/100c/obr.2 6. Usunąć powstałą na powierzchni pianę, ostudzić i rozlać do butelek.  Smacznego!:) UWAGA: Dla uzyskania ciekawszego

Aromatyczne Podróże
Szybki koktajl ogórkowy 97

Ogórek długi - 60 dag · kefir - 400 ml · woda - 100 ml · sok z cytryny - 1 łyżka · sól · pieprz ziołowy  Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na dużą kostkę, wrzucić do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem. Wyjąć z lodówki schłodzony kefir, wlać do zmiksowanych ogórków, dolać wodę, dodać odrobinę soli, pieprz ziołowy i łyżeczkę soku z cytryny, i wszystko razem miksować przez

Camilla w kuchni
Kisiel jabłkowy 116

450ml wody (niepełne 2 szklanki) łyżka mąki ziemniaczanej cynamon, rodzynki do smaku Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody. Gdy jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej

Mania Wypiekania
Czwartek: Czerwona zupa z soczewicy 206

tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu, wsyp cebulę i smaż na wolnym ogniu około 8 minut(...)centymetry powyżej soczewicy. Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut). Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem

Niedzielny kucharz
Czerwona zupa z soczewicy 197

tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu, wsyp cebulę i smaż na wolnym ogniu około 8 minut(...)centymetry powyżej soczewicy. Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut). Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem

Niedzielny kucharz
Tort czekoladowo-wiśniowy 172

łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny  pół łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 125 g ciemnej czekolady 125 g śmietany 30% perełki cukrowe (kolorowe(...)Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość zagotować. Z przygotowanej masy odlać połowę szklanki soku wiśniowego (będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu). Następnie ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. W międzyczasie do szklanki wsypać żelatynę i wlać wrzącą wodę. Całość ze sobą mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści.  Gdy żelatyna ostygnie

Ugotować
Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki) 152

najlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego bzu są akurat w pełnym rozkwicie.     ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna   Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy

Jadło i czytadło
Kaszotto z kurkami 191

łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i trzymamy na małym ogniu.   Na dużej(...)dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy. Kurki myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje. Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto) i mieszamy. Do kaszotto dodajemy śmietankę

Moniki Smakołyki
KREWETKI NA BIAŁYM WINIE Z CZOSNKIEM 166

Składniki:  500 g krewetek mrożonych ( dowolnych)  500 ml białego półsłodkiego wina  50 g masła  natka pietruszki  4 ząbki czosnku  pół cytryny  4 łyżki oliwy  woda łyżeczka papryki mielonej ostrej  Sposób przyrządzenia:   Krewetki odmrozić, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć i zalać winem. Do całości(...)dodać krewetki następnie oliwę i sok z cytryny. Dusić ok. 8-10 min, na koniec doprawić papryką, posiekaną pietrzuszką i odrobiną soli morskiej.  W razie potrzeby dodać wodę. Jeść i popijać pozostałym winem

pieprzny smaczek
Mus dyniowy z galaretką pomarańczową. 178

serdecznie i życzę miłego poniedziałku.   MUS DYNIOWY Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ.           Składniki: 1 kg miąższu dyni 120 - 150 g cukru 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 opakowania galaretki pomarańczowej           Sposób przyrządzania:             Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić(...)garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na ogień wsypać galaretki pomarańczowe i sok z cytryny, zagotować. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Można tez tradycyjnie pasteryzować w garnku przez 15 minut

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Świąteczne, pachnące pierniczki 118

miodu 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw do piernika Składniki na domowy lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody barwnik (nie koniecznie) Przybory kuchenne: stolnica wałek foremki do wycinania pierniczków koniecznie świąteczne Sposób przygotowania ciasta: Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy do pierników- dokładnie wymieszaj(...)przygotowania lukru: Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez grudek, a następnie dodać 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie zamieszać, jeśli używamy barwnika to w tym momencie dodajemy kilka kropel i ponownie mieszamy, jeśli nie używamy dodajemy wodę, obserwując konsystencje w zależności od niej dodajemy jeszcze łyżkę wody (również do wersji z barwnikiem) lub nie. Dekorujemy lukrem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste babeczki czekoladowe z gruszką 164

babeczki czekoladowe z gruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder(...)Proszek do pieczenia Ekstrakt waniliowy Kakao Chilli Przygotowanie Gruszki w syropie: Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda z nasionami. W garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut

ale Pysznie

Proponowane wyszukiwania