porządny wiecheć 3 jabłka duży soczysty ząbek młodego czosnku kopiasta łyżka miodu rzepakowego, u mnie Miody Polskie łyżka oleju kokosowego u mnie ZIELONY NURT pół cytryny – kroimy w plastry szklanka wody mineralnej lub napar z czystka wychłodzony kilka jagód goji Umyj, obierz jabłka i włóż do blendera razem z natką pietruszki. Dodaj miód i cytrynę. Dodaj olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchniposypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli – sok z 1/2 cytryny Przygotowanie : Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej wodę, opłucz go pod bieżącą wodą i ponownie zalej na około 30 minut. Ponownie wylej wodę z namaczania(...)odcedź i opłucz. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj aż uzyskasz konsystencje śmietany. Łososia skrop cytryną dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do piekarnika ( temperatura ok 180 stopni). Fasolkę i ziemniaki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki
I LOVE LIFEKUBUŚ THERMOMIX- SKŁADNIKI : 1. 200g marchewki 2. 2 jabłka ( 300g) 3. 1-2 ba nany ( 200g) 4. 150g cukru 5. 800g wody 6. 75ml soku z cytryny SOK KUBUŚ THERMOMIX- WYKONANIE: 1. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5. 2. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną marchew ze ścianek(...)gotować 8 min/varoma/obr.1 4. Dodać pozostałe składniki- wydrążone i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obranego banana, cukier, sok z cytryny, nałożyć górną miarkę i zmiksować 1.30 min, zwiększając stopniowo obroty od 1 do 10 5. Dodać pozostałe 500g wody i gotować 10 min/100c/obr.2 6. Usunąć powstałą na powierzchni pianę, ostudzić i rozlać do butelek. Smacznego!:) UWAGA: Dla uzyskania ciekawszego
Aromatyczne PodróżeOgórek długi - 60 dag · kefir - 400 ml · woda - 100 ml · sok z cytryny - 1 łyżka · sól · pieprz ziołowy Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na dużą kostkę, wrzucić do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem. Wyjąć z lodówki schłodzony kefir, wlać do zmiksowanych ogórków, dolać wodę, dodać odrobinę soli, pieprz ziołowy i łyżeczkę soku z cytryny, i wszystko razem miksować przez
Camilla w kuchni450ml wody (niepełne 2 szklanki) łyżka mąki ziemniaczanej cynamon, rodzynki do smaku Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody. Gdy jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej
Mania Wypiekaniatych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu, wsyp cebulę i smaż na wolnym ogniu około 8 minut(...)centymetry powyżej soczewicy. Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut). Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem
Niedzielny kucharztych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody Sok z jednej cytryny Olej Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu, wsyp cebulę i smaż na wolnym ogniu około 8 minut(...)centymetry powyżej soczewicy. Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut). Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, dolej wody. Krok 3 Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe! My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem
Niedzielny kucharzłyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny pół łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 125 g ciemnej czekolady 125 g śmietany 30% perełki cukrowe (kolorowe(...)Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość zagotować. Z przygotowanej masy odlać połowę szklanki soku wiśniowego (będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu). Następnie ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. W międzyczasie do szklanki wsypać żelatynę i wlać wrzącą wodę. Całość ze sobą mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Gdy żelatyna ostygnie
Ugotowaćnajlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego bzu są akurat w pełnym rozkwicie. ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy
Jadło i czytadłołyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. W rondelku zagotowujemy ok. 0,8 ml wody, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i trzymamy na małym ogniu. Na dużej(...)dolewamy gorącej wody. Kasza powinna wchłonąć całkowicie wodę sojową, ale cały czas kontrolujemy miękkość kaszy. Kurki myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje. Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto) i mieszamy. Do kaszotto dodajemy śmietankę
Moniki SmakołykiSkładniki: 500 g krewetek mrożonych ( dowolnych) 500 ml białego półsłodkiego wina 50 g masła natka pietruszki 4 ząbki czosnku pół cytryny 4 łyżki oliwy woda łyżeczka papryki mielonej ostrej Sposób przyrządzenia: Krewetki odmrozić, sparzyć wrzątkiem. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć i zalać winem. Do całości(...)dodać krewetki następnie oliwę i sok z cytryny. Dusić ok. 8-10 min, na koniec doprawić papryką, posiekaną pietrzuszką i odrobiną soli morskiej. W razie potrzeby dodać wodę. Jeść i popijać pozostałym winem
pieprzny smaczekserdecznie i życzę miłego poniedziałku. MUS DYNIOWY Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ. Składniki: 1 kg miąższu dyni 120 - 150 g cukru 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 opakowania galaretki pomarańczowej Sposób przyrządzania: Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić(...)garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na ogień wsypać galaretki pomarańczowe i sok z cytryny, zagotować. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Można tez tradycyjnie pasteryzować w garnku przez 15 minut
Zakątek rozkoszy kulinarnychmiodu 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw do piernika Składniki na domowy lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody barwnik (nie koniecznie) Przybory kuchenne: stolnica wałek foremki do wycinania pierniczków koniecznie świąteczne Sposób przygotowania ciasta: Na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, sodę i przyprawy do pierników- dokładnie wymieszaj(...)przygotowania lukru: Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez grudek, a następnie dodać 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie zamieszać, jeśli używamy barwnika to w tym momencie dodajemy kilka kropel i ponownie mieszamy, jeśli nie używamy dodajemy wodę, obserwując konsystencje w zależności od niej dodajemy jeszcze łyżkę wody (również do wersji z barwnikiem) lub nie. Dekorujemy lukrem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!babeczki czekoladowe z gruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder(...)Proszek do pieczenia Ekstrakt waniliowy Kakao Chilli Przygotowanie Gruszki w syropie: Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda z nasionami. W garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut
ale Pysznie