Kruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru
Qlinarnie i Qlinarnieodsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER : 8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki. Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem
Pani na deserszklanki kaszy jaglanej 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 3-4 łyżki syropu klonowego Karmelizowany banan: 1 banan 3 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut(...)koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Karmelizowany banan: Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu. Smacznego To też
Oryginalny smakodstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Lukrem polać gwiazdę
Smakołyki AsiMasa śmietanowa: wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową Nasączanie: wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu Wykonanie całości: autorka przepisu zaleca aby nie wyjmować biszkoptu z formy ja jednak go wyciągłam , zdjęłam papier i ponownie go włożyłam do formy
Słodkie zapomnienielekko wciskając ją w ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody
Smakołyki Asijaśminowy) Wykonanie: Masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę. Wymieszać i zrobić zasmażkę. Stopniowo dodawać rosół. Mieszając cały czas doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Dodać śmietanę, sok z cytryny, namoczone w wodzie rodzynki i cukier. Wymieszać dokładnie. Do żółtek dodać łyżeczkę gorącego rosołu. Wymieszać i wlać do sosu cały czas mieszając. Sos zdjąć zaraz z ognia. Dodać sól do smaku
zadanie-gotowanieminut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, odrobinę wody dwie łyżki i przesmażam aż lekko zmięknie. Mak: Mak zalewam litrem zimnej wody i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. Mak przekładam na sito i gazę żeby woda odciekła
wesoła kuchniaziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo cukier. W momencie, gdy piana stanie się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka
Pieguskowa Kuchniaśmietankowy 10 łyżek cukru trzcinowego 1 cytryna puder do dekoracji pigwa: Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając. ciasto: Do miski przesiewam mąkę
wesoła kuchniałyżek cukru 100 g roztopionego masła 1/2 l mleka szczypta soli 4 łyżki wódki powidła lub dżem jagodowy np. "Twój Ogród" olej do smażenia cukier puder + cytryny i odrobina wody na lukier Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do miski wlać ciepłe mleko, dwie łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut do garnka
Trufelkowostany zapalne. Zapraszam po przepis : Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 2 jabłka ( nie opryskiwane ) najlepiej z własnego ogrodu 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania : B urak umyj, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Jabłka opłucz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ). Korzeń
Przepisy i porady kulinarneziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania dodać stopniowo cukier. W momencie, gdy piana stanie się błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodawać kolejno żółtka
Pieguskowa Kuchniazabierze ci dodatkowo 30 minut. Do jej przygotowania potrzebujesz: 400 g jeżyn, ok. 280 g cukru trzcinowego lub białego (ilość cukru w zależności od upodobania), sok z połówki cytryny, ok. ½ szklanki wody (opcjonalnie). Jeżyny umyj, osusz, smaż na małym ogniu z pozostałymi składnikami, często mieszając. Po usmażeniu konfitury przetrzyj ją przez sito. Wypełnij foremki do muffinek do połowy wysokości
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól biały pieprz Sos: sok z jednej cytryny 6 łyżek wody 10 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym) Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące
kuchnia doski