pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny natka pietruszki Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie(...)gotowania dodaję owoce morza i rybę i duszę jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż doprawiam solą i skórką otartą z cytryny, dokładnie mieszam. Gotowe curry podaję z porcją ryżu i posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski
Gotowanie moimi oczamipiekarnika rozgrzanego do 190°C i podpiekać ok. 8 minut. Nadzienie: 4 gruszki cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść włoskich orzechów Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (kostkę(...)plastry). Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać gruszki wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie. Orzechy posiekać, dodać do nadzienia
zadanie-gotowanieSkładniki ciasto • 5 jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad(...)papierem natłuszczoną blachę 20/40 cm piec 180 stopni ok 20 -25 minut 2. Krem • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół wody rozmieszać budynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony
W królestwie smaków Beatysekund do gorącej wody i następnie ściągnąć skórkę (jak w przypadku pomidorów). Brzoskwinie w syropie Składniki (na 6 słoików 700ml): 3kg brzoskwiń 4 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cytryna (lub ok 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego) Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki ułożyć w słoikach. Wodę z cukrem zagotować, gotować mieszając aż cukier się(...)rozpuści. Dodać sok z cytryny lub kwasek do smaku. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach, zakręcić, pasteryzować na mokro przez 7 minut (czas liczony od momentu zagotowania wody w garnku). Następnie słoiki wyjąć, ostudzić, przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy). Smacznego
Obiad gotowyciepła: 1. Pomidory siekamy, ucieramy łyżką z serkiem, bazylią i pieprzem. Można delikatnie dosolić - ale uwaga! - suszone pomidory z reguły bywają słone. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę z solą, dodajemy sok z cytryny. Na mały talerzyk wybijamy jajko. Kiedy woda zawrze zamieszajmy ją łyżką i delikatnie w wirek zsuńmy jajko. Należy je gotować ok. 3,5 - 4 minut na wolnym
kawawszklancemetabolizm oraz witaminę A ,która korzystnie wpływa na cerę,włosy,paznokcie i wzrok. 2 kiwi 1/4 świeżego ananasa 1 banan sok z 1 cytryny garść liści jarmużu 1 szkl. wody Owoce obrać,podzielić na kawałki,umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny i liście jarmużu. Zblendoawć na gładki koktajl,następnie wymieszać z wodą i przelać
Kolorowa kuchnia Elkistworzenia tego wpisu! Dla kogo: dla lubiących dolewać sobie coś do herbatki dla szukających bazy do domowego mohito dla mających krzaczek mięty w ogrodzie Składniki: litr wody sok z jednej cytryny ok. 40 gałązek mięty 850g cukru Wykonanie: Gałązki mięty opłukać. Gałązki wrzucić do garnka, zalać je wodą. Jeśli gałązki mamy bardzo duże to możemy je przeciąć na kawałki. Zagotować
Mania WypiekaniaPrzekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić
Mania Wypiekaniacukier waniliowy (16 g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych cynamon 1- 1,5 łyżeczki cukier puder 1/3 soku z cytryny opcjonalnie rodzynki bądź polecam również w zamian Morwe białą firmy Helio natura Wykonanie: Dodajemy do siebie wszystkie składniki do wyrobienia ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, smalec, jajko(...)więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy w garnku z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny aż zaczną nieco się rozpadać (ok 15 minut). Jeżeli jabłka mają za dużo wody ważne aby podczas podgrzewania jej ilość odparowała, wtedy nie przykrywamy jabłek. Dodajemy pod koniec
W Moim Magicznym Domuwody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier. Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną
coolinarnastrefa.blogspot.comCzas przygotowania: 90 min. Składniki na ok. 1,2 L gotowej konfitury Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 2 kg świeżych moreli 1 pomarańcza 1,5 cytryny 2 szklanki cukru 1 szklanka wody dodatkowo: słoiki na konfituę PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy słoiki i nakrętki. Dokładnie je myjemy, przelewamy wrzątkiem i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Morele myjemy, usuwamy(...)pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z miąższem z pomarańczy i cytryny. Całość zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Owoce zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego rozpadnięcia moreli i zgęstnienia. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby owoce się nie przypaliły. Powstający szum zbieramy łyżką i wyrzucamy. Wrzącą konfiturę przelewamy do słoików pozostawiając
kulinarnyJałyżki tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy zielone curry lub zielonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy z oliwek i tyle samo soku z cytryny 1-3 łyżek zimnej wody szczypta soli (u mnie sól himalajska ) Sposób przygotowania : Gotuję bób, po czym obieram ze skórek (lub niekoniecznie, młody bób może pozostać w skórkach . Umieszczam bób w pojemniku blendera, dodaję(...)czosnek, pastę z zielonego curry, tahini, sok cytryny i szczyptę soli. Blenduję na gęstą masę, po czym dolewam wody, taką ilość, by pasta uzyskała lekkiej i puszystej konsystencji. Przekładam do miseczki, polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowany hummus podaję ze świeżym pieczywem i harissą , warzywami (bardzo dobrze smakuje z zielonym ogórkiem i rzodkiewką), spróbujcie też do grillowanych warzyw lub karkówki
Ale Prostecytryn Opłukaną miętę zalać przegotowaną i przestudzoną ale jeszcze ciepłą wodą. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przecedzić - miętę wyrzucić. Do miętowej wody dodać cukier, kwasek i sok z cytryny. Zagotować. Jeżeli chcemy syrop przechować przez zimę to musimy przelać do słoiczków i pasteryzować około 20 minut
Jadło i czytadłołyżki cukru waniliowego 1 cytryna kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek) Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać(...)wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Marder&Marder Manufacture