woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:172/1096)

Curry z łososiem, krewetkami, batatem na oleju rzepakowym z cytrynowym ryżem 125

pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny natka pietruszki Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie(...)gotowania dodaję owoce morza i rybę i duszę jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż doprawiam solą i skórką otartą z cytryny, dokładnie mieszam. Gotowe curry podaję z porcją ryżu i posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Róże z ciasta francuskiego 217

szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski

Gotowanie moimi oczami
Tartaletki z gruszkami i orzechami. 131

piekarnika rozgrzanego do 190°C i podpiekać ok. 8 minut. Nadzienie: 4 gruszki cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść włoskich orzechów Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (kostkę(...)plastry). Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać gruszki wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste gruszkowe nadzienie. Orzechy posiekać, dodać do nadzienia

zadanie-gotowanie
Kostka dyniowa z wkładką kokosową 166

Składniki ciasto • 5 jajek • 1 szklanka mąki tortowej • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • 1/2 szklanki cukru Krem • 300 g masła • sok z 1 cytryny • starta skórka z 1/2 cytryny • 1 słoik litrowy musu z tartej dyni • 2 budynie • 1 szklanka cukru wkładka kokosowa • 5 białek • 200 g kokosu • 1 szklanka cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponad(...)papierem natłuszczoną blachę 20/40 cm piec 180 stopni ok 20 -25 minut 2. Krem  • Przełożyć mus dyni do garnka dodać cukier i 1/2 szklanki wody  zagotować dodać sok z cytryny i startą skórkę.Do szklanki wlać pół  wody rozmieszać budynie gdy mus się zagotuje wlać i ugotować budyń  podzielić na dwie części ,jedną część posmarować upieczony

W królestwie smaków Beaty
Brzoskwinie w syropie (do słoików) 431

sekund do gorącej wody i następnie ściągnąć skórkę (jak w przypadku pomidorów). Brzoskwinie w syropie Składniki (na 6 słoików 700ml): 3kg brzoskwiń 4 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cytryna (lub ok 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego) Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki ułożyć w słoikach. Wodę z cukrem zagotować, gotować mieszając aż cukier się(...)rozpuści. Dodać sok z cytryny lub kwasek do smaku. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach, zakręcić, pasteryzować na mokro przez 7 minut (czas liczony od momentu zagotowania wody w garnku). Następnie słoiki wyjąć, ostudzić, przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy). Smacznego

Obiad gotowy
Śniadanie prawie idealne ( jajko + tost + pasta z serka i suszonych pomidorów ) 119

ciepła: 1. Pomidory siekamy, ucieramy łyżką z serkiem, bazylią i pieprzem. Można delikatnie dosolić - ale uwaga! - suszone pomidory z reguły bywają słone. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę z solą, dodajemy sok z cytryny. Na mały talerzyk wybijamy jajko. Kiedy woda zawrze zamieszajmy ją łyżką i delikatnie w wirek zsuńmy jajko. Należy je gotować ok. 3,5 - 4 minut na wolnym

kawawszklance
Koktajl owocowy z jarmużem 134

metabolizm oraz witaminę A ,która korzystnie wpływa na cerę,włosy,paznokcie i wzrok.  2 kiwi  1/4 świeżego ananasa  1 banan sok z 1 cytryny garść liści jarmużu 1 szkl. wody  Owoce obrać,podzielić na kawałki,umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny i liście jarmużu. Zblendoawć na gładki koktajl,następnie wymieszać z wodą i przelać

Kolorowa kuchnia Elki
Syrop miętowy 118

stworzenia tego wpisu! Dla kogo: dla lubiących dolewać sobie coś do herbatki dla szukających bazy do domowego mohito dla mających krzaczek mięty w ogrodzie Składniki: litr wody sok z jednej cytryny ok. 40 gałązek mięty 850g cukru Wykonanie: Gałązki mięty opłukać. Gałązki wrzucić do garnka, zalać je wodą. Jeśli gałązki mamy bardzo duże to możemy je przeciąć na kawałki. Zagotować

Mania Wypiekania
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 126

Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić.  Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić

Mania Wypiekania
Prosta szarlotka z dodatkiem smalcu 141

cukier waniliowy (16 g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych cynamon 1- 1,5 łyżeczki cukier puder 1/3 soku z cytryny opcjonalnie rodzynki bądź polecam również w zamian Morwe białą firmy Helio natura Wykonanie:  Dodajemy do siebie wszystkie składniki do wyrobienia ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, smalec, jajko(...)więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy w garnku z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny aż zaczną nieco się rozpadać (ok 15 minut). Jeżeli jabłka mają za dużo wody ważne aby podczas podgrzewania jej ilość odparowała, wtedy nie przykrywamy jabłek. Dodajemy pod koniec

W Moim Magicznym Domu
Pierniczki nadziewane 2188

wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Konfitura z moreli 117

Czas przygotowania: 90 min. Składniki na ok. 1,2 L gotowej konfitury Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 2 kg świeżych moreli 1 pomarańcza 1,5 cytryny 2 szklanki cukru 1 szklanka wody dodatkowo: słoiki na konfituę PRZYGOTOWANIE:  Na początku przygotowujemy słoiki i nakrętki. Dokładnie je myjemy, przelewamy wrzątkiem i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.  Morele myjemy, usuwamy(...)pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z miąższem z pomarańczy i cytryny. Całość zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Owoce zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego rozpadnięcia moreli i zgęstnienia. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby owoce się nie przypaliły. Powstający szum zbieramy łyżką i wyrzucamy.  Wrzącą konfiturę przelewamy do słoików pozostawiając

kulinarnyJa
Hummus z bobu i zielonej pasty curry 270

łyżki tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy zielone curry lub zielonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy z oliwek i tyle samo soku z cytryny 1-3 łyżek zimnej wody szczypta soli (u mnie sól himalajska ) Sposób przygotowania : Gotuję bób, po czym obieram ze skórek (lub niekoniecznie, młody bób może pozostać w skórkach . Umieszczam bób w pojemniku blendera, dodaję(...)czosnek, pastę z zielonego curry, tahini, sok cytryny i szczyptę soli. Blenduję na gęstą masę, po czym dolewam wody, taką ilość, by pasta uzyskała lekkiej i puszystej konsystencji. Przekładam do miseczki, polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowany hummus podaję ze świeżym pieczywem i harissą , warzywami (bardzo dobrze smakuje z zielonym ogórkiem i rzodkiewką), spróbujcie też do grillowanych warzyw lub karkówki

Ale Proste
Syrop miętowo - cytrynowy 111

cytryn   Opłukaną miętę zalać przegotowaną i przestudzoną ale jeszcze ciepłą wodą. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przecedzić - miętę wyrzucić. Do miętowej wody dodać cukier, kwasek i sok z cytryny. Zagotować. Jeżeli chcemy syrop przechować przez zimę to musimy przelać do słoiczków i pasteryzować około 20 minut

Jadło i czytadło
Gruszki w syropie 195

łyżki cukru waniliowego 1 cytryna  kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek)   Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać(...)wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego

Marder&Marder Manufacture