woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:163/1096)

DOMOWA LEMONIADA -syrop 208

procentami" jako genialny drink.  No dobrze, ma trochę cukru w składzie.  Ale to jedyny minus. Trochę słodyczy potrzebuje każdy ;) Składniki 450 g cukru 1 szklanka wody 2-3 limonki 2 cytryny (mogą to być też same cytryny lub same limonki- najlepiej niewoskowane) kilka listków mięty Przygotowanie Cukier wsypcie do garnka, zalejcie wodą i doprowadźcie do wrzenia- cukier musi(...)się gotował sparzcie i wyszorujcie cytrusy. Do jednej miseczki zetrzyjcie z nich skórkę, do drugiej wyciśnijcie sok. Po około 10 minutach gotowania wody z cukrem, prawie gotowy już syrop ściągnijcie z ognia. Wlejcie do niego sok z cytryn i limonek oraz startą z nich skórkę. Wymieszajcie, schłodźcie i wstawcie do lodówki najlepiej na całą noc. Po kilku/kilkunastu godzinach syrop przecedźcie

OliveandThyme
CHRUPIĄCE SURÓWKI Z KALAFIOREM 217

skórką), - zawsze coś zielonego - albo szpinak, albo seler naciowy, albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce, - do tego łyżka oleju konopnego z sokiem z połówki cytryny, solą i wodą, i pyszna, chrupiąca, ćwicząca mięśnie twarzy surówka gotowa :) Polecam, nie będziecie żałować

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu 149

/chrzan.jpg","recipeIngredient":["3 korzenie chrzanu\r","szczypta soli\r","ok. 1 \u0142y\u017ceczki cukru\r","2 \u0142y\u017ceczki soku z cytryny lub octu jab\u0142kowego\r","2-3 \u0142y\u017cki \u015bmietany\r","ewentualnie 2-3 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody"],"name":"Domowy chrzan \u2013 jak zrobi\u0107 chrzan w domu","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Chrzan cienko obieramy(...)tygodni."]} Drukuj Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu Składniki 3 korzenie chrzanu szczypta soli ok. 1 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2-3 łyżki śmietany ewentualnie 2-3 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania Chrzan cienko obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce. Dodajemy sól, sok z cytryny, cukier oraz śmietanę. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy

Mieszam w Garnku
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 140

jest ją rozgotować), pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki i w miseczce wymieszać z sosem winegret. Sos winegret u mnie to: łyżka oleju z suszonych pomidorów, łyżka wody, łyżeczka miodu, łyżeczka cytryny i łyżeczka octu balsamicznego. Rukolę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, rozłożyć na talerze. Na rukolę wyłożyć pomidorki, obok kaszę i pokrojoną w plastry upieczoną pierś kurczaka

Dietolog
Odchudzający koktajl z pietruszki 804

smaku (bo uwielbiam). Jeżeli chcecie spróbować tą dietę to najlepiej pominąć banan i użyć wodę zamiast kefiru. Pamiętajcie, że nie jestem ekspertem w dziedzinie dietetyki :) Ale w sieci znajdziecie dużo artykułów na temat diet i odchudzania. Składniki: Pęczek zielonej pietruszki 1-2 jabłka 1/2 cytryny 1 kiwi(...)banan (można pominąć, jeżeli lubicie bardziej kwaśny smak koktajlu) 1 szklanka wody lub kefiru lód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie warzywa zmiksować ze sobą. Na koniec dodać wodę lub kefir. Wcisnąć cytrynę. Podawać najlepiej z lodem

Tradycyjna Kuchnia
zupa wiśniowa z kaszką manną... 120

Składniki: wiśnie bez pestek 1 kg, woda 2,5 litra, cukier brązowy 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, cynamon 1/2 łyżeczki, goździki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, mleko 1/2 litra, woda 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki(...)masło 1 łyżka, kasza manna 7 łyżek, śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt wiśnie opłukać pod zimną wodą, w drylownicy wypestkować wiśnie, wsypać do garnka, zalać wodą wsypać cukier brązowy lub biały, sok z cytryny, cynamon, goździki i gotowac na średnim ogniu z 10 minut kisiel wiśniowy wymieszać w szklance wody i wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Mleko migdałowe 118

kremowe i delikatne. Dla mnie jednak wersja najprostsza jest najlepsza i taką też polecam. Składniki: Migdały – 100g (zależy od tego jak mocno aromatyczne ma być mleko) Woda – 750ml Sok z cytryny – 2 łyżki Sól – szczypta Wykonanie: Migdały mocz przez 12 godzin ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Po tym czasie odsącz migdały i przepłucz

Blendman
Sernik z malinami i musem czekoladowym 185

zmielonego 2 jajka 1/3 szklanki cukru 150 g czekolady białej szczypta soli MUS CZEKOLADOWY: 100 g czekolady gorzkiej 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: kuleczki zbożowe w różowej skorupce z linii Decorada Delecta płatki czekoladowe z linii Decorada Delecta Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć(...)wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną soku z cytryny lub samą wodą. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus przełożyć z powrotem do garnka i wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę

https:KKuchniaMniam
Napój imbirowy 144

Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam z całego serca. Składniki: 50 g startego imbiru, skórka i sok z 2 limonek, skórka i sok z 2 cytryn, 80 g cukru trzcinowego, miód, 150 ml wody dodatkowo woda gazowana lub niegazowana Starty imbir, skórka i sok z cytryn i limonek, cukier trzcinowy i 150 ml wody umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia

Plate of Joy
Hummus 200

sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem.  Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini   1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny  1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać zimną

Pasja Smaku
Sorbet gruszowy - bez maszyny :) 151

porcji :4 gruszkisok z 1 cytrynycukier do smaku ( ja daję około 60g )pół szklanki wodySposób przygotowania:Do wysokiego garnka wrzucamy obrane i pokrojone gruszki. Zalewamy to wodą i sokiem z cytryny. Zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu, gdy owoce będą miękkie. Wyłączamy palnik i odstawiamy do wystudzenia. Następnie korzystamy z pomocy blendera :) Miksujemy na jednolitą masę i przelewamy do plastikowego

Słodkie Przyjemności
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 252

pracują.Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową1 cytryna1 litr wrzątku2 łyżki cukru trzcinowego0,5 łyżeczki imbiru2 łyżki zimnej wodyzielona herbataSok z cytryny wlałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem. Posłodziłam cukrem. Dodałam imbir. Dolałam zimną wodę. Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę.Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego.Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem

bastalena
gruszki "szarki" jak marmolada... 131

łyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 2:1 opakowanie żelfix, 1 szklanka woda umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać żelfix 2:1 i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Śledź w słodkich buraczkach 387

średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny

Mechanik w kuchni
Ryba na warzywnej pierzynce 140

dorsza - filet  1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz  4 świeże pomidory  szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy(...)Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając. Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy

W kuchennym oknie Ewy
Cytrynówka z kawą 49

Jest i ona! Z sokiem z cytryn. Wcześniejsza dziadkowa cytrynówka była robiona z samych skórek z owoców. Obie wersje super, nie mam ulubieńca. Gdzieś ostatnio wpadł mi przepis, w którym do nalewki dodawało się parę ziaren kawy. Dodałam i ja, ale nie czuć jej w ogóle w smaku. Możecie spróbować dodać więcej lub je po prostu pominąć(...)wody źródlanej lub przegotowanej 1 łyżka ziaren kawy (opcjonalnie) 3/4 szklanki cukru 4 goździki Cytryny bardzo dokładnie myjemy i cienko obieramy (tak, żeby nie pozostały na skórkach białe części owoców). Z cytryn wyciskamy sok. Pozbywamy się ewentualnych pestek. Skórki, sok, wodę, kawę, cukier i goździki pakujemy do słoja, zamykamy i odstawiamy na miesiąc lub dłużej. Filtrujemy. Pijemy. Artykuł Cytrynówka

Kardamonovy
Magiczne ciasto – HIT! 1726

przepisu, bo jest bardzo bardzo dobre – smakuje jak sernik. Składniki na kwadratową blaszkę 20x20 cm: Masa: 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielić) 1 łyżka wody 150 g drobnego cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 125 g rozpuszczonego masła - przestudzone 115 g mąki 500 ml ciepłego mleka 4 krople winnego octu(...)Przygotowanie: masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić podgrzać mleko otrzeć skórkę z cytryny. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C Żółtka ubić mikserem z cukrem, łyżką wody – na puch. Dodać skórkę z cytryny, esencję Wlać od razu całe, rozpuszczone masło – ubić do połączenia Na to wsypać przez sitko mąkę – partiami – ubijać Wlać od razu całe mleko

Mojewlasne.pl
Ciasto z gruszkami 162

Nadzienie: 4 duże gruszki 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1,5 szkl.wody 1 łyżka soku z cytryny Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wlać połowę wody, wsypać cukier i sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w reszcie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch: 2 białka 1/2 szkl

Moje domowe kucharzenie