mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie rozkładamy je na rozłożonej(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:) od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoryginalnie! Kto jednak woli tradycyjne smaki, zapraszam do przepisu podstawowego: SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko
Wielopokoleniowomyszki) 4 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku 6 łyżki miodu 6 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody słodka papryka sok oraz skórka z cytryny sól oraz pieprz Sposób przygotowania: Wodę wymieszaj w miseczce z olejem , 4 łyżkami płynnego miodu, obranym i drobno pokrojonym czosnkiem, szczyptom słodkiej papryki oraz sokiem i skórką z cytryny
Menu Zdrowiałyżeczki octu winnego – szczypta soli - woda różana - czerwony barwnik (można pominąć) Syrop do masy: – 400g drobnego cukru do wypieków – 175 ml wody – 1 łyżka octu winnego – sok z ½ cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego(...)masę bezową . W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy
mojewypiekiinietylkoszybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią(...)wrzucić do garnka o podwójnym dnie. Wlać 800 ml wody. Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem. Gotować do miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego
Weekendy w domu i ogrodziedługotrwały proces moczenia, gotowania i ostudzania ciecierzycy. Domowy hummus – składniki puszka ciecierzycy 2-3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku sól pieprz sok z połowy cytryny 1 łyżka pasty tahini woda ewentualnie ostra papryka Domowy hummus – przepis Do blendera wkładamy odsączoną ciecierzycę , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, sól, pieprz, oliwę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła, roztopionego sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z cytryny SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Sposób przygotowania: Miksujemy razem jajka z cukrami aż potroi się objętość i uzyska się puszysta masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem
Z notatnikałączy się z barwnikami, w proszku, żelu czy płynie, i długo zachowuje świeżość. Składniki Czas przygotowania: 10 min 250 g cukru pudru 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 1 jajko Przygotowanie: 1. Jajko można przed użyciem sparzyć wrzątkiem, następnie samo białko jaja ubijamy na niezbyt sztywną pianę 2. Do ubitego białka dodajemy cukier puder
Słodki Kompromispieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.) Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 200 g jarmużu 40 g podprażonych, solonych orzechów nerkowca 200 g ananasa+150 ml wody+ 2 łyżki cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Składniki na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła ghee(...)minut orzechy nerkowca podrażyć na suchej patelni do zezłocenia. Pod koniec dodać odrobinę masła i soli. Odstawić do ostudzenia pół małego ananasa pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać cukier/ksylitol i sok z cytryny następnie zagotować. Zmniejszyc płomień i gotować około 10 minut, odstawić do wystudzenia (można użyć ananasa z puszki, choć nie polecam) cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dniach możecie jej już próbować. Może być przygotowywana przez cały rok. Nalewka cytrynowa – składnik (na ok. 1,5 litra nalewki) 12 dużych cytryn 1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1 szklanka wody 1 l wódki 0,2 l spirytusu Nalewka cytrynowa – przepis Cytryny musimy najpierw dokładnie umyć i sparzyć. Następnie obieramy je bardzo cienko ze skórki, którą wkładamy(...)miejscu na ok. 24 godziny. W tym czasie cytryny chowamy do lodówki, aby zbytnio nam nie wyschły. Po 24 godzinach w rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn, które nam pozostały wyciskamy sok. Łączymy go z syropem cukrowym i dodajemy do słoika z alkoholem. Odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednej pomarańczy 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki dżemu z pomarańczy do dekoracji: płatki migdałów Lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody, soku z cytryny lub mleka Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy dżem i rodzynki, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2 opakowania ciasta filo 200 gr. masła 200 gr. orzechów włoskich lub migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Syrop: 150 ml. wody 100 ml. płynnego miodu 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do orzechów dodaj cukier,a następnie pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj płynnym masłem, wysyp porcję orzechów(...)cynamonem i zwiń w rulonik, tak samo postąp z pozostałym ciastem. Ruloniki baclavy włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 30 minut w 170 stopniach. W rondelku zagotuj wodę, cukier, sok z cytryny i płynny miód , tak powstałym syropem zalej gorące ciasto i odstaw je na 2 godziny. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij
Smaczne Potrawyciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między(...)kalifornijskie -> migdały -> 1 łyżeczka miodu -> 200ml jogurtu greckiego -> skórka z cytryny Pokrojone owoce wrzucasz do garnka z 1 łyżeczką miodu i skórką z cytryny. Zalewamy wszystko 200ml wody. Doprawiając sporą szczyptą kardamonu. Dusimy do czasu, aż owoce zmiękną. Większość wody wyparuje a cała mieszanka nabierze struktury gęstego kiślu. Ściągamy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimny
Jedz zdrowo żyj zdrowo!