woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:154/1096)

Tort komunijny – Księga 190

ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Nasączenie 300 ml wody mineralnej niegazowanej 3-4 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru Dodatkowo 1 kg masy cukrowej białej 200 g masy cukrowej granatowej 100 g masy cukrowej zielonej 100 g masy cukrowej brązowej brokat(...)wanilii. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy

Wędrówki po kuchni
Koktajl gruszkowy z awokado 96

wiosna i pora pomyśleć o zmianie diety na lżejszą i bardziej odżywczą. Zaczynamy od zdrowego i pożywnego koktajlu. Składniki: 1 gruszka 1/2 awokado 1 szkl wody mineralnej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy gruszkę ze skórki, wycinamy gniazdo(...)nasienne i kroimy w małe cząstki. Gruszkę  wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować. Wyciągamy  awokado ze skórki. Do gruszki dodajemy awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i dolewamy wodę. Blendujemy razem na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami 775

uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniczku i przekrawamy wzdłuż. wykonanie ciasta: 2/3 masy wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowy tort z ciasteczkami 133

czekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego  Poncz: pół szklanki ciepłej wody sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone. Zmiksować.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w minimalnej

Fabryka pomysłów
Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 131

Składniki: (na 1-2 porcje) 2 buraki czerwone szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru woda około 1-2 szklanki 300 ml kefiru dobrze schłodzonego 1 duży banan łyżeczka soku z cytryny Dekoracja: Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich(...)ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować  kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny. 4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki. 5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć

KreatywnePiny
Puree z skorzonery / wężymorda 126

skorzonery , 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany*, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie sczerniała. Pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą – tylko tyle wody, aby przykryć kawałki skorzonery. Dodać szczyptę soli i cukru. Gotować aż zmięknie. Ugotowaną skorzonerę zmiksować, doprawić

królestwo garów
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 100

kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty

Kuchnia po mojemu
DUET ----POMARAŃCZA Z BAZYLIĄ 132

kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/duet-pomarancza-z-bazylia.html Składniki: miód do smaku  10-15 listków bazylii   białe części skórki cytryny lub pomarańczy 2 szklanki wody 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku) Przygotowanie: Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic ponownie na 1 godzine

w mojej kuchni
Sałatka owocowa 187

witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :)SKŁADNIKI 1 pomarańcza2 jabłka2 gruszki 2 banany kiść winogron1 granatsok z cytryny 1/4 szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z owoców i kurczaka 185

piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Jak gotować brokuły? 153

trzonu brokuła odetnij pojedyncze różyczki. 2. Opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. 3. W garnku zagotuj posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. 4. Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła.  Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 2–5 minut 5. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą

Mechanik w kuchni
Gniazdka 374

chwili sciagamy go. Smazyc na glebokim oleju z dwoch stron.Lukier:ok 200 gr cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny2-3 łyżki gorącej wody Gdy gniazdka wystygna , szykujemy lukier z cukru pudru , soku z cytryny I wrzatku. Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Gniazdka "moczymy" w lukrze. Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z łososiem i granatem 177

oliwek sól, pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie

Codzienne Gotowanie