pistacji, ale coś czuję, że jutro porcja tychże bananów wyląduje w owsiance... 😋 * banany- 3 szt. * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * śmietanka 30%- 150 ml * masło- 30 g * sok z cytryny- 2 łyżki * woda- 2 łyżki Dodatkowo: * marakuja- 2 szt. * pistacje- mała garść Cukier trzcinowy przesypać do rondelka/patelni (najlepiej z grubym dnem), dodać wodę i wstawić na bardzo mały ogień. Podgrzewać
Kraina Miodem PłynącaTwister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny
Gospodyni Miejskapszennej 2 łyżeczki soli 4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny 450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich 1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem(...)połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły.2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia.3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce
Apetyczna babeczkałyżeczki - woda mineralna, niegazowana - 1/2 szklanki Sposób przygotowania: Ananasa, jabłko oraz gruszkę obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać sok z cytryny, posiekaną pietruszkę i wodę. Całość dokładnie zmiksować. Podawać z kostkami lodu. Smacznego
Fit-aminanastępnie wstawić do lodówki. Zneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi(...)Cytryna Sokiem z cytryny możemy z łatwością usunąć resztki jedzenia w mikrofalówce, wystarczy zagotować sok z odrobiną wody i przecierać roztworem zabrudzoną powierzchnię. Sok z cytryny w połączeniu z oliwą z oliwek jest doskonałym preparatem do mycia mebli, a cytryna z octem - do czyszczenia wyrobów miedzianych. Plasterek cytryny dodany do prania wybiela ubrania. . Skórka
w mojej kuchnirukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę
Moje Kuchenne Rewelacjepijąc dodatkowo ten koktajl każdego dnia na pewno poczujesz się lżej. Wystarczy tylko kilka składników :) Składniki: * 1 jabłko * 1 kiwi * natka pietruszki- spora garść * odrobina soku z cytryny * 3/4 szklanki wody Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Kiwi obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w wyższym naczyniu, zmiksować za pomocą blendera. I koktajl jest już gotowy do spożycia
Zrób to smacznielodowej pęczek rzodkiewek 5-6 dużych pieczarek pęczek szparagów zielonych łyżeczka masła klarowanego łyżka soku z cytryny sól i pieprz dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na dressing przekładamy do słoiczka. Mocno wstrząsamy i przekładamy do lodówki. Umytą sałatę kroimy na mniejsze
Mienta blogłąk oddalonych od dróg oraz wszelkiego rodzaju spalin. Składniki: około 1000 łepków kwiatów, bez łodyg, mogą zostać tylko zielone przylistki przy samym kwiatostanie 1 kg cukru 2 duże cytryny 1 l wody Sposób przygotowania: Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny dzień, przed południem, zbieramy same łepki kwiatostanowe. Przyznam się szczerze że nie liczyłam ich, ale na pewno było ich dużo więcej(...)mniszka dokładnie płukamy w wodzie, przekładamy do garnka zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Gotujemy 15-20 min. Zestawiamy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy wywar na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia, odcedzamy kwiaty od wywaru-najlepiej przez gazę lub pieluchę tetrową, do wywaru dodajemy sok z cytryn oraz cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny
na moim stole...syropem daktylowym. Składniki - wariant pierwszy 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy) 0,5 litra gęstej śmietany 3/4 łyżeczki wody różanej 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny(...)opcjonalnie 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut. Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłynnego miodu (najlepiej lokalnego, z pobliskiej pasieki) Imbir obieramy, kroimy w plasterki o grubości 2-3 milimetrów, wrzucamy do blendera i miksujemy. Cytryny myjemy w gorącej wodzie, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki, dorzucamy do zblendowanego imbiru i blendujemy całość dokładnie. Rozdrobiony imbir i cytryny przekładamy do szklanego naczynia, np. do słoika, dolewamy miód (jeśli jest w stałej
Rozpustne gotowaniepotas, doskonale nawadniającym organizm. Jest przyjacielem sportowców i gwiazd Hollywood ;) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 200 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki odszypułkować. Zmiksować z wodą kokosową i sokiem z limonki. Wodę kokosową można wcześniej schłodzić
Moja Galeria Smakupapryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając(...)przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko, ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając. Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu
W kuchni Karmel-itkigalaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy
mojewypiekiinietylkocytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki
kgwjanczewo