woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:155/1096)

Lemoniada miętowa II 127

rabarbaru i lemoniadę miętową.  Lemoniada miętowa II Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na ok. 1000 ml napoju Składniki: 1 pęczek mięty 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Wykonanie: Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciecierzyca z cukinią 132

Expresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kisiel z tapioki z pigwą i "Pani Einstein" 193

drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami. Składniki (na 3 porcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy sok z cytryny ok. 2 cm imbiru 1,5 łyżki cukru Pigwy obrać ze skórki i usunąć z nich(...)Pigwę zalać szklanką wody, dodać starty imbir i gotować na palniku o małej mocy do miękkości. Pod koniec gotowania pigwę posłodzić i zakwasić sokiem z cytryny. Pigwę zmiksować ręcznym blenderem.  Perły tapioki zalać wodą i odstawić na ok. 5 minut. Tapiokę gotować na małym ogniu, dodając w pewnym momencie skórkę startą z cytryny i mieszając od czasu do czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Rumowe ciasto z truskawkami i kokosem. 166

szklanki cukru 4 łyżki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 8 łyżek RUMU 1/2 szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek(...)sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce

Kocham Czekoladę
Szpinak w roli głównej 159

tych pozostałych było by identyczne. Ciasto na pierogi z sokiem ze szpinaku Potrzebujemy: 500g mąki pszennej, 250 ml soku ze szpinaku, /400g świeżego szpinaku/, Około 100g wody, sok połowy z cytryny, 70ml roztopionego masła. Szpinak myjemy i razem z ogonkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wyciskamy z niego sok przez gazę. Mnie wyszło 250ml. Dolałam do niego sok z połowy(...)cytryny. Do przesianej mąki stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody, bo ciasto mogłoby być za ścisłe. Wszystko zależy od wilgotności mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, wtedy jest dobre. Pod koniec dodajemy masło, wyrabiamy chwilę aby ciasto wchłonęło tłuszcz i pozostawiamy ciasto przykryte folią na około 30 minut. W trakcie robienia pierogów ciasto powinno być przykryte

Leśny Zakątek
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 111

gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda(...)pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier  i pozostawiamy do wystudzenia. - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok. - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy

RITA food channel
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 417

gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda(...)pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier  i pozostawiamy do wystudzenia. - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok. - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy

RITA food channel
Lemoniada z nasionami chia i syropem malinowym/grenadiną 181

Spróbujcie! Składniki: - 1,5 l wody  - 3 łyżki nasion chia - sok z 1-2 cytryn  - ulubiony syrop malinowy/grenadina - świeża mięta - kostki lodu Do wody wsypać nasiona chia, wlać sok z cytryny, wsadzić świeżą miętę, zakręcić i dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na min 2h, żeby nasiona napęczniały. Do szklanki, w której będziemy podawać lemoniadę, włożyć kostki lodu, wlać

CookYourself
Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. 229

szynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: - kostki lodu W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki soku z cytryny. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy

mojewypiekiinietylko
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 100

zachwycającą smakiem i wyglądem : Gruszkowo-waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego(...)Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i laskę wanilii , zalewamy odrobiną wody (mniej niż pół szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej pół godziny – cały czas pilnujemy, aby gruszka się nie przypaliła. Gruszka powinna być bardzo miękka . Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki mus, wyciągamy laskę wanilii

Moja smaczna kuchnia
Syrop z mniszka lekarskiego na 400 kwiatków 198

przepisów w Internecie i opacowałysmy z mama własną proporcję na mini próbkę - z 200 kwiatków: Składniki: 200 rozwiniętych dużych kwiatów mlecza ok 1/2 kg cukru sok z 1/2 cytryny 1/2 litra wody Przygotowanie: Kwiaty (zrywane najlepiej w maju ano, gdy jest słonecznie i sucho) rozkładamy na jakiś czas na gazecie by wszelkie robactwo miało czas na ucieczkę. następnie płuczemy(...)bieżąca wodą. Wrzucamy do garnka z wodą. Od zagotowania gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem na ok24 godz. Następnie odcedzamy dokładnie (przez gazę lub bardzo drobne sitko) i odciskamy kwiaty. Dodajemy sok z cytryny i cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając. Od zagotowania gotujemy ok 2 godziny aż syrop zgęstnieje. Przelewamy do małych, wyparzonych

Kuchnia po mojemu
10 kolejnych trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 246

drewnianą łyżkę. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w szklance. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić

Bon Ton Italia
Konfitura z płatków dzikiej róży 151

płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić

Atlas Smaków
Makaron z tuńczykiem – włoski obiad w 15 minut 169

talerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy na mgiełkę. Cheddar i parmezan ścieramy osobno na drobnych oczkach(...)tłuszczo posiekany czosnek i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, do czasu aż lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się

Karo in the Kitchen