rabarbaru i lemoniadę miętową. Lemoniada miętowa II Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na ok. 1000 ml napoju Składniki: 1 pęczek mięty 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Wykonanie: Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy
Kulinarne przygody GatityExpresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami. Składniki (na 3 porcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy sok z cytryny ok. 2 cm imbiru 1,5 łyżki cukru Pigwy obrać ze skórki i usunąć z nich(...)Pigwę zalać szklanką wody, dodać starty imbir i gotować na palniku o małej mocy do miękkości. Pod koniec gotowania pigwę posłodzić i zakwasić sokiem z cytryny. Pigwę zmiksować ręcznym blenderem. Perły tapioki zalać wodą i odstawić na ok. 5 minut. Tapiokę gotować na małym ogniu, dodając w pewnym momencie skórkę startą z cytryny i mieszając od czasu do czasu
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki cukru 4 łyżki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 8 łyżek RUMU 1/2 szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek(...)sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce
Kocham Czekoladętych pozostałych było by identyczne. Ciasto na pierogi z sokiem ze szpinaku Potrzebujemy: 500g mąki pszennej, 250 ml soku ze szpinaku, /400g świeżego szpinaku/, Około 100g wody, sok połowy z cytryny, 70ml roztopionego masła. Szpinak myjemy i razem z ogonkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wyciskamy z niego sok przez gazę. Mnie wyszło 250ml. Dolałam do niego sok z połowy(...)cytryny. Do przesianej mąki stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody, bo ciasto mogłoby być za ścisłe. Wszystko zależy od wilgotności mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, wtedy jest dobre. Pod koniec dodajemy masło, wyrabiamy chwilę aby ciasto wchłonęło tłuszcz i pozostawiamy ciasto przykryte folią na około 30 minut. W trakcie robienia pierogów ciasto powinno być przykryte
Leśny Zakątekgorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda(...)pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia. - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok. - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy
RITA food channelgorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda(...)pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia. - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok. - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy
RITA food channelSpróbujcie! Składniki: - 1,5 l wody - 3 łyżki nasion chia - sok z 1-2 cytryn - ulubiony syrop malinowy/grenadina - świeża mięta - kostki lodu Do wody wsypać nasiona chia, wlać sok z cytryny, wsadzić świeżą miętę, zakręcić i dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na min 2h, żeby nasiona napęczniały. Do szklanki, w której będziemy podawać lemoniadę, włożyć kostki lodu, wlać
CookYourselfszynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: - kostki lodu W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki soku z cytryny. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy
mojewypiekiinietylkozachwycającą smakiem i wyglądem : Gruszkowo-waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego(...)Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i laskę wanilii , zalewamy odrobiną wody (mniej niż pół szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej pół godziny – cały czas pilnujemy, aby gruszka się nie przypaliła. Gruszka powinna być bardzo miękka . Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki mus, wyciągamy laskę wanilii
Moja smaczna kuchniaprzepisów w Internecie i opacowałysmy z mama własną proporcję na mini próbkę - z 200 kwiatków: Składniki: 200 rozwiniętych dużych kwiatów mlecza ok 1/2 kg cukru sok z 1/2 cytryny 1/2 litra wody Przygotowanie: Kwiaty (zrywane najlepiej w maju ano, gdy jest słonecznie i sucho) rozkładamy na jakiś czas na gazecie by wszelkie robactwo miało czas na ucieczkę. następnie płuczemy(...)bieżąca wodą. Wrzucamy do garnka z wodą. Od zagotowania gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem na ok24 godz. Następnie odcedzamy dokładnie (przez gazę lub bardzo drobne sitko) i odciskamy kwiaty. Dodajemy sok z cytryny i cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając. Od zagotowania gotujemy ok 2 godziny aż syrop zgęstnieje. Przelewamy do małych, wyparzonych
Kuchnia po mojemudrewnianą łyżkę. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w szklance. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić
Bon Ton Italiapłatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić
Atlas Smakówtalerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy na mgiełkę. Cheddar i parmezan ścieramy osobno na drobnych oczkach(...)tłuszczo posiekany czosnek i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, do czasu aż lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się
Karo in the Kitchen