woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:146/1096)

Jamajka- ciasto z bananami 343

proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki oleju rzepakowego,  4 łyżki przegotowanej, zimnej wody. Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Poncz:  3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki,  2 łyżki soku z cytryny,  8 łyżek wody,  łyżka cukru. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem. Dodatkowo:   4 duże banany

Z miłości do słodkości
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 195

szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny  1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia . W tym czasie masło się rozpuści.Dodać szczyptę(...)wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli 100 ml płynu. Wlewamy do garnka , wsypujemy szklankę cukru i gotujemy syrop. Od momentu zagotowania gotowałam 7 min.Jeśli posiadamy termometr cukierniczy to gotujemy do temp

Malinowa Kawiarenka
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 233

Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti  Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, dlatego można zacząć od upieczenia(...)piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki. Pierniki połóż na kratkę, mokry lukier udekoruj posypkami Deco rada, odstaw do wyschnięcia. Przygotuj

SzczyptaSmaQ
Szybkie powidła śliwkowe z szybkowaru 1103

MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki: ok. 700 g śliwek, umyj i usuń pestki 1 prawie pełna szklanka cukru drobnego do wypieków 200 ml zimnej wody sok z połowy cytryny 1 kieliszek brązowego rumu - opcjonalnie mąka migdałowa lub zmielone migdały lub drobno pokruszone Przygotowanie śliwki wrzuć do nagrzanego szybkowaru i zasyp cukrem podsmażaj do powstania syropu polej rumem owoce(...)podpal długą zapałką albo palnikiem do Crème brûlée gdy płomień zgaśnie, dolej wodę zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu dodaj do śliwek mąkę migdałową i sok z cytryny całość gotuj bez zamykania garnka, nieprzerwanie mieszając max. 5 min (przerwij gotowanie, kiedy uznasz, że taka właśnie konsystencja powideł Ci odpowiada) Śliwki z cukrem. Po podgrzaniu owoców

Szybko Szybkowar
Ciepłe lody 100

Ciepłe lody, bez żadnych sztucznych dodatków. My je uwielbiamy, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.  Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka wiórki czekoladowe Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).  Sparzyć jaja wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem(...)syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać  do wystudzenia masy.  Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Uformować ulubiony kształt lodów. Posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego

Słodki Zakątek
Dżem z dyni i jabłek 208

mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skórki, wyciąć pestki i miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Wyjąć pestkę z brzoskwiń, wyrzucić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z cytryn. Do garnka wlać wodę,wrzucić dynię, jabłka, brzoskwinie i sok z cytryny, dodać cukier. Cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od tego jak lubicie. Gotować mieszając aż wszystko się rozgotuje

Kuchnia Pokoleń
Domowy hummus 175

nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowy odpowiednik. Składniki: -ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć z puszki) -duża łyżka tahiny (pasty sezamowej) -ząbek czosnku -pół szklanki zimnej wody -sól -sok z cytryny   Wykonanie: Blendujemy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy łyżkę tahiny, rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i malutką łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie blendujemy masę i stopniowo dodajemy zimną wodę

Gawron w rosole
HERBATA POMARAŃCZOWA 179

pomarańczy 2 plasterki cytryny kawałek kłącza imbiru 2 łyżki miodu 2  goździki 1 laska cynamonu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pomarańczę sparzyć,wyszorować i pokroić na półplasterki razem ze skórką.Zagotowujemy szklankę wody z miodem,cytryną i przyprawami,Gotujemy 5 min. i łączymy z gorącą ,mocną herbatą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Miętowy sos z fetą 226

mięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką gęstość chcemy uzyskać) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody  1 łyżeczka cukru Przygotowanie (10 minut): - usuwamy grubsze łodyżki z gałązek mięty, takie, których nasz blender nie jest w stanie zmiksować na gładką masę - miętę miksujemy(...)wodą, octem, jogurtem i cukrem. Po uzyskaniu w miarę jednorodnej masy dodajemy ser feta i ponownie blendujemy  - po połączeniu składników skraplamy z sokiem z cytryny i mieszamy SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Sałatka śledziowa w jabłku 141

oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka

królestwo garów
Sernik karmelowo-kokosowy. 213

minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny      Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową ,  pomarańczową

Rozpustne gotowanie
Zielona soczewica ze szparagami i suszonymi pomidorami 121

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie.  Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy(...)szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę

Weganka gotuje
Orzeźwiająco miętowy napój wieloowocowy 157

można jeszcze delektować się słodkimi owocami. Spróbujcie. ... idealnie orzeźwia i gasi pragnienie Składniki: (na 2 szklanki) 3/4 szklanki gorącej wody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" Posti 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 7-8 dużych truskawek 8-9 słodkich czereśni opcjonalnie kostki lodu Przygotowanie: W 3/4 szklanki wody zaparzamy 2 saszetki herbaty miętowej

Słodkie okruszki
Dorsz z ryżem i warzywami 217

czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę(...)stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania