szklanka) 110 g zimnego masła (grubo ponad połowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia(...)rozgrzej i dodaj warzywa i liść laurowy. Duś około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodaj przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Zamieszaj. Umyj cytrynę, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dodaj do warzyw. Wyciśnij następnie sok z połowy cytryny i dodaj do warzyw. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś jeszcze 2-3 minuty
Niedzielny kucharzszklanka) 110 g zimnego masła (grubo ponad połowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia(...)rozgrzewamy i dodajemy warzywa i liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia. Krok
Niedzielny kucharzłąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie. 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 3 cytryny ( sok ) Kwiaty wyłożyć na papier i dać uciec ewentualnym owadom. Wypłukać i zagotować w litrze wody (około 15 min ). Odstawić na dobę. Po upływie 24 godzin przelać całość
Jemy Pijemychia 3 – 4 łyżki syropu klonowego 1 – 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Z nektarynek usunąć pestki i wrzucić do kielicha blendera. Wlać mleko owsiane, wodę i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Posłodzić syropem klonowym, wsypać nasiona chia. Wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby nasionka napęczniały. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakbomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno kroimy, przekładamy do miski. Rzodkiewki(...)cienko szatkujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą (na ok. 10 – 15 minut). Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego
mojewypiekiinietylkocytryn i czasu. Zrobienie genialnego limoncello jest proste. Zobaczcie sami! Potrzebujemy: 1 litr spirytusu dobrej jakości 12 cytryn ze sprawdzonego źródła 1,5 litra wody +1 szklanka wody 750 g cukru. Przygotowanie: Cytryny porządnie szorujemy we wrzątku. Kupujcie dobrej jakości cytryny, warto poszukać tych jak najmniej woskowanych. Porządnie wyszorowane cytryny obieramy. Obieramy jak najcieniej, obieraczką do warzyw, tak, żeby(...)cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Skórki przecedzamy, dodatkową szklanką wody płuczemy słoik i skórki, żeby wyciągnąć jak najwięcej dobroci do limoncello. Odcedzony ze skórek płyn mieszamy z przestudzonym syropem i gotowe. Limoncello przelewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu. Co zrobić z obranymi cytrynami? możecie użyć do zalania innych cytryn, żeby zrobić kiszone cytryny przelać do butelki
ladykitchenmandolinie, wkładamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy na 15 minut, aż zrobi się chrupki. Jabłko obieramy i kroimy na cieńkie słupki, umieszczamy w misce z wodą i odrobiną cytryny. Śledzie kroimy po skosie na niewielkie kawałki, seler odsączamy z zalewy na sitku. W miseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba
Plate of JoySkładniki : 2 banany spora garść liści pokrzywy 7 dużych truskawek około szklanki wody sok z cytryny do smaku Przygotowanie : Banany obrać, liście pokrzyw umyć ( ja użyłam tylko same liście bez ogonków), truskawki umyć pod bieżącą wodą Składniki przełożyć do miksera, zmiksować Jeśli mus za gęsty dodać wody. Z tych składników miałam porcje dla 2 osób. Jeśli mamy więcej czasu
Proste Potrawyborówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier(...)proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem, borówki umyć i osuszyć ręcznikiem. Do żółtek dodać olej Kujawski ziołowy "cytryna z bazylią", wodę gazowaną i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać białka, borówki i kwiaty czarnego bzu, delikatnie wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły
SzczyptaSmaQmiały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście. Składniki: ½ kg dyni ½ kg śliwek suszonych lub gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka goździków Sok z cytryny 6 szklanek wody Wykonanie: Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku
Tradycyjna Kuchniapoście :) Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy pasta tahini (5 łyżek sezamu, 2 łyżki oliwy) 1/2 szkl. wody kmin rzymski czosnek 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny sól Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć w wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić(...)pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zmiksować. Następnie partiami dodawać ciecierzycę oraz wodę i miksować, aż do uzyskania konsystencji pasty. Doprawić solą
zadanie-gotowaniewszystkie części rośliny: kwiaty, owoce i liście zawierają trujący glikozyd -sambunigrynę. Dopiero po obróbce termicznej owoce i kwiaty są jadalne. Składniki: 20 baldachów czarnego bzu 700 ml wody 350 g ksylitolu 1 cytryna Wykonanie: kwiaty należy zbierać w miejscach z dala od ruchu ulicznego i spalin samochodowych. Koniecznie w słoneczny dzień i w pełni kwitnienia. Całe kwiatostany najlepiej ścinać sekatorem(...)Przewiewny kosz to dobry środek transportu dla kwiatów, bo zanim doniesiesz kwiaty do domu zazwyczaj drobne żyjatka zamieszkujace kwiaty zdążą już je opuścić zagotować wodę z ksylitolem, dodać sok z cytryny i pokrojoną skórę kwiaty czarnego bzu należy odciąć od gałązek (nadają gorzkiego posmaku), najlepiej odcinać kwiaty nad szklanym naczyniem, w którym będą się macerować. Starać się wyciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kcal/ W: 64 g/ B: 18 g/ T: 14 g] 50 g kaszy jaglanej 150 ml napoju sojowego 100 ml wody 15 g masła orzechowego 3 daktyle suszone cynamon Przepłucz kaszę jaglaną kilka razy w gorącej wodzie. Zagotuj mleko roślinne. Wsyp kaszę, dodaj daktyle. Gotuj pod przykryciem 15 minut. Zblenduj ciepłą kaszę na gładki budyń z masłem orzechowym i cynamonem(...)ziaren słonecznika pół pęczka koperku sól, pieprz 2 suszone pomidory Ziarna słonecznika namocz na noc w zimnej wodzie. Rano odcedź i opłukaj. Dodaj sok z cytryny i zacznij miksować. Dodaj wodę (2-3 łyżki). Miksuj około 2 minuty. Przenieś masę do miski. Koperek, cebulkę i suszone pomidory drobno posiekaj. Dodaj do masy. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. RAZEM: RAZEM
365 dni dookoła kuchnimiodu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania Do blendera wrzucić umyty szpinak, pokrojony na mniejsze kawałki banan i seler. Dodać miód, imbir, wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy przelać do szklanek i smacznego
pink envelopeIlość porcji: 2 h (+1 h oczekiwania) Składniki: 500 kwiatów mniszka lekarskiego (około 250 g) 1 pomarańcza 1/2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody (4 szklanki) Przygotowanie: Kwiaty mniszka lekarskiego zbierać w słoneczny dzień, gdy są otwarte i mają dużo pyłku. Ważne aby miejsce / polana / działka gdzie(...)kwiaty i odpowiednią polanę 2 Zebrać 500 kwiatów 3 Wysypać kwiaty na stolicy na 1 godzinę 4 Gotować kwiaty w przez 20 minut w 1 litrze wody 5 Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny 6 Dodać sok do odcedzonego wcześniej wywaru 7 Dodać 1 kilogram cukru 8 Gotować syrop przez 1 h 9 Przelać syrop do słoiczków 10 Odstawić słoiczki
KuchniaWeDwoje.plzrobić z wielkim arbuzem dla szukających orzeźwienia dla lubiących innowacje w kuchni Składniki: ćwiartka dużego arbuza sok z połowy cytryny połowa cytryny pokrojonej na plasterki 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) woda mineralna do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki) listki mięty (garść) listki melisy (garść) kostki lodu(...)Wykonanie: Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i voila
Mania Wypiekania