jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)wyłożyć konfiturę, na wierzch wylać krem. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. W tym czasie przygotować rabarbar: umyć, odciąć końcówki, pokroić na paski długości 9 cm. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Partiami obgotowywać rabarbar około 5 minut - ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Odłożyć na papierowy ręcznik. Na schłodzonym kremie ułożyć całkowicie ostudzony rabarbar. Przechowywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ... Składniki: 600 g truskawek, 3/4 szklanki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko bulgotać
Lena Gotujeszklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny lub kolejna galaretka Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Żelatynę zalewamy połową szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia. Garnek z truskawkami wstawiamy na ogień, wsypujemy galaretkę i wlewamy sok z cytryny(...)Mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż galaretka się rozpuści (nie doprowadzamy do wrzenia). Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i całość miksujemy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy. Poncz: szklanka wody sok z połowy cytryny cukier do smaku 1-2 łyżki Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obłożenie: 500 g śmietanki 36% 2-3 łyżki
Anielskie wypiekisłodsze, tym nalewka będzie bardziej aromatyczna. składniki: 1 kg dojrzałych, zdrowych truskawek 1 1/4 litra alkoholu (1:1 spirytus z wódką) 750 g cukru 1 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: Umyte i pozbawione szypułek truskawki wrzucam do dużego (3 litrowego) słoja i zalewam alkoholem tak, aby owoce były lekko przykryte. Zostawiam na słońcu na 24 godziny(...)wody przygotowuję gęsty syrop - zagotowuję mieszając aż do rozpuszczenia cukru, odszumowuję, zdejmuję z ognia. Do gorącego syropu delikatnie wlewam nalewkę, dodaję sok z cytryny i bardzo szybko studzę wstawiając garnek z nalewką do zimnej wody. Schłodzoną nalewkę rozlewam do butelek, szczelnie zamykam i wynoszę do piwnicy na co najmniej 3 miesiące
babka w formiepodniebienia... Składniki: 2 okonie morskie wypatroszone garść natki pietruszki masło - tyle samo co pietruszki mielona papryka chilli lub posiekana papryczka chilli oliwa z oliwek 1 łyżeczka koperku 1 cytryna 1 pomarańcza wykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę sól Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym(...)widelcem W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa Aniopłuczemy. Moja śmietana jest delikatnie kwaśna. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać 2-3 łyżki soku z cytryny więcej. Dodatek cukry jest opcjonalny. Składniki: Orzechy nerkowca – 150g Woda – 100g Sok z cytryny – 50g Sól – 1/4 łyżeczki Cukier – 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie) Płatki drożdżowe – 1 płaska łyżeczka Wykonanie: Nerkowce umieść w misce lub dużym kubku(...)zalej na minimum 3-5 godzin wodą (najlepiej na całą noc). Po tym czasie opłucz orzechy i umieść z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub wysokim pojemniku dla blendera ręcznego i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie około 3-5 minut). Spróbuj, zachwyć się, a ewentualnie dopraw solą lub sokiem z cytryny. Smacznego! Artykuł Wegańska śmietana z nerkowców pochodzi
Blendmanjajko 3 łyżki oleju, lub rozpuszczonego i przestudzonego masła 1 opakowanie cukru waniliowego, lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 20 ml spirytusu, lub wódki sok i skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli Można dodatkowo użyć do nadziewania konfitury różanej, lub waszego ulubionego dżemu. Pączki można nadziewać przed usmażeniem, ale osobiście robię to po smażeniu. Używam do tego szprycy z cienką(...)spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrewelacyjnie nawadnia. Kolejna z moich ulubionych wód na lato. Musicie koniecznie spróbować wody z jabłkiem i ogórkiem. Składniki : * szklanka plasterków jabłka * szklanka plasterków ogórka * kilka plasterków cytryny * 2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej * szklanka kostek lodu Przygotowanie : Wszystkie składniki wrzucić do dzbanka, odstawić aż lód się roztopi. Dzbanek uzupełnić wodą
Magiczne Życie MartyWspaniały syrop o niebiańskim aromacie i smaku Składniki - 250 g płatków z róży herbacianej - 500 g cukru - sok z 1 cytryny - 0.5 l wody Sposób przygotowania 1. - wodę zagotować dodać cukier gotować aż się rozpuści cały czas mieszać dodać sok z cytryny Zalać powstałym syropem płatki róży odstawić na kilka dni przecedzić Zagotować syrop gorący wlać do butelki zamknąć
W królestwie smaków Beatyłyżki kopiaste mąki ziemniaczanej , 1 szkl. wody , sok z cytryny - 1/3 szkl na 1 kilo owocu, 4-6 łyżek miód do smaku(...)mieszamy ze świeżymi owocami .Dawka z soku 2:1 świeżych plus 6 łyżek miodu i sok z cytryny do smaku .Całość zagotowujemy .Na koniec do gotujących owoców dodajemy mąke rozrobiona w wodzie i zagotowujemy .Gotowy dżem ,frużeline przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut w 85 stopniach C .Gotowe
w mojej kuchniłyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy(...)ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny. Do powstałego musu dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem truskawkowym (mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości
Kolizje Smakówcukru 1 łyżeczka mąki pszennej 400ml mleka 2 łyżki drobnego cukru do wypieków Diamant 50g wiórków kokosowych Lukier: 200g cukru pudru Diamant 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: cukrowe jajeczka do ozdoby Masa budyniowa: 1. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i postawić na ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier: 6. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do miski wsypać cukier puder, dodać 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody, utrzeć mikserem na gładko. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić
Mała Cukierenkaokresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę
Pyry na Gazcytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę(...)minut w 160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Takie ciasto będzie gościło u mnie na stole w święta :D Jest naprawdę przepyszne
Pieprzyć z Fantazją