www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia Składniki: Spód i wierzch: około 300g podłużnych biszkoptów około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona) 40-50ml wody Środek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu 23g żelatyny + 200ml wody 6-7 łyżek cukru pudru
Mała Cukierenkacytryna 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 8 dag cukru drobnego 1 torebka cukru ze skórką cytrynową Dodatkowo: cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie ciasteczek: Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, można też sparzyć. Z całej cytryny zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach z połowy cytryny wycisnąć sok. Masło pokroić na kawałki, wsypać cukry, utrzeć łyżką w misce
Wanilia i Kardamoncukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując(...)końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam silikonowej formy marki Kinghoff dostępnej w sklepie Makowski Kredens. Formy silikonowe posiadają powierzchnię nieprzywieralną i nie wymagają natłuszczania, są odporne
Smak mojej kuchniBeza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej szczypta soli Galaretka truskawkowa 1,2 kg truskawek, świeżych 200 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 14 listków żelatyny 300 ml wody Dodatkowo 300 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki(...)wysuszenia i ostudzenia. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Podziel truskawki na ćwiartki, wymieszaj z cukrem i odstaw na godzinę. Kiedy truskawki puszczą sok przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sok z cytryny i doprowadź do wrzenia, nie gotuj ! Dodaj odciśniętą żelatynę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia w chłodnym miejscu. Kiedy galaretka zacznie krzepnąć wylej n biszkopt i rozprowadź równomiernie. Wstaw
codojedzeniakurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru łyżka masła Wykonanie: Podudzia umyj, osusz, polej olejem i obficie przypraw. Polej sokiem z cytryny i przemieszaj dokładnie mięso, tak by obtoczyły go równo przyprawy
Zasmakuj Kuchnicynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :) Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 2 duże jabłka 2 łyżki dżemu wiśniowego pół cytryny ok. 2 szklanki wody cukier puder Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie: Dwie szklanki wody wlać do garnka, wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać i zagotować. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych
Kulinarne Przebojecynamonu 1 cm korzenia imbiru 1/2 szklanki wody mineralnej PRZYGOTOWANIE Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (usuwamy gniazda nasienne z gruszki). Wrzucamy do blendera, dolewamy wodę, sok z cytryny. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do koktajlu razem z cynamonem. Miksujemy i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjetylko otrzymałam od Smaki Południa wodę Perrier, zrobiłam cytrusową lemoniadę. Woda Perrier to jeden z największych symboli Francji, średdnioozmineralizowana, naturalna woda mineralna. Cytrusowa lemoniada Składniki: limonka cytryna pomarańcza 1 l wody Perrier kostki lodu Przygotowanie: Z owoców wyciskamy sok i przelewamy do dużego dzbanka. Wlewamy wodę Perrier. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu
Moja smaczna kuchniaLEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści limonki kaffir 4-5 cm korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij na końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową(...)zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut, by wydobyć aromat, zalewę ostudź, przecedź. Przestudzoną zalewę limonkowo-imbirową wymieszaj z około 2 litrami wody. Dodaj sok z limonki i cytryny, posłódź miodem do smaku. Lemoniadę limonkowo-imbirową podawaj schłodzoną lub z kostkami losu! Smacznego
Moje Qulinariasprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól, pieprz, odrobina chilli Marchewki obrać, ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Na patelni obsmażyć krótko marchewkę, odłożyć(...)Fasolkę ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę przesmażyć na tej samej patelni co marchewki. Wymieszać w miseczce z fasolką. Do pozostałej na patelni oliwy dodać wodę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Zagotować. Powstałym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na czystej, suchej patelni. Dodać do sałatki. Smacznego
Moja Galeria SmakuIdealna propozycja, która postawi nas na nogi w upalne dni. Składniki: sok z 6 cytryn 180 g cukru kryształu 300 g truskawek 1 litr gazowanej, schłodzonej wody kostki lodu Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z cukrem, do rozpuszczenia. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i miksujemy w blenderze. Przecieramy przez sito i łączymy z sokiem z cytryny. Do soku z cytryny
Made By Mom And SonTruskawkolady, napoju, który tak sobie w domu nazwaliśmy. Składniki: 1200 g truskawek 300 g cukru białego lub trzcinowego sok z połowy cytryny Wykonanie: Truskawki opłukałam w letniej wodzie, skropiłam sokiem z cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie truskawki odcedziłam na sitku, sok zagotowałam i przelałam do wyparzonych buteleczek, a z truskawek zrobiłam konfiturę
Blondynka Gotujełyżeczka proszku do pieczenia Krem z mascarpone: * 500 g serka mascarpone * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2/3 szklanki cukru pudru * 250 g truskawek Poncz: * sok z 1 cytryny * 200 ml ciepłej wody * 3 łyżki cukru Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, gdy zaczną bieleć, dosypać cukier i ubijać, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do piany(...)suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć z formy. Zupełnie ostygnięty biszkopt przekroić na dwie części. Przygotować poncz: w ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny - wymieszać. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę dodac do serka mascarpone, delikatnie połączyć składniki. Truskawki pokroić wedle uznania, ja swoje kroiłam
kolorowotorcikoworodzynek; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; szczypta soli; Wykonanie: Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym(...)Składniki na lukier: 150 g cukru pudru; 1 żółtko; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i żółtkiem na gładką masę. Jeżeli masa wydaje nam się za gęsta, można dodać kilka kropli przegotowanej wody. Lukrem od razu polać jeszcze ciepłą babkę. Uwagi: Jeżeli chcesz babkę przechować kilka dni, to wskazanym jest włożyć
In my kitchenjajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy(...)łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym
Kuchnia Pełna Pasjizjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły. LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego
KUCHARNIAłyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem
Z Majeczką w kuchniBędzie pysznie i sycąco. Zapraszam :) Składniki: Na botwinkę: 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka pół pęczka koperku 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej gorąca woda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa(...)drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor
IzabelawkuchniChia Fresca to naturalny napój energetyczny, wykonany z wody, soku z cytryny i wspaniałych nasion Chia. Przypomnę Wam o magicznych właściwościach szałwii hiszpańskiej - nasion chia. Dostarczają ogrom składników odżywczych, a zarazem zawierają mało kalorii. Są obfite w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. A to klasyfikuje je, jako jedno z najlepszych źródeł bardzo ważnych składników odżywczych, biorąc(...)rodników, a co za tym idzie: szybkiemu starzeniu się komórek, ich mutacji, a również powstaniu zmian nowotworowych. Składniki na 3 porcje: - 500ml wody zwykłej lub kokosowej (ciepłej lub zimnej) - 3 łyżki nasion Chia - sok z 1/2 cytryny - listki mięty *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Ponownie mieszamy i rozlewamy do szklanek
Be Fit Be Strongskładniki: 1000 ml wody ok. 25 g świeżych płatków róży 1 limonka (sparzona i wyszorowana) 5 truskawek sok z 1 cytryny świeże listki męty(...)łyżka syropu z mniszka lub miodu lub cukru (do smaku) kostki lodu wykonanie: Płatki róży przepłukujemy zimną wodą. Ok. 2/3 część płatków zalewamy 500 ml ciepłej wody wymieszanej z sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na ok. 60 min., aż woda stanie się ciemno różowa. Następnie odcedzamy. Do dzbanka wkładamy pozostałą część świeżych płatków róży, limonkę pokrojoną w plasterki, przekrojone
Domowy Smak Jedzeniajednej cytryny Zebrane baldachy położyć na białej kartce, aby owady opuściły kwiaty. Każdy baldach oskubać z kwiatków, kwiatki wrzucić do garnka. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzącym syropem zalać kwiaty. Poczekać aż całkowicie wystygną i naciągną, ja zostawiłam na całą noc na blacie w kuchni, pod przykryciem. Syrop z kwiatami przecedzić przez kilkakrotnie złożoną(...)Syrop z kwiatu czarnego bzu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr zimnej wody źródlanej lub z kranu 1 kg cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny'; document.write
moj przepis nawody,1,5 kg cukru,3 cytryny.Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie
Delicious Titbitsmoja ulubiona (zaraz przed hummusem z buraków ) Hummus z bobu ok. 400 g ugotowanego bobu 4 – 5 łyżek naturalnego tahini sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki zimnej wody pół łyżeczki soli kala namak (możesz użyć zwykłej, jednak ta nadaje hummusowi wyjątkowy smak) pieprz Bób obierz(...)łupin, włóż go do misy blendera. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do bobu. Następnie do bobu i czosnku dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny (uważaj na pestki), wodę oraz pastę tahini. Całość blenduj aż składniki się zmiksują i powstanie jednolita pasta. Ja lubię, gdy składniki są lekko wyczuwalne, dlatego nie zlendowałam bardzo dokładnie. Jednak oryginanie pasta powinna
365 dni dookoła kuchnipewno Wam posmakuje Domowa lemoniada brzoskwiniowa porcja na dzbanek 1 l 2 duże, dojrzałe brzoskwinie sok wyciśnięty z dwóch cytryn duża cytryna 200 ml soku z czarnego bzu lub 3 łyżki miodu 0,7 l wody gazowanej + lód Brzoskwinie obierz ze skórki, podziel na mniejsze części, przełóż(...)wysokiego naczynia i zblenduj na mus. Do dzbanka wlej sok wyciśnięty z cytryn oraz sok z czarnego bzu. Jeśli nie masz soku, w 50 ml ciepłej wody rozpuść miód i dodaj do dzbanka. Cytrynę umyj, pokrój w plastry i przełóż do dzbanka. Następnie dodaj mus brzoskwiniowy oraz wodę gazowaną. Całość wymieszaj. Do wysokich szklanek włóż lód, wlej lemoniadę. Smacznego Czytaj
365 dni dookoła kuchnisoku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 4 goździki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę układamy w garnku o szerokim dnie.Zalewamy piwem i wodą. Dodajemy sok z cytryny, cukier puder i goździki. Cebule kroimy w półplasterki i układamy na kiełbasie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut. Wywar
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej pół szklanki siemienia lnianego sok z połowy cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą(...)poziomu kaszy. Siemię lniane tak samo zalej wodą. Odstaw na 2-3h. Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo
Ekocozy | Naturalnie na co dzień