popularny na Sycylii. Istnieje wiele wersji smakowych – pomarańczowe, cytrynowe czy mandarynkowe – wedle potrzeby podniebienia. Idealny na upalne popołudnia, nie tylko pod sycylijskim słońcem. 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 cytryn Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z syropem (musimy
Bon Ton Italiacytryny, 1/2 kg cukier, 1 opakowanie żelfix 2:1, 2 szklanki woda jabłka umyć i obrać ze skórki i pokrojone na kostkę wrzucać do garnka z wodą z sokiem cytryny mieszając doprowadzić do zagotowania wsypać cukier i na średnim ogniu gotować z 10 minut mieszając na koniec wsypać żelfix i mieszając gotować ze 2-3 minuty od razu napełniać wyparzone
W Mojej Kuchni Lubiędzisiaj dla Was małe słodkości, idealne do kawy. Puszysty krem truskawkowo-waniliowy przykryty warstwą słodkich truskawek. Mmm, musicie spróbować;) Ciasto: 100g mąki pszennej, 50g masła, skórka z 1/2 cytryny, żółtko, łyżka wody, 30g cukru. Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą
Z miłości do słodkościłyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr śmietany 30 % mascarpone 500 g do nasączenia biszkoptu: 2 szklanki przegotowanej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru do dekoracji: 1 kinder niespodzianka 10 sztuk mini batoników kinder bueno kilka kulek raffaello mini ciasteczka w czekoladzie ew. dodatkowo polewa czekoladowa smak mleczny wydruk(...)sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, c ukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą
Z Majeczką w kuchnimożna zastąpić cukrem albo czymś innym słodzącym, można także wypić bez)Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dodajemy do niego sok z cytryny i zalewamy wszystko wodą. Na końcu osładzamy napój miodem, cukrem lub czymś innym, wedle uznania. Mieszamy energicznie przez chwilę i wypijamy. Zapach deszczu. Chłodny wiaterek muskający skórę ramion
Weganizm infantylnycukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis(...)była zbyt ścięta bo mogą powstać grudki. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, przybrać torcik. Krem: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. W rondlu podgrzać sok z pomarańczy, limoncello i 2 łyżki soku z cytryny, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia (nie gotować), lekko przestudzić. Serki utrzeć z cukrem i wanilią. 4 łyżki masy dodać porcjami do żelatyny
SzczyptaSmaQłyżki zimnej wody 2 łyżki wrzątku Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek musu truskawkowego skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki wrzątku Dodatkowo: 4 truskawki do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciastka drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka, a następnie wymieszać(...)łyżki wrzątku i energicznie mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, a następnie podzielić na dwie równe części. Do jednej dać skórkę z cytryny i połowę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a do drugiej 8 łyżek musu truskawkowego z lodówki i resztę żelatyny. Obydwie masy energicznie wymieszać (będą szybko tężeć!). Na pokruszone ciastka w szklankach wyłożyć
Nastoletnie Wypiekaniecytryny Przygotowanie: Nektarynki obrać, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnuszku z grubszym dnem, zasypać cukrem i zalać wodą oraz sokiem z cytryny. Postawić na ogniu. Od zagotowania gotować ok. 20-30 minut, aż owoce zmiękną, ale nie do końca się rozpadną i powstanie gęsta konfitura. Zalecam co jakiś czas przemieszać konfiturę
Nastoletnie Wypiekanieoczyszcza nas z toksyn ale też jest idealny w leczeniu bólu gardła, kaszlu czy zapaleniu jamy ustnej. Składniki: 500 g płatków z mniszka lekarskiego 2 litr wody 1 kg cukru 3 cytryny 1 laski cynamonu 1 laska wanilii 1 żelujący fix 3:1 Gotujemy wodę z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. W woku zalewamy płatki mniszka wodą(...)cukrem. Dodaję laskę wanilii przeciętą na pół, cynamon, sok z cytryn i zagotowuję. Następnie przez ok 60 minut na małym ogniu gotuję. Jak płatki zmiękną a woda wyparuje ale nie w całości blenduje. Marmolada musi mieć konsystencję miodu. Dodają cukier żelujący i przelewam do słoików. Odwracam dnem do dołu. Mąż nie lubi farfocli więc wszystko co je musi być
Kuchnia w oparachgotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki barwnik spożywczy (opcjonalnie) Wykonanie: Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka(...)Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika) Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) ) **Wszystkie składniki podane w pkt 1 odejmuję
Kuchnia VikiDzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier(...)Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO
Smaki Ewymuszę co chwilę filtrować . Na bazie filtrowanej wody przygotowuję nalewkę czosnkową ( bezalkoholową), dzięki której wzmacniam odporność mojej rodziny. Składniki: 26 ząbków czosnku sok z trzech cytryn 1 litr przefiltrowanej, przegotowanej wody Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Do wody dodajemy czosnek i sok z cytryny. Odstawiamy w ciemne miejsce w temp pokojowej na 3 dni. Po tym czasie przecedzamy
Z Majeczką w kuchnielektrolitową wg. przepisu Davida Wolfe. Przepis bardzo prosty i łatwy do wykonania, tylko trzeba wcześniej namoczyć jagody w wodzie. Składniki: - 1/2 szklanki jagód goji, - 1 litr wody, - ok 1/2 szklanki soku z cytryny, - sól(...)himalajska - ew. coś słodkiego do smaku - ja użyłam syrop z mniszka lekarskiego. Wykonanie: Jagody namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny, odcedzić. Jagody odłożyć do zjedzenia :) Do wody dodać wyciśnięty sok z cytryny, szczyptę soli, spróbować, gdy lubimy słodszy smak dodać odrobinę słodzidła. To wszystko, możemy wypić i uzupełnić utracone elektrolity :) Smacznego
Co na wege obiad?taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek 200 ml wody 4 łyżki cukru trzcinowego sok i skórka z 1/2 cytryny Zagotowujemy w rondelku wodę z cukrem. Owoce myjemy, drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy skórkę. Całość mieszamy i gotujemy ok 20 minut. Owoce wyławiamy a resztę odparowujemy tak by powstało pół
Dzieje kuchennej Wiewiórylubimy fotografować się w garnkach :) Asser Romman - afrodyzjak z granatów i wody różanej.Składniki:5 granatów;10 ml wody różanej;ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej;sok z 2 limonek lub z cytryny;opcjonalnie do smaku można dodać miód.Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera(...)pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek.Ot cała filozofia...Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil
Miksturownik