obrabiam fotkę... Pogoda wraca do normy czyli znów ma być blisko 30°C🌞, więc orzeźwiający napój na niedzielę się na pewno przyda... 😁 Składniki: woda mineralna sok z cytryny lub limonki świeże listki mięty kostki lodu Przygotowanie: Wodę należy wcześniej schłodzić w lodówce, przelewamy ją do szklanego dzbanka, wciskamy sok z cytryny (ilość dowolna), dodajemy kilka listków mięty
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekurczaka 1 pomidor malinowy 1/4 cukinii 50 gram sera gorgonzola dużo świeżego tymianku i bazylii sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu Basmati (lub innego ulubionego) 1 szklanka wody skórka z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem części świeżego tymianku i skórki z cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Piersi
Mango Papajamożna kupić w sklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza(...)też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymlecza należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. Potrzebne składniki : 500 kwiatów mniszka lekarskiego ( mlecza ) 1 litr wody, 1 kg cukru, sok z dwóch cytryn, Oczyszczone z owadów , czyli wysypane na białym papierze kwiaty zalewamy wodą i zagotowujemy. Na wolnym ogniu gotujemy 20 minut i odstawiamy na 24 godz. Po dobie
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 225 ml oleju 4 jajka 200 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 250 g jagód 200 ml wody gazowanej Sposób przyrządzania(...)Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wlewać powoli olej. Dodawać na przemian przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto
Zakątek rozkoszy kulinarnychbiałego 1 l mleka 40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany 30 g skórki cytryny 1 łyżka masła do smarowania blachy Przygotowanie Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny(...)połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki
R'n'G Kitchenbiałego 1 l mleka 40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany 30 g skórki cytryny 1 łyżka masła do smarowania blachy Przygotowanie Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny(...)połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki
R'n'G Kitchenproszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dr. Oetker Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Frużelina truskawkowa: 20 dag truskawek- świeże lub mrożone ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka(...)ostygnie. Zimny kroimy na 3 blaty. Frużelina: Truskawki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu aż puszczą sok, gotujemy chwilę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, gdy masa lekko zgęstnieje, zestawiamy z ognia, dodajemy listek żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia
Wanilia i Kardamonpastę z czosnkiem: szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek szczypta chilli łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec polej(...)łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory w zalewie z oliwą świeża bazylia (wg uznania) mała garść łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny, pokrojone pomidory oraz bazylię. Blenduj do uzyskania jednolitej
Bike By Lifepomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy(...)szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, szczyptę gałki muszkata ł owej, 5 goździków oraz laskę cynamonu. Herbat ę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka
La grande e la piccola cuocapyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie. Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :)) Składniki: 400 ml wody 250 g jeżyn 1 cytryna 125 g naturalnego jogurtu bez cukru 200 g cukru Przygotowanie: Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać(...)dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować
Walijskie Pichceniełyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa 2 szklanki wody sok z cytryny natkę kolendry/pietruszki pieprz i sól Przygotowanie: Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy(...)wersji. Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy się zmieszają, wrzucamy pomidory i kotlety sojowe. Całość smażymy od 3-5 minut. Teraz wrzucamy soczewicę i zalewamy całość 2 szklankami wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem, do momentu aż czerwona soczewica się rozpadnie. Po tym czasie połowę zawartości garnka miksujemy lub blendujemy, a następnie łączymy ze sobą
Bananowe Poleobniżają ciśnienie, są też źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B. Składniki: 2 kg owoców głogu, 300 - 600 g brązowego cukru, 3 jabłka, 1 szklanka wody, sok z jednej cytryny, sok z jednej pomarańczy, 2 kawałki po 10 cm kory z cynamonu, 4 goździki. Przygotowanie: Owoce głogu umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym(...)mikserem. Przyprawy wyłożyć na kawałek gazy, rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, zawiązać w saszetkę żeby można było łatwiej je usunąć z rondla. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, dodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować 30-40 minut. Usunąć przyprawy, owoce zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito) . Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić
SzczyptaSmaQjeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj(...)cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej). W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia
Chilli Czosnek i Oliwaskwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy wyłożyć z zamrażalnika i odstawić na 10 minut(...)lekko odtajały. Po tym czasie cytrynę i pomarańczę kroimy na cząstki, wkładamy do blendera, wsypujemy cukier i miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej
In my kitchen