woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:125/1096)

Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 191

cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis(...)była zbyt ścięta bo mogą powstać grudki. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, przybrać torcik. Krem: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. W rondlu podgrzać sok z pomarańczy, limoncello i 2 łyżki soku z cytryny, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia (nie gotować), lekko przestudzić. Serki utrzeć z cukrem i wanilią. 4 łyżki masy dodać porcjami do żelatyny

SzczyptaSmaQ
MARMOLADA Z MNISZKA LEKARSKIEGO 96

oczyszcza nas z toksyn ale też jest idealny w leczeniu bólu gardła, kaszlu czy zapaleniu jamy ustnej.   Składniki: 500 g płatków z mniszka lekarskiego 2 litr wody 1 kg cukru 3 cytryny 1 laski cynamonu 1 laska wanilii 1 żelujący fix 3:1 Gotujemy wodę z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. W woku zalewamy płatki mniszka wodą(...)cukrem. Dodaję laskę wanilii przeciętą na pół, cynamon, sok z cytryn i zagotowuję.  Następnie przez ok 60 minut na małym ogniu gotuję. Jak płatki zmiękną a woda wyparuje ale nie w całości blenduje. Marmolada musi mieć konsystencję miodu. Dodają cukier żelujący i przelewam do słoików. Odwracam dnem do dołu. Mąż nie lubi farfocli więc wszystko co je musi być

Kuchnia w oparach
Zawijasy drożdżówki z makiem i dżemem 150

gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki barwnik spożywczy (opcjonalnie) Wykonanie: Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka(...)Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika) Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) ) **Wszystkie składniki podane w pkt 1 odejmuję

Kuchnia Viki
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 207

Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową. Składniki: ½ główki sałaty lodowej 6 pomidorków koktajlowych ¼ opakowania sera typu feta ¼ szklanki pestek dyni Sos: 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Łyżeczka soku z cytryny Łyżeczka suszonej pietruszki Sól Pieprz Cukier(...)Wykonanie: Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
NALEWKA CZOSNKOWA 114

muszę co chwilę filtrować .  Na bazie filtrowanej wody przygotowuję nalewkę czosnkową ( bezalkoholową), dzięki której wzmacniam odporność mojej rodziny.  Składniki: 26 ząbków czosnku sok z trzech cytryn 1 litr przefiltrowanej, przegotowanej wody Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Do wody dodajemy czosnek i sok z cytryny. Odstawiamy w ciemne miejsce w temp pokojowej na 3 dni. Po tym czasie przecedzamy

Z Majeczką w kuchni
Chrupiace musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.81 152

taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek 200 ml wody 4 łyżki cukru trzcinowego sok i skórka z 1/2 cytryny Zagotowujemy w rondelku wodę z cukrem. Owoce myjemy, drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy skórkę. Całość mieszamy i gotujemy ok 20 minut. Owoce wyławiamy a resztę odparowujemy tak by powstało pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Każdy ma jakiś fetysz" czyli Fooding krakowskich blogerek i przepisy na: Asser Romman i Lemon and mint. 163

lubimy fotografować się w garnkach  :) Asser Romman - afrodyzjak z granatów i wody różanej.Składniki:5 granatów;10 ml wody różanej;ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej;sok z 2 limonek lub z cytryny;opcjonalnie do smaku można dodać miód.Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera(...)pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek.Ot cała filozofia...Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil

Miksturownik
Gotowana marchewka 184

taki nasz standardowy zestaw obiadowy. Marchewka gotuję bądź samą, bądź też z groszkiem.  Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody sól 2-3 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 1/4 szklanki wody Sposób(...)prygotowania: Marchew należy obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać masło, cukier i gotować do miękkości. Następnie pryprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić, rozrobić w 1/4 szklance wody mąkę i wlać do gotującej się marchewki. Zagotować. Smacznego

na moim stole...
Grillowany łosoś z mango, gruszką i kozim serem oraz cytrynowo-tymiankowy ryż podane z piwem typu Weissbier 172

mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/4 cytryny piwo typu Weissbier do podania   Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem szczypty soli oraz tymiankiem i skórką cytryny

Mango Papaja
Syrop z mniszka lekarskiego 167

dróg. Podobno najbardziej wartościowe są kwiaty majowe więc do dzieła! Składniki:     400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (bez łodyg)     1 cytryna     1 litr wody     1 kg cukru Sposób wykonania:  Zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów mlecza najpierw rozłóż, aby pozbyć się owadów.  Po ok pół(...)godzinie włóż je do garncka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.  Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną cytrynę pokrojoną na plastry i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 12 godzin.  Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskasz konsystencję

Cukiernia Pychotki
Skórka pomarańczowa + film 195

przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek   3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie  sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając(...)trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy. Na samym końcu skórki skrapamy sokiem z cytryny. Wystudzone skórki przekładamy do słoika

Smakowite Dania
DOMOWY CHRZAN 125

dodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :)  Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około 30 minut. Chrzan zetrzyj na tarce o małych oczkach.  Skrop(...)cytryną, dodaj do smaku cukier, sól oraz wodę w takiej ilości jaką chcesz uzyskać konsystencję.  Doprawiony chrzan przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.  Aby był bardziej łagodny wystarczy dodać gęstą śmietanę

Kukuleczki
Lemoniada arbuzowa 318

ważna rzeczą. U nas jest to niedawne odkrycie, jednak zostanie na długo. lemoniada jest po prostu fenomenalna. Składniki : 1 kg arbuza (ze skórką)  ok 3 cytryny ok 2 limonki ok 2 litry wody mineralnej gazowanej  kostki lodu/zamrożone kostki arbuza świeże liście mięty i melisy opcjonalnie brązowy cukier/miód Wykonanie: Miąższ arbuza kroimy w kostkę, wyjmujemy wszystkie pestki(...)zamrażarki.  Następnie rozdrabniamy go blenderem i dodajemy do smaku sok z cytryny i limonki, opcjonalnie dosładzając całość do smaku. Dolewamy wodę, wsypujemy kostki lodu, pokrojoną w plasterki cytrynę i limonkę wieńcząc całość listkami mięty i melisy.  Podajemy mocno schłodzone.  Zostawiam Wam przepis, a sama uciekam z takim zapasem do ogrodu

Malinowe Pocałunki
Złoty syrop/wegański „miód” 163

litra syropu: I faza 200 g brązowego cukru 100 ml wody II faza 500 g białego cukru 300 g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty) pół litra gorącej wody 50 ml soku z cytryny (z jednej całej) Przygotowanie: W garnka najlepiej o grubym dnie wsyp brązowy cukier i wymieszaj z 200 ml wody. Gotuj na mały ogniu około 10 minut(...)MIESZAJ, cukier musi się skarmelizować. Po tym czasie ostrożnie wlej gorącą wodę, dodaj cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się cały cukier rozpuści. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na maleńkim ogniu około godziny. NIE MIESZAJ! Gotowy syrop przelej do szklanych butelek (zawsze zostawiam butelki po syropach i w tym przypadku wykorzystałam po syropie klonowym) i przechowuj

greenscarf
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 207

Składniki: śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar po zagotowaniu się gotować

W Mojej Kuchni Lubię