smaku około 1 litra wody mineralnej Wykonanie : Do naczynia miksującego włożyć owoce i zmiksować , dodać sok jabłkowy , pomarańczowy i marchwiowy. Wszystko wymieszać , dodać miód i cytrynę do smaku , wlać wodę mineralną i jeszcze raz wymieszać . Wodą mineralną możecie regulować gęstość waszego napoju , jeśli chcecie żeby był rzadszy dodajcie więcej wody mineralnej . Podawać sam lub z kostkami lodu . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia 1 szczypta soli Frużelina z wiśni z nalewki: 500 g wiśni z nalewki 200 ml wody 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml wody Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Poncz z nalewki wiśniowej: 50 ml nalewki wiśniowej 50 ml wody Dodatkowo(...)delikatnie odkroić boki, wyjąć z formy i położyć go wierzchem do dołu. Frużelina z wiśni z nalewki: Wiśnie z nalewki przełożyć do garnka, wlać 200 ml wody, dodać sok z 1 / 2 cytryny i cukier. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do gotujących się
niecodziennikparyząbki czosnku szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego szczypta rozmarynu szczypta oregano odrobina czili w płatkach kilka listków laurowych dodatkowo do polania kurczaka: łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić i osączyć. Natrzeć powstałą marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć listkami laurowymi, szczelnie przykryć i odstawić(...)brzuchu" i piec 30 min. Następnie odwrócić go i piec na plecach, przykrytego folią aluminiowa przez ok. 50 min. Zdjąć przykrycie, polać kurczaka wymieszanym miodem z wodą i sokiem z cytryny. Piec jeszcze aż się ładnie zarumieni
Lubię to gotujęcytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny 5-6 kostek lodu woda 2 plasterki ŚWIEŻEGO ananasa1 kiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera(...)wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć miąższ przez sitko. Napój przelewamy
Słodkie Przyjemnościłyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate) Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Poncz: 120 ml ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 3-4 banany kilkanaście herbatników u mnie petitki (ilość zależy od wielkości ) kajmak pozostały po odebraniu 3 łyżek z puszki kakao(...)stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia. 3. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy, ponczujemy ciasto. Masa kajmakowa: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ubijamy, dodajemy trzy łyżki kajmaku, miksujemy na niskich obrotach
kruche babeczkipuszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu) - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - tarty parmezan - sok z cytryny - 2 łyżki masła - 4 łyżki oleju - 2 chochle wody z gotowania makaronu - 1 łyżeczkę bazylii - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy(...)masło oraz olej i przez minutę podsmażamy czosnek. 3. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. 4. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz chochlę wody z gotowania makaronu. 5. Na końcu na patelni ląduje rozdrobniony na mniejsze kawałki tuńczyk oraz odcedzony makaron. 6. Całość doprawiamy i mieszamy jeszcze przez kilka chwil na patelni
Bez Cebuliładniki: 1 kg skórek arbuza,części białe 1,2 kg cukru, 3-3,5 szklanki wody 2-3 cytryny ( ja dałam 4 cytryny bo nam lepiej smakuje kwaśne) trochę wanilii lub cukier waniliowy opcjonalnie 3 łyżeczki sody do płukania woda do płukania Wykonanie Obrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód(...)trzecim razem, gotować ,aż kawałki staną się półprzezroczyste, kawałki powinny się łatwo ugryźć . Jeżeli soku nie wystarczy, dodać około 1 filiżanki wrzącej wody. Przed końcem trzeciego gotowania kandyzowanych części białych arbuza dodać sok i skórkę z cytryny ,lub dwóch cytryn,wanilię. przechowywać w lodówce. Możesz jeść od razu :) Herbata, oczywiście, bez cukru. kandyzowane owoce do różnych dekoracji. gelatina sana
mojej kuchniładniki: 1 kg skórek arbuza,części białe 1,2 kg cukru, 3-3,5 szklanki wody 2-3 cytryny ( ja dałam 4 cytryny bo nam lepiej smakuje kwaśne) trochę wanilii lub cukier waniliowy opcjonalnie 3 łyżeczki sody do płukania woda do płukania Wykonanie Obrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód(...)trzecim razem, gotować ,aż kawałki staną się półprzezroczyste, kawałki powinny się łatwo ugryźć . Jeżeli soku nie wystarczy, dodać około 1 filiżanki wrzącej wody. Przed końcem trzeciego gotowania kandyzowanych części białych arbuza dodać sok i skórkę z cytryny ,lub dwóch cytryn,wanilię. przechowywać w lodówce. Możesz jeść od razu :) Herbata, oczywiście, bez cukru. kandyzowane owoce do różnych dekoracji
w mojej kuchnitego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą
Bon Appetit Małgorzatygotować ciecierzycę 2-3 godziny do miękkości, bez soli) 5 łyżek sezamu* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku sok z połowy cytryny 100 ml wody * sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy możemy zrobić ją sami Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie(...)blenderze uprażony sezam mielimy na proszek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem na pastę. Znowu dodajemy garść ciecierzycy i odrobinę wodę i mielimy blenderem. Doprawiamy solą za każdym razem do smaku
Mango PapajaSkładniki : • 1 szklanka truskawek • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 1/4 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się
KUCHNIA POLSKAostudzeniu przekroić na 2 lub 3 krążki .Nasączyć ponczem przygotowanym z wymienionych składników.Przygotować krem. Z 2 cytryn wycisnąć sok. Do rondelka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Ugotować kisiel. Ostudzić, mieszać, aby nie utworzył się kożuch.Śmietanę ubić, dodawać kisiel. Dokładnie wymieszać.Krążki oraz boki posmarować kremem. Wierzch posypać płatkami czekolady
Kulinarny karnet Christophera