dość ciasno ułożyć w słoiku. Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte. Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki : 1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera (400-500g) 2-3 ziemniaki sok z połowy cytryny 250ml mleka woda masło do smażenia sól, pieprz Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera(...)oraz ziemniaki, smażyć przez kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniecukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczy(...)kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego
Kraina Miodem Płynącasłodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: Lodówkę nastawiamy(...)grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty cynamon do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości
Mia Cucina Sofietapieczenia * 5 jajek * łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny * olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny Na lukier: * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1/3 cytryny * kilka kropel gorącej wody * kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa Margarynę utarłam z cukrem mikserem. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kisiel - wszystko przesiane przez sitko(...)stopniach. Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy - no taką miałam akurat w domu. Do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęstawy i ciągnący. Zabieram jutro kawałek babki koleżankom z pracy. Mam nadzieję, że im posmakuje :D Wszystkim życzę udanego wieczoru. Na pocieszenie dodam
Pieprzyć z Fantazjątruskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie) Krem Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić(...)sokiem z owców by nie była tak gęsta). Całość schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu. Nasączenie i wykonanie tortu Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wodę i wymieszać. Biszkopt podzielić na 3 części (blaty). Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować 1/4 kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę
Wypieki i Rumieńceporcja słodyczy i drugie śniadanie zarazem. Wszystkie składniki mojego koktajlu do siebie pasują. Gruszka i awokado mają zbliżony kształt, szpinak podbija kolor mdłego awokado w intensywną zieleń, cytryna zapobiega ciemnieniu awokado, a woda nadaje odpowiedniej konsystencji. Lubię tak komponować jedzenie, żeby wszystko się uzupełniało. Mój zielony koktajl nie jest niczym dosładzany, co prawda można użyć niewielkiej ilości jakiegoś zdrowego słodzidła(...)Składniki na 1 porcję : 1/2 niewielkiego dojrzałego awokado 1 gruszka (100g) garść szpinaku 1/2 szklanki wody (lub więcej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji) kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie) Szpinak umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do pojemnika blendera razem z miąższem awokado i pokrojoną w kostkę gruszką (bez gniazda nasiennego, ze skórką). Dolać wodę i zmiksować wszystkie składniki na aksamitny
Dietologmasła 2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż 1 szklanka ryżu 1 i 1/2 szklanki wody skórka otarta z jednej cytryny sól garść posiekanej mięty Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz
Mango PapajaSkładniki: 1 ogórek (obrany ) 1 łyżka cebula (posiekana) 1 awokado, obrane 1 łyżka oliwa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jabłkowego octu 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki chili w proszku 1 szczypta pieprzu cayenne Papryka ,lub czerwona cebula do przybrania Wykonanie Jedzenie świeżej,żywności pomoże Ci czuć się świetnie, zarówno w środku(...)znanym jako skuteczne warzywo w oczyszczanie wątroby, także awokado, które dodaje zdrowe tłuszcze i kremową konsystencję. Do kielicha blendera dać ogórek obrany ,cebula, oliwe z oliwek, sok z cytryny, ocet i wodę . Zblendowac na puree na wysokim poziomie. Dodać chili w proszku, sól i pozostałe składniki i wymieszac wszystko razem . Ta orzeźwiająca zupa składa się na zdrowy posiłek. Jest gotowa
w mojej kuchnihistorii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem. Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy(...)wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody. Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego
My Chcemy Jeśćdieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża garść liści młodego szpinaku 1 plasterek świeżego imbiru 1 średni ogórek 1 zielone jabłko 1/2 kiwi 1/2 szklanki wody sok z cytryny kilka listków mięty Wykonanie: Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne, kiwi obieramy. Owoce i ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wraz(...)szpinakiem i miętą wrzucamy do blendera. Imbir drobno kroimy, dodajemy do blendera, wlewamy wodę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i od razu pijemy
Kulinarne przygody Gatitypodgrzanej sól do smaku szczypta pieprzu cayenne świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia. W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia. Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut
karmelowyróżnicą jest rodzaj Ginu użyty do ich zrobienia. Drink Tom Collins – doskonały smak – prosty do zrobienia. Składniki: 45 ml Gin 15 ml Syrop Cukrowy 30 ml sok z cytryny 60 ml woda gazowana Plaster pomarańczy oraz wisienka Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem wlej gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przelej zawartość shakera do szklanki
Drinkologiasera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy(...)rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe. Smacznego
Wypieki Rene