drzwiczkami.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, nie gotując. Dodać sok z cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika.Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciekawy smak, jest szybki w przygotowaniu w sam raz na gorące dni. składniki na 2 porcje 1 duży pęczek natki pietruszki 2 banany sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej przepis Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy na mniejsze części, następnie wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy do czasu aż będzie bardzo drobna, następnie wlewamy(...)cytryny i dodajemy pokrojone banany. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji . Na końcu dolewamy wodę mineralną i jeszcze wszystko miksujemy przez krótką chwilę. Koktajl podajemy schłodzony
Smakowite DaniaLemoniada chia fresca to naturalny izotonik, polecany dla sportowców oraz osób aktywnych, zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Woda z sokiem z cytryny i limonki, po dodaniu nasionek chia staje się prawdziwą bombą witaminową. Mówi, się, że chia zawiera dużo więcej kwasów omega 3, niż bogaty w nie łosoś atlantycki. Zawiera więcej wapnia niż mleka, a żelaza więcej niż szpinak. Polecam(...)deser z chia Przepis na lemoniadę chia fresca Drukuj przepis Porcji: 1l Czas gotowania: 40 minut Składniki 6 łyżeczek nasion chia sok z połowy cytryny sok z połowy limonki łyżka miodu 1 l wody mineralnej Przepis 1 Wodę przelewamy do dzbanka/karafki. Dosypujemy do niej nasiona chia, wlewamy sok z limonki, cytryny oraz dodajemy miód. 2 Całość mieszamy i odstawiamy
Kuchnia Bazyliisokiem z cytryny i łąkowy akcent w postaci tymianku, to mieszanka, która przyprawi Wasze podniebienia o doznania, których nawet się nie spodziewacie! Niby dżem z moreli, a jednak tymianek odmienia jego oblicze w niezwykły sposób :) Spróbujcie i zachowajcie na szarugi trochę letnich zachodów słońca w słoiczkach. Morelowy dżem z tymiankiem Potrzebujesz: 1kg moreli 1/3 szkl. wody 3/4 szklanki cukru(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: 1. Morele umyj i wypestkuj - pokrój w ćwiartki. 2. Umieść owoce w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny - gotuj do momentu, aż owoce się rozpadną. 3. Do dżemu dodaj tymianek, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15min- 20min. 4. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, mocno zakręć
Kuchnia w Słońcu Skąpanagrubych ziarnach) 1/2 litra wody 1/2 kg mięsa pokrojonego w kostkę 3 jajka roztrzepane 1 płaska łyżka skrobi (mąki) kukurydzianej ok. 75 ml soku ze świeżej cytryny 1 łyżka zimnej wody sól i pieprz do smaku otarta skórka cytryny do dekoracji natka do dekoracji Wykonanie: Odlać z bulionu ok. 0,75 ml, nastawić na ogień, dodać ryż i ugotować(...)Sprawdzić stopień ugotowania, przecinając jeden kawałek mięsa. Jeśli chcemy podsmażyć kurczaka, nie dodawać w tym momencie mięsa. Zrobimy to później. Roztrzepane dokładnie jajka połączyć z mąką kukurydzianą i łyżką wody, a następnie z sokiem cytrynowym, tak aby nie było grudek. Nastawić na ogień pozostały bulion i podgrzać go mocno. Zahartować teraz roztrzepane jajka wlewając do nich 1-2 łyżki gorącego
Sztuka gotowania w/g Samiryziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka 4 łyżeczki otrębów 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki soku jabłkowego lub woda spod mrożonych truskawek świeże truskawki Żelatynę wymieszać z mlekiem i umieścić na małym ogniu, podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie zagotować(...)Wymieszać z jogurtem i słodzidłem. Przelać masę do foremek (u mnie dwie). W środek można włożyć truskawkę. Otręby wymieszać z roztopionym masłem lub olejem. Dodać sok z cytryny i jabłkowy (lub wodę spod truskawek). Rozłożyć równo na wierzch musi w foremkach (będzie to spod). Schłodzić w lodówce min trzy godziny. wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi truskawkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwody, a im ciemniejsze kwiaty, tym ciemniejszy kolor syropu. Piękny i pyszny :) Syrop z kwiatów lilaka Na ok. 750ml Potrzebujesz: 5-6 kwiatostanów bzu lilaka 500ml wody 350g cukru 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Oberwij kwiatki z gałązek i umieść je w dużym szklanym naczyniu. 3. Kwiatki zalej syropem cukrowym - delikatnie przemieszaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki wiórków kokosowych pół szklanki maku 3 jajka 250 ml mleka kokosowego 600 ml wody kokosowej pół szklanki cukru owoc granatu otarta skórka z dwóch małych cytryn BIO 4 łyżki miodu 10 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Spód - oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na gęstą pianę(...)spód. Wierzch dekorujemy granatem i ziarenkami maku. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby mus stężał. Galaretka - odmierzamy 150 ml wody kokosowej i zagotowujemy z sokiem z cytryny i łyżką cukru. W gorącej wodzie kokosowej rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny, gdy dobrze się rozpuści mieszamy z pozostałą wodą kokosową. Odstawiamy galaretkę, żeby się trochę przestudziła i gdy już będzie chłodna wylewamy
Quinoa Raz!160g świeżego szpinaku 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Do nasączenia: 180ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem pomarańczowy – orange curd: 60g masła o zawartości tłuszczu 82% skórka starta z 2 pomarańczy 140ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100g cukru(...)jajko 1 żółtko Krem śmietanowy: 15g żelatyny + 150ml wody 1 łyżka soku z cytryny 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) 250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby Krem pomarańczowy – orange curd: 1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową
Mała Cukierenkaoczyszczona ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne PRZYGOTOWANIE 1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier(...)2.Nasiona chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia. 3. Do suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste) 4. Na koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy. 5. Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzany
Marcepanowa kuchniasię z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki(...)Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę
Ala piecze i gotujesklepach , a przepisy warte są wypróbowania.Dziś Mój najlepszy dotąd przepis na zamknięcie słonecznych brzoskwiñ w słoiku .Zapraszam. 2 kilo brzoskwiń niezbyt dojrzałych 2 litry wody 200 g.cukru 0.5 limonki - sok 0.5 cytryny oraz starta z niej drobno skórka 1 mały goździk ******************************* 1.Zagotować w garnku wodę z cukrem , sokiem z limonki , startą kórką z cytryny i goździkiem .Pogotować(...)chwilę , wyłączyć gaz. 2. Brzoskwinie umyć , osuszyć , obrać obieraczki lub sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki. 3. Wyjąć pestkę z brzoskwini i pokroić w kawałki jak nam pasuje .Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać drewnianą łyżką. 4 . Wyparzyć słoiki wraz z deklami , ułożyć w nich kawałki brzoskwiń, zalać syropem. 5. Włożyć słoiki do dużego gara , zalać wrzątkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni
Stare GaryKochani! Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam: około 200g ryżu arborio 2 łyżki masła 1 lampka białego wina sok z 1/4 cytryny 2 średnie cukinie garść sezamu 2 ząbki czosnku około 1,5 litra wody sól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka masła 2 lampki czerwonego wina 3-4 platserki cytryny 6-8 ziaren jałowca(...)sezam na brązowo. Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon i pieprz. Gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy masło i podlewamy odrobiną wody z sokiem z cytryny. Na sam koniec, przed podaniem wsypujemy na patelnię prażony sezam i dokładnie mieszamy. Na osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy
Kuba GotujeSkładniki: 2 łyżki zielonej herbaty Basilur Lilac Sensation 100 g cukru 1/2 litra wody 1/2 pęczka świeżej melisy cytrynowej 1/2 pęczka świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzątku wrzucamy zieloną herbatę oraz umyte liście mięty i melisy, odstawiamy na 5 minut do zaparzenia pod przykryciem, napar odcedzamy przez sito. Do naparu
Wanilia i Kardamon