Składniki 1,5 kg pomarańczy (najlepiej pomarańcze ekologiczne, niepryskane) 1 czerwona słodka papryka około 200 g 3 – 4 papryczki chili około 100 g sok z 1 dużej cytryny 200 ml wody 125 ml octu jabłkowego lub cydrowego 700 g cukru Wykonanie Pomarańcze bardzo cienko obieramy ze skórki (bez białego albedo). Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki, tzw. julienne. Pomarańcze(...)usuwamy pestki. Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion. Chili drobno siekamy, słodką czerwona paprykę kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy papryki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość zagotowujemy, gdy tylko zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy pokrojone pomarańcze i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około
Tajemnice Smakuobsypanej bułką tartą. Pięć 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni celsjusza. Rady: cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem
Ciastka - domowe słodkościpiekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym. lukier: 2 pełne łyżki jagód, 1 malina, 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka
królestwo garówSkładniki – porcja dla czterech osób: 1 młoda kapusta, 6 łyżek masła, 1 pęczek koperku, kilka kropel soku z cytryny, 2 szklanki wody, 3 łyżki mąki, sól, pieprz. Krok 1 Kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb. Kapustę tniemy w paski. Koperek drobno siekamy. Krok 2 W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła i podsmażamy kapustę. Krok 3 Do garnka dolewamy(...)wodę i dusimy do miękkości około 20 – 30 minut. Doprawiamy cytryną pieprzem i solą do smaku. Krok 4 Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i przesmażamy całość. Dodajemy zasmażkę do kapusty. Mieszając czekamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Coś bym zjadławieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora konfitura z czerwonej cebuli ( z tego przepisu ) wegański majonez ( z tego przepisu ) Lemoniada pietruszkowa: ½ natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy 500 ml wody * PRZYGOTOWANIE Burgery gryczane Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości (25-30 minut). Może być nawet nieco przegotowana — będzie wtedy lepiej się kleić. W tym czasie na patelni(...)sałaty, plasterki pomidora i burgery z kaszy gryczanej. Posmaruj je następnie konfiturą z czerwonej cebuli i przykryj połówkami pieczywa. Lemoniada pietruszkowa Do kielicha blendera wrzuć natkę pietruszki, wlej wodę, sok z cytryny i syrop klonowy. Miksuj przez kilka minut. Następnie lemoniadę przecedź przez sito, aby pozbyć się farfocli z pietruszki. Podawaj z burgerami
Food Squarewysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem
Ciastka - domowe słodkościmożna podawać go jako dodatek do deserów,naleśników jak również wykorzystać do ciasta.Polecam. Składniki: 2 kg dyni ( już po obraniu) 1/2 kg brzoskwiń ( bez pestek) 1/2 szklanki wody 2-3 cytryny 200 - 300 g cukru Dynię starannie obrać,usunąć środek a miąższ pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować pod przykryciem aż dynia się rozpadnie - u mnie trwało
Niespełnione zdolności kulinarneGalaretka przygotowana na bazie wody z cukrem oraz soku z limonki i cytryny. Słodko-kwaśna. Bardzo przyjemna. Bardzo orzeźwiająca. Dopełnienie stanowiła słodka kokosowa pianka. Na prawdę z przyjemnością powtórzę jeszcze kiedyś ten deser. Na 2 porcje: 2-3 łyżeczki żelatyny 60 g cukru 1 cytryna 2 limonki 100 ml mleczka kokosowego 100 ml słodzonego mleka skondensowanego (miałam to w tubce(...)szklanki śmietanki 30% lub 36% Jedną/dwie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Jedną szklankę wody wlewamy do rondelka i wraz z cukrem oraz skórką otartą ze sparzonej cytryny doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Z jednej sparzonej limonki ocieramy skórkę (ja starłam zesterem na długie nitki). Z Dwóch limonek oraz
Smaki Na Talerzubiszkopty. *Składniki podane na jeden blat. Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)łyżkach letniej wody Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców. Następnie do truskawek dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie
Krakowskie smaki Aniobrabiam fotkę... Pogoda wraca do normy czyli znów ma być blisko 30°C🌞, więc orzeźwiający napój na niedzielę się na pewno przyda... 😁 Składniki: woda mineralna sok z cytryny lub limonki świeże listki mięty kostki lodu Przygotowanie: Wodę należy wcześniej schłodzić w lodówce, przelewamy ją do szklanego dzbanka, wciskamy sok z cytryny (ilość dowolna), dodajemy kilka listków mięty
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekurczaka 1 pomidor malinowy 1/4 cukinii 50 gram sera gorgonzola dużo świeżego tymianku i bazylii sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu Basmati (lub innego ulubionego) 1 szklanka wody skórka z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem części świeżego tymianku i skórki z cytryny. Doprawiamy solą do smaku. Piersi
Mango Papajamożna kupić w sklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza(...)też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymlecza należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. Potrzebne składniki : 500 kwiatów mniszka lekarskiego ( mlecza ) 1 litr wody, 1 kg cukru, sok z dwóch cytryn, Oczyszczone z owadów , czyli wysypane na białym papierze kwiaty zalewamy wodą i zagotowujemy. Na wolnym ogniu gotujemy 20 minut i odstawiamy na 24 godz. Po dobie
Pysznosci Babci Basiszklanki cukru 1 kostka masła 3 szklanki mleka 2 lyżeczki cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo słoiczek kwaskowatego dżemu- u mnie Dżem z czarnego bzu, cytryna, 1 łyżeczka cukru, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki podprażonych wiórków kokosowych, posypka dekoracyjna o smaku ananasowym Bułki namaczamy w dwóch szklankach mleka. Gdy zmiękną rozdrobnimy je na papkę i dodajemy wiórki kokosowe. Pozostałe(...)ogień i dodajemy masę kokosowa. Gotujemy całość ok 2 minut-do zgęstnienia. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy porcjami wystudzoną masę kokosową i ucieramy na gładko. Za połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto
Kasia i jej kobiecy światSkładniki: 225 ml oleju 4 jajka 200 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 250 g jagód 200 ml wody gazowanej Sposób przyrządzania(...)Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wlewać powoli olej. Dodawać na przemian przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto
Zakątek rozkoszy kulinarnych