woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:127/1096)

Lemoniada z melona 152

dodatkowo kostki lodu. Moje propozycje innych lemoniad: lemoniada ogórkowa lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru) Lemoniada z melona jest bardzo smaczna:   Składniki: 1 -2 cytryna sorbet z melona Galia listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki(...)lodu Przygotowanie: Do dzbanka przekładamy  zmiksowany sorbet z melona (liczymy po 2-3 łyżki na szklankę), kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dokładnie mieszamy . Wlewamy zimną wodę gazowaną, łączymy. Gdy wlewamy lemoniadę do szklanek, dodajemy kostki lodu. Pyszna lemoniada na upały. The post Lemoniada z melona appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DESER DIETETYCZNY Z KUKURYDZY?TAK! 139

Dziś ją spożywamy najczęściej w kolbach ,popcornie lub z puszki.Ja ją wykorzystałam do zrobienia deseru.Zapraszam.  1 puszka odsączonej kukurydzy 1 małe opakowanie serka naturalnego 1 łyżka wody pomarańczowej odrobina soku z cytryny miód do smaku wanilia 1 mały jogurt naturalny kakao lub czekolada *************************** Serek naturalny zmiksować z 3/4 puszki kukurydzy,wanilią,dorobioną miodu.Wyłożyć na dno szklaneczek.Na serek kukurydziany(...)wyłożyć resztę ziaren kukurydzy,zalać zmiksowanym jogurtem naturalnym ,wodą pomarańczową i sokiem z cytryny .Na wierzchu posypać kakao lub czekoladą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierniczki 2016 147

apteki) – przegotowana woda w ilości takiej, aby lukier był dość rzadki, taki do malowania Wykonanie: – Zmiksować gęsty lukier z sokiem z cytryny, kroplami miętowymi i wodą. Ilość wody zależy od ilości gęstego lukru, jaki pozostał. – Należy dodawać ją powoli, aby zbytnio nie rozrzedzić lukru. – Polukrowane pierniczki ozdobić kolorowymi cukierkami

To co kocham
Frużelina z czerwonej porzeczki 173

cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka ma dużo pektyny. . Słoiki wyparzyć, osuszyć.Gorącą frużelinę przekładać do słoiczków ,dokładnie zakręcać

w mojej kuchni
Tort- mak / migdały / róża 130

łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier,   1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem(...)Krem: Konfiturę z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone

królestwo garów
Ziołowy serek z nerkowców (Formaggio di anacardi alle erbe) 168

sapore ben si sposerà per accompagnare un'insalata di verdure.   Buon appetito :) SKŁADNIKI 150 g nerkowców nieprażonych 2 łyżki soku z cytryny 5-6 łyżek wody 10 listków bazylii 5 gałązek natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta soli **** INGREDIENTI 150 g di anacardi non tostati 2 cucchiai di succo di limone(...)odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy obrany 1 ząbek czosnku, szczyptę soli, listki bazylii, gałązki natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny i ok. 5-6 łyżek wody. Całość  blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. **** Scolate gli anacardi e trasferiteli  nel tritatutto. Aggiungete 1 spicchio d'aglio, un pizzico di sale, le foglie

La grande e la piccola cuoca
Tarta migdalowa z gruszkami 193

jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie:Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wod(...)wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę

Przysmaki Karolki
Tort Krówka 210

wyłożone papierem do pieczenia). Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni C. Wystudzić. Nasączenie 1/2 szklanki gorącej wody 1,5 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wódki W wodzie rozpuścić cukier. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać sok z cytryny i alkohol, wymieszać. Masa budyniowa 1 1/3 szklanki pełnego mleka 2 łyżki cukru z wanilią żółtko łyżka

Słodkie inspiracje
Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką. 170

wody 1 saszetka ulubionej herbaty ( u mnie czarna ) cukier do smaku 4 goździki kawałek laski cynamonu ( najlepiej cejlońskiego ) 1 dość gruby plasterek pomarańczy 1 cieniutki plasterek cytryny Wykonanie: 1. Wodę, cynamon i goździki gotujemy w garnku przez około 1 minutę, następnie przykrywamy przykrywką na kolejną minutę. Ponownie zagotowujemy i przecedzając zalewamy nią saszetkę herbaty, parzymy. 2. Następnie dodajemy cukier

Izabelawkuchni
ZUPA SZCZAWIOWA 84

jajek ugotowanych na twardo 1 liść laurowy, ziele angielskie 1 liść lubczyku sól, pieprz do smaki  1 kostka rosołowa 1 łyżka soku z cytryny 1,5 l wody 2 duże łyżki śmietany 18% 1 łyżka maki pszennej(...)blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do zupy i ponownie zagotowujemy. Zupę podajemy ciepłą z pokrojonym jajkiem, Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto MAKOWA PANIENKA 193

smaku śmietankowym (40 g proszku) 3/4 kostki masła (150 g) 4 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo 1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych do nasączenia sok z 2 cytryn + tyle samo przegotowanej wody do dekoracji 1/2 szklanki wiórków kokosowych Na samym początku należy przygotować biszkopt : białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać porcjami (dosłownie(...)przywarło do dna rondelka!). Przygotowany krem ostudzić. Na sam koniec przygotować poncz do nasączenia ciasta i wiórki kokosowe do dekoracji . Wycisnąć sok z cytryny i dolać do niego tyle samo wody (w proporcji 1:1). Rozgrzać suchą patelnię i zarumienić wiórki kokosowe (trwa to dosłownie chwilę!). Ostudzić.  Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie części. Spód przełożyć na blaszkę wyłożoną

Ugotować
Przeziębienie w ciąży. Co warto dodać do diety? 109

temat.  Pierwsze przeprowadzono na grupie 10 kobiet. Połowie z nich podano kapsułki zawierające olejek czosnkowy natomiast pozostałym placebo. Następnie pobrano wody płodowe i porównano ich zapach. Wody kobiet, które wcześniej spożyły czosnek miały silniejszy zapach.  Drugie badanie dotyczyło wpływu diety matki w ciąży (dokładnie spożycia czosnku) a późniejszych preferencji żywieniowych dzieci. W próbie przebadano dzieci w wieku(...)przeciwwskazań by kobiety w ciąży miałyby go nie spożywać. Pamiętać również należy, że miodu najlepiej nie podgrzewać gdyż traci swoje dobroczynne właściwości. Dlaczego by nie spróbować letniej wody z miodem i cytryną jako kuracja na przeziębienie? Pij wodę. Lekarze zawsze zalecają picie dużych ilości płynów przy przeziębieniach i grypie. Dlaczego? Kiedy mamy zatkany nos, oddychamy ustami, a śluzówki wysychają. Najbardziej

wysmienity
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej 378

karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso przełożyć(...)folią aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny. W między czasie można mięso przekręcić ze 2-3 razy na drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też

Monia miesza i gotuje
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 125

świeże zioła, których w tym daniu zabraknąć nie powinno.  Składniki (na 2 porcje): Aromatyzowana kasza bulgur  1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody  sok z 1/2 cytryny  skórka otarta z 1 cytryny  solidna szczypta soli  garść posiekanej kolendry  garść posiekanej natki pietruszki  szczypta ziołowego pieprzu Ryba w sosie(...)opakowania serka naturalnego Arla Apetina  3/4 szklanki bulionu  szczypta pieprzu i soli  sok z połowy cytryny  świeże zioła do dekoracji, cząstki cytryny, pomidorki koktajlowe  Bulgur gotuję w podanej ilości wody. Po ugotowaniu doprawiam solą oraz ziołowym pieprzem. Dodaję do kaszy posiekane zioła: kolendrę oraz natkę pietruszki. Na końcu dodaję sok z cytryny oraz skórkę otartą

Mango Papaja
Miodzik z mniszka lekarskiego 171

samego mniszka z cytryną ,a ten jasny z mniszka i melisy....widać różnice... 1000 główek kwiatu mniszka [około 1 kilograma kwiatów z zieloną koroną, bez łodygi] 2 litry wody 4-5 cytryn 2 kilogramy cukru Wykonanie Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Rozkładamy(...)wszystkie żyjątka z nich uciekły . Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania