woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:124/1096)

Azjatycki makaron z pędami bambusa 72

czerwoną paprykę - 1 marchewkę - kilka pędów bambusa ze słoika - 1 ostrą papryczkę (ja użyłam żółtej) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę sosu ostrygowego - sok z połowy cytryny - pół szklanki wody - czarny sezam - sól do smaku - 1 łyżkę oleju sezamowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + olej(...)smażymy przez 5 minut. 5. Jako ostatnie na patelni lądują opłukane i odcedzone pędy bambusa razem z miodem, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość smażymy przez następnie 10 minut. 6. W międzyczasie dolewamy pół szklanki wody. 7. Gdy wszystkie warzywa są już usmażone/miękkie, dodajemy odcedzony makaron i mieszamy, aby smaki dobrze się połączyły. 8. Gotowe danie posypujemy

Bez Cebuli
Zielony koktajl z kiwi, gruszki i natki 162

cennych witamin i minerałów. Napój doskonale ugasi pragnienie i doda energii w pochmurne zimowe dni. SKŁADNIKI: 2 sztuki kiwi, 2 gruszki, ½ pęczka natki pietruszki, 1/3 szklanki wody niegazowanej, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka pestek dyni. PRZYGOTOWANIE: 1. Kiwi(...)obieram i przekrawam na pół. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. 2. Do blendera przekładam owoce oraz natkę pietruszki. Wszystko razem miksuję. Następnie wlewam wodę i sok z cytryny. Blenduję. 4. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Gotowy koktajl przelewam do szklaneczek. Wierzch posypuję pestkami dyni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cytrynowiec na zimno 100

cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru masa II: galaretka cytrynowa + 110 ml gorącej wody 330 g jogurtu łyżka cukru pudru 9 ciasteczek delicji galaretka cytrynowa Spód blaszki wykładamy herbatnikami(...)ostatnio miałam okrągłe, które pokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie

Na moim talerzu
Cytrynowiec na zimno 199

cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru masa II: galaretka cytrynowa + 110 ml gorącej wody 330 g jogurtu łyżka cukru pudru 9 ciasteczek delicji galaretka cytrynowa Spód blaszki wykładamy herbatnikami(...)ostatnio miałam okrągłe, które pokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy do garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie

NA MOIM TALERZU
Antygrypina 199

domu panuje choroba to trzeba wszystkiego próbować a w smaku bardzo dobre czego się nie spodziewałam. Składniki: 1 grapefruit 1 ząbek czosnku 1 obrana cytryna bez pestek 2 czubate łyżki miodu 2-3 szklanki wody mały kawałek imbiru (można pominąć) Grapefruita obieramy, przekrawamy ale nie usuwamy pestek. Cytrynę obieramy ale usuwamy pestki ;). Owoce przekładamy do blendera, dodajemy obrany imbir oraz(...)gdyż potrafi eksplodować. Przechowujemy w lodówce do kilku dni. Przy dłuższym staniu jest bardziej gorzki więc radzę wypić szybko. Kategoria: Drinki i inne , Napoje Tagged: antygrypina , cytryna , czosnek , domowe na grypę , grapefruit , imbir , woda

Mam apetyt na ...
Koktajl z grejpfruta 210

chroni przed infekcjami, działa dezynfekująco na gardło, co jest pomocne we wczesnym stadium przeziębienia. Cytryna przeciwdziała także starzeniu się organizmu. Bardzo dobrym nawykiem jest picie rano przegotowanej wody w dodatkiem soku z cytryny. Cytryna sprawdza się także jako dodatek do koktajli. Mięta Zawiera olejki eteryczne i antyoksydanty. Znana głównie z pozytywnego działania na bóle brzucha. Działa wzmacniająco i rozkurczowo, wspomaga(...)relaksujące i korzystnie wpływa na sen.  Składniki do koktajlu (1 szklanka) - 1 grejpfrut - 1 łyżka soku z aloesu - kilka listków świeżej mięty - łyżka soku z cytryny - łyżeczka oleju kokosowego - pół szklanki wody Przygotowanie 1. Grejpfruta obrać i pokroić w drobne kawałki. 2. Do kielicha wlać wodę, dodać pokrojonego grejpfruta oraz wszystkie inne ww. składniki i następnie wszystko dokładnie zblendować

Kuchenne innowacje
Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) 111

wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html Składniki (na 1l miodu) Około 420-450 kwiatów mniszka lekarskiego 1l wody 1kg cukru opcjonalnie:  3 cytryny (sok i skórka) 1 pomarańcza (sok i skórka) Sposób przygotowania Kwiaty zbieramy z dala od drogi, w pełni rozwinięte, najlepiej w słoneczny poranek. Zbierając kwiaty wybierajmy taki(...)duże, pełne pyłku i bez robaczków. Zbierając najlepiej robaczki strząsnąć. Nie ma potrzeby mycia kwiatów, gdyż wypłuczemy z nich pyłek. Kwiatki jak najszybciej po zerwaniu zalewamy wodą (opcjonalnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy oraz pokrojone skórki tych owoców) i gotujemy około 15 minut od zagotowania.   Kwiaty zalane woda pozostawiamy na 24h. Po tym czasie dokładnie odsączamy

Pyry na Gaz
Lekarstwo z kiwi, cytryny i miodu 186

łyżki naturalnego miodu - u mnie ciemny, gryczany Kiwi sparzyć i obrać ze skórki - sparzenie wrząca wodą, pozwala na łatwe ściągnięcie skórki kilkoma pociągnięciami noża . Cytrynę, wyszorować pod bieżąca wodą i sparzyć - tak na wszelki wypadek, aby pozbyć się środk ó w konserwujących, mimo że skórki nie będzie się wykorzystywać . Następnie wycisnąć z niej sok. W wysokim naczyniu zmiksować blenderem kiwi

Grunt to przepis!
Herbata miętowo cytrynowa na upały 127

mowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty. Składniki: 2 szt herbata miętowa ekspresowa 1 l wody cukier brązowy w kostkach plasterki cytryny kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut  pod przykryciem. Letnią herbatę  w zależności jak kto lubi słodko

Ala piecze i gotuje
Domowa spiżarnia / ekstrakty do wypieków 237

wanilii 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt pomarańczowy skórka otarta z 1 niedużej sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy (najlepiej ekologicznej) 50 ml wódki 50 ml wody ekstrakt cytrynowy skórka otarta z 1 cytryny sparzonej i dobrze wyszorowanej ( najlepiej ekologicznej) 50 ml wódki 50 ml wody dodatkowo 3 buteleczki lub słoiczki o pojemności 100 ml lub większych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)mocno ściemnieje). 2. Skórkę otartą z pomarańczy włożyć do buteleczki, zalać wodą i wódką. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc. 3. Skórkę z cytryny włożyć do buteleczki zalać wódką oraz wodą. Odstawić w suche i ciemne miejsce na około miesiąc

DefinicjaSmaku
Jeżyny W Syropie Cukrowym 136

Syrop? Syrop też się przyda do posłodzenia herbaty, albo jakiegoś innego napoju, a jeżyny będą do ciast i deserów :)  Składniki: jeżyny 1 kg cukru 500 ml wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Jeżyny przebrałam, oczyściłam i powkładałam do wyparzonych słoiczków. Cukier z wodą doprowadziłam do wrzenia, a potem gotowałam jeszcze 3 - 5 minut. Dodając w tym czasie sok wyciśnięty(...)jednej cytryny, przecedzony przez sitko. Gorącym syropem zalałam owoce w słoikach, mocno zakręciłam słoiki. Włożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą do 2/3 wysokości słoików, garnek przykryłam pokrywką i od momentu zagotowania, gotowałam 5-10 minut. Czas gotowania zależał od wielkości słoików. Potem ustawiłam słoiki na ręczniku, przykryłam drugim i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Smoothie z nektarynek i melisy 192

wody mineralnej (lub więcej) ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego Przygotowanie: Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj.  Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.  Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją