Kochani! Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam: około 200g ryżu arborio 2 łyżki masła 1 lampka białego wina sok z 1/4 cytryny 2 średnie cukinie garść sezamu 2 ząbki czosnku około 1,5 litra wody sól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka masła 2 lampki czerwonego wina 3-4 platserki cytryny 6-8 ziaren jałowca(...)sezam na brązowo. Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon i pieprz. Gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy masło i podlewamy odrobiną wody z sokiem z cytryny. Na sam koniec, przed podaniem wsypujemy na patelnię prażony sezam i dokładnie mieszamy. Na osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy
Kuba GotujeSkładniki: 2 łyżki zielonej herbaty Basilur Lilac Sensation 100 g cukru 1/2 litra wody 1/2 pęczka świeżej melisy cytrynowej 1/2 pęczka świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzątku wrzucamy zieloną herbatę oraz umyte liście mięty i melisy, odstawiamy na 5 minut do zaparzenia pod przykryciem, napar odcedzamy przez sito. Do naparu
Wanilia i Kardamonpokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: truskawki do ozdoby Ciasto kruche: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek(...)wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na dwie części. Jedną cześć pokruszyć do miski. Krem: 9. Żelatynę zalać około 2/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Jeśli żelatyna będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i wymieszać. 10. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając
Mała Cukierenkadają przyjemne słodko-kwaskowate orzeźwienie :) Składniki: 5 dużych jabłek (mogą być kwaśne) pomarańcza cytryna 3-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku) ok 3 litrów wody Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy. Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy
ChilliJemySkładniki biszkopt z 4 jajek cytryny, 2 sztuki budyń waniliowy, 2 opakowania woda, 2 szklanki margaryna, 1/2 kostki żółtko, 2 sztuki cukier, 3/4 szklanki herbatniki, 2-3 opakowania śmietana 30%, 500ml cukier puder, 3 łyżki śmietan-fix, 2 opakowania mleko(...)łyżek cukier puder do lukru Przygotowanie Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i sok wyciśnięty z dwóch cytryn, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w reszcie wody i wlewamy do gotującego soku. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Wrzucamy margarynę, mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i szybko mieszamy, aby się nie ścięły. Wylewamy jeszcze
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: miseczka płatków pachnącej róży pozbawionych białych końcówek 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku 1 litr wody 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant sok z cytryny do smaku Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny. Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką garnek i odstawiamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 0,95 l wody 10 dkg miodu 1 g kwasku cytrynowego lub 5 dkg cytryny Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w gorącej wodzie, wychłodzić, wcisnąć sok z cytryny lub dodać kwasek, oziębić. Zimą można podawać napój gorący
Przepisy kulinarne babci Antoninyszklanki wody 1 pierś kurczaka kilka gałązek natki pietruszki 5 łyżek makaronu nitki sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 żółtko 1 łyżka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego pół cytryny Przygotowanie Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś kurczaka. Kiedy kurczak zmięknie, dodać makaron, sól i pieprz. Gotować, aż makaron będzie miękki. W tym czasie wymieszać
Tureckie PrzepisySkładniki 1,5 kg pomarańczy (najlepiej pomarańcze ekologiczne, niepryskane) 1 czerwona słodka papryka około 200 g 3 – 4 papryczki chili około 100 g sok z 1 dużej cytryny 200 ml wody 125 ml octu jabłkowego lub cydrowego 700 g cukru Wykonanie Pomarańcze bardzo cienko obieramy ze skórki (bez białego albedo). Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki, tzw. julienne. Pomarańcze(...)usuwamy pestki. Papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion. Chili drobno siekamy, słodką czerwona paprykę kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy papryki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość zagotowujemy, gdy tylko zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy pokrojone pomarańcze i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około
Tajemnice Smakuobsypanej bułką tartą. Pięć 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni celsjusza. Rady: cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem
Ciastka - domowe słodkościpiekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym. lukier: 2 pełne łyżki jagód, 1 malina, 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka
królestwo garówSkładniki – porcja dla czterech osób: 1 młoda kapusta, 6 łyżek masła, 1 pęczek koperku, kilka kropel soku z cytryny, 2 szklanki wody, 3 łyżki mąki, sól, pieprz. Krok 1 Kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb. Kapustę tniemy w paski. Koperek drobno siekamy. Krok 2 W garnku rozpuszczamy 4 łyżki masła i podsmażamy kapustę. Krok 3 Do garnka dolewamy(...)wodę i dusimy do miękkości około 20 – 30 minut. Doprawiamy cytryną pieprzem i solą do smaku. Krok 4 Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i przesmażamy całość. Dodajemy zasmażkę do kapusty. Mieszając czekamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Coś bym zjadławieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora konfitura z czerwonej cebuli ( z tego przepisu ) wegański majonez ( z tego przepisu ) Lemoniada pietruszkowa: ½ natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy 500 ml wody * PRZYGOTOWANIE Burgery gryczane Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości (25-30 minut). Może być nawet nieco przegotowana — będzie wtedy lepiej się kleić. W tym czasie na patelni(...)sałaty, plasterki pomidora i burgery z kaszy gryczanej. Posmaruj je następnie konfiturą z czerwonej cebuli i przykryj połówkami pieczywa. Lemoniada pietruszkowa Do kielicha blendera wrzuć natkę pietruszki, wlej wodę, sok z cytryny i syrop klonowy. Miksuj przez kilka minut. Następnie lemoniadę przecedź przez sito, aby pozbyć się farfocli z pietruszki. Podawaj z burgerami
Food Squarewysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem
Ciastka - domowe słodkościmożna podawać go jako dodatek do deserów,naleśników jak również wykorzystać do ciasta.Polecam. Składniki: 2 kg dyni ( już po obraniu) 1/2 kg brzoskwiń ( bez pestek) 1/2 szklanki wody 2-3 cytryny 200 - 300 g cukru Dynię starannie obrać,usunąć środek a miąższ pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować pod przykryciem aż dynia się rozpadnie - u mnie trwało
Niespełnione zdolności kulinarne