woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:115/1096)

Biszkopt z masą jabłkową 217

jajek sól ½ szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru(...)spokojnie - wszystko się razem połączy). Całość zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie do masy przełożyć jabłka i razem wymieszać. Jedną część biszkoptu nasączyć  ponczem (przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny), potem wyłożyć masę z jabłkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć go pozostałym cytrynowym ponczem.Dowolnie udekorować , odstawić do lodówki do zastygnięcia masy

Moje domowe kucharzenie
Chrzan z jajkiem. 423

Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody(...)sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z nich żółtka. Rozetrzyj

Miksturownik
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 246

SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości(...)minut). Odcedzam płyn. Dymkę siekam wraz z czosnkiem i szklę na oleju.  Dodaję do soczewicy. Miksuję za pomocą blendera,  dodając sos sojowy, sok z cytryny, pieprz, zimną wodę  i tyle oliwy z oliwek, aby powstała gładka, jednolita i nie za sucha pasta. I gotowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym 118

wchłonięcia soku z botwinki) sól i pieprz czarny do smaku Szybki sos czosnkowy 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów) 2 ząbki czosnku 150 ml ciepłej, przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak) 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek) 2 łyżki oleju z awokado, lnianego(...)soku z botwinki)","s\u00f3l i pieprz czarny do smaku","1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gram\u00f3w)","2 z\u0105bki czosnku","150 ml ciep\u0142ej, przegotowanej wody","sok z 1\/2 cytryny","3 \u0142y\u017cki p\u0142atk\u00f3w dro\u017cd\u017cowych nieaktywnych (p\u0142atki nadaj\u0105 delikatny serowy posmak)","1\/2 \u0142y\u017ceczki czarnej soli kala namak (s\u00f3l

Heca w kuchni
Chia fresca - orzeźwiający napój z cytryną, miętą i nektarynką 238

tego kostki lodu i napój idealny gotowy! :) Pyszne będzie również z truskawkami, malinami, ananasem, pomarańczą, arbuzem czy mango, można miksować smaki dowoli :) SKŁADNIKI 1 l wody mineralnej 1 cytryna 1 gałązka świeżej mięty 1 nektarynka 1-2 łyżki nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce kroimy w plastry i wrzucamy do dzbanka. Dodajemy miętę i nasiona chia, zalewamy wodą mieszamy

DefinicjaSmaku
Syrop z kwiatów czarnego bzu (na odporność, przeciw przeziębieniu, na kaszel) 286

pić go samego. Mój synek za nim przepada:-). Gorąco polecam. Składniki: 35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 3 całe pokrojone cytryny 3 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie: Wodę z cukrem zagotować, następnie dodać pokrojone cytryny, kwiaty bzu (całe kwiatostany razem z gałązkami) i kwasek cytrynowy Zamieszać i odstawić na 4 dni. Płyn dokładnie odcedzić. Zlać

IMPRESJA SMAKU
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym 175

mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane czekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa  Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto(...)ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki. Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień

wesoła kuchnia
Chłodnik awokado z ogórkiem i selerem 162

Polecam podawać go z odrobiną oliwy z oliwek i migdałami. 1/2 awokado 1/3 ogórka zielonego długiego 3 liście selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny mięta świeża sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek prażone migdały Ogórka kroję(...)pół i usuwam pestki, kroję na kawałki. Seler naciowy obieram z włókien i kroję na kawałki. Do pojemnika przekładam seler, ogórka, awokado, dodaję listki mięty, sok z cytryny, jogurt grecki, wodę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję z oliwą z oliwek i prażonymi migdałami, posypuję miętą

wesoła kuchnia
Syrop z kwiatów czarnego bzu 151

Zaraz obok soku z owoców czarnego bzu ten syrop jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty w okresie jesienno-zimowym. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 kg. cukru 1 litr wody 2-3 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kwiaty bzu delikatnie zerwać, najlepiej w południe, w słoneczny dzień. Oddzielić kwiaty od gałązek, aby syrop nie był gorzki (u nas sprawdziło się obcinanie nożyczkami(...)Wodę z cukrem zagotować i gorącym syropem zalać kwiaty. Dodać sok z cytryn, zamieszać, przykryć pokrywką lub gazą i odstawić na 48 godzin. Następnie syrop przecedzić przez gęste sitko, a najlepiej przez gazę. Zagotować i jak tylko zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Dokładnie zakręcić wieczko. Taki syrop nie wymaga pasteryzowania. Przechowywać w chłodnym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 274

właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół(...)nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy je zmiękczyć gotując w litrze wody, ze szklanką cukru, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak

Taste Of My Day
Ciasto bounty 176

jajek 120 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych 200 g masła POLEWA 150 g gorzkiej(...)upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij z niego papier do pieczenia i ponownie przełóż go na blachę. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, cukier puder oraz wodę. Następnie polej niż biszkopt, tak aby nasączenie pokryło całe ciasto. KREM Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe, całość wymieszaj. Gotuj do czasu

365 dni dookoła kuchni
Kompot czereśniowy 1930 139

Przepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane. Składniki 3 kg czereśni 1 kg cukru 1/2 l wody sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie

R'n'G Kitchen
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 156

kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut(...)ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy.   LUKIER: Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) WAŻNE* Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy proszek do pieczenia. Należy zwrócić uwagę

Pani na deser
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 172

pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną)  na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa(...)Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić.  Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić.  Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Herbata żurawinowa 121

kwaskowa i z nutką słodyczy. Idealna na zimne wieczory. Składniki: - 0,5 kg żurawiny - sok z 1/2 cytryny - 1-2 łyżki cukru - woda Żurawinę umyć i zalać wodą. Dodać sok z cytryny i cukier. Zagotować. Gotować ok 10 minut. Smacznego

CookYourself

Proponowane wyszukiwania