kilka chwil. Składniki: - połówka małego arbuza - 1/2-3/4 szklanki soku z cytryny - 1-2 łyżki cukru - świeża mięta - woda Miąższ z arbuza zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier, miętę i zalać wodą. Wymieszać Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego
CookYourselfsyrop: - 2 duże główki czosnku, ważne żeby to był dobry krajowy czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika lub z pobliskiego targu - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody - sok wyciśnięty z 3 cytryn - 10 owoców pigwowca (opcjonalnie jeśli macie) 1. Zimną wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone i lekko zmiażdżone owoce pigwowca
Apetyczna babeczkakilka chwil. Składniki: - połówka małego arbuza - 1/2-3/4 szklanki soku z cytryny - 1-2 łyżki cukru - świeża mięta - woda Miąższ z arbuza zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier, miętę i zalać wodą. Wymieszać Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego
CookYourselfjajek sól ½ szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru(...)spokojnie - wszystko się razem połączy). Całość zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie do masy przełożyć jabłka i razem wymieszać. Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny), potem wyłożyć masę z jabłkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć go pozostałym cytrynowym ponczem.Dowolnie udekorować , odstawić do lodówki do zastygnięcia masy
Moje domowe kucharzeniePrzepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody(...)sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z nich żółtka. Rozetrzyj
MiksturownikSOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości(...)minut). Odcedzam płyn. Dymkę siekam wraz z czosnkiem i szklę na oleju. Dodaję do soczewicy. Miksuję za pomocą blendera, dodając sos sojowy, sok z cytryny, pieprz, zimną wodę i tyle oliwy z oliwek, aby powstała gładka, jednolita i nie za sucha pasta. I gotowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwchłonięcia soku z botwinki) sól i pieprz czarny do smaku Szybki sos czosnkowy 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów) 2 ząbki czosnku 150 ml ciepłej, przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak) 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek) 2 łyżki oleju z awokado, lnianego(...)soku z botwinki)","s\u00f3l i pieprz czarny do smaku","1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gram\u00f3w)","2 z\u0105bki czosnku","150 ml ciep\u0142ej, przegotowanej wody","sok z 1\/2 cytryny","3 \u0142y\u017cki p\u0142atk\u00f3w dro\u017cd\u017cowych nieaktywnych (p\u0142atki nadaj\u0105 delikatny serowy posmak)","1\/2 \u0142y\u017ceczki czarnej soli kala namak (s\u00f3l
Heca w kuchnitego kostki lodu i napój idealny gotowy! :) Pyszne będzie również z truskawkami, malinami, ananasem, pomarańczą, arbuzem czy mango, można miksować smaki dowoli :) SKŁADNIKI 1 l wody mineralnej 1 cytryna 1 gałązka świeżej mięty 1 nektarynka 1-2 łyżki nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce kroimy w plastry i wrzucamy do dzbanka. Dodajemy miętę i nasiona chia, zalewamy wodą mieszamy
DefinicjaSmakupić go samego. Mój synek za nim przepada:-). Gorąco polecam. Składniki: 35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 3 całe pokrojone cytryny 3 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie: Wodę z cukrem zagotować, następnie dodać pokrojone cytryny, kwiaty bzu (całe kwiatostany razem z gałązkami) i kwasek cytrynowy Zamieszać i odstawić na 4 dni. Płyn dokładnie odcedzić. Zlać
IMPRESJA SMAKUmleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane czekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto(...)ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki. Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień
wesoła kuchniaPolecam podawać go z odrobiną oliwy z oliwek i migdałami. 1/2 awokado 1/3 ogórka zielonego długiego 3 liście selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny mięta świeża sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek prażone migdały Ogórka kroję(...)pół i usuwam pestki, kroję na kawałki. Seler naciowy obieram z włókien i kroję na kawałki. Do pojemnika przekładam seler, ogórka, awokado, dodaję listki mięty, sok z cytryny, jogurt grecki, wodę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję z oliwą z oliwek i prażonymi migdałami, posypuję miętą
wesoła kuchniaZaraz obok soku z owoców czarnego bzu ten syrop jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty w okresie jesienno-zimowym. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 kg. cukru 1 litr wody 2-3 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kwiaty bzu delikatnie zerwać, najlepiej w południe, w słoneczny dzień. Oddzielić kwiaty od gałązek, aby syrop nie był gorzki (u nas sprawdziło się obcinanie nożyczkami(...)Wodę z cukrem zagotować i gorącym syropem zalać kwiaty. Dodać sok z cytryn, zamieszać, przykryć pokrywką lub gazą i odstawić na 48 godzin. Następnie syrop przecedzić przez gęste sitko, a najlepiej przez gazę. Zagotować i jak tylko zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Dokładnie zakręcić wieczko. Taki syrop nie wymaga pasteryzowania. Przechowywać w chłodnym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewłaściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół(...)nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy je zmiękczyć gotując w litrze wody, ze szklanką cukru, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak
Taste Of My Dayjajek 120 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych 200 g masła POLEWA 150 g gorzkiej(...)upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij z niego papier do pieczenia i ponownie przełóż go na blachę. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, cukier puder oraz wodę. Następnie polej niż biszkopt, tak aby nasączenie pokryło całe ciasto. KREM Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe, całość wymieszaj. Gotuj do czasu
365 dni dookoła kuchniPrzepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane. Składniki 3 kg czereśni 1 kg cukru 1/2 l wody sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie
R'n'G Kitchenkukurydzianej* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut(...)ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy. LUKIER: Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) WAŻNE* Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy proszek do pieczenia. Należy zwrócić uwagę
Pani na deserpszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa(...)Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakwaskowa i z nutką słodyczy. Idealna na zimne wieczory. Składniki: - 0,5 kg żurawiny - sok z 1/2 cytryny - 1-2 łyżki cukru - woda Żurawinę umyć i zalać wodą. Dodać sok z cytryny i cukier. Zagotować. Gotować ok 10 minut. Smacznego
CookYourselftakie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki(...)wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączamy ponczem, rozsmarowujemy
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1. Jabłko i seler korzeniowy kroimy w cieniutkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Można zamoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 2. olej, ocet oraz wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy na sos i wrzucamy do niego rodzynki. Odstawiamy na min 30 min. 3. Soczewicę mieszamy z jabłkiem i selerem. 4. Polewamy
ladykitchennerkowców i pomidorów 100 g nerkowców 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mały ząbek czosnku sól, kolorowy pieprz, mielona papryka woda kilka kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest(...)zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę trzymamy w lodówce. Powinna się przegryźć kilka godzin
Dzieje kuchennej WiewióryPapierówki myjemy, kroimy na ćwiartki, nie obieramy jabłek, nie usuwamy gniazdek nasiennych, wszystko przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka o grubym dnie, zalewamy wodą z sokiem z 1 cytryny w takiej ilości wody, że jak naciśniemy jabłka ręką woda ma sięgać ciut nad powierzchnią jabłek. Zagotowujemy jabłka i gotujemy ok. 60 minut, zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Rano rozgotowane jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięborówek do dekoracji 150 ml śmietany kremówki na wierzch i boki tortu niepełna łyżka cukru pudru pół opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu wiórki kokosowe na boki Przygotowanie: Biszkopt przygotować z tego przepisu i przekroić
Wołowina od rekinapół butelki białego wina 200 ml schłodzonej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód do podania Arbuza pozbawiamy skórki i pestek. Miksujemy z winem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę gazowaną i kilka kostek lodu na każdą porcję. Ponieważ arbuz jest słodki, nie trzeba nic dodatkowo dosładzać. Artykuł Szprycer arbuzowy pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesurówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy(...)odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście
Smaki Ewymąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody FROSTING 100ml śmietanki(...)się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno - bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE
Smakołyki Berenikiskórki pomarańczowej 1 olejek migdałowy 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki soli 4 żółtka i 6 białek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży(...)miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna Kuchniawiele sposobów wszystko zależy od tego co mamy ochotę umieścić na naszej tarcie. Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny 1 jajko Składniki na farsz 1 pierś z kurczaka + curry, paryka słodka, sól i pieprz, olej, zioła prowansalskie, olej (jednym słowem przyprawy które lubimy) 1/2 brokuła(...)jeśli uważamy że jest za rzadki farsz dodajemy kolejne jajko) sól pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zagniatamy z masłem (jak na kruszonkę). Dodajemy jajko, sok z cytryny dokładnie zagniatamy i dodajemy wodę. Całość zagniatamy żeby wszystkie składniki się połączyły i ciasto było gładkie bez grudek. Owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 min. W tym czasie
Piekielna Kuchnia Patiwody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać
Di gotujeletniego mleka 75 gram masła 75 gram cukru pudru szczypta soli 30 ml. wódki lub spirytusu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki(...)smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki. Pączki możemy posypać cukrem pudrem
Bajeczna Kuchniamargaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Gdy zaczyn(...)babki smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę. Babkę możemy upiec nie dodając rodzynek
Bajeczna Kuchniagram cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej 50 ml. rumu Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę,posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1kg kg wiśni 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łużki zimnej wody sok z 1 cytryny Wykonanie Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3 minuty, po czym powoli dodajemy(...)nich sok z cytryny i mąkę rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia. Gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Smacznego
w mojej kuchniłyżki cukru 2 jajka 2 żółtka 14g suchych drożdży 1 łyżka spirytusu 1 łyżka ekstraktu waniliowego nadzienie słoiczek konfitury różanej dodatkowo 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody sok z 1/2 cytryny płatki migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać jajka oraz żółtka i dodać do mąki(...)się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego
DefinicjaSmakusera twarogowego- mielonego, sprzedawanego w sklepach w wiaderku :) 100 g malin 100 g jagód/borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała czekolada z gorącymi malinami: 200 g białej czekolady 5-10 ml śmietany kremówki Ponad to potrzebne będą: garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka bądź ubijaczka do mieszania(...)drugiej. Dokładnie wymieszać obie masy mikserem. 3. Do każdej miski włożyć po 1 łyżce cukru pudru 4. Do miseczki z jagodowym twarogiem wlać sok z cytryny 5. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 min. by napęczniała. 6. Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. 7. Rozpuszczoną żelatynę podzielić na pół i wlać do obu miseczek
KreatywnePinycukier. Wspaniale smakuje również jako dodatek do ciast, budyniów... Ach, co Wam będę opowiadać... Najlepiej będzie gdy sami spróbujecie. Konfitura pomarańczowa 2kg pomarańczy 1 duża cytryna 900g cukru pół szklanki wody +odrobina cierpliwości Pomarańcze(...)wyszorować i wysuszyć, z 3 dorodnych okazów zetrzeć pomarańczową część skórki na tarce o drobnych oczkach. Owoce obrać, pokroić w plastry i/lub kostkę. Zasypać cukrem, dolać szklankę wody oraz sok z cytryny i smażyć na wolnym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją* * ja swoją konfiturę smażyłam 3 dni. Pierwszego dnia 2 godziny powolnego pyrkania, a przez kolejne dwa dni czterokrotnie doprowadzałam
Zapiski Młodej Żony