woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:115/1096)

Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 191

jajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy(...)mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam

Mia Cucina Sofieta
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 154

minimuffinki wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę.Białka z cukrem umieścić w szklanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sok z kwiatów czarnego bzu 133

bogate są we flawonoidy i kwasy fenolowe, działają moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność. Składniki: 35 baldachimów z kwiatów czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 cytryny 3 łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i wystudzić. Dodać pokrojone w plastry cytryny i 3 łyżeczki kwasku cytrynowego i wszystko razem wymieszać. Dodać kwiaty

Z notatnika
Sernik z makiem. Seromakowiec 103

masy makowej- 900 g 3 łyżki – kasza manna 1 łyżka miodu 1 łyżka – rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia(...)minutach uchylamy drzwiczki, studzimy ciasto w otwartym piekarniku. Wystudzony sernik z makiem wyjmujemy z piekarnika i przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny (albo z sokiem pomarańczowym), aż będzie gładki i lejący, smarujemy ciasto ja to robię za pomocą pędzelka. Posypujemy np. posypką u mnie złota i srebrna lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik cytrynowy z kremem śmietanowo - mascarpone - cytrynowym. 145

biszkopt : 4 jajka 3,4 szklanki  mąki tortowej Młynomag   1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka soku z cytrynek 1 łyżka startej skórki z cytryny 700 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1  łyżk a soku z cytrynek Eterno(...)łyżka słodkiego soku z cytrynek  Tortownica o średnicy 20 cm  Wykonanie : Białka ubić  z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, startą sparzoną cytrynę,1 łyżkę soku z cytrynek,mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystko delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
O karczochach słów kilka i marynowane karczochy. Warsztaty z Frisco.pl i Witkiem Iwańskim. 135

odcinamy łodygę i pozbywamy się wszystkich listków z boku, pozbywamy się włóknistego rdzenia i na końcu dochodzimy do serca karczocha. Tak przygotowanego karczocha wkładamy do miski wypełnionej wodą i sokiem z cytryny. W trakcie obierania dobrze jest również karczocha smarować cytryną, aby za bardzo nam nie ściemniał! Postępujemy tak z pozostałymi karczochami. Do garnuszka / rondelka wlewamy olej - musi być(...)łupince, następnie dodajemy liść laurowy, świeży rozmaryn, sól i suszone zioła. Kiedy olej zacznie się gotować po chwili dodajemy do niego karczochy - wyciągamy je z wody z dodatkiem soku z cytryny, najlepiej na papierowy ręcznik kuchenny i dokładnie osuszamy - zmniejszamy ogień i gotujemy karczochy przez 10 minut, po tym czasie dodajemy umyte i oszuszone pomidorki koktajlowe i gotujemy dalej przez

Plate of Joy
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 86

dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z 2 cytryn 4 żółtka 5-6 łyżek cukru na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej(...)cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn i pastą z mąki. Doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować około 2 minuty. Dodać żółtka i cukier, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć

Kuchnia w opałach
KOMPOT Z JABŁEK: przepis 99

wypróbowany, prosty przepis na kompot , składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Składniki na kompot z jabłek: 650g jabłek 150-200 g cukru* 1,5 litra wody stołowej 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (najl. ekologicznej) 2-3 łyżki soku z cytryny Przepis na kompot z jabłek - przygotowanie krok po kroku: Krok(...)Jabłka obrać, umyć, przeciąć na pół, większe na ćwiartki. Następnie wydrążyć gniazda nasienne i przetrzymać jabłka w lekko zakwaszonej wodzie, aby nie ściemniały. Cukier zalać gorącą wodą, dodać skórkę z cytryny i zagotować. Na gotujący się syrop wkładać jabłka, nie za wiele, tyle by mieściły się na powierzchni syropu i gotować do miękkości na małym ogniu, obracając połówki jabłek

Moja Książka Kucharska
Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart 133

English Tarta nadziewana orzechami w karmelu (10 – 12 porcji) Składniki: 1/3 szklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych(...)wymieszaj 1/3 szklanki, miód i masło i podgrzewaj w na średnim ogniu aż do rozpuszczenia masła i odstaw. W rondelku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększ ogień i gotuj, nie mieszając, przez około 12 minut (ewentualnie zakręć rondelkiem od czasu do czasu). Zdejmij

karmelowy
Lemoniada bazyliowa 105

truskawkową i  z czarnego bzu. Lemoniada bazyliowa Czas przygotowania: 15 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 2 cytryny 4 gałązki bazylii 2 łyżki cukru 1 litr wody mineralnej Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a  następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe

Kulinarne przygody Gatity
CZEKOLADOWY TORT BANANOWY 88

250g mascarpone 3 banany Ganache do obtoczenia bokłów: 250ml śmietanki 30% 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku cytryny 1/2 l przegotowanej wody 2 łyżki cukru Dekoracja: 500ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy(...)porcjami cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę i kako. Wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Piec 30 minut w 160 ºC. Poncz: W wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z wyciśniętej cytryny. Mus czekoladowy:  Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła

Słodki Zakątek
Cukrowy szczyt i spóźniony syrop z bzu i malin 173

słoiczki). Koniecznie sobie ten przepis zapiszcie; przyda się w kolejnym bzowym sezonie. Syrop malinowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu) 450 g malin 15 kwiatostanów czarnego bzu 1 cytryna 1 l wody 1 kg cukru Maliny umyć, osuszyć i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Na owocach ułożyć kwiaty bzu pozbawione grubszych łodyżek. Cytrynę wyszorować, pokroić w cieknie plastry, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Woda pietruszkowa i "Prawie jak gwiazda rocka" 114

zostałam poczęstowana na jednym z pikników i postanowiłam go odtworzyć w swojej kuchni. Myślę, że po taki shrekowy napój chętnie sięgną najmłodsi. Składniki : duuuuuużo natki pietruszki 2 cytryny 1,5 litra wody mineralnej ok. 5 łyżek miodu Natkę pietruszki pokroić grubo i wrzucić do stojącego blendera. Do natki wycisnąć sok z obu cytryn. Dolać do blendera pół litra wody oraz

Weekendy w domu i ogrodzie