woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:115/1096)

Wołowina po chińsku 270

Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można zastąpić 3 łyżkami octu ryżowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki(...)odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy.   W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego i na rozgrzany już olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przesmażamy warzywa przez około 3 minuty, od czasu do czasu

Jak gotować i nie zwariować
Smoothie szpinak, brzoskwinie i jabłko 173

udało mi się kupić bardzo soczyste i słodkie brzoskwinie.  Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 2 duże, miękkie brzoskwinie 1 zielone jabłko 1/2 szklanki wody odrobina soku z cytryny Owoce i szpinak umyć. Z jabłka usunąć gniazda nasienne (bez obierania skórki!), a z brzoskwiń usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć jabłko, brzoskwinie(...)szpinak. Wlać wodę i dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowy koktajl przelać do dwóch szklanek/ozdobnych słoików. Składniki przed i po zmiksowaniu

Ugotować
SAŁATKA WIOSENNA Z BROKUŁAMI 135

oliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny, miód, musztardę razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed podaniem

Kuchnia Paulettes
Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce 244

szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody Przygotowanie: W małym rondelku wymieszaj jagody, wodę, cukier i sok z cytryny i postaw go na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną minutę. Wmieszaj mąkę wymieszaną z wodą i gotuj mieszając

karmelowy
Tort z polewą lustrzaną (mirror glaze) 220

mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody 2 łyżki żelatyny + 125 ml wody 300 g białej czekolady 1 zielony barwnik spożywczy z tubki (10 g) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodać cukier(...)Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać. 3. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z sokiem z cytryny. 4. Przełożenie: Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem. Wyłożyć na niego dżem wiśniowy, następnie 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć

Krokusowy Dom
Mrożona miętowo-cytrynowa herbata z owocami i truskawkowymi kostkami lodu 146

polecam mrożona kawa z lodami waniliowo-czekoladowymi, przyprawami zwieńczona bitą śmietaną i jagodami. Składniki: 2 saszetki herbaty miętowej z cytryną lub tradycyjna miętowa 1 1/2 szklanki wody do zaparzenia herbaty 1/2 cytryny 3-4 mrożone truskawki 4-5 truskawkowych kostek lodu * Przygotowanie: Dwie saszetki herbaty zaparzamy w 1 1/2 szklance wody. Przelewamy do wybranego pucharka, w którym podamy naszą(...)herbaty dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę oraz mrożone truskawki. Dodając mrożone truskawki do ciepłej herbaty wzbogacamy ją o delikatnie truskawkowy smak (owoce się rozmrażają, puszczając sok), jednocześnie ją schładzając. Na koniec do naszej herbaty dodajemy truskawkowe kostki lodu i od razu podajemy. * Aby przygotować truskawkowe kostki lodu wystarczy zamrozić w woreczkach na lód niegazowaną wodę mineralną wymieszaną z sokiem truskawkowym

Słodkie okruszki
DRINK Z LIKIEREM TRUSKAWKOWYM 201

orzeźwienie z cytryny i limonki... Polecam!Składniki:likier truskawkowywoda mineralna gazowanalódplasterki limonki i cytrynymiętaWykonanie:W shakerze mieszamy likier truskawkowy z wodą mineralną. Kieliszek napełniamy po brzegi lodem, zalewamy zawartością shakera. Dorzucamy plasterki wcześniej wyparzonej limonki i cytryny oraz świeżą miętę

Walijskie Pichcenie
Dorsz skrei z risotto 144

szalotka 2 łyżki masła 700 ml rybnego bulionu lub warzywnego (dodaj rybnego sosu) 4 łyżki utartego parmezanu sól do smaku Do podania zielony groszek z wody kopeker do posypania karmelizowane plasterki cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Pokrój szalotkę bardzo dobro i zeszklij na maśle. Dodaj ryż. Smaż aż ryż stanie się błyszczący i przezroczysty. Zacznij stopniowo dodawać rybny(...)risotto na wolnym ogniu, około 20 minut. Risotto powinny być kremowe, ale nie rozgotowane. Na koniec dodaj parmezanem i dopraw risotto solą. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź. Usmaż plasterki cytryny na maśle. Dodaj miód. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dopraw kawałki dorsza solą i pieprzem. Zamocz w rozmąconym jajku i obtocz w zmielonych migdałach lub bułce. Smaż rybę

codojedzenia
Lody truskawkowo - pomarańczowe z foremki 220

truskawek 200 ml soku pomarańczowego 60-100 g ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym 209

łyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami.    Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny

SzczyptaSmaQ
Pasztet warzywny z selera i marchewki 200

całości, biała i zielona część - 4 średnie marchewki - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 3 jaja, najlepiej wiejskie - 4 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka bułki tartej - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć(...)patelni rozgrzać olej i dać selera z cebulą, wymieszać obsmażyć kilka minut. Dołożyć marchewkę, pora i czosnek, wymieszać i razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny, passatę i przyprawy, wymieszać, zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. 3. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy. Przekładamy do formy

Apetyczna babeczka
Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji 1553

pęczek rzodkiewki 1 ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 duże pomidory 3 jajka 1 serek wiejski 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 2 łyżki wody 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji – Wykonanie: Sałatę masłową umyć(...)pokroić w półplasterki. Ogórka również pokroić w półplasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać. Przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek z wodą, sokiem z cytryny, musztardą i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki (z wyjątkiem serka i jajek) wrzucić do jednej miski, dodać sos i wymieszać. Rozłożyć sałatkę na dużym

Kulinarne Przeboje
Ciasto KRÓWKA 995

łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier(...)przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut w 180 ºC  (aż do suchego patyczka). Biszkopt ostudzić, przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Spód ciasta nasączyć rozcieńczonym sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie wsypać do niej cukier puder i wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowany krem przełożyć na spód ciasta. Na sam wierzch

Ugotować
Lata brak i syrop poniewczasie 165

pachnie, ale ma też fantastyczny kolor.  Smak czerwca zamknięty w butelce. Syrop truskawkowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu) 500 g truskawek 20 kwiatostanów czarnego bzu 1 cytryna 1 l wody 1 kg jasnego cukru trzcinowego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Na owocach ułożyć kwiaty bzu pozbawione grubszych łodyżek. Cytrynę wyszorować, pokroić w cieknie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania