bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu(...)klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę, sok z cytryny i skrobię mieszamy w szklaneczce. Bierzemy do ręki trzepaczkę i powoli wlewamy zawartość szklanki ciągle, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy wlejemy już całość, rondelek ściągamy z ognia i stale
Be Fit Be Strongrzeczy, zamykamy słońce! Składniki -3 kg brzoskwiń -1,5 kg cukru- u mnie mniej niż 1 kg białego cukru i pół kg cukru trzcinowego DIAMANT -1 duża cytryna -pół szklanki wody Umyj i obierz brzoskwinie- ja moich nie obierałam, gdyż skórkę miały zdrową, a zostały i tak sparzone i po ugotowaniu, przetarte. Wyciągnij pestkę.Pokrój owoce na kawałeczki. Dolej(...)wodę i wsyp otartą skórkę z jednej cytryny. Ta cytryna musi być, dodaje takiego niepowtarzalnego smaku.Nie jest agresywna, wyczuwa sie ją gdzieś na podniebieniu. Nie wyobrażam sobie tej konfitury bez skórki z cytryny! Doprowadz do wrzenia i gotuj przez kwadrans, zbierając pianę. Po ugotowaniu przepuść owoce przez passatutto, lub przetrzyj przez sito. Następnie włóż otrzymaną masę ponownie do garnka
Z Kuchni Do Kuchnigdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru 1 kawałek cynamonu sok z 2 cytryn 1 l wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn
Rozpustne gotowaniekoktajl: bombę witaminową, jednocześnie oczyszczający i odchudzający koktajl ze świeżej pietruszki. S kładniki na 6 porcji : 2 pęczki natki pietruszki, sok z 1 cytryny , 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. warto dodać dzienną porcję Spiruliny w proszku Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, zostawić do osuszenia . Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do blendera
IzaGotujecytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: W 1/2 szklance wody rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Do garnka z grubszym dnem wlewamy resztę wody, sok z cytryn oraz dodajemy cukier. Gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy rozrobioną mąkę. Wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji kisielu. Przelewamy do pucharków
Słodkie okruszkiDuża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie ! Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy
noteskulinarnyfigawszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka kroimy na połówki
W kuchennym oknie Ewycytryny - 0.5 kg cukru - 2.5 litry wody Wykonanie Miętę dokładnie płuczę. W większym garnku podgrzewam wodę , dodaje do niej cukier i mieszam do rozpuszczenia. Studzę. Do ostudzonej wody dodaję sok z cytryn i gałązki mięty. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin. Przeważnie na całą noc. Po tym czasie zawartość garnka zagotowuję i chwilkę
Kuchnia z widokiem na ogródu017cu, go\u017adzik\u00f3w, nasion kardamonu."],"name":"Gruszki korzenne z rodzynkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Rodzynki namaczamy we wrz\u0105tku.\r","1 l wody zagotowujemy z przyprawami, sokiem cytryny, sk\u00f3rk\u0105 i cukrem. \r","Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na \u0107wiartki usuwaj\u0105c gniazda nasienne.\r","Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut(...)pół z białym) sok i skórka z cytryny kilka kawałków kory cynamonu po kilka sztuk anyżu, goździków, nasion kardamonu. Sposób przygotowania Rodzynki namaczamy we wrzątku. 1 l wody zagotowujemy z przyprawami, sokiem cytryny, skórką i cukrem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Do zalewy wrzucamy gruszki i je obgotowujemy kilka minut. Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików
Mieszam w GarnkuBANANA, TRUSKAWEK I JABŁKA. Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 jabłko około 180 g truskawek 3 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" + 125 ml gorącej wody 10 liści mięty ogrodowej 50 ml syropu miętowego Sposób przyrządzania: Trzy torebki herbaty Posti "Mięta(...)cytryną" zaparzyć w 125 ml gorącej wody, po czym ostudzić. Banana i jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki opłukać i odciąć szypułki. Banana, jabłko, truskawki oraz umyte listki mięty przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Dodać syrop miętowy oraz ostudzoną herbatę i ponownie zmiksować. Koktajl przelać do wysokich szklanek i podawać od razu po przygotowaniu
Zakątek rozkoszy kulinarnychlaski rabarbaru (nasz! wciąż w przeprowadzkowej doniczce, jeszcze żyje) 1 plasterek świeżego imbiru 5 czubatych łyżeczek cukru 100 ml wody do ugotowania syropu opcjonalnie sok z cytryny do smaku 1 butelka wody mineralnej lekko gazowanej Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z plasterkiem imbiru i cukrem wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę(...)gotujemy. Zestawiamy z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli syrop wydaje się mało kwaskowy, dodajemy sok z cytryny. Ostudzony syrop przecedzamy przez sitko, następnie zalewamy 700ml lekko gazowanej wody mineralnej. Można podać z kostkami lodu, albo schłodzić w lodówce przed podaniem. A gotowany rabarbar podeżreć, bo jest bardzo smaczny (z konQbkowym certyfikatem jakości). Może nie jest to tradycyjny babciny
les mirabellesłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki siekanych orzechów włoskich Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku a następnie herbatę i mąkę przesianą z proszkiem i sodą(...)można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Muffinki piec ok 25-30 minut. Ostudzić. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody aby powstał gęsty lukier. Polać nim muffinki i posypać bakaliami
Smakołyki Asiszklanki woda 8 szklanek Dodatkowo: oliwa do smażenia mąka do ryby sok z cytryny do skropienia ryby Wykonanie: Rybę rozmrażamy, odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele
Różowa kuchnianaszego organizmu. Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml koktajlu 1/2 świeżego ananasa 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody około 1 łyżki świeżego imbiru (można dodać mniej) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny dodatkowo do koktajlu możemy dodać rozkruszony lód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Dwa pyszne koktajle z ananasem Przygotowanie: Ananasa(...)blenderem, jedyny minus dodania rdzenia do koktajlu jest taki, że koktajl będzie szczypał i piekł w język). Kroję na mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika blendera. Dodaję miód, wodę, sok z cytryny, imbir i rozdrabniam blenderem, koktajl jest gotowy. Dodatkowo do koktajlu możemy dodać drobno rozkruszony lód. Koktajl z ananasem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotuje