cukru 50 ml wody Lukier (ten krok pomijam, bo dla mnie deser i bez lukru jest niesamowicie słodki) 100 g cukru pudru 30 ml przegotowanej wody łyżka soku z cytryny W blenderze lub malakserze zmielić migdały na proszek. Zagotować wodę z cukrem. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorący syrop wlewać do migdałowego proszku i mieszać łyżką. Dodać kilka kropel(...)ubijać!) do zgęstnienia masy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać marcepanowe rurki z obu stron żółtkową masą. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze obtaczać marcepanowe rurki, by nabrały szklistości. Odkładać do wyschnięcia. Rurki przechowywać w lodówce
Weekendy w domu i ogrodzieWitam serdecznie Propozycja na pyszną i orzeźwiającą domową lemoniadę pomarańczowo cytrynową. Będziemy potrzebować: 1 litr wody sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 120 ml) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy (około 250 ml) 5 łyżek cukru(...)białego lub brązowego kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Lemoniada pomarańczowo cytrynowa https://www.youtube.com/watch?v=TxMnEgxEKQI Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. Do wystudzonej wody dodaję sok z cytryn i pomarańczy, dokładnie mieszam. Lemoniada jest gotowa. Lemoniadę podaję z kostkami lodu. Życzę przyjemnego orzeźwienia i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewanilia - 1 laska żelatyna - 4 łyżeczki woda - 3 łyżki Galaretka arbuzowa: arbuz - ok. 300-400g trusawki - garść (opcjonalnie) miód - 1-2 łyżki sok z cytryny - kilka kropel żelatyna - ok. 1/2 - 3/4 łyżeczki woda - 2-3 łyżeczki Dodatkowo: arbuz - ok. 100g, pokrojonego w kostkę mięta - do dekoracji Wykonanie: Panna cotta: Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia(...)wanilia - 1 laska żelatyna - 4 łyżeczki woda - 3 łyżki Galaretka arbuzowa: arbuz - ok. 300-400g trusawki - garść (opcjonalnie) miód - 1-2 łyżki sok z cytryny - kilka kropel żelatyna - ok. 1/2 - 3/4 łyżeczki woda - 2-3 łyżeczki Dodatkowo: arbuz - ok. 100g, pokrojonego w kostkę mięta - do dekoracji Wykonanie: Panna cotta: Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia
Pogotujmy.plDZIEŃ 3 - ZIELONY KOKTAJL Z GRUSZKĄ I SELEREM SKŁADNIKI: 2 garście szpinaku 1 gruszka 1 łodyga selera 2 plastry imbiru 1 /2 Soku z cytryny 50 ml wody (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Umyty, świeży szpinak wkładam do blendera. Następnie obroną gruszkę kroję na kawałki i wkładam do blendera. Selera myję i kroję na mniejsze części dodaję do blendera. Dwa plastry imbiru drobno(...)siekam dodaję do pozostałych składników. Na sam koniec wyciskam sok z polowy cytryny. Można dodać do składników ok 50 ml wody. Blenduję na koktajl bez gtudek. Piję od razu
Gotowanie Patkiszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia(...)uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec
Dzieje kuchennej Wiewiórysoli 4 łyżki wiórek kokosowych Masa kokosowa: puszka mleka kokosowego 500 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki wiórek kokosowych Poncz: sok z połowy cytryny 2 łyżki wody z mleka kokosowego Dodatkowo: dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango) 100 g białej czekolady czekoladowe ażurki lub coś(...)również do momentu aż otrzymamy sztywną masę. Łączymy obie masy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową. Poncz: Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru. Tort: Każdy z biszkoptów przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego
Kuchnia MagdaLenysoli 4 łyżki wiórek kokosowych Masa kokosowa: puszka mleka kokosowego 500 ml śmietanki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki wiórek kokosowych Poncz: sok z połowy cytryny 2 łyżki wody z mleka kokosowego Dodatkowo: dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango) 100 g białej czekolady czekoladowe ażurki lub coś(...)również do momentu aż otrzymamy sztywną masę. Łączymy obie masy, mieszając łyżką. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową. Poncz: Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru. Tort: Każdy z biszkoptów przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego
Kuchnia MagdaLenyprzyrządzenia i bardzo smaczny! Wbrew pozorom, ogórek nie jest wyczuwalny w smaku :) Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 1 banan 1/2 ogórka wężowego 3/4 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny Ogórka obrać ze skórki i pokroić(...)grube plasterki. Banana obrać ze skórki i również pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Do kielicha blendera przełożyć szpinak, plasterki ogórka i banana. Całość zalać wodą i sokiem z cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
Ugotowaćdelikatne orzeźwienie w ciągu dnia, jak i na wieczór! Doskonałym dodatkiem do napoju okazał się syrop Łowicz o smaku limonki i cytryny! Stanowi on doskonałe połączenie dwóch kwaskowych smaków cytrusów. Podany z kruszonym lodem, schłodzoną wodą i sokiem ananasowym oraz miętą pozwala stworzyć napój idealny na upalne dni i gwarantuje prawdziwie owocowe ooorzeźwienie! Syrop limonka i cytryna marki Łowicz(...)porcje): 1 szklanka soku z ananasa* 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna skórka otarta z 1 limonki ½ szklanki kruszonego lodu 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej kilka cienkich plastrów cytryny i limonki mięta do dekoracji Na dno szklanek wsyp kruszony lód. Dodaj plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlej po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
Mango Papajachętnie dowiemy się jak wy go wykorzystujecie. Napiszcie nam o tym w komentarzach. pół słoika kwiatów czarnego bzu (u nas słoik 3 litrowy) 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać z dala od drogi, żeby nie były niczym zanieczyszczone. Takie przydrożne to ani smaku nie dadzą, ani właściwości zdrowotnych mieć nie będą(...)prostu delikatnie oczyszczamy i obcinamy tyle łodyżek ile damy radę. Zależy nam na samych kwiatach. Im mniej łodyg, tym lepiej, dają one gorzki posmak. Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy i tniemy na plasterki. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i czekamy aż trochę przestygnie. Wszystko razem łączymy w dużym słoju i zakręcamy. Zostawiamy na tydzień
Marder&Marder Manufacturesłodziutki (no przecież tyle cukru, ale to właśnie nasz konserwant) i taki specyficzny, ale bardzo smaczny. Składniki: 100-200 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego 1/2 cytryny lub soku z cytryny 600 g wody 750 g cukru Przygotowanie: główki mniszka lekarskiego opłukujemy i wrzucamy do misy naczynia TM dodać cytrynę bez pestek (jeśli mamy w całości to kroimy w kawałki
Gotowanie z pasjąIdealny dodatek do gorącej herbaty. Świetnie rozgrzewa. Składniki: 100g świeżego imbiru sok z 1 cytryny 2 szkl wody 2 szkl cukru Przygotowanie: Imbir obieramy, najlepiej łyżeczką i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarnesobie z tym jakoś radzić. A jak radzić to najlepiej domowymi sposobami. U mnie od jesieni do wiosny w ciągłym użyciu jest i cytryna i imbir w postaci smacznego syropku. Doskonale wzbogaca smak herbaty, ziółek, czy wody mineralnej, a przy okazji podnosi(...)odporność, a jeśli już dopadnie nas jakieś przeziebienie, łagodzi jego skutki. Polecam :) Składniki ( na 1 słoiczek ) - 1 duża cytryna - kawałek świeżego imbiru ( ok. 3 cm ) - cukier Wykonanie Cytrynę szoruję, sparzam wrzącą wodą i kroję w półplasterki. Imbir obieram ze skórki i kroję w cieniutkie plasterki. Na dno słoiczka wysypuję łyżeczkę cukru na cukier plasterki cytryny i imbiru i znowu cukier
Kuchnia z widokiem na ogródFilet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę z cytryny, liść laurowy, ziele, pieprz i tymianek. Dolać 1,5l wody i zagotować, w miarę możliwości usuwając szumowiny.Warzywa z włoszczyzny pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w osobny rondelku lub na patelni. Dodać do gotującego(...)zmiksować blenderem ręcznym. Dodać filet z łososia i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać odcedzoną marchewkę i dolać porto.Podawać na talerzach lub w miskach z plasterkiem cytryn
W kuchni wieczoremmąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek 180 g cukru 3/4 szklanki proszku cappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki(...)pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Wlać wodę oraz sok z cytryny i zmiksować. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 40 x 33 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnika